Μ.Π.Λ.Ε. 2019: Το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά στη κορυφή!

Το βράδυ του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2019, ολοκληρώθηκε το 17ο κατά σειρά Μουσικό Παιχνίδι για Λάτρεις της Eurovision (Μ.Π.Λ.Ε.), το επίσημο φεστιβάλ του OGAE Greece!

Η μικρή Eurovision του ελληνικού σωματείου, που με μεγάλη επιτυχία διοργανώνεται από το 2003, έγινε για ακόμη μία χρονιά αφορμή, μέλη του OGAE Greece απ’ όλη την Ελλάδα να ανταμώσουν στην Αθήνα και να δώσουν σάρκα και οστά στο φεστιβάλ που μετά από 17 χρόνια ανέδειξε νικήτρια χώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, για πρώτη φορά!

Υπό το κεντρικό σύνθημα “Living Light” το Μ.Π.Λ.Ε. φέτος είχε σαν χώρο διεξαγωγής το Oslo της Νορβηγίας, μετά την αντίστοιχη νίκη της χώρας στο Μ.Π.Λ.Ε. 2018. Σε φυσικό επίπεδο, το παιχνίδι φιλοξενήθηκε για άλλη μία φορά στον υπέροχο χώρο “Αρχιτεκτονική Live Stage” στον Κεραμεικό, το οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα! Κεντρικοί παρουσιαστές ήταν ο Βαγγέλης Ρήγας και ο Αντώνης Καρατζίκος, δύο μέλη και δύο δυνατά χαρτιά του σωματείου μιας και έχουν συμβάλει εδώ και χρόνια σημαντικά στη νεότερη ιστορία του OGAE Greece! Για τον πρώτο, ήταν η πρώτη του φορά στο ρόλο του παρουσιαστή όμως για τον δεύτερο, η ιστορία επαναλήφθηκε φέτος για 4η φορά μιας και έχει παρουσιάσει τον θεσμό ξανά τις χρονιές 2004, 2013 και 2016.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 με τους δύο παρουσιαστές να καλωσορίζουν μέλη και φίλους του σωματείου που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο. Παρούσα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και η κα. Λουίζα Κονέ, υποψήφια για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στις Eurovision 1990 και 1991.

24 χώρες διεκδίκησαν τα δύο μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ: το βραβείο του Μ.Π.Λ.Ε. 2019 αλλά και το “Βραβείο Κοινού 2019”. Για το πρώτο, “υπεύθυνοι” ήταν τα μέλη των ομάδων του Μ.Π.Λ.Ε.2019 αλλά και η αρμόδια κριτική επιτροπή ενώ για το δεύτερο συνέβαλαν όλοι οι φίλοι και μη διαγωνιζόμενοι του Μ.Π.Λ.Ε. 2019 που ήταν παρόντες τη βραδιά του Σαββάτου αλλά και όλοι όσοι ψήφισαν καθ’ όλη την εβδομάδα του Μ.Π.Λ.Ε. μέσω της ψηφοφορίας του site του OGAE Greece! Τα μέλη της κριτικής επιτροπής για το Μ.Π.Λ.Ε. 2019 ήταν οι: Jenifer Brening (Eurovision 2018 / San Marino), Eldar Gasimov (Eurovision 2011 / Azerbaijan) Γιώργος Καλπακίδης (Eurovision 2019 / Moldova [συνθέτης]), Andrea Demirovic (Eurovision 2009 / Montenegro), Timebelle (Eurovision 2017 / Switzerlad), Andre Hovnanyan (Eurovision 2006 / Armenia), Άντρος Κωνσταντίνου (Eurovision 1997 / Cyprus), Χοροσταλίτες (Eurovision 2018 / Υποψήφιοι για Ελλάδα), Sibel Tuzun (Eurovision 2006 / Turkey), Βικτώρια Χαλκίτη (Φωνητικά Ελλάδας 1993, 1994, 2008, 2012, 2018 και Λευκορωσίας 2005), Zibbz (Eurovision 2018 / Swizterland), Albert Cerny (Eurovision 2019 / Czech Republic), Χρήστος Μυλόρδος (Eurovision 2011 / Cyprus), Magdalena Tul (Eurovision 2011 / Poland) και ARGO (Eurovision 2016/ Greece). Το διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς άνοιξε η συμμετοχή της Σουηδίας και αντίστοιχα ολοκλήρωσε η συμμετοχή της Ελβετίας. Αξίζει να αναφερθεί πως για πρώτη φορά, μέρος έλαβε και μία καινούργια χώρα: το Καζακστάν.

Αναλυτικά, οι 24 συμμετοχές του Μ.Π.Λ.Ε. 2019 ήταν:

  1. Σουηδία – People are lonely – Gravitonas ft. Army of Lovers
  2. Βουλγαρία – Sen tropez – Aziz
  3. Τουρκία – Kırmızı – Hande Yener
  4. Σλοβενία – Jaz – Siddharta
  5. Κύπρος – Όσοι αγαπάνε, δεν πεθαίνουνε – Άννα Βίσση & Γιώτα Γιάννα
  6. Τσεχία – Me gusta – Mikolas Josef
  7. Αυστραλία – Choir – Guy Sebastian
  8. Γαλλία – Be my baby – Vanessa Paradis
  9. Ολλανδία – Niemand als jij – Leonie Meijer
  10. Ιταλία – Torna a casa – Måneskin
  11. Ισραήλ – Masa – Eliad Nahoum
  12. Ρουμανία – Lost in Istanbul – Briana
  13. Ισπανία – La tormenta – Pastora Soler
  14. Νορβηγία – Breathe – Seeb ft. Neev
  15. Ελλάδα – Άλλαξα – Νίκος Βέρτης
  16. Βόρεια Μακεδονία – Kilometri – Vlatko Lozanoski
  17. Καζακστάν – Izin körem – Zhanar Dugalova
  18. Ηνωμένο Βασίλειο – Candelight – Jack Savoretti
  19. Ουκρανία – Focus on me – Maruv
  20. Βέλγιο – Broken – Jasper Steverlinck
  21. Ρωσία – Spektakl’ okonchen – Polina Gagarina
  22. Δανία – Shadows – Alphabeat
  23. Γερμανία – Mystery of a blood red rose – Avantasia
  24. Ελβετία – Hold your head up – Anna Rossinelli

Περισσότερες πληροφορίες για τις συμμετοχές μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ!

Μετά το καθιερωμένο recap με αποσπάσματα όλων των διαγωνιζόμενων συμμετοχών και μετά από ένα μικρό διάλειμμα για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία του κοινού, ξεκίνησε το βαθμολογικό κομμάτι της βραδιάς. Σε πρώτο στάδιο, ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των παικτών του Μ.Π.Λ.Ε. 2019. Κάθε ομάδα όρισε έναν εκπρόσωπο ο οποίος με τη σειρά του ανέβαινε επάνω στη σκηνή παρουσιάζοντας τη τελική δεκάδα της ομάδας του, έτσι όπως είχε αυτή διαμορφωθεί ύστερα από τις βαθμολογίες όλων των παικτών της ομάδας ατομικά.

Σύμφωνα με τις βαθμολογίες των παικτών του Μ.Π.Λ.Ε. 2019 λοιπόν, στη κορυφή του πίνακα έφτασε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με 146 βαθμούς. Η Ισπανία έφτασε αρκετά κοντά, στη 2η θέση με 112 και η Ρωσία στη 3η θέση με 105 βαθμούς. Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώθηκε με τις συμμετοχές των Σουηδία και Ουκρανία. Στη τελευταία θέση με μόλις πέντε βαθμούς, σε ισοψηφία, Ελλάδα και Τουρκία.

Με τη προσθήκη της ψηφοφορίας της επιτροπής ωστόσο ο βαθμολογικός πίνακας άλλαξε αρκετά για ορισμένες χώρες! Στη κορυφή του συγκεντρωτικού βαθμολογικού πίνακα παρέμεινε το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και αν από τις επιτροπές δεν πήρε και τους περισσότερους βαθμούς (70). Στη κορυφή των προτιμήσεων της επιτροπής ήταν η συμμετοχή της Αυστραλίας αφού το τραγούδι “Choir” κατάφερε να συγκεντρώσει 157 βαθμούς. Μαζί με τους 52 βαθμούς των παικτών λοιπόν, η Αυστραλιανή συμμετοχή κατάφερε να φτάσει τους 209 βαθμούς στο σύνολο ανεβαίνοντας έτσι από την 13η θέση στην 2η, απειλώντας μάλιστα για ελάχιστα λεπτά τη πρωτιά του Ηνωμένου Βασιλείου! Με τις συγκεντρωτικές βαθμολογίες η τελική πεντάδα του Μ.Π.Λ.Ε. 2019 συμπληρώθηκε από τις συμμετοχές των Τσεχία (3η θέση), Νορβηγία (4η θέση) και Ελβετία (5η θέση). Σταθερά στις τελευταίες θέσεις παρέμειναν Ελλάδα και Τουρκία σημειώνοντας ωστόσο μία διαφορά πια δύο βαθμών. Τέλος, ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε το απόλυτο 0 της επιτροπής στη συμμετοχή της Σλοβενίας.

Δείτε αναλυτικά τις θέσεις των 24 διαγωνιζόμενων χωρών του Μ.Π.Λ.Ε. 2019, έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά τις ψηφοφορίες των μελών και της επιτροπής.

Το 2019 έγινε λοιπόν η χρονιά που το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε επιτέλους να κερδίσει τη πρώτη θέση στο Μουσικό Παιχνίδι για Λάτρεις της Eurovision του OGAE Greece! Η χώρα συμμετείχε από τη πρώτη χρονιά στο φεστιβάλ (2003) χωρίς να σημειώσει ουδέποτε καμία απουσία. Ωστόσο, η υψηλότερη θέση που είχε βρεθεί ήταν η 2η όχι μία, όχι δύο αλλά τέσσερις φορές στην ιστορία. Το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής έχουν εκπροσωπήσει τεράστια ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως η Sonique, η Amy Whinehouse, η Leona Lewis, η Bonnie Tyler, η Shirley Bassey, o Elton John, οι Coldplay κ.α.

Βραβείο Κοινού

Όπως κάθε χρόνο, εδώ και αρκετά χρόνια, ένα από τα βραβεία του Μ.Π.Λ.Ε. είναι και το “Βραβείο Κοινού”, το οποίο δίνεται στη συμμετοχή που κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες θετικές ψήφους από όσα μη διαγωνιζόμενα μέλη ψηφίζουν. Φέτος, και για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ, στο βραβείο κοινού “λόγο είχαν” και οι αναγνώστες του www.ogaegreece.com οι οποίοι είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν τα τρία πιο αγαπημένα τους τραγούδια από τα 24 διαγωνιζόμενα από το πρωί της Τρίτης 19 Νοεμβρίου 2019 έως και το βράδυ της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2019. Οι βαθμοί των αναγνωστών συμψηφίστηκαν με αυτούς των μη μελών που ψήφισαν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Μ.Π.Λ.Ε. 2019 και έτσι διαμορφώθηκε η τελική δεκάδα αλλά και φυσικά προέκυψε και ο αντίστοιχος νικητής.

Το “Βραβείο Κοινού” για το Μ.Π.Λ.Ε. 2019 παρέλαβε η συμμετοχή της Δανίας “Shadows” του συγκροτήματος Alphabeat. Η πρώτη δεκάδα της ψηφοφορίας του βραβείου κοινού είχε ως εξής:

  1. Δανία
  2. Κύπρος
  3. Ιταλία
  4. Ελβετία
  5. Ελλάδα
  6. Καζακστάν
  7. Γαλλία
  8. Ισπανία
  9. Βουλγαρία
  10. Βέλγιο

Συγχαρητήρια σε όλους αλλά λίγο περισσότερο στις ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου (Γιώργος Οικονόμου, Σπυρίδων Τσαγγούρης, Σπυρίδων Ζαφειρόπουλος, Μαξιμιλιανός Πετρακόπουλος) και της Δανίας (Γιάννης Δανιήλ, Μηνάς Παυλάκης, Στέφανος Χαρπαντίδης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Μαγουλάς) για τα δύο βραβεία!

Όλα τα μέλη του OGAE Greece, το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου και φυσικά η Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Μ.Π.Λ.Ε. 2020 πιθανότατα στο… Λονδίνο! 

Φωτογραφικό υλικό: Χρήστος Ζαβός

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ