https://ogaegreece.com/category/%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Με νέο τραγούδι στο Ρότερνταμ;

Στις 9 Μαρτίου η Λευκορωσία επέλεξε τον καλλιτέχνη και το τραγούδι που θα την εκπροσωπήσει στον 65ο διαγωνισμό της Eurovision. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, μετά την ανοιχτή πρόσκληση του BTRC, του κρατικού τηλεοπτικού φορέα της χώρας, για την αναζήτηση συμμετοχών, 50 ήταν αυτές που υπεβλήθησαν. Ανάμεσα τους και η συμμετοχή των Galasy ZMesta, η οποία επιλέχτηκε τελικά μετά από εσωτερική επιλογή. To “Ya Nauchu Tebya (Θα σου μάθω)” ερμηνεύεται αποκλειστικά στα λευκορωσικά.

Οι αντιδράσεις και η τοποθέτηση της EBU

Μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, οι αντιδράσεις ήταν πολλές, καθώς θεωρήθηκε πως το νόημα των στίχων του τραγουδιού καταπατά τους κανόνες της EBU. Με σχετική τοποθέτησή της, η EBU ενημέρωσε πως το τραγούδι, υπό την παρούσα μορφή του, δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να διαγωνιστεί τον Μάιο. Επίσης, ζήτησε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υποβληθεί είτε τροποποιημένη έκδοση, είτε διαφορετικό τραγούδι. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα αποκλειστεί από τον διαγωνισμό.

Οι δηλώσεις του Προέδρου

Ως απάντηση, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε πως ίσως υποβληθεί νέο τραγούδι για τον διαγωνισμό. Για τον Λουκασένκο, η ανακοίνωση αυτή αποτελεί άλλη μία προσπάθεια εξωγενών δυνάμεων να επέμβουν στην εσωτερική πολιτική της χώρας του. Ο ίδιος δήλωσε ότι “Ξεκίνησαν να μας πιέζουν από όλα τα μέτωπα. Ακόμα και στην Eurovision, από ό,τι βλέπω”. Για το τραγούδι, ανέφερε πως “Θα δημιουργήσουμε άλλο τραγούδι. Βλέπετε πόσο πολιτικοποιημένα είναι όλα”.

Να αναφέρουμε ότι το τραγούδι έχει αφαιρεθεί από το επίσημο κανάλι του διαγωνισμού στο Youtube. Σε περίπτωση που η Λευκορωσία τελικώς διαγωνιστεί, έχει κληρωθεί να συμμετάσχει στο πρώτο μισό του Α’ Ημιτελικού, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 18 Μαϊου.

Ποια είναι η άποψή σας για τις δηλώσεις του προέδρου Λουκασένκο; Θεωρείτε σωστή την αντίδραση της EBU;

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την συμμετοχή της Λευκορωσίας στη Eurovision 2021!

Χρυσούλα Γκανά
Χρυσούλα Γκανά
Κάτοικος Βρυξελλών, δικηγόρος στο επάγγελμα, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς οργανισμούς. Ούσα στην καρδιά της Ευρώπης, λατρεύω τα ταξίδια, τις βόλτες, τις συναυλίες και το clubbing, ωστόσο στον ελεύθερο μου χρόνο, βλέπω (και μεταφράζω) τουρκικά σήριαλ και Netflix. Με τον διαγωνισμό ασχολούμαι ανελλιπώς από το 2005, καθώς για εμένα η Eurovision είναι η προσωπική μου γιατρειά, με ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο και με κάνει να νιώθω υπέροχα!

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την Ευρώπη και την EBU, που εδώ το παίζουν θιγμένοι, αλλά επέτρεψαν να βραβευτεί η Ουκρανία με το ναζιστοτράγουδο 1944!
    Αιδώς, Αργείοι!!!

    • Θα συμφωνήσω μαζί σου παρόλο που το θεωρώ εξαιρετικό τραγούδι και η ερμηνεία ήταν συγκλονιστική. Από την άλλη όπως λες, οι στίχοι περιείχαν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται το ίδιο σε όλες τις συμμετοχές.

    • Θα ήταν καλύτερο να μην κάνουν τίποτα ποτέ ξανά επειδή δεν έκαναν κάτι σε αυτή την περίπτωση? Συμφωνώ ότι και αυτό έπρεπε να αποκλειστεί αλλά πέρασε σαν ιστορικό. Αυτό στο ρεφρέν έκανε ξεκάθαρο το μήνυμα του. Καλύτερα να κάνουν κάτι σε κάποιες περιπτώσεις έστω πάρα το τίποτα για εμένα.

      • Ναι, ξεκάθαρα. Δεν εννοούσα να αφήσουν το κομμάτι της Λευκορωσίας όπως έχει, απλά μια παρατήρηση έκανα. Συμφωνώ πάντως ότι καλύτερα να γίνεται κατι, παρά να μην γίνεται τίποτα.

  2. Και η Ισλανδια επρεπε να τιμωρηθει με καποιον τροπο οταν το 2019 στο Ισραηλ περασαν κατα την ανακοινωση των αποτελεσματων πολιτικα μηνυματα για την Παλαιστινη. Και αναφερομαι για ενα μη πολιτικοποιημενο διαγωνισμο και οχι εναντιον του Ισραηλ η της Παλαιστινης.

    • Δεν συμφωνώ μαζί σου, γιατι στην εποχή μας έχουμε μπερδέψει τον όρο πολιτικό με το εθνικό αγώνα.
      Οι Παλαιστίνιοι είναι ένας λαός που θέλει ένα κράτος οπότε δεν έχει καμία πολιτική τοποθέτηση ένα σύνθημα υπέρ ενός καταπιεσμένου λαού…
      Το ίδιο συνεβει με την υποκρισία της EBU και του σημερινού κόσμου γενικά, με το σχόλιο του Χριστόφορου που είπε για ελεύθερη Κύπρο και στο επίσημο dvd κόπηκε…. Εδώ έχουμε κατοχή αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο εκτός Τουρκίας (ίσως και Πακιστάν δεν είμαι σίγουρος, απλά ξέρω ότι ήταν το μόνο κράτος εκτός Τουρκίας που είχε ταχθεί υπέρ…) οπότε δεν ήταν πολιτικο σχόλιο για να κοπεί. Υποκρισία σε όλο της το.μεγαλειο….

      Ίσως εάν λέμε αλήθειες μπορεί να γίνουμε καλύτεροι…
      Αν κάνω λάθος…τι να πω…

    • Το RUV πλήρωσε πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους Hatari. Η Γεωργία αποκλείστηκε το 2009 για τους στίχους του τραγουδιού “We Don’t Wanna Put In” που θεωρήθηκε ότι ήταν κατά του Πούτιν.

      Πίσω στη Λευκορωσία, άνθρωποι που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις (λόγω υποψιών νοθείας στις εκλογές του Αυγούστου 2020) έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί και δολοφονηθεί από το καθεστώς του Λουκασένκο. Το BTRC αρνήθηκε να επιλέξει ή να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής στον εθνικό τελικό στους VAL, επειδή το γκρουπ υποστήριξε τις διαδηλώσεις. Το BTRC είπε για τους VAL ότι δεν έχουν συνείδηση. Τώρα ο Λουκασένκο λέει αυτά τα πράγματα.

      Κατ’ εμέ, η EBU θα έπρεπε να ανακαλέσει την άδεια μέλους του BTRC, αλλιώς δεν μπορεί να λέει ότι η Eurovision δεν είναι πολιτικό event. Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις πολιτικοποίησης του διαγωνισμού, μεγάλη κουβέντα όμως και δεν αφορούν κρατικά κανάλια που υποστηρίζουν ανοικτά φυλακίσεις, βασανισμούς και δολοφονίες έναντι αντιφρονούντων στον δικτάτορα (τουλάχιστον δεν γνωρίζω εγώ κάποια περίπτωση).
      Ελπίζω το σχόλιό μου να μην παραβαίνει κάποιον κανόνα του site.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ