https://ogaegreece.com/category/%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Εκτός European Broadcasting Union το BTRC!

Στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό της Λευκορωσίας Euroradio, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της EBU για το μέλλον του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού BTRC, στην ένωση. Σε αυτή τη συνάντηση, αποφασίστηκε ότι από την 1η Ιουλίου 2021, το BTRC δεν έχει πλέον πρόσβαση στις υπηρεσίες της EBU. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την ανταλλαγή ειδήσεων και μουσικού περιεχομένου, το δικαίωμα μετάδοσης αθλητικών και μουσικών εκδηλώσεων EBU, τη νομική αλλά και τεχνική και ερευνητική εμπειρογνωμοσύνη. Επίσης, για να επιτραπεί σε μια χώρα να συμμετάσχει στη Eurovision, πρέπει να εκπροσωπείται από έναν ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό στην EBU. Με την έξοδο του BTRC, η Λευκορωσία δεν έχει πλέον κανένα εκπρόσωπο στην ένωση.

Το ιστορικό ενός διαζυγίου

Αν και η απόφαση αυτή της EBU ήταν ξαφνική, εντούτοις δεν ήταν μη αναμενόμενη. Τον Μάιο του 2021, η Εκτελεστική Επιτροπή της EBU ανέστειλε την BTRC από την ένωση μετά τη σύλληψη του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Roman Protasevich.

H EBU παρακολουθεί από κοντά την καταστολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη Λευκορωσία και έχει ζητήσει από το BTRC, ως μέλος της EBU, να διατηρήσει τις βασικές μας αξίες της ελευθερίας της έκφρασης, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας.

Από τις αμφισβητούμενες εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, αγωνιζόμαστε για την προστασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα. Υποστηρίξαμε δημοσίως δημοσιογράφους του BTRC που διαμαρτύρονταν για κυβερνητική παρέμβαση. Παρακολουθήσαμε επίσης την κάλυψη του BTRC και κάναμε γνωστές τις ανησυχίες μας στη διοίκηση του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ανησυχούμε ιδιαίτερα από τη μετάδοση συνεντεύξεων που φαίνεται πως πραγματοποιήθηκαν υπό πίεση.

Παρακολουθήσαμε επίσης άλλες εκπομπές του RTBC σχετικά με αυτό το ζήτημα, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, το εκτελεστικό συμβούλιο δεν έχει άλλη λύση παρά να προτείνει την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της EBU από το BTRC.

Το BTRC μπορούσε να απαντήσει στην αρχική απόφαση της EBU σε χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων. Αν και δεν υπήρξε κάποια δημόσια απάντηση δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε κάποια ιδιωτική απάντηση προς την EBU.

Η EBU δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα της αποβολής του BTRC.

Την απόφαση της EBU πάντως καλωσόρισε η πολιτική αντίπαλος του Alexander Lukashenko, η ακτιβίστρια και ανεξάρτητη πολιτικός Sviatlana Heorhiyeuna Tsikhanouskaya.

Η Λευκορωσία στη Eurovision

Η Λευκορωσία έκανε το ντεμπούτο της στο διαγωνισμό το 2004 με το ντουέτο Aleksandra and Konstantin και το τραγούδι “My Galileo” (19η θέση στον ημιτελικό). Η Καλύτερη θέση της χώρας σε σύνολο 16 συμμετοχών είναι η 6η το 2007 με τον Dmitry Aleksandrovich Koldun και το “Work your Magic”. Έχει καταφέρει να βρεθεί στον μεγάλο τελικό συνολικά έξι φορές με πιο πρόσφατη το 2019 και τη ZENA, στην τελευταία εμφάνιση της χώρας στο διαγωνισμό.

Αναφορικά με το διαγωνισμό της Eurovision Junior h Λευκορωσία είναι μαζί με την Ολλανδία οι μόνες χώρες που δεν έλλειψαν ποτέ από τον διαγωνισμό. Έχει κερδίσει δύο φορές το διαγωνισμό, το 2005 με την Ksenia Mikhailovna Sitnik και το 2007 με τον Alexey Alexandrovich Zhigalkovich. Η χώρα του Βορρά έχει φιλοξενήσει το διαγωνισμό το 2018 στην πόλη του Μίνσκ.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον αγαπημένο μας διαγωνισμό!

Στέφανος Χαρπαντίδης
Στέφανος Χαρπαντίδης
Γεννημένος στις Σέρρες και πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Μοριακός βιολόγος με Master στη Μοριακή Μικροβιολογία, υποψήφιος διδάκτορας, fan της πετοσφαίρισης και της Eurovision εδώ και κοντά 25 χρόνια!!! Η κάθε χρονιά της Eurovision είναι ιεροτελεστία και η δημοσιογραφική κάλυψη (χόμπι) κάνει αυτό το ταξίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον!!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ