ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Στο Húsavík η επιτροπή για την επιλογή των ημιφιναλίστ – Άνοιξε το Μουσείο Eurovision!

Άνοιξε τις πόρτες του χθες Παρασκευή 15 Οκτωβρίου το παράρτημα του Μουσείου Εξερεύνησης του Húsavík αφιερωμένο στη Eurovision. Με ανυπομονησία περίμεναν οι κάτοικοι της μικρής ισλανδικής πόλης τα εγκαίνια. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο διάσημο πλεόν ψαροχώρι αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που θα επιλέξει τα 10 τραγούδια των δύο ημιτελικών του Söngvakeppnin 2022 (περισσότερα για τη διαδικασία επιλογής ΕΔΩ). Υπενθυμίζουμε ότι ο εθνικός τελικός θα γίνει στις 5 Μαρτίου 2022, ενώ θα προηγηθούν οι δύο ημιτελικοί στις 19 και 26 Φεβρουαρίου.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ EUROVISION

Από τις αρχές του χρόνου είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος του Μουσείου του Húsavík Örlygur Hnefill Örlygsson ότι αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το Μουσείο Eurovision. Η Ισλανδική κυβέρνηση έχει εγκρίνει από τον περασμένο Φεβρουάριο ενίσχυση 13.000 € για να υποστηρίξει το εγχείρημα.

To Μουσείο Eurovision διακρίνεται σε τρία τμήματα:

  • Ένα αφιερωμένο στον διαγωνισμό της Eurovision συνολικά
  • Ένα στην ιστορία των Ισλανδικών συμμετοχών και του εθνικού τελικού Söngvakeppnin
  • Κι ένα στην ταινία του Netflix “Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga”.

Η ταινία άλλωστε σίγουρα αξίζει ειδική μνεία και αντιμετώπιση. Όχι μόνο έκανε διάσημο το ταπεινό ψαροχώρι αλλά έφερε και ανέλπιστη αύξηση στον τουρισμό. Πάρα πολλοί από τους τουρίστες και ενδιαφερόμενους επισκέπτες του Μουσείου είναι Αμερικάνοι, που έμαθαν για τη Eurovision μέσω της ταινίας.

Στα εγκαίνια του Μουσείου τιμητική καλεσμένη ήταν η Greta Salome, που εκπροσώπησε την Ισλανδία στη Eurovision 2012 (“Never forget”, μαζί με τον Jonsi) και 2016 (“Hear them calling”).

Όπως δηλώνει ο εμπνευστής και ιδρυτής του Μουσείου Örlygur Hnefill Örlygsson, πρόκειται για μια προσπάθεια αναγέννησης της πόλης μετά την πανδημία της Covid-19:

Συνεργαστήκαμε με την EBU, το ισλανδικό κρατικό κανάλι RÚV, αλλά και με τον OGAE Iceland για να υλοποιησουμε την ιδέα μας. Επίσης μας βοήθησε και το Μουσείο ΑΒΒΑ στη Στοκχόλμη. Τα εκθέματα θα εναλάσσονται ανά διαστήματα, οπότε η επίσκεψη στο Μουσείο θα είναι μια δυναμική και διαχρονικά ενδιαφέρουσα εμπειρία.”

Örlygur Hnefill Örlygsson
Η Molly Sandén ερμηνεύει ζωντανά από το λιμάνι του Húsavík το ομώνυμο τραγούδι από την ταινία ‘Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga’ στην τελετή απονομής των Oscar 2021. Το “Húsavík” ήταν ένα από τα 5 υποψήφια για το Oscar τραγουδιού από ταινία.

[ Πηγή: Morgunbladid / Reykjavik Grapevine / mbl.is // Φωτογραφίες: The Húsavík Eurovision Exhibition ]

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ