ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ για τους Hatari!

Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2021 προβάλλεται επίσημα αυτές τις μέρες η ταινία “Α song called hate”. Η ταινία παρακολουθεί το συγκρότημα των Hatari από την Ισλανδία κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού της Eurovision 2019 στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ HATARI

Οι Hatari, το ανατρεπτικό techno-BDSM συγκρότημα, κέρδισαν τον εθνικό τελικό της χώρας τους το 2019 και την εκπροσώπησαν στη Eurovision με το τραγούδι “Hatrið mun sigra” (Το μίσος θα επικρατήσει). Παρά τον τίτλο του, το τραγούδι είναι μια δριμεία ωμή κριτική του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου και στην ουσία αποτελεί μια απεγνωσμένη έκκληση για να μην επικρατήσει το μίσος

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για τους Hatari

Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή της ταινίας από τους δημιουργούς της:

Όταν οι Hatari, ένα αντικαπιταλιστικού προσανατολισμού BDSM τέκνο συγκρότημα από την Ισλανδία, πήραν το χρίσμα για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στη Eurovision, δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη μια σπάνια ευκαιρία: να δώσουν σε ζωντανή μετάδοση το πιο πολιτικοποιημένο σόου στην ιστορία του διαγωνισμού. Το ταξίδι της μπάντας από το Ρέικιαβικ έως το Τελ Αβίβ γίνεται το όχημα για έναν κινηματογραφικό στοχασμό για την ελευθερία έκφρασης, την κοινωνική ευθύνη των καλλιτεχνών, τον συγκεχυμένο κόσμο του σήμερα, καθώς και τον ρόλο της τέχνης ως φορέα αλλαγής.

H Ισλανδία πλήρωσε πρόστιμο στην EBU για την ανάρτηση της Παλαιστινιακής σημαίας από τους Hatari κατά την τηλεοπτική μετάδοση του τελικού της Eurovision 2019

To 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται διαδικτυακά από 4 έως 14 Μαρτίου 2021. Στο πλαίσιό του προβάλλονται 50 επιλεγμένα ντοκιμαντέρ από όλον τον κόσμο. Το “A song called hate” προβάλλεται μέσα από την ενότητα “Top Docs”. Εκεί φιλοξενούνται ταινίες πρόσφατης παραγωγής που ταξίδεψαν και συνεχίζουν να ταξιδεύουν σε διεθνή φεστιβάλ αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. 

H διαφημιστική αφίσα της ταινίας

Την ταινία για τους Hatari μπορείτε να παρακολουθήσετε από την επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ ΕΔΩ, με εισιτήριο 3€.


Το “Hatrið mun sigra” των Hatari διαγωνίστηκε στη Eurovision 2019 στο Τελ Αβίβ. Κατέλαβε την 3η θέση στον 1ο ημιτελικό (ανάμεσα σε 17 τραγούδια) και ήρθε 10ο στον τελικό (μεταξύ 26 συμμετοχών).

[Πηγή: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης]

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ