ΕΣΘΟΝΙΑ: Τα τραγούδια των δύο ημιτελικών του Eesti Laul 2019!

Πριν από λίγο πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των 24 συμμετεχόντων του Eesti Laul 2019 στους 2 ημιτελικούς. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα στούντιο του κρατικού καναλιού ERR , όπου ο υπεύθυνος παραγωγής Tomi Rahula έδωσε οδηγίες και στη συνέχεια έγινε η κλήρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλήρωση αφορά μόνο το σε ποιον ημιτελικό θα διαγωνιστεί ο κάθε καλλιτέχνης ή συγκρότημα. Η σειρά εμφάνισης για κάθε ημιτελικό θα καθοριστεί άλλη στιγμή και εφόσον δοθούν στη δημοσιότητα τα  υποψήφια τραγούδια.

Α’ Ημιτελικός 31 Ιανουαρίου 2019 

 1. “High Heels In The Neighbourhood“- The Swingers, Birgit & Tanja
2. “Supernova“- Ranele;
3. “Deep Water“- Sofia Rubina-Hunter
4.”Hold Me Close“- xtra basic & Emily J
5. “Miks sa teed nii?” – Johanna Eendra
6. “Storm” – Victor Crone
7. “Without You” – STEFAN
8. “Little Baby El“- Jennifer Cohen,
9. “Soovide puu” – Sandra Nurmsalu
10.”Öhuloss” – Öed
11. “Smile” – Kaar
12.”Coming Home” – INGER

B’ Ημιτελικός 2 Φεβρουαρίου 2019 

1. “I’ll Do It My Way” – Synne Valtri
2. “Strong” – Sissi
3. “Wo sind die Katzen?” – Kaia Tamm
4. “Kaks miinust” – Iseloomad
5. “Parmumäng” – Cätlin Mägi & Jaan Pehk
6. “Milline päev” – Lumevärv ft. INGA
7. “Pretty Little Liar” – Uku Suviste
8. “Cold Love” – Kerli Kivilaan
9. “Follow Me Back” – Around The Sun
10. “Halleluja” – Lacy Jay
11. “Kui isegi kaotan” – Grete Paia
12.”Believe“, esitaja Kadiah

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι στη διάρκεια της κλήρωσης! [Foto: Kairit Leibold/ERR]

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο 2, ο Tomi Rahula περιέγραψε τις αλλαγές στο διαγωνισμό  και  συζήτησε για τη συγκρότηση της κριτικής επιτροπής προεπιλογής. Η κριτική επιτροπή μεταξύ άλλων περιελάμβανε και δύο πρώην Eurostars. H μία ήταν η Laura Põldvere (που εκπροσώπησε την Εσθονία το 2005 και το 2017) και η άλλη η Lenna Kuurmaa (που εκπροσώπησε την Ελβετία το 2005)!

Όσον αφορά το νέο κανόνας ότι τα τραγούδια που υποβάλλονται στον διαγωνισμό δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν πριν από τις 4 Δεκεμβρίου δήλωσε: <<Η επιθυμία μου ήταν να ξεκινήσουν όλοι οι καλλιτέχνες μαζί. Όταν δημοσιοποιηθούν τα τραγούδια, όλοι θα έχουν την ευκαιρία να διαφημίσουν τις συμμετοχές τους>>.

Σχετικά με την αλλαγή στους ημιτελικούς να είναι live shows και όχι μαγνητοσκοπημένοι ανέφερε τα εξής: <<Η ένταση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους διαγωνιζόμενους, είναι σαν τη Eurovision, δεν έχουν πολλές επιλογές μιας και η  μετάδοση είναι ζωντανή, οπότε και ο κόσμος θα κληθεί να ψηφίσει σε αυτή τη βάση>>.

Ο κ. Rahula συμφωνεί ότι η μείωση του αριθμού των υποβαλλόμενων συμμετοχών οφείλεται στην εισαγωγή του τέλους συμμετοχής, αλλά λέει: <<Νομίζω ότι σίγουρα κάποια κομμάτια δεν στάλθηκαν επειδή οι άνθρωποι σκέφτηκαν πως αν δεν είναι καλό το τραγούδι τους, γιατί να χάσουν τα χρήματά τους. Παρά τη χρέωση, η συμμετοχή ήταν ακόμα πολύ μεγάλη, η οποία είναι πολύ καλή, έχω ακούσει τα τραγούδια και είναι σαφές ότι οι άνθρωποι σκέφτηκαν πριν υποβάλουν τις συμμετοχές τους. Είναι ακόμα ένα ξένο pop, poprock. Δυστυχώς, είναι σαφές ότι τα τραγούδια στα αγγλικά έχουν καλύτερη παραγωγή και κατά μέσον όρο καλύτερη ποιότητα από τα τραγούδια στην εσθονική γλώσσα>>.

Στην κριτική επιτροπή προεπιλογής συμπεριλήφθηκε μόνο ένας εκπρόσωπος του ERR. Ο κ. Rahula δεν πιστεύει ότι τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ”καταλάβει” το Eesti Laul. <<Έχω την ευχαρίστηση να έχω ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης ή κάποια άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι σημαντικό ότι η κριτική επιτροπή που έχω συγκεντρώσει είναι αρμόδια, την οποία εμπιστεύομαι>>, εξήγησε. Το αμφισβητούμενο θέμα ήταν η επιλογή του Karl-Erik Taukar, του οποίου η σύντροφος Kerli Kivilaan συμμετέχει στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με τον Rahula, τέτοιες καταστάσεις προϋπήρχαν. <<Όταν ρώτησα τον Taukar εάν συμφωνούσε να συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή προεπιλογής, μου είπε αμέσως ότι θα συμμετείχε η Kerli. Είπα ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά, ας το κάνουμε>>. Ο υπεύθυνος παραγωγής ανέφερε ακόμα πως υπήρχαν και άλλα μέλη της κριτικής επιτροπής που είχαν στενούς φίλους μεταξύ των τραγουδιστών. <<Είπα στην κριτική επιτροπή ότι δεν πρέπει να δίνουν πόντους στα γνωστά τους πρόσωπα. Υπήρχαν μερικοί που άφησαν μερικές συμμετοχές χωρίς αξιολόγηση, κι ας είχαν κάποια σύνδεση, ήταν πολύ ειλικρινείς και δεν αμφιβάλλω στους ανθρώπους που τόλμησα να επιλέξω>>.

Φαίνεται επομένως ότι ο νέος υπεύθυνος παραγωγής του Eesti Laul ξέρει που βαδίζει και ο στόχος του για ένα καλύτερο ποιοτικά και τηλεοπτικά πρόγραμμα είναι ξεκάθαρος!

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλα τα νεότερα σχετικά με το Eesti Laul 2019!

[Φωτογραφίες: Kairit Leibold/ERR]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ