ANGGUN: Δεν γνώριζα σε τι διαδικασία θέτω τον εαυτό μου εκπροσωπώντας τη Γαλλία!

Τι γυρεύει μια  Ασιάτισσα στην Eurovision, που εκπροσωπεί την Γαλλία τραγουδώντας και στα αγγλικά ένα τραγούδι με ελληνικό τίτλο; Για την ίδια τα πράγματα είναι απλά. Το πάθος της για μουσική, αυτό που την έκανε να έχει δισκογραφία από τα εννιά της χρόνια στην πατρίδα της την Ινδονησία και να μεταναστεύσει στην Βρετανία και στη συνέχεια στη Γαλλία στα 20 της για μια ευρωπαϊκή καριέρα, αυτό την φέρνει φέτος στη σκηνή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Δεν διστάζει να αναφερθεί στα αρνητικά σχόλια για αυτήν στην Γαλλία, καυτηριάζοντας την γαλλική ιδιοσυγκρασία με έξυπνο τρόπο. Και όλα αυτά στη μέση του μεγαλύτερου promo tour που έχει κάνει ποτέ συμμετοχή της Γαλλίας, σε μια στάση της στην Ελλάδα που παρευρέθηκε στην βραδιά της επιλογής του ελληνικής συμμετοχής.

Συνέντευξη στον Γιώργο Στεφάνου

1. Αυτό το διάστημα πραγματοποιείς ένα μεγάλο promo tour σε όλη την Ευρώπη. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου μέχρι τώρα;

Είμαι πολύ χαρούμενη που ο κόσμος αντιδρά θετικά στο τραγούδι μου, όμως την ίδια στιγμή νιώθω σαν να δοκιμάζω αν το νερό είναι κρύο ή ζεστό πριν μπω σε αυτό. Πολλά πράγματα  μπορούν να συμβούν μέχρι τον Μάιο και ακόμα δεν έχουμε ακούσει όλες τις συμμετοχές.

 2. Ποια  ήταν η καλύτερη στιγμή μέχρι τώρα στο tour;

 Το ότι έμαθα και έχω εκπλαγεί με την  απήχηση που έχει ο διαγωνισμός σε πολλές χώρες στην Ευρώπη. Είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Για παράδειγμα στην Μάλτα, αφήνουν οτιδήποτε κάνουν και παρακολουθούν την Eurovision. Είμαι ερωτευμένη με την μουσική και μου δίνει ελπίδα το να βλέπω ανθρώπους να ενδιαφέρονται για αυτή. Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ μια  χώρα που δεν παίρνει την μουσική στα σοβαρά.

              “Είναι  τρομακτικό όλο αυτό,  το πως ψηφίζονται οι χώρες μεταξύ τους”

 3. Ποιες είναι οι δικές σου προσδοκίες για την συμμετοχή σου;

 Φυσικά το να κάνω την Γαλλία νικήτρια. Αυτός είναι ο στόχος μου βέβαια, αλλά επίσης φοβάμαι πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ψηφοφορία. Και αυτό είναι   κάτι  που δεν μπορώ να έχω υπό έλεγχο. Την ερμηνεία μου στην σκηνή, το τραγούδι, τους στίχους, την χορογραφία, τα οπτικά εφέ, όλα αυτά μπορώ να τα  έχω υπό έλεγχο εγώ και η ομάδα μου. Όμως όσο αφορά την ψηφοφορία, εκεί δυστυχώς  δεν είναι μόνο η μουσική που μετράει. Είναι   από μια πλευρά  τρομακτικό όλο αυτό, έχω ακούσει και ξέρω για το πως ψηφίζονται οι χώρες μεταξύ τους. Όμως και πάλι δεν μπορώ να το έχω αυτό στο μυαλό μου, για μένα όλα είναι μουσική και στο τέλος ας αφήσουμε το τραγούδι να κάνει την δουλεία του.

 4. Ωστόσο η Γερμανία πριν δυο χρόνια κέρδισε, χωρίς να έχει συμμαχίες στον διαγωνισμό και έπειτα από πολλές κακές θέσεις. Άρα μήπως μερικές φορές ένα καλό τραγούδι μετράει περισσότερο από όλα τα άλλα;

 Φυσικά! Και μου άρεσε πολύ το τραγούδι της Lena. Το Satellite ήταν ένα πολύ απλό ποπ κομμάτι και αρκετά πιασάρικο.

 “Θεώρησα μεγάλη τιμή την εκπροσώπηση της Γαλλίας, μη γνωρίζοντας σε τι διαδικασία θέτω τον εαυτό μου”

 5. Στο μέλλον πρόκειται να δούμε έναν αντίστοιχο διαγωνισμό με την Eurovision στην Ασία. Θα ήθελες να εκπροσωπήσεις εκεί την πατρίδα σου την Ινδονησία;

 Την δεκαετία του ’80 υπήρχε ήδη ένας διαγωνισμός τραγουδιού στην Ασία. Αν με ήθελαν, φυσικά και έλεγα ναι. Όταν αποδέχτηκα την πρόταση της εκπροσώπησης της Γαλλίας το θεώρησα μεγάλη τιμή, μη γνωρίζοντας σε τι διαδικασία θέτω τον  εαυτό μου. Πρέπει να πω πως έχω μια δυσκολία στο να δω την μουσική σαν ανταγωνισμό. Δεν το βλέπω έτσι, και τώρα πρέπει να έχω τον ανταγωνισμό στο αίμα μου. Αλλάζει τις προσδοκίες που έχει κάποιος από την μουσική και δεν ξέρω αν πραγματικά μου αρέσει.

 6. Έχεις σχεδιάσει την εμφάνιση σου στον τελικό;

 Βεβαίως, έχουμε κάποια σχέδια αλλά ακόμα τα δουλεύουμε. Έχουμε ξεκινήσει να ετοιμάζουμε τα  γραφικά του σκηνικού και την σκηνική παρουσία. Το τραγούδι είναι το 50% της δουλειάς για μένα, και όταν το έχεις αυτό πρέπει να δώσεις μια ερμηνεία που θα συναρπάσει. Κάποιες χώρες θα κρατήσουν πολύ χαμηλό προφίλ έχοντας μόνο τον τραγουδιστή στη σκηνή,  κάτι που  έκανε και η Γαλλία για πολλά χρόνια όπως πέρσι και παλιότερα με την Patricia Kaas σε μια υπέροχη ερμηνεία. Φέτος θέλω να το κάνω πιο πικάντικο έχοντας  ένα  τραγούδι με πιο γρήγορο ρυθμό, τραγουδώντας και στα αγγλικά, με κάποια εφέ στη σκηνή και ίσως έχοντας και χορευτές. Προσπαθώ να προτείνω διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.

 7. Ήταν δύσκολο για τους Γάλλους να αποδεχτούν τον αγγλικό στίχο στο τραγούδι που θα τους εκπροσωπήσει;

Ω, ναι Θεέ μου  ήταν δύσκολο! Είχα όλων των ειδών τα σχόλια. Αλλά είναι υπέροχο. Φοβάμαι όταν κάνω κάτι και δεν αντιδρά κανείς. Σε αυτή την περίπτωση άλλοι το αγάπησαν και άλλοι το μίσησαν, άλλοι το βρήκαν ευφυές και άλλοι πολύ κακή ιδέα. Αλλά για μένα η αντίδραση μετράει.

“Ήταν απίστευτο για μένα να βλέπω τους Lordi στον διαγωνισμό”

 8. Ποια είναι τα  τραγούδια από την Eurovision που ξεχωρίζεις;

 Το Waterloo που έγινε και μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά πέρα από το τραγούδι ξεχωρίζω την ερμηνεία των Lordi. Το γεγονός και μόνο πως ήταν στην Eurovision. Ήταν απίστευτο για μένα να τους βλέπω στον διαγωνισμό. Στην αρχή όταν τους είδα είπα είναι ωραίοι, είναι έξυπνο αυτό που κάνουν. Και κέρδισαν! Και είναι ωραίο αυτό γιατί αλλάζει το τι περιμένει ο κόσμος από την Eurovision. Γιατί οι άνθρωποι ειδικά στην Γαλλία όταν τους μιλάς για αυτήν λένε διάφορα. Αλλά όχι, έχω δει πως οι παραγωγές στην σκηνή της είναι σπουδαίες. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά – αν όχι το πιο σημαντικό γεγονός στην Ευρώπη. Ο αριθμός των τηλεθεατών που την παρακολουθούν είναι τεράστιος.

 “Οι Γάλλοι  πιστεύουν πως σε κανέναν δεν αρέσει πια η Eurovision  και δεν πρόκειται να κερδίσουμε”

 9. Γιατί πιστεύεις πως ο διαγωνισμός δεν είναι δημοφιλής στην Γαλλία;

 Να σου πω τι νομίζω; Έτσι είναι οι Γάλλοι. Πρέπει να  λένε αυτό το πράγμα. Έτσι είναι. Δεν θέλουν ποτέ να παραδεχτούν κάτι. Λένε πως δεν βλέπουν Eurovision, αλλά την βλέπουν κάθε χρόνο και δεν θέλουν να το ξέρουν οι υπόλοιποι. Είναι ίσως ένα είδος αυτοπροστασίας, ίσως επειδή η τελευταία φορά που κερδίσαμε ήταν πριν 35 χρόνια. Πιστεύουν πως σε κανέναν δεν αρέσει πια και δεν πρόκειται να κερδίσουμε. Είναι αυτή η νοοτροπία που είναι αρκετά ενοχλητική, αλλά έτσι είναι οι Γάλλοι.

 10. Είναι λοιπόν στο χέρι σου να κάνεις τον διαγωνισμό και πάλι δημοφιλή στην Γαλλία.

 Πρέπει να πω πως από την ανακοίνωση της εκπροσώπησης της Γαλλίας από εμένα, ο κόσμος μιλάει όλο και περισσότερο για την Eurovision. Μερικοί με πολύ καλό τρόπο, και άλλοι με πολύ άσχημο. Αλλά υπάρχει η αντίδραση. Οι περισσότεροι λένε “δεν είναι Γαλλίδα, είναι Ινδονήσια”, αλλά έχω γαλλικό διαβατήριο και απαντούν “ναι, αλλά δεν είναι Γαλλίδα!”. Όμως τι συμβαίνει με τους ποδοσφαιριστές; Έτσι είναι με τους Γάλλους, όταν πρόκειται να παρθεί μια απόφαση ακούς 60 εκατομμύρια ανθρώπους να λένε την άποψη τους.

 “Όταν ξεχνάς το ευχάριστο μέρος της μουσικής ίσως πρέπει να αλλάξεις επάγγελμα”

 11. Οι θαυμαστές σου πως αντέδρασαν στην είδηση της συμμετοχής σου;

 Το ίδιο πράγμα και πάλι, κάποιοι από αυτούς είναι χαρούμενοι για αυτό και κάποιοι άλλοι τρομαγμένοι για το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά και πάλι εγώ θα πω πως δεν το ελέγχουμε αυτό. Η μουσική μετρά  για μένα και η προβολή είναι μεγάλη επίσης. Θα δούμε, δεν μπορείς πραγματικά να παίρνεις τα πάντα τόσο σοβαρά., μπορείς και να διασκεδάσεις με αυτά. Και για μένα όταν ξεχνάς το ευχάριστο μέρος της μουσικής ίσως πρέπει να αλλάξεις επάγγελμα.

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχοντας επισκεφτεί ήδη πάνω από 10-15 χώρες σε εθνικούς τελικούς, έχω μεγάλη περιέργεια να δω ποια θα είναι η τελική θέση της Γαλλίας φέτος .. Οι Γάλλοι από το 2008 ασχολούνται ενεργά με τον Διαγωνισμο και πάλι, παρότι κατέκτησαν ως τώρα μόνο μια 8η θέση κ 3 μέτρια πλασαρίσματα… Για να δούμε τι θα κάνουν φέτος οι Γάλλοι που κλείνουν 10 χρόνια μακριά από τη δεκάδα …

  2. Πολλά συγχαρητήρια στο Γιώργο Στεφάνου! Σπουδαία συνέντευξη! Της βγάζω το καπέλο της Anggun για όσα είπε! Και θα τολμήσω να πω ότι ίσως να την έχουμε υποτιμήσει… Στο τέλος νομίζω ότι θα μας εκπλήξει… Όχι να κερδίσει, αλλά μια δεκάδα μπορεί να τη χτυπήσει πιστεύω και προσωπικά θα με έκανε πολύ χαρούμενη κάτι τέτοιο. Σε ανθρώπους που βλέπουν με τέτοιο μάτι τόσο το διαγωνισμό όσο και τη μουσική γενικότερα, πραγματικά τους αξίζει να βγαίνουν μπροστά και να πηγαίνουν ψηλά. Καλή επιτυχία Anggun!

  3. Πραγματικά ωραία συνέντευξη. Εμένα όμως μου έδωσε την εντύπωση ότι ειλικρινά δεν ήξερε που έμπλεκε και τώρα αμφιβάλλει για το πόσο θα τη βοηθήσει στην μετέπειτα πορεία της.

  4. ωραια η angun αλλα δε μου αρεσε που ειπαν πως θα δημιουργηθει ενας τετοιος διαγωνισμος και στην ασια (ελεος)….οντως ωραιο το παλικαρι

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ