?? ΕΣΘΟΝΙΑ: Επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στη Eurovision 2020!

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Εσθονίας ERR (Eesti Rahvusringhääling) επιβεβαίωσε σήμερα Τρίτη 6 Αυγούστου 2019 τη συμμετοχή του στον επερχόμενο 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάη του 2020 στην Ολλανδία.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία επιλογής του εκπροσώπου δεν ανακοινώθηκαν, ωστόσο είναι πολύ πιθανό ο κρατικός φορέας να συνεχίσει τη διεξαγωγή του επιτυχημένου προγράμματός του Eesti Laul μέσω του οποίου αναδεικνύονται ο καλλιτέχνης και η σύνθεση που εκπροσωπούν την Εσθονία στον διαγωνισμό της Eurovision, σταθερά από το 2009.

Τελευταίος εκπρόσωπος της χώρας μέχρι στιγμής ήταν ο Σουηδός Victor Crone ο οποίος με το τραγούδι του “Storm” (σύνθεση και στίχοι: Stig Rästa, Vallo Kikas, Victor Crone, Sebastian Lestapier, Fred Krieger) τερμάτισε στην 20η θέση του Μεγάλου Τελικού της Eurovision 2019!

Η ΕΣΘΟΝΙΑ ΣΤΗ EUROVISION! 

Η Εσθονία συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για πρώτη φορά το 1994, εκπροσωπούμενη από την Silvi Vrait (1951-2013) και τη σύνθεση “Nagu merelaine” (24η θέση). Από το 1994 μέχρι και το 2008 η χώρα επέλεγε τον εκπρόσωπο και τη συμμετοχή της μέσω του εθνικού τελικού “Eurolaul” ενώ από το 2009 μέχρι και σήμερα ο τελικός έχει μετονομαστεί σε “Eesti Laul”.

Το 2001 η Εσθονική συμμετοχή “Everybody” με ερμηνευτές τον Εσθονό Tanel Padar, τον Dave Benton από την Αρούμπα και το εσθονικό μουσικό δίδυμο 2XL κατάφερε να τερματίσει στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα – προς έκπληξη όλων – χαρίζοντας έτσι στη χώρα τη πρώτη της – και μοναδική μέχρι στιγμής – νίκη στον θεσμό της Eurovision! Το γεγονός αυτό, έδωσε την ευκαιρία στην Εσθονική τηλεόραση ETV να διοργανώσει τον διαγωνισμό στη πόλη Tallinn και συγκεκριμένα στο στάδιο Saku Suurhall. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο Marko Matvere και η Annely Peebo ενώ στον διαγωνισμό αυτό – ο οποίος διεξάχθηκε στις 25 Μαΐου – συμμετείχαν συνολικά 24 χώρες.

Από το 2004 που έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι Ημιτελικές φάσεις, η Εσθονία έχει καταφέρει να προκριθεί συνολικά επτά φορές, με την καλύτερη επίδοση να είναι η 6η θέση την οποία έχει σκοράρει δύο φορές: το 2009 και το 2012.

Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές όπου η Εσθονία έχει εκπροσωπηθεί στη Eurovision από Σουηδούς καλλιτέχνες. Η πρώτη φορά ήταν το 2002 όταν τη χώρα – η οποία “έπαιζε εντός έδρας” – εκπροσώπησε η Sahlene. Η ιστορία επαναλήφθηκε το 2006 – στον διαγωνισμό της Αθήνας – με εκπρόσωπο την Sandra Oxenryd ενώ Σουηδός είναι και ο μέχρι στιγμής τελευταίος εκπρόσωπος της Εσθονίας (2019) Victor Crone.

(το βίντεο περιλαμβάνει τις πιο επιτυχημένες βαθμολογικά συμμετοχές της Εσθονίας, μέχρι το 2017)

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σας Εσθονική συμμετοχή μέχρι στιγμής; 

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή της Εσθονίας στον διαγωνισμό της Eurovision 2020! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ