🇸🇰 ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Δε θα συμμετάσχει στη Eurovision ούτε το 2020!

Ακόμη μία χώρα προστίθεται στον κατάλογο με αυτές που δε θα συμμετάσχουν στη Eurovision 2020. Ο λόγος για την Σλοβακία η οποία δεν θα συμμετάσχει στον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Το RTVS, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σλοβακίας, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο διαγωνισμό και άρα για  συνεχόμενη χρονιά η χώρα θα είναι απούσα.

H κ. Erika Rusnáková, εκπρόσωπος τύπου του RTVS, ανακοίνωσε στο EuroContest.cz ότι η Σλοβακία δεν θα επιστρέψει στην Eurovision. Συγκεκριμένα η δήλωση της είχε ως εξής: <<Δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε το επόμενο έτος, καθώς η αναλογία των εκπομπών προς το ενδιαφέρον του κοινού και το οικονομικό σκέλος είναι ανεπαρκή>>.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρη όπως φαίνεται η στάση του κρατικού καναλιού, αρκεί να θυμηθούμε και την περσινή τους δήλωση. Πέρσι, αρχές Ιουνίου, εκ μέρους του RTVS η ίδια κ. Rusnáková δήλωνε: <<Η μακροχρόνια άποψη του RTVS παραμένει αμετάβλητη. Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι πέρα από τις οικονομικές μας δυνατότητες, οπότε το RTVS δεν θα συμμετάσχει>>.

Λίγα λόγια για την πορεία της χώρας στο διαγωνισμό!

Η Σλοβακία, παρά τη μη επιτυχημένη προσπάθεια της το 1993, ξεκίνησε να συμμετάσχει στη Eurovision επίσημα το 1994. Από το ντεμπούτο της το 1994 μέχρι και σήμερα, η χώρα έχει συμμετάσχει συνολικά 7 φορές. Το καλύτερο αποτέλεσμα της Σλοβακίας ήταν το 1996, όταν ο Marcel Palonder τερμάτισε 18ος με το τραγούδι «Kým nás máš». Η χώρα έχει ιστορικό αποχώρησης και επιστροφής στον διαγωνισμό. Δε συμμετείχε το 1995 και το 1997. Στη συνέχεια αποσύρθηκε από το διαγωνισμό εντελώς μεταξύ του 1999 και του 2008 και πάλι από το 2013 έως σήμερα.

Η πρώτη συμμετοχή της χώρας: Tublatanka – «Nekonečná pieseň» – ESC 1994 – 19η θέση με 15 βαθμούς

Η καλύτερη θέση της χώρας: Marcel Palonder – «Kým nás máš» – ESC 1996 – 18η θέση με 19 βαθμούς

Όλες οι συμμετοχές της Σλοβακίας από το 2009 έως το 2012 απέτυχαν να προκριθούν από τους ημιτελικούς. Η συμμετοχή του 2011 »I’m Still Alive» πλησίασε την πρόκριση, καταλαμβάνοντας την 13η θέση και 48 βαθμούς στον ημιτελικό. Ήταν επίσης η πρώτη σλοβακική συμμετοχή που ήταν εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός αφορά τη συμμετοχή του 2010 («Horehronie»). Η Kristina παρόλο που δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό (16η θέση – 24 βαθμοί), το βίντεο με την εμφάνιση της στον ημιτελικό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στο επίσημο κανάλι της Eurovision.

Το χειρότερο αποτέλεσμα για τη χώρα ήρθε στη τελευταία εκπροσώπηση της το 2012. Τότε συμμετείχε ο Max Jason Mai, ο οποίος τερμάτισε τελευταίος με μόλις 22 βαθμούς στον στο δεύτερο ημιτελικό με το «Don’t Close Your Eyes». Το RTVS είχε δηλώσει ότι ο λόγος της απόσυρσης τους ήταν το υψηλό κόστος συμμετοχής και όχι τα κακά τους αποτελέσματα στο διαγωνισμό.

Ποια είναι η αγαπημένη σας συμμετοχή από την Σλοβακία; Θα επιθυμούσατε την επιστροφή της;

Γιώργος Φλίγκος

[Πηγή: EuroContest.cz]

Written by 

Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

Related posts

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ