ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα στατιστικά της Ελλάδας για τον Α’ Ημιτελικό της Eurovision 2019!

Η φάση των Ημιτελικών ξεκινά την ιστορία του αρκετά χρόνια πίσω, όμως ήταν μία «μη ορατή» διαδικασία για το κοινό. Η πρώτη φορά που η EBU αποφάσισε να διεξάγει ζωντανά την Ημιτελική διαδικασία ως ξεχωριστό show από τον Τελικό ήταν το 2004, στην Κωνσταντινούπολη. Για τρία συνεχόμενα χρόνια η διαδικασία του Ημιτελικού περιοριζόταν σε μία βραδιά, όμως η διάθεση ακόμη περισσότερων χωρών να λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό «ανάγκασε» την EBU να αλλάξει τους κανονισμούς και από το 2008 και μετά να διοργανώνονται δύο Ημιτελικές βραδιές.

Φέτος, για 4η συνεχόμενη χρονιά και συνολικά 6η φορά (2004, 2009, 2012, 2016, 2017 και 2018), Ελλάδα και Κύπρος συμπίπτουν στον ίδιο Ημιτελικό. Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες θα διαγωνιστούν στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision 2019 που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2019, φυσικά στο Τελ Αβίβ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο αδελφικές χώρες και στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις είχαν κληρωθεί και πάλι να διαγωνιστούν στον Πρώτο και όχι στον Δεύτερο Ημιτελικό!

Στον πρώτο Ημιτελικό του 64ου (φετινού) διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision διαγωνίζονται διεκδικώντας την πρόκριση για τον Τελικό 17 χώρες. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, θα δούμε πόσες φορές και με ποιες από τις χώρες με τις οποίες διαγωνιζόμαστε φέτος έχουμε ξαναβρεθεί στον ίδιο Ημιτελικό, υπολογίζοντας τη πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ημιτελικό, το 2004, και όλες τις φορές από το 2008 μέχρι και σήμερα (συνολικά 12 συμμετοχές σε ημιτελικούς για τη χώρα μας). Επίσης, θα δούμε και τη βαθμολογική συμπεριφορά κάθε μια από αυτές απέναντι στη χώρα μας.

Τις περισσότερες φορές (11) – δηλαδή όλες εκτός από το 2009 –  η Ελλάδα έχει βρεθεί στον ίδιο Ημιτελικό με την Φινλανδία, ενώ ακολουθούν στη λίστα η Εσθονία, η Ισλανδία και το Βέλγιο, χώρες με τις οποίες έχει συμπέσει η χώρα μας συνολικά 7 φορές. Τέλος, Κύπρος, Ισραήλ, Πολωνία και Ουγγαρία έχουν συναντήσει την Ελλάδα στον ίδιο ημιτελικό 6 φορές. Από τις 11 φορές που έχουμε βρεθεί μαζί με τη Φινλανδία τις 4 μας έδωσε μηδέν (αυτό συνέβη το 2012 και τα τρία τελευταία χρόνια)!

Μέχρι και το 2011 με όποιες χώρες του φετινού ημιτελικού βρεθήκαμε μαζί, μας ψήφισαν όλες! Με την Τσεχία βρεθήκαμε 3 φορές (τα τρία τελευταία χρόνια) και εισπράξαμε τρία μηδενικά!

Από τις big 5 έχουν ψηφίσει στον ημιτελικό μας η Αποτέλεσμα εικόνας για flag of Spain Ισπανία 10/12 φορές (!!!) και η Γαλλία 5 φορές.  Η Ισπανία μας έχει δώσει βαθμούς τις 8 φορές, ενώ η Γαλλία τις 3.

Με τις 11/17 χώρες του φετινού ημιτελικού και μία από τις big 5 (Σλοβενία, Τσεχία, Μαυροβούνιο, Κύπρος, Φινλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Γεωργία, Αυστραλία, Βέλγιο και Ισπανία) βρεθήκαμε πάλι μαζί στον ίδιο ημιτελικό το 2017 (που ήταν και η τελευταία μας πρόκριση στον τελικό).

Οι λιγότερες φορές (2) που βρεθήκαμε μαζί ήταν με την Αυστραλία (λογικό, αφού συμμετέχει μόλις από το 2015) που μας ψήφισε και τις δύο φορές.

Εδώ είναι οι βαθμοί συνολικά και ο Μ.Ο. των βαθμών (σε παρένθεση) που έδωσαν στην Ελλάδα στους ημιτελικούς οι 16+3 χώρες του φετινού ημιτελικού μας:

Κύπρος 95 (10,6)

Σερβία 33 (8.3)

Άγιος Μαρίνος 37 (6,2)

Μαυροβούνιο 36 (6,0)

Βέλγιο 48 (5,3)

Πορτογαλία 37 (5,3)

Ισραήλ 34 (4,9)

Λευκορωσία 28 (4,6)

Πολωνία 27 (3,9)

Αυστραλία 10 (3,3)

Σλοβενία 19 (3,2)

Αποτέλεσμα εικόνας για flag of Spain Ισπανία 40 (3,1)

Ουγγαρία 22 (3,1)

Γεωργία 18 (3,0)

Φινλανδία 33 (2,4)

Ισλανδία 23 (2,3)

Γαλλία 13 (2,2)

Εσθονία 17 (1,9)

Τσεχία 0 (0)

Συμπερασματικά, από τις χώρες του φετινού ημιτελικού μας μόνο μία δεν μας έχει δώσει βαθμό μέχρι τώρα (Τσεχία). Μόνο 4 από τις 17 συμμετέχουσες χώρες (Κύπρος, Σερβία, Άγιος Μαρίνος, Μαυροβούνιο) μας έχουν δώσει κατά μέσο όρο πάνω από 6 βαθμούς (top-5), ενώ η πλειοψηφία (10/17 χώρες) μας έχει δώσει κατά μέσο όρο περίπου από 2 έως 4 βαθμούς.

Περισσότερα αφιερώματα σχετικά με τον αγαπημένο μας διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για αφιερώματα και νέα από τη Eurovision μείνετε σταθερά στον OGAE Greece!


Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα σχολιάζοντας όλα τα νέα του διαγωνισμού και παίρνοντας μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, Euroquizπαιχνίδια και διάφορα Euro-battles Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνετε μέλη στο OGAE GREECE Eurovision Group, ένα γκρουπ ανοικτό για όσους αγαπάνε τον θεσμό της Eurovision! Γίνετε μέλη με ένα μόνο κλικ εδώ!

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθώντας μας στο Instagram και στο Twitter για να μην χάνετε τίποτα από τον αγαπημένο μας διαγωνισμό! 

Επίσης, πολλά Eurovision βίντεο σας περιμένουν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube εδώ!

Written by 

Related posts

23 Thoughts to “ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα στατιστικά της Ελλάδας για τον Α’ Ημιτελικό της Eurovision 2019!”

 1. Citelis

  Νομίζω ότι δεν θα περάσει στο τελικό. Παρότι προσεγμένη και δουλεμένη συμμετοχή στις επιτροπές δυστυχώς θα είναι στις 3 τελευταίες θέσεις του ημιτελικού. Κρίμα!

  1. Ανδρέας

   Για το τραγούδι της Ελλάδας μιλάς; Α καλά…

  2. Thunder and lighting and its getting exciting

   Και να περάσει το πολύ 15 θεση θα πάει οπότε τζάμπα χεροντε εδώ μέσα τα ζαβα

   1. Καλά εσύ περιμένε να κερδίσει o sergey και όταν θα πάρει τον π….λο όπως είπε και η αμανατιδου τότε εσύ θα κλαις!

   2. lou_

    Γράφεις το χαίρονται, χέροντε και λες τους άλλους ζαβά;

   3. Dimmis

    Eisai apo ta poio axwneuta atoma edw mesa kai eilikrina mono kai mono, gia esena elpizw I Rwsia na paei aklafti

   4. esc1234

    Αφίσα στο Δαφνί βλέπω να κάνεις τον Sergey με τόση εμμονή

  3. Κωνσταντίνος

   Στις τρείς τελευταίες θέσεις των επιτροπών;
   ΣΤΙΣ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ??? ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΏΝ??
   Κατανοώ ότι δεν αρέσει σα τραγουδι σε όλους αλλά πραγματικά μη λέμε ότι θέλουμε…
   Αντικειμενικα είναι από τις 3 καλύτερες συμμετοχες του ημιτελικού μας.
   Γούστα αυτά θα μου πεις, στο μόνο που συμφωνώ με όσα λες είναι στο ότι η συμμετοχή είναι προσεγμένη και δουλεμενη.

  4. Derlowp

   WTF? 3 τελευταιες? Ελευθεριου, Freaky Fortune και Ντεμη με πολυ χειροτερα τραγουδια δεν ηταν ουτε bottom 5 στις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ οι οποιες μας μισουν και η Κατερινα θα ειναι στις 3 ολοτελα? Στη χειροτερη περιπτωση βγαινουμε 15οι-16οι αλλα ακομη και τοτε θα ηταν τρονερη αδικια για το τραγουδι.

  5. Εεεε Ναι μπράβο!! το σκέφτηκες αυτό που είπες ή σου ξέφυγε? Πραγματικά κλαίω!! Και ειδικά στις επιτροπές? Μάλιστα με ποια κριτήρια οι επιτροπές θα το αφήσουν στις 3 τελευταίες θέσεις του ημιτελικού κατά λεγομενα σου? Λοιπόν αν ξεκίνησες να βλέπεις το διαγωνισμό φέτος τότε δεν το λίγο καλύτερα γιατί το σχολιακι σου είναι λίγο έως πολύ άτοπο!!

 2. Gian

  https://m.youtube.com/watch?v=FO7gb3ct7EQ
  1:05-1:17. Εξαιρετικά αφιερωμένο. Κάποιοι εδώ μέσα έχετε ξεφύγει τελείως 😂

 3. Βασίλης

  Τρολάρεις τώρα έτσι ; Δεν εξηγείται αλλιώς. Για την Ελλάδα μιλάμε , για την φωνάρα Κατερινά Ντούσκα που ευελπιστώ πως θα βρίσκεται πολύ ψηλά στον τελικό. Όχι για το Σαν Μαρίνο!! Μαζέψου παρακαλώ!

 4. Χρήστος

  Παρακαλώ όσοι δείτε αυτό το μήνυμα απλά σταματήστε να δίνετε σημασία σε τρολ τύπου thunder και πολλούς άλλους. Χαίρονται μόνοι τους και γουστάρουν να τους απαντάτε.

 5. Bs

  Συγνώμη σοβαρά το πιστεύεις αυτό ; Η φετινή ελληνική συμμετοχή είναι από τις καλύτερες συμμετοχές που έχουμε στείλει ποτέ στο διαγωνισμό . Πλάκα μας κάνεις ; H Κ.Ντούσκα τα διαθέτει όλα φωνή. εμφάνιση , τέλεια σκηνική παρουσία (και ακόμα δεν έχουμε δει σχεδόν τίποτα). Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να μην πάμε καλά φέτος. Στηρίζουμε Κατερίνα Ντούσκα και για τους κακοπροαίρετους , ξίδι.

 6. Donnie Darko

  Don’t feed the trolls!

  1. Weyes

   Αυτό λέω κι εγώ. Ειδικά ο Thunder έχει γίνει πλέον τετράπαχος!

 7. 12345

  Για ποιο λογο δινετε αξια στα λογια ενος τρολλ το οποιο πιθανοτατα καταγεται απο καμμια Αλβανια ή Ρωσια;

 8. Escandy

  Aν κατάλαβα καλά απτις στατιστικές περιμένουμε να πάρουμε ψήφους από χώρες όπως η Φινλανδία κι η Τσεχία που δεν μας δώσαν όυτε μισό βαθμό τα τελευταία 3 χρόνια…
  Υπέροχα….

 9. ανδρεας

  δεν θα εκπλαγω αν δω μια απ τις δυο κυπρο ή ελλαδα να μην περναει στον τελικο.. δυστυχως οι στοιχηματικες επιτηδες τοσο καιρο βαζουνε κυπρο κ ελλαδα πρωτες στον ημιτελικο τους ωστε να πεταχτει η μια εξω και να μπει καποιο αουτσαιντερ ωστε να εισπραξουνε κ μεγαλυτερα κερδη απ το στοιχημα οι παικτες… θα δειτε καμια φινλδανδια,γεωργια και μαυροβουνιο να μπαινουνε τελικο κ να σπανε στο χρημα οσοι πονταρουνε σε αυτες.. η πολωνια εχει σπασει σε προβολες και οι στοιχηματικες την εχουν εκτος τελικου…

  1. mangelo

   Ξέρεις κάτι; ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ με τα στοιχήματα σας.. μην το παίρνεις προσωπικά (άλλωστε δε σε γνωρίζω) απλώς έτυχε να το γράψω κάτω από δικό σου σχόλιο. Στην κυριολεξία όμως ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ κι η βάρκα έγειρε. Έλεος καπου!

  2. esc1234

   Ανδρέας+thunder=love

  3. Anna

   Πάντα υπάρχει ο σοκ NQ…,

   αλλά πάρα πάρα πολύ δύσκολα να μείνει Ελλάδα ή Κύπρος έξω από τον τελικό. Θα πρέπει να υπάρξει κυριολεκτικά συνομωσία για να γίνει αυτό.

   Οι μπούκς πάντα έχουν κέρδος…κερδίσουν (θα μοιραστούν πολλοί λίγα) δεν κερδίσουν (θα μοιραστούν λίγοι πολλά) τα φοβορί !!!

   Την απόδοση αρχικώς την φιξάρει ο μπούκ…αλλά μόλις αρχίσουν τα στοιχήματα δεν την κανονίζει πλέον ο ίδιος ο μπούκ αλλά η προσφορά και η ζήτηση. Αν παιχτούν πολλά…θα μειώσει αναγκαστικά την απόδοση. Αν δεν ποντάρει κανείς στο κουσάλογο…θα αυξήσει την απόδοση μπας και γίνει δελεαστικό για κάποιον να ποντάρει λεφτά.

   Απλά πράγματα.

 10. Τασος

  Ειλικρινά γελάω που κάποιοι και ειναι η πλειοψηφία κάθονται και απαντούν σε όλα αυτά συν το γεγονός ότι ο Thunder για τον έρανο πλάκα έκανε και αρχίσατε να απαντάτε σοβαρά
  Τσιμπάτε με ότι γράψει ο καθένας
  Πάντως το σχόλιο που παίρνει το βραβείο ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ειναι εκείνου που έγραψε οτι κατά η διάρκεια της ελληνικής συμμετοχής θα ευωδιάζει λεβάντα. Το τερμάτισε εντελώς. Ακόμη και να ήθελαν ξέρεις πόσο αέριο χρειάζεται;; άσε που στο Ισραηλ γίνεται δε ξέρεις μπορεί ο ISIS να βάλει αντί λεβάντα σαρινννννννν

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ