EUROVISION 2019: Το αφιέρωμα του ΚΑΝ στην Ελλάδα!

Όπως σας ενημερώσαμε ήδη με άρθρο μας, ο κρατικός τηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, KAN, έχει ξεκινήσει μία σειρά εκπομπών, αφιερωμένες στις 41 χώρες που συμμετέχουν στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η σειρά έχει τον τίτλο מחוץ לאולם (Mekhuts la-ulam) = Outside the Hall.

Για κάθε χώρα ανεβαίνει ένα βίντεο στο επίσημο κανάλι του ΚΑΝ στο YouTube. Στα σύντομα αυτά βίντεο, δίνονται ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά στοιχεία, καθώς και πληροφορίες για τη μουσική σκηνή κάθε χώρας. Την παρουσίαση κάνει μία εκ των τεσσάρων παρουσιαστών της φετινής Eurovision, Lucy Ayoub.

Χθες ανέβηκε βίντεο με αφιέρωμα στην Ελλάδα (Yavan στα εβραϊκά). Μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους, μιας και η παρουσίαση γίνεται στα εβραϊκά. Μπορείτε να το δείτε εδώ:

Δημήτρης Χριστούλιας
Δημήτρης Χριστούλιας
Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας. Αποφοίτησα από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι ξένες γλώσσες και τα ταξίδια είναι η αναπνοή μου. Η επαφή με τη μουσική και την κουλτούρα των λαών του κόσμου δίνει ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητά μου. Η Eurovision είναι κομμάτι της ζωής μου από το 1982.

24 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραιο το αφιερωμα για την Ελλαδα αλλα κατα την γνωμη μου επρεπε να αποφευχθει η πιο ασχημη λεξη που λεμε οι Ελληνες εδω κανω την ενσταση στο αφιερωμα που μας εκαναν παντως στα υπολοιπα ολα μου αρεσαν

    • Νταααξει μωρε, γιατι να παρεξηγηθεις που ειπαν “ΟΠΑ”; Ναι ειναι χαλια στερεοτυπο και δεν ισχυει αλλα νταξει τι να κανουμε αφου αυτο ξερουν.

      • Αν τολμήσεις βέβαια να πεις για τους Εβραίους ότι είναι τσιγκούνηδες, πονηροί και αγενείς, ξεκινά από μέρους τους το δράμα της αυτο-θυματοποίησης “όλοι μας κυνηγάνε” (ορθό ιστορικά, αλλά εσύ δεν το λες για να τους πας μετά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης…) και η επίθεση που δέχεσαι είναι άνευ προηγουμένου.

  2. Παρουσιάζει ένα καλό της Ελλάδας κ μετά δέκα κακά (στον υπέρτατο βαθμό) με αλλά δέκα στερεότυπα μαζί. Θα μπορουσε ν είχε ένα ποιντ αν έλεγε τα κακά με πιο ωραίο τρόπο (φάνηκε καπως προσβλητικό) κ τα καλά λιγο παραπάνω (όχι ότι δεν έχουμε κακά αλλά αν μ έλεγες ν σ ΔΕΙΞΩ ένα βίντεο π εκπροσωπεί τον χειρότερο λαό στη γη θα σ έδειχνα αυτό). Καπως μνησικακο μ φάνηκε αλλά οκ ποιος χέστηκε λες κ θα το δει κανείς

  3. Ότι αρνητικό στερεότυπο υπάρχει χρησιμοποηθηκε. Και για τις άλλες χώρες έγινε το ίδιο;

      • Τότε δεν είναι η πιο ευγενική προσέγγιση οικοδεσπότη προς φιλοξενούμενους. Ειδικά από έναν λαό που ακόμα βασανίζεται από τα στερεότυπα εναντίον του. Δεν είπα να γίνουν αγιογραφίες, αλλά ακόμα και το αρνητικό στοιχείο μπορεί να περαστεί με περισσότερη ελαφρότητα και ευγένεια.

      • Tης Αυστρίας πάντως που είδα, ήταν μια χαρά χιουμοριστικό και κατά βάση επαινετικό χωρίς ίχνος προσβολής ακόμα και για τον πιο κακοπροαίρετο. Ως κι η αναφορά στην καταγωγή του Χίτλερ ήταν απαλή σα χάδι σε σύγκριση με τα όσα έσουρε στους Έλληνες

    • Αν πρόσεξες όμως στο βίντεο, όταν μιλάει για το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν δέχονται κριτική από άλλους λαούς και τους κακοφαίνεται, λέει «ποιον σας θυμίζει;» και φυσικά εννοεί τους ίδιους τους Εβραίους. Πιστεύω ότι το ίδιο ακριβώς θα κάνουν και όταν παρουσιάσουν τη χώρα τους.

      • Πιθανότατα θα σχολιάσουν και τους εαυτούς τους με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν είναι το ίδιο. Για τους γονείς μας μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε, αλλά δεν δεχόμαστε να λένε οι άλλοι για αυτούς. Όταν έχεις να διαχειριστείς 40 άλλους λαούς με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, είναι επικίνδυνο να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο σχολιασμού και σάτιρας. Γιατί οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και οι αντιδράσεις απρόβλεπτες.

  4. Απ’ ότι κατάλαβα η πρόθεσή τους είναι να κάνουν χιούμορ. Προσωπικά δεν το βρήκα πετυχημένο… Ελπίζω στα live να μην κάνουν τα ίδια “πετυχημένα” αστεία.

  5. Ας έμεναν σε μια ιστορική αναδρομή της κάθε χώρας στην Γιουροβίζιον. Σε ένα 5λεπτο βίντεο δεν γίνεται να αναφερθείς στην ιστορία χιλιάδων ετών, στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, στην γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, τα θετικά και αρνητικά, χωρίς να υποπέσεις σε γενικεύσεις, στερεότυπα, προκαταλήψεις, φθηνούς αστεϊσμούς και γενικά σε ένα πασάλειμμα. Γενικά δεν βρίσκω τον λόγο των συγκεκριμένων εκπομπών. Αν κάποιος θέλει να μάθει για μια χώρα το 2019 υπάρχουν άπειρες πηγές άμεσα και εύκολα προσβάσιμες για να το κάνει. Αυτό το βιντεάκι ούτε ενημερωτικό το βρήκα ούτε αστείο. Ούτε και με πείραξε βέβαια. Αδιάφορο θα το έλεγα.

    • Ενοχλητικό βίντεο γεμάτο κακό χιούμορ και εμπάθεια.. Κάτι ανάλογο για τη χώρα τους δεν θα τους άρεσε καθόλου.

  6. Ας πω ότι ήθελαν να κάνουν χιούμορ αλλά το μόνο θετικό ήταν το φιλότιμο
    Γενικά μας παρουσίασε τεμπέληδες και εγωιστές Για το δεύτερο είμαστε οοως και αυτοί
    Αναμένω το βιντεάκι της βορείου γειτονιά που μετονομάστηκε πρόσφατα

  7. εξαιρετικο βιντεο με θαυμασιο γλυκοπικρο και εξυπνο χιουμορ. Τους κομπλεξικους θα τους πειραξει σιγουρα.

  8. Φλυαρία ακατάσχετη από μία ενοχλητική τύπισσα, που θα υποστούμε τις τρεις βραδιές του φετινού Διαγωνισμού!!! Πολύ χάλια όλο αυτό!!!

  9. Εντάξει project άνευ λόγου και ουσίας, αλλά δε νομίζω να είπαν κάτι που δεν ισχύει. Είμαστε εύθικτος λαός αν μη τι άλλο και υπεράνω όλων. Μας ενοχλούσαν ανέκαθεν οι αρνητικοί σχολιασμοί και καλά κάνουμε βέβαια. Επίσης, θα χρησιμοποιήσω την άποψη κάποιου από τους προαναφερθέντες (μου το είχε απαντήσει πριν καιρό σε σχόλιό μου) πως όταν “εκτίθεσαι” με δημόσιο λόγο και εικόνα, πρέπει να δέχεσαι σχόλια και κριτική. Και πιστέψτε με είναι ακριβώς το ίδιο, είτε έχει να κάνει με συγκεκριμένο άτομο είτε με ολόκληρο λαό.

    • H συρραφή όλων των κουσουριών ενός λαού δεν είναι κριτική. Και δεν είναι σκοπός αυτών των video να ασκήσουν κριτική σε λαούς (ποιος όρισε την τηλεόραση του Ισραήλ κριτή χωρών?), αλλιώς το πράγμα πάει αλλού.

  10. Ένας τραγικός αχταρμάς από τον οποίο μου έμεινε μόνο η μουτζα και το μαλάκα.. Πριν βιαστειτε να με πείτε προκατειλημμένο μετρήσετε ποοοσες φορές είπε malaka malaka malaka η τύπισσα και το έδωσε και γραπτώς μήπως και ξεφύγει σε μερικούς καθως και πόσες φορές επανέλαβε τη λέξη mutzza (μουτζα) όταν τα λίγα θετικά που ανέφερε όχι απλά δεν τα τόνισε δεόντως αλλά τα ξεπέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.. Απορώ με τη νοημοσύνη μερικών που το βρήκαν άψογο και ευφυές. Ένιωσαν πως εκπροσωπούνται ωραία από αυτό το πραμα; Τέλος αν αυτό το λέτε χιούμορ εγώ θα πω “κάποιον το φτύνανε και νόμιζε ότι βρέχει”, όπως λέει κι ένα παλιό δημώδες.
    Υ.Γ. το κάνανε αυτό με αφορμή τη Γιουροβίζιον? Που φαίνεται αυτό; Ούτε μια αναφορά δε γίνεται στο διαγωνισμό. Όχι βέβαια ότι και να πετούσαν και λίγο Γιουροβίζιον θα σωζόταν. Ένα προπαγανδιστικό έκτρωμα προς δυσφήμηση της Ελλάδας θα παρέμενε.

  11. Ξέχασαν να βάλουν τη λέξη ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.Ισως αν την κοιτουσαν να μαθαιναν κάποια στοιχειωδη πραγματα για το τι σημαινει να εισαι ο οικοδεσποτης.

  12. Συμφωνώ ακράδαντα με το πιό πάνω σχόλιο για την μή αναφορά στην έννοια “Φιλοξενία”. Kαι για μένα ήταν αρκετά περίεργο καί διόλου χαριτωμένο το όλο video!Το οτι η Ελλάδα βέβαια είναι η Κοιτίδα του Παγκόσμιου Πολιτισμού”εξαντλήθηκε”σαφώς επιδερμικά σε μερικά ονόματα καί λέξεις ενώ στον αντίποδα η αναφορά στην λέξη”μ…κας”ήταν πιό ιντριγκαδόρικη καί”σημαντική” για εκείνους για να της δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο,όμως,πέραν αυτού θεωρώ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ άστοχο και καθόλου χιουμοριστικό το οτι όπως παιδαριωδώς(επιεικώς!) το παρουσιάζουν στο 1:20 ο 24 χρονος Έλληνας, αντί να πάει στο σχολείο καί να εργαστεί,παραπονιέται για όλα,τεμπελιάζει καί λέει”μάνα γιατί ειναι κρύο το φαγητό;”όταν όπως φαίνεται διαφεύγει της πληροφόρησης των δημιουργών του συγκεκριμένου video ο αριθμός των χιλιάδων Ελλήνων,οι οποίοι ακριβώς επειδή ΔΕΝ τεμπελιάζουν,έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό γράφοντας επιτυχημένες σελίδες στον τομέα τους ΑΛΛΑ καί όσων έμειναν στην Ελλάδα,που αγωνίζονται στην πλειονότητά τους σε ένα εργασιακό καί κοινωνικό περιβάλλον σαφώς όχι ενθαρρυντικό,όμως,καί πάλι δέν λυγίζουν καθώς και οτι χιλιάδες νέα παιδιά σπουδάζουν με συνέπεια.Τα μόνα θετικά σημεία,που προσωπικά βρήκα ήταν η αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο καί στην ερμηνεία της Ελληνικής λέξης Φιλότιμο,που,όση πλάκα κι άν κάνουν σε βάρος μας,όσα”στραβά”κι αν μας προσάπτουν είτε κάποια απο αυτά μας χαρακτηρίζουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό είτε καθόλου,θα χαρακτηρίζει πάντα την πλειονότητα του λαού μας.ΚΑΛΗ επιτυχία στην Ελληνική συμμετοχή,η Κατερίνα αξίζει ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ καί για το ταλέντο καί για το ήθος της!

  13. Ελπίζω ο παρουσιαστής που ήταν στη κλήρωση, να με πετάξει πάλι εκείνο το κρύο αστείο με αφορμή την αποχώρηση της Ουκρανίας, όπως είπε για το ότι η Κύπρος τελικά δεν κέρδισε

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ