ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:Η Filipa Sousa στο Μπακού!

Έλαβε χώρα πριν από λίγες ώρες ο τελικός της επιλογής της Πορτογαλίας για την εκπροσώπηση της χώρας στην Eurovision, το λεγόμενο Festival de Cancao 2012. 12 τραγούδια διεκδίκησαν τη νίκη και μετά από ψηφοφορία 20 τοπικών επιτροπών (50%) και κοινού  (50%), αναδείχθηκε νικήτρια η Filipa Sousa με το τραγούδι Vida minha, μια σύνθεση των Andrej Babic και Carlos Coelho (Πορτογαλία 2008).

[youtube id=”WW2X9kSM3a0″ width=”600″ height=”350″]

Χαράλαμπος Γραμματικόπουλος

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πειραζει που με νυσταζει…; εχει καποιες ενδιαφερουσες στιγμες κορυφωσης, αλλα ειναι ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Πορτογαλια του 2008…. ! Κριμα!

  2. Να μια χώρα που συμμετέχει ακομπλεξάριστα, κοινώς χεσμένη την έχει τη νίκη, την ενδιαφέρει να προβάλει τη μουσική της παράδοση, τη γλώσσα της, τον πολιτισμό της σε γενικές γραμμές. Θεωρώ πολύ πετυχημένη την Πορτογαλία γιατί προσελκύει ξένους συνθέτες να γράφουν τραγούδια σύμφωνα με τα ακούσματα της ίδιας της χώρας (πχ ο φετινός Κροάτης συνθέτης Andrej Babic). Δεν καταφεύγει σε Σουηδούς, Aμερικανούς κλπ όπως άλλες χώρες, ονόματα δε λέμε….
    Όταν έχεις να κάνεις με μια τέτοια αντιμετώπιση του διαγωνισμού μακριά από τακτικισμούς για την κατάκτηση της νίκης δεν έχεις να προσθέσεις τίποτα άλλο παρά να εκθειάσεις τον τρόπο λειτουργίας της Πορτογαλέζικης τηλεόρασης! Bravo Portugal!!!!!!!!

  3. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ,ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ,ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Ο 2 ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΦΕΤΟΣ

  4. Tόσο πολύ κοινότυπο και τόσο πολύ όμοιο με άλλα 200 φάντο. Θα μπορούσε να είχε κάτι να το διαφοροποιεί, να του δίνει ένα ενδιαφέρον. Δύσκολο το βλέπω να περνά στον τελικό, ειδικά από αυτόν τον ημτελικό γεμάτο από συμμαχίες, αλλά και καλύτερες μπαλάντες.

  5. Σκεφτειται η Ελλαδα του ΔΝΤ να εκανε τετοια παραγωγη… θα επεφταν να την φανε,απλα το λεω γιατι και η Πορτογαλια ειναι του ΔΝΤ και οδευει ολοταχως για… κουρεμα!!!
    Εγω παλι θεωρω κομπλεξικη την τακτικη τους… οταν δεν εχεις κομπλεξ τοτε θα στειλεις και το μοντερνο σημερινο ακουσμα αλλα και την παραδοσιακη σου μουσικη! Δηλαδη η Ελλαδα που συνδυαζε εθνικ στοιχεια (Die For you, Number, Λουκας) με μοντερνο ηχο σημαινε οτι εχει κομοπλεξ? ΟΧΙ! Γιατι ρε παιδια δεν ειναι μονο το φαντο (δεν ξερω αν το γραφω σωστα) στην πορτογαλια, πρεπει να ακουνε και ποπ τραγουδια! ΕΛΕΟΣ!

    • Για μένα η εληνική τακτική είναι το απόλυτο στάδιο του εξευτελιστικού συνδρόμου κυνηγώντας τη νίκη με το ίδιο πάντα menu. Μας “κάθησε” η συνταγή το 2001 και της αλλάξαμε τα φώτα. 2004, 2005, 2007, 2008, 2010, 2011 και Αφροδισιακό 2012! Ε όχι πια, φθάνει το εθνοπόπ, ΜΠΟΥΧΤΙΣΑΜΕΕΕΕΕ! Δεν θέλω να στέλνουμε κάθε χρόνο παραδοσιακά ή κάθε χρόνο ροκιές ή κάθε χρόνο χορευτικά επειδή “αυτά ψηφίζονται στην Eurovision”. Θέλω να αποφασίζουμε να επιλέγουμε ό,τι μας αρέσει περισσότερο και ό,τι είναι πιο άρτια παρουσιασμένο/ερμηνευμένο. Εγώ θεωρώ γραφική ακόμα και τη Σουηδία γιατί τις περισσότερες φορές στέλνει ακούσματα στο ίδιο ύφος (ευτυχώς φέτος ξεφύγανε). Δεν θέλω να είμαστε και εμείς έτσι, να ακούνε Ελλάδα και να τους έρχεται στο νου εθνοποπ και μάλιστα του μετρίου προς χειρίστου. Ελπίζω να έγινα κατανοητός gus.

  6. Σε γενικές γραμμές, με κάλυψε ο ex fest. Θα προσθέσω μόνο ότι η προηγούμενη Filipa της Πορτογαλίας (2010), κατάφερε να βάλει τη χώρα της στον τελικό, με μία πολύ καλή εμφάνιση, χωρίς να το περιμένει κανείς. Εύχομαι το ίδιο και στη φετινή.

  7. Μου κάνουν εντύπωση τα αρνητικά σχόλια περί φάντο κ περί Πορτογαλικών τακτικών, για μία χώρα η οποία γενικά σχολιάζεται αρνητικά από αρκετούς eurofun ό,τι κ αν στείλει. Πρώτα από όλα, η Πορτογαλία όπως έχω καταλάβει δεν ακολουθει κ τόσο τη Δυτική κουλτούρα, τα αμερικανικά ποπ κτλ τουλάχιστον στο βαθμό που ακολουθεί η Γαλλία ή η Ισπανία πχ. Για τους Πορτογάλους, οι συμμετοχές του 2004,2005 κ 2006 θα μπορούσαν για τα δικά τους δεδομένα να χαρκτηριστούν ποπ ή έστω πιο μοντέρνες. Ωστόσο επειδή αποκλείστηκαν ισάριθμες φορές άλλαξαν τακτική κ από το 2007 η Πορτογαλία αντιμετωπίζει πολύ πιο σοβαρά το Διαγωνισμό, επιχειρώντας να προωθήσει τα δικά της ακούσματα, ακριβώς ότι κάνει κ η Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια. Απλά οι Πορτογάλοι δεν μπήκαν στη διαδικασία συνδυασμού μοντέρνων κ έθνικ στοχείων. Το 2007 έστειλαν μια άρτια latin συμμετοχή, το 2009 ένα χαρούμενο τραγούδι με αρκετά στοιχεία από Πορτογαλική μουσική κ φυσικά το 2008 όπου έστειλαν fado, όπου κατέκτησαν την 13η θέση, δηλαδή το καλύτερο αποτέλεσμα τους από το 1998 !. Η Πορτογαλία με μια προσεγμένη fado συμμετοχή μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά .. Είναι ένα ιδιαίτερο είδος μουσικής, με λυρικότητα, δραματικό ύφος που σε αγγίζει κ σε συγκινεί, στοιχεία που βρίσκει κανείς και στις Βαλκανικές μπαλάντες που θριάμβευσαν την προηγούμενη δεκαετία. Άλλωστε τις καλύτερες θέσεις της η Πορτογαλία της πήρε είτε με Fado -Dulce Pontes 8η το 1991- είτε με παραδοσιακά όργανα -6η θέση το 1996-. Δεν ξέρω κατά πόσο σκέφτονται τη νίκη οι Πορτογάλοι, ωστόσο νομίζω ότι πολύ καλά κάνουν κ προωθούν ένα απόλυτα δικό τους μουσικό είδος, χωρίς νοθεύσεις με μοντέρνα κ έθνικ στοιχεία όπως κάνει η Ελλάδα. Επίσης, η χτεσινή βραδιά ήταν αφιερωμένη στην εισαγωγή της μουσικής Φάντο στην Πολιτιστική λίστα της Unesco, οπότε μια ανάλογη συμμετοχή επισφραγίζει την επιτυχία αυτή. Σίγουρα το τραγούδι αυτό δεν έχει την δυναμική του 2008, αλλά κ πάλι παραμένει μια πολύ καλή Πορτογαλική συμμετοχή. Όσο για την παραγωγή του φεστιβάλ, ήταν απροσδόκητα πλούσια για μια χώρα με οικονομικά προβλήματα, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν πρώτα…

  8. Δε μ’ ενοχλεί καθόλου που ο Babic κλέβει τον εαυτό του! Πολύ ωραίο τραγούδι, εξαιρετική φωνή! Bravo, Portugal & good luck!

  9. Όχι κάτι το ιδιαίτερο(Αντιγράφει λίγο το 2008,αλλά δεν είναι κακό…)αλλά δε με χαλάει κιόλας!Καλό είναι.Ελπίζω να περάσει!

  10. Όντως πολύ κουραστικά αυτά τα 3ωρα shows! 2 ώρες φτάνουν και περισσεύουν.
    Μπορεί να είναι Filipa, αλλά δεν είναι Filipa Azevedo(τι φωνάρα, τι όμορφη κοπέλα και τι ωραία συμμετοχή το 2010, ήταν το 10άρι μου). Αξιοπρεπέστατη συμμετοχή με πολυ ωραία στοιχεία. Ευτυχώς γιατί η Πορτογαλία στέλνει κάτι αηδίες που και που..
    Μπράβο τους που επιμένουν πορτογαλικά, όμως κάποια στιγμή χρειάζεται και μια αλλαγή..
    Καλή επιτυχία, από τις αγαπημένες μου χώρες συνολικά.

  11. αν πω οτι με ενθουσιασε θα πω ψεματα..δεν ακουγεται ευκολα και δεν ψηφιζεται ευκολα..
    σιγουρα δεν ειναι κακο αλλα δεν νομιζω οτι θα περασει ευκολα στον τελικο..

  12. exei wraia melwdia……….. den sumfwnw oti moiazei me tou 2008 segnora do mar…….. ekeinohtan monadiko…………. einai mes thn 10 da gia mena …….bravo……..
    for this moment
    ICELAND,SERBIA,SWEDEN,SPAIN,ITALY, NORWAY,PORTUGAL,DENMARK,

  13. Τα τελευταια χρονια μου αρεσε η Βανια(αδικηθηκε) και Φλοντερις απο Πορτογαλια….!
    Μετριοτατο…μαλλον δεν θα περασει τον ημιτελικο!!!

  14. kaloutsiko tragoudaki,omorfh kopela,kl skhnhkh parousia,alla ws ekei!!!!!!einai polu kalo gia ta dedomena ts xwra,alla yper8ymhzei tn symetoxh ts portogalias to 2008….den nomizw na paei teliko,oti kanei 8a t kanei mono k mono apts epitropes,apto kosmo,dn 8a parei polla,gt yparoun polles symmaxies(valkaniwn,skandinavias klp…)tespa kl tyxh!!!!!!!

  15. Χλιαρό και αδιάφορη, άχρωμη η τραγουδίστρια! Ας μην παραπονιούνται μετά για τα αποτελέσματα!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ