ΕΣΘΟΝΙΑ: Μέσα από το Eesti Laul και η συμμετοχή του 2012!

Η κρατική τηλεόραση της Εσθονίας εξέδωσε σήμερα ειδικό δελτίο τύπου στο οποίο κάνει γνωστά τα σχέδιά της, εν όψει της Eurovision 2012. Όπως ανακοινώθηκε, η συμμετοχή της χώρας στον επόμενο διαγωνισμό θα προκύψει και πάλι μέσα από το γνωστό Eesti Laul, όπως ονομάζεται η διαδικασία ανάδειξης που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Η όλη διοργάνωση θα περιλαμβάνει 2 ημιτελικούς, καθώς και τον μεγάλο τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 3 Μαρτίου (esctoday.com).

Η περίοδος κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να καταθέσουν τα υποψήφια τραγούδια έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου. Κατ’ όπιν, οι συνθέσεις θα περάσουν από το στάδιο της ακρόασης και της τελικής κρίσης, όπου μια ειδική επιτροπή (επιλεγμένη αποκλειστικά από το ERR) θα επιλέξει τις 20 εκείνες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος. Πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής των δύο ημιτελικών είναι οι 18η και 25η Φεβρουαρίου, με πέντε τραγούδια (σε κάθε ημιτελικό) να παίρνουν το εισητήριο για τον τελικό. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο νικητής του Eesti Laul 2012 (και εκπρόσωπος της χώρας στην Eurovision 2012) θα λάβει ως έπαθλο το ποσό των 2000 ευρώ.

Η Εσθονία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Eurovision το 1994, έχοντας στο ενεργητικό της συνολικά 17 συμμετοχές. Το 2001 κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό, με το τραγούδι «Everybody». Στην διοργάνωση του 2011 η χώρα εκπροσωπήθηκε από την Getter Jaani, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι «Rockefeller Street». Παρά το γεγονός ότι η συκγεκριμένη συμμετοχή βρισκόταν στις 3 πρώτες θέσεις των polls με τα επικρατέστερα τραγούδια για να κερδίσουν το βραβείο, κατάφερε να προκριθεί από τον Β’ Ημιτελικό του Dusseldorf μόλις από την θέση, με 60 βαθμούς. Στο τελικό, η πορεία της υπήρξε ακόμα πιο δυσμενής, καθώς κατετάγη στην 24η (προτελευταία) θέση του βαθμολογικού πίνακα, με 44 βαθμούς (με υψηλότερους τους 7 βαθμούς από Φινλανδία, Ιρλανδία και Λιθουανία).

Θανάσης Νάκος

Written by 

Related posts