ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Ποιες οι προοπτικές συμμετοχής του Khabar Agency στην Eurovision;

H συμμετοχή του Καζακστάν στην «ενήλικη” Eurovision είναι ένα θέμα που από το καλοκαίρι συζητιέται συνεχώς. Πολλοί θεωρούν ότι μετά το ντεμπούτο της χώρας στην Junior Eurovision, σίγουρα θα δεχτεί πρόσκληση να συμμετάσχει και στην κανονική.

Στις 22 Νοέμβρη ο  Jon Ola Sand είχε δηλώσει αναφορικά με τη συμμετοχή του Καζακστάν στην Eurovision 2019 τα εξής: <<Πρέπει να συζητήσουμε αν μπορούμε να καλέσουμε το συνεργαζόμενο μέλος μας από το Καζακστάν να συμμετάσχει στο μέλλον στην ενήλικη Eurovision, αλλά αυτό είναι μέρος της ευρύτερης συζήτησης στην EBU και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σας απαντήσουμε αργότερα σε αυτό το θέμα>>.

Την επόμενη μέρα όμως, στην συνέντευξη τύπου της EBU για την Junior Eurovision στο Μινσκ της Λευκορωσίας ο κ. Sand έδωσε την απάντηση του: <<Για το 2019, δεν θα υπάρχουν συμμετέχοντες από το Καζακστάν στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Είναι δυνατό να γίνουν εξαιρέσεις για να συμμετάσχουν μη μέλη της EBU, αλλά προς το παρόν δεν θα υπάρχει συμμετοχή>>.

Το Khabar Agency, είναι επί του παρόντος συνεργαζόμενο μέλος της EBU και την περασμένη Κυριακή έκανε το ντεμπούτο του στο διαγωνισμό της Junior Eurovision Song Contest. Δείτε την εμφάνιση της μικρής Daneliya Tuleshova εδώΣε περίπτωση που το Καζακστάν επιθυμεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός θα πρέπει να προσκληθεί από την EBUκαι να εγκριθεί (η συμμετοχή του) από το reference group,  ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με την Αυστραλία.

Ωστόσο σήμερα είχαμε εξελίξεις από την πλευρά του κρατικού καναλιού της χώρας. Ο Alan Azhibayev, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Khabar Agency JSC, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη δυνατότητα συμμετοχής του Καζακστάν στη Eurovision 2019 ως guest χώρα.

Ας δούμε πως έχει η κατάσταση.

Σε δηλώσεις του ο κ. Azhibayev είπε: <<Για πολλά χρόνια, το Khabar Agency αποτελεί μέλος της EBU, αλλά το κύριο μας μέλημα είναι να γίνουμε πλήρη μέλη της Ένωσης, έτσι ώστε να έχουμε δικαίωμα ψήφου. Οι διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά. Ακόμη υπήρξαν μεγάλες συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Πληροφοριών και Επικοινωνιών Dauren Abayev και της ομάδας διαχείρισης της EBU. Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Ακόμη και μετά την Junior Eurovision είχαμε ήδη συναντήσεις. Πιστεύω ότι σύντομα θα έρθουν εδώ στο Καζακστάν, στην Αστάνα, στο Αλμάτι, και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Οπότε ελπίζουμε ότι λίγο αργότερα θα ληφθεί απόφαση>>.

Αναφέρει επίσης ότι το Καζακστάν έχει ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα. Tο Khabar Agency έχει ήδη γίνει πλήρες μέλος της Ένωσης Τηλεοπτικών Μεταδόσεων Ασίας-Ειρηνικού (Asian-Pacific Broadcasting Union).

Επί τούτου τονίζει τα εξής: <<Τώρα έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε στην Ένωση Τηλεοπτικών Μεταδόσεων Ασίας-Ειρηνικού, αλλά η Ασία είναι η Ασία και η Ευρώπη είναι η Ευρώπη. Έτσι χρειάζεται κάποιος χρόνος, αφού η Eurovision δεν είναι απλά μία συμμετοχή. Το γεγονός ότι ο νικητής θα φέρει τη Eurovision στη χώρα του, είναι τόσο μεγάλο σαν γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, συνεπώς, πρόκειται για επενδύσεις, υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα, εκπομπές και πολλά άλλα. Είναι κρίσιμο αυτό το διάστημα, πρέπει να το προσεγγιστεί το ζήτημα με όλη την απαραίτητη σημασία, αυτό κάνει η EBU τώρα. Μας μελετούν>>.

Σύμφωνα με τον Alan Azhibayev, το Καζακστάν έχει ακόμα την ευκαιρία να φτάσει στη Eurovision 2019 ως ειδικός προσκεκλημένος, αλλά και αυτό θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της EBU.

Σχετικά με την Αυστραλία ο επικεφαλής του καναλιού δήλωσε τα εξής: <<Θυμάμαι την Αυστραλία, η οποία για πολύ καιρό, σχεδόν 40 χρόνια, επιδίωκε να συμμετάσχει στην Eurovision και μόνο πρόσφατα κατάφερε να φτάσει εκεί ως ειδικός προσκεκλημένος και στη συνέχεια ως πλήρης συμμετέχων. Δηλαδή, πρέπει να πάμε βήμα προς βήμα. Πρώτα πρέπει να αποκτήσουμε το δικαίωμα του επισκέπτη για να συμμετάσχουμε στην Eurovision, και τότε θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες. Αλλά όλα αυτά γίνονται σταδιακά, τα οποία δυστυχώς δεν μας αποκαλύπτονται. Ταυτόχρονα εμείς καλούμαστε να συμπληρώσουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να τα εξετάσουν>>.

Την ίδια στιγμή, ο Alan Azhibayev επιβεβαίωσε ότι το Καζακστάν υπέβαλε αίτηση για τη διοργάνωση του διαγωνισμού Junior Eurovision 2019.

Συγκεκριμένα εξήγησε ότι: <<Η χώρα υποδοχής δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα διεξαχθεί ψηφοφορία και θα γίνει  επιλογή. Είναι ένας μεγάλος και πολύπλοκος μηχανισμός. Πολλές χώρες έχουν υποβάλει αίτηση, τότε θα γίνουν ορισμένες διεργασίες – θα έρθουν, θα επιλέξουν, θα εξετάσουν. Αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αυτό θα αποφασιστεί κατά τις συνεδριάσεις τους>>.

Είναι ξεκάθαρο επομένως ότι ο επικεφαλής του κρατικού καναλιού του Καζακστάν ρίχνεται στη μάχη αποφασισμένος να πετύχει. Είτε αυτό θα είναι μια συμμετοχή στην «ενήλικη” Eurovision, είτε μια διοργάνωση στην «παιδική”.

Εσείς πώς βλέπετε όλες τις παραπάνω εξελίξεις; Θα θέλατε τη χώρα να συμμετάσχει στην Eurovision;

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλα τα νεότερα.

[Πηγή άρθρου: esckaz.com]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ