ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Η δεύτερη… Αυστραλία της Eurovision!

Το Καζακστάν μπορεί να κάνει το ντεμπούτο στη φετινή Junior Eurovision, στο Μινσκ, αλλά εκείνο στη Eurovision του Τελ Αβίβ μοιάζει αβέβαιο, καθώς πρέπει να ακολουθηθεί η διαδρομή της Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του Khabar Agency του Καζακστάν, Αλάν Αζιμπάγιεφ, δήλωσε στο esctoday.com σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στον διαγωνισμό: «Το Khabar Agency προβάλλει τη Eurovision από το 2012. Οι θεατές μας πάντα ενδιαφέρθηκαν για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό και, μάλιστα, τους υποστήριξαν. Είναι ένα από τα λίγα projects που συγκεντρώνουν μια ολόκληρη οικογένεια για να παρακολουθήσουν ένα σόου. Θέλω να πω ότι η μετάδοση της Eurovision είναι μια θαυμάσια παράδοση και σχεδιάζουμε να την συνεχίσουμε».

Δεν παρέλειψε να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να σχολιάσει το μουσικό ύφος ενδεχόμενων συμμετοχών του Καζακστάν: «Η παραδοσιακή μουσική αποτελεί μέρος του νομαδικού πολιτισμού του Καζακστάν και των πολιτισμών όλων των εθνών που ζουν στη χώρα μας. Μερικά από τα σύγχρονα είδη δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, άλλα επηρεάστηκαν από τη δυτική μουσική. Υπάρχουν επίσης μουσικοί που συνδυάζουν διάφορα είδη με ασυνήθιστο τρόπο. Θα θέλαμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο. Νομίζω ότι αν συμμετάσχουμε στη Eurovision, θα αναμίξουμε μοντέρνα και παραδοσιακά στυλ και θα παρουσιάσουμε στους θεατές κάτι νέο, φρέσκο και μοναδικό».

EBU: «Μόνο με πρόσκληση στη Eurovision»

Η περίπτωση του Καζακστάν είναι ιδιότυπη. Μπορεί, λ.χ., να συμπεριλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή ζώνη όσον αφορά αθλητικούς αγώνες, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και στην EBU εφόσον το Khabar Agency δεν είναι πλήρες μέλος, αλλά συνεργαζόμενο.

Έτσι, η μόνη λύση για συμμετοχή του Καζακστάν στη Eurovision του Τελ Αβίβ -όπως έχει ξεκαθαρίσει η EBU- είναι η πρόσκλησή του από το Reference Group, του διοικητικού οργάνου του θεσμού. Με άλλα λόγια, να γίνει ό,τι έγινε και με την Αυστραλία.

Βέβαια, η συμμετοχή στην Junior Eurovision ίσως είναι πρόδρομος εξελίξεων και για τον 64ο διαγωνισμό κι έτσι να ακούσουμε για πρώτη φορά τη φράση: «Good evening, Europe! Astana calling…».

Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

[Φωτογραφίες: CNN]

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ