ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Τελικά μένει εκτός Eurovision 2019;

Μόλις την Δευτέρα το κρατικό κανάλι της Ουκρανίας, UA:PBC, επιβεβαίωσε την συμμετοχή του στην επόμενη διοργάνωση του Ισραήλ. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη και τα νέα που μας έρχονται είναι δυσάρεστα.

Πριν από ένα χρόνο, είχε γίνει γνωστό ότι ο ουκρανικός τηλεοπτικός φορέας, UA:PBC, βρισκόταν στη χειρότερη φάση του λόγω του ότι δεν χρηματοδοτήθηκε σωστά από την ουκρανική κυβέρνηση. Η EBU τότε, δημοσίευσε μια δήλωση, περιγράφοντας την ανησυχία τους για την κατάσταση. Σήμερα, όμως η ουκρανική κυβέρνηση ανάγκασε το UA: PBC, τον μοναδικό σταθμό της EBU στην Ουκρανία, να τερματίσει τις αναλογικές εκπομπές του.

Τι μέλλει γενέσθαι με την συμμετοχή της χώρας στη Eurovision 2019;

O ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει τεράστιο χρέος προς την κυβέρνηση, για αυτό και επήλθε η επιβολή τερματισμού μετάδοσης. Το UA:PBC έχει έναν από τους μικρότερους προϋπολογισμούς όλων των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Και τα πράγματα χειροτέρεψαν, όταν φέτος η κυβέρνηση τους έδωσε μόνο το ήμισυ του προϋπολογισμού που ορίζεται από την ουκρανική νομοθεσία. Έτσι, εάν η κυβέρνηση δεν παρέχει επαρκή χρηματοδότηση στο κανάλι, αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα αποσυρθεί από την Eurovision.

Η άμεση απάντηση της EBU.

Ο Γενικός Διευθυντής της EBU, Noel Curran, ανταποκρίθηκε στην είδηση ότι οι αναλογικές εκπομπές του καναλιού UA: PBC έχουν τερματιστεί δηλώνοντας τα εξής: <<Είμαστε απογοητευμένοι που οι αρχές έχουν λάβει την απόφαση να στερήσουν στον ουκρανικό λαό αυτή τη σημαντική δημόσια υπηρεσία>>.

Συμπλήρωσε επίσης: <<Καλούμε τις ουκρανικές αρχές να αποκαταστήσουν άμεσα τις μεταδόσεις και να διαθέσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε τα μέσα ενημέρωσης των δημόσιων υπηρεσιών να μπορέσουν να εκπληρώσουν τον κρίσιμο ρόλο τους για την κοινωνία και τη δημοκρατία στην Ουκρανία>>.

Η EBU επισημαίνει επίσης ότι με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία που θα διεξαχθούν το προσεχές έτος, η πρόσβαση σε ανεξάρτητες, πλουραλιστικές ειδήσεις και πληροφορίες είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ο επίσημος λογαριασμός twitter του Γραφείου του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) μέσω του Εκπροσώπου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, Harlem Desir, απάντησε το εξής: <<Καλώ τις αρχές της Ουκρανίας να επαναφέρουν τις εκπομπές του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα UA: PBC και να επιλύσουν επειγόντως τα προβλήματα χρηματοδότησης>>. Δείτε την πλήρη δήλωση του εδώ.

Άραγε θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης και της επαναφοράς των μεταδόσεων του καναλιού;

Πιστεύετε θα αποφευχθεί μία πιθανή αποχώρηση της χώρας από το διαγωνισμό του Ισραήλ; Αν όχι, θα σας λείψει η Ουκρανία από τη Eurovision;

[Πηγή άρθρου: escxtra.com]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ