ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Εξελίξεις στον εθνικό τελικό!

Μπορεί η ημερομηνία για τον εθνικό τελικό της Λευκορωσίας να ορίστηκε για ένα μήνα από σήμερα και συγκεκριμένα για τις 16 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι εξελίξεις τρέχουν. Συμμετοχές κατηγορούνται ότι δεν πληρούν όλα τα κριτήρια της EBU, διαγωνιζόμενοι απειλούν με αποχώρηση και εκτός της ημερομηνίας τίποτα άλλο δεν φαίνεται να είναι σίγουρο για τον επεισοδιακό, μέχρι στιγμής τελικό.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ουκρανός τραγουδιστής Alekseev, ανακοινώθηκε ανάμεσα στους 11 υποψήφιους για την εκρποσώπηση της χώρας στον διαγωνισμό. Πριν λίγες εβδομάδες, το ESCWORLDCLUB, δημοσίευσε μικρής διάρκειας βίντεο που δείχνει τον Alekseev να παρουσιάζει το τραγούδι Navsgeda, σε συναυλία του τον περασμένο Μάιο. Το τραγούδι αυτό μεταφράστηκε στα αγγλικά ως «Forever«, έγινε διάρκειας 3 λεπτών, και αποτελεί την συμμετοχή του καλλιτέχνη στον εθνικό τελικό. Αυτό λοιπόν παραβιάζει τον περίφημο όρο της EBU που λέει πως καμία συμμετοχή δεν πρέπει να έχει δημοσιευθεί πριν την 1η Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους.

Η ομάδα του Alekseev υποστηρίζει πως πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική έκδοση του τραγουδιού και σε διαφορετική γλώσσα, επομένως κανένας κανονισμός δεν παραβιάζεται.

Οι Alen Hit, Anastasiya Malashkevich, Sofya Lapina, Kirill Good, Gunesh και οι NAPOLI, φαίνεται να μην ενστερνίζονται την άποψη αυτή και να απειλούν με αποχώρηση σε περίπτωση που η κρατική τηλεόραση BTRC επιτρέψει στον Alekseev να διαγωνιστεί κανονικά. Συνοπτικά υποστηρίζουν ότι η παρουσίαση του τραγουδιού πριν την 1η Σεπτέμβρη, εκτός από παραβίαση των κανονισμών, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τον τραγουδιστή καθώς η συμμετοχή του παρουσιάστηκε σε ευρύ κοινό εδώ και αρκετό καιρό. Πολλοί καλλιτέχνες επίσης δεν φαίνονται πρόθυμοι να δαπανήσουν χρήματα για την παραγωγή και την οργάνωση της συμμετοχής τους σε έναν «φωτογραφικό» εθνικό τελικό με τον Alekseev να είναι ήδη νικητής όπως υποστηρίζουν.

Παρά τις όποιες εντάσεις όμως η κλήρωση για την σειρά εμφάνισης πραγματοποιήθηκε και έχει ως εξής:

1. Adagio
2. Alekseev
3. Shuma
4. Sofi Lapina
5. Napoli
6. Anastasiya Malashkevich
7. Gunesh
8. Radiovolna
9. ALEN HIT
10. Lexy
11. Kirill Good

Λίγες ώρες μετά την κλήρωση ωστόσο, η Sofi Lapina αποφάσισε να εγκαταλείψει την «κούρσα» για την Λισαβώνα. Δήλωσε πως ο Alekseev θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί μόνος του και πως ο διαγωνισμός δεν είναι επί ίσοις όροις για όλους τους συμμετέχοντες. Η καλλιτέχνης είχε τουλάχιστον 3 εναλλακτικά τραγούδια για τον εθνικό τελικό τα οποία όμως είχαν δημοσιευθεί πριν την 1η Σεπτέμβρη και έτσι αποφάσισε να τα αποσύρει. Το «Gravity» μάλιστα επιλέχθηκε την τελευταία στιγμή απλά και μόνο για να μπορέσει να συμμετέχει στον διαγωνισμό.

Τα ευτράπελα ωστόσο δεν τελειώνουν εδώ. Στο προσκήνιο ήρθε σήμερο το ντουέτο Shuma, μετά από κατηγορίες ότι η συμμετοχή τους “Chmarki”, περιέχει στίχους από ένα παλιό παραδοαισκό τραγούδι! Οι υπέυθυνοι του BTRC φαίνεται πως διερευνούν το ζήτημα, ενώ αν αποδειχθεί πως η κατηγορία είναι ορθή, οι στίχοι θα πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να θεωρείται έγκυρη η συμμετοχή.

Τέλος το κρατικό κανάλι, αποφάσισε πως σε περίπτωση νίκης του Alekseev στον τελικό, το «Forever» δεν θα αποτελέσει την συμμετοχή της χώρας στην Eurovision και θα βρεθεί ένα άλλο τραγούδι!

Πιστεύετε ότι πρέπει να ακυρωθεί η συμμετοχή του Alekseev, να γίνει απευθείας ανάθεση σε αυτόν ή να διεξαχθεί κανονικά ο εθνικός τελικός; Γράψτε μας στα σχόλια τη γνώμη σας.

Φωτό: eurovision.tv

 

Written by 

Related posts

4 Thoughts to “ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Εξελίξεις στον εθνικό τελικό!”

 1. ESC8

  Προβλέπω στο τέλος να γίνεται μια απευθείας ανάθεση και να «σχολάει» η δουλειά. Ούτως ή αλλως δεν πιστεύω να κέρδιζε κάποιος άλλος καλώς ή κακώς…

 2. Scandals_all_the_time

  αυτή η χώρα είναι η πρώτη που εδώ και χρόνια ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από φανς γιατί δεν ξέρει στοιχειωδώς να κάνει αξιοκρατικά μια διαδικασία ή έστω να την κάνει να φαίνεται αξιοκρατική. Κάνουν τελικούς, ακυρώνουν το τραγούδι τελευταία στιγμή, αλλάζουν ερμηνευτές, τραγούδια κτλ κτλ….Ας αποχωρήσει, δεν θα μας λείψει.

 3. Eurofan

  Απλά τα πράγματα! !! Υπάρχει ένα ΜΕΓΆΛΟ φαβορί και οι υπόλοιποι προσπαθούν να τον βγάλουν από την μέση, μήπως και έχουν κάποια πιθανότητα. ..Και τραγούδι να αλλάξει ο Alekseev είμαι σίγουρος ότι και πάλι θα έχει καλύτερο από τους υπόλοιπους! !! Καλύτερα να του δώσουν απευθείας ανάθεση (αν θέλουν να έχουν πιθανότητες για κάτι καλό)…

  1. EurovisionFan

   Ακούγεται ότι το τραγούδι του Alekseev θα το γράψει ο Δημήτρης Κοντόπουλος και μπορώ να φανταστώ από τώρα πως θα είναι τραγούδι δεκάδας ενώ πέρσι για τη Demy έγραψε τραγούδι 2ης μη πω 3ης κατηγορίας

Comments are closed.