ΕΛΛΑΔΑ: Ανατροπές για τους υποψήφιους του Ελληνικού Τελικού!

Σαν βόμβα έσκασε πριν από λίγο η είδηση που μετέδωσε πρώτος ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μελάς στην ιστοσελίδα newsit.gr. Όπως αναφέρει στο κείμενό του, πλέον η ΕΡΤ αποφάσισε πως οι υποψήφιοι στον Ελληνικό Τελικό για τη Eurovision 2018 δεν θα είναι πέντε – όπως είχε δημοσιευτεί πριν λίγο καιρό – αλλά ….τρεις! 

Διαβάστε το άρθρο του ίδιου του Γρηγόρη Μελά, όπως δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr 

«Έτσι στην πρώτη συνεδρίασή της η οργανωτική επιτροπή τήρησε «το γράμμα του νόμου» έστω κι αν αυτό δυσαρεστήσει «δικά της παιδιά», όπως σχολίαζαν πολλοί μετά τη δημοσιοποίηση που είχαμε κάνει στο Newsit για τα τραγούδια που επέλεξε η καλλιτεχνική επιτροπή.

Και να σας εξηγήσω τι εννοώ. Η καλλιτεχνική επιτροπή όπως είχα αναφέρει είχε αποφανθεί ότι μόνο τρία τραγούδια πληρούσαν τους απαιτούμενους όρους (ελληνικό στίχο και ελληνικό ηχόχρωμα) που είχε θέσει η ΕΡΤ στις δισκογραφικές εταιρείες, αλλά είχε εγκρίνει και δύο ακόμα σημειώνοντας ότι είχαν ελληνικό στίχο, αλλά όχι ελληνικό ηχόχρωμα. Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες μου πριν από λίγο που συνεδρίασε η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε πως στον ελληνικό τελικό θα πάνε μόνο τα τρία τραγούδια που πληρούν όλους τους όρους αποκλείοντας έτσι τα δύο.

Τα τραγούδια (με αλφαβητική σειρά από τον τίτλο) που παίρνουν το «εισιτήριο» είναι,

-«Από τη Θράκη ως την Κρήτη» με τους Χοροσταλίτες (Δισκογραφική: SPIDERMUSIC)

-«Μην ξεχνάς τον ήλιο» με την Αρετή Κετιμέ (Δισκογραφική: SPICY MUSIC)

-«Το όνειρό μου» με τη Γιάννα Τερζή (Δισκογραφική: PANIK ENTERTAINMENTGROUP)

Εκτός λοιπόν θα είναι τα δύο τραγούδια που δεν έχουν ελληνικό ηχόχρωμα και τα οποία είναι:

-«Baila Jazz» με τον Τόνι Βλάχο (Δισκογραφική: SPIDER MUSIC)

-«Ίδιο Tempo» με τους «Duo Fina» (Δισκογραφική: RECORDS ON TOP)

Αξίζει λοιπόν να αναφέρω ότι το συγκρότημα «Duo Fina» αποτελείται από μουσικούς που είναι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως που είχαν πάρει την πρόκριση από την καλλιτεχνική επιτροπή. Τελικά όμως η απόφαση της ΕΡΤ μέσα από την οργανωτική επιτροπή να τους θέσει εκτός λόγω του ότι το τραγούδι τους δεν πληροί και τους δύο όρους αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένοι στη δημόσια τηλεόραση να λειτουργήσουν αντικειμενικά.

Τέλος αξίζει να αναφέρω ότι σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες μου η οργανωτική επιτροπή τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των τριών δισκογραφικών εταιρειών που έχουν λάβει την πρόκριση για τον ελληνικό τελικό προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα ανταπεξέλθουν ως οφείλουν στις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Και όσες από αυτές αποδείξουν ότι μπορούν θα πάρουν το «εισιτήριο», ενώ αν δεν μπορέσει καμία από αυτές τότε η ΕΡΤ θα αναζητήσει ως οφείλει άλλο τρόπο για να συμμετέχει η χώρα μας στο φεστιβάλ τραγουδιού…!

Γρηγόρης Μελάς»

Written by 

Related posts

35 Thoughts to “ΕΛΛΑΔΑ: Ανατροπές για τους υποψήφιους του Ελληνικού Τελικού!”

 1. eurovision greece

  ορθως επραξε κατ’ εμε η ερτ. μπραβο της. επιτελους να υπαρξει μια αξιοκρατια στην ολη διαδικασια

 2. gogos

  Συγνώμη ο κ.Μελάς δεν μας έλεγε για τα 5 τραγούδια του Ελληνικού τελικού:
  «Για το περιεχόμενο του ρεπορτάζ μας θα ήταν φρόνιμο να μην αμφιβάλλει κανείς καθώς υπάρχουν επίσημα έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας και με τα οποία αποδεικνύεται η εγκυρότητά του.»
  Τώρα μήπως θα ήταν φρόνιμο να αμφιβάλουμε για αυτά που γράφει;
  Όταν υποστηρίζει να μην αμφιβάλει κανείς για τα 5 τραγούδια γιατί υπάρχουν επίσημα έγγραφα που το αποδεικνύουν και μετά από μερικές ώρες γράφει ότι είναι 3, τότε συγνώμη αλλά δεν μπορώ να πάρω σοβαρά τα λεγόμενα του.

  1. Marios

   Yπάρχουν και άλλα ερωτήματα. Γιατί η ΕΡΤ δεν διαψεύδει τις δαρροές αν δεν είναι ορθές; Αν είναι ορθές και εφόσον ο κος Μελάς ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα προκριθένα τραγούδια ήταν τα συγκεκριμένα 5, και όντως τα έχει, μιλάμε για έγγραφα με την απόφαση της επιτροπής. Πόσο στεγανή και αξιόπιστη είναι μία διαδικασία που διαρρέουν οι μυστικές αποφάσεις μίας κλειστής επιτροπής;

   1. gogos

    Εαν τα έχει τα έγγραφα μπορεί κάλλιστα να τα δημοσιοποιήσει για να δούμε κι εμείς ότι αυτά που ισχυριζόταν ήταν αληθή και όχι σκόρπιες πληροφορίες.
    Άλλο διαρροή μιας απόφασης που την έμαθε ένας δημοσιογράφος και άλλο διαρροή επίσημου εγγράφου. Υπάρχει τεράστια διαφορά!
    Δεν είμαι για τίποτα σίγουρος, παρα μόνο ότι ένας δημοσιογράφος δημοσιεύει αντικρουόμενα κείμενα, χωρίς απολύτως καμία απόδειξη.Φυσικά η δήλωσή του, ότι κατέχει το επίσημο έγγραφο της επιτροπής, από μόνη της δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων επιβεβαίωση των άρθρων του.
    Για την διάψευση της ΕΡΤ έχεις δίκιο και κατα την γνώμη μου εφ’ όσον είδαμε ότι αυτά που ισχυριζόταν ο αρθρογράφος (για τον αριθμό 5) δεν ήταν κάτι επίσημο και τελικό, έπρεπε να βγει να το διαψεύσει. Για τον εκ νέου ισχυρισμό του (για τον αριθμό 3) αφού δεν έχει γίνει και πάλι καμία δήλωση επιβεβαίωσης ή διάψευσης μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ για να δούμε τελικά τι ισχύει.

    Μερίδιο ευθύνης κατα την προσωπική μου άποψη για όλο αυτό έχει τόσο η ΕΡΤ, όσο και ο κ.Μελάς.

 3. Marios

  Το πράγμα γίνεται όλο και πιο γελοίο. Η’ ο Μελάς έγραφε ανακρίβειες και πάει να μπαλώσει τις λανθασμένες «έγκυρες πληροφορίες» που είχε διαρρεύσει ή η ΕΡΤ σπρώχνει το πράγμα προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων υποψηφίων.
  Οι τόσο «αυστηρές» προυποθέσεις που είχε θέσει η ΕΡΤ -πρωτοφανές για προκριματικό της Eurovision σε οποιαδήποτε χώρα να υπορεύεται σώνει και καλά συγκεκριμένο ύφος και είδος στα τραγούδια- αρχίζουν και κάνουν φωτογραφικό πια τον διαγωνισμό.
  Αφού όμως μπήκαμε στον παραλογισμό και τη γελοιότητα των «προυποθέσεων» της ΕΡΤ για με το ζόρι ελληνικού χρώματος τραγούδια, να ρωτήσω, μήπως υπάρχει και άλλη εναπομείνασα συμμετοχή που δεν πληροί τον όρο της ΕΡΤ για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ελληνικό στίχο;
  Επίδης, μόνο οι Duo Fina από τους τελικούς υποψηφίους έχουν επαγγελματική σχέση με την ΕΡΤ;

 4. Helen

  Μάλιστα.. όσο πάνε κι λιγοστεύουν.. Έτσι όπως το πάει η ΕΡΤ δε θα μείνει κι κανένα! Έχω πολύ μεγάλη περιέργεια να δω που θα καταλήξει τελικά όλη αυτή η ιστορία!!

 5. VampireDiary

  αυτο με το ελληνικο ηχοχρωμα πραγματικα με τρομοκρατει…
  νομιζω θα ζησουμε στιγμες μεγιστου ευτελισμου και οχι δεν το λεω για να φανω ξυνός ή να κανω εντυπωση αλλά παρακολουθουμε μια διαδικασία που βρωμάει ήδη σε όλους και οταν τα αποτελέσματα είναι τα….αναμενώμενα πάλι κραξιμο θα πέσει….

 6. Αστεία πράγματα. Ότι δηλαδή η επιτροπή δεν κατάλαβε ποιά τραγούδια έχουν ελληνικό ήχο εξ αρχης και μετά από πόσες μέρες αποφάσισε να αποκλείσει δυό διαγωνιζόμενους, οι οποίοι όπως αναφέρεται είχαν μία αξιόλογη συμμετοχή.

  1. Marios

   Ναι, ξαφνικά η επιτροπή της ΕΡΤ θυμήθηκε ότι δύο τραγούδια από αυτά που επέλεξε δεν είναι στα ελληνικά, αν και είχε ήδη απορρίψει άλλα τραγούδια ακριβώς για τον ίδιο λόγο.
   Η όλη γελοιότητα των προυποθέσεων της ΕΡΤ για σώνει και καλά «ελληνικού χρώματος τραγούδι» καταλήγει εκεί που ήταν αναμενόμενο ότι θα κετέληγε. Είτε στην θυσία καλύτερων τραγουδιών έναντι μετριότερων λόγω μεγαλύτερης «ελληνοπρέπειας» (Ποιός την ορίζει και με τι κριτήρια άραγε; Ο Χατζιδάκης, ο Σκαλκώτας, ο Παπαθανασίου δεν έγραψαν ομοίως «ελληνική μουσική»?), είτε, ακόμα χειρότερα, σε άλλοθι για φωτογραφική διαδικασία.

 7. Νο name

  Η ΕΡΤ θα βγαλει καμια επισημη ανακοινωση ποτε ???

 8. Die_4_U

  Η επιστολη λεει ξεκαθαρα για τραγουδι με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΙΧΟ. Καιρος να βγει εκτός και η αγαπημενη συμμετοχη της Ερτ. Όχι 2 μέτρα και δυο σταθμα. Ξεφτιλα τελικος με 3 τραγουδια μονο. Ας κανουν αναθεση εφόσον είναι ξεκαθαρο ότι μία συμμετοχή θέλουν αφού την αφήνουν να διαγωνιστεί παρά το γεγονός ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – τουλαχιστον η επίσημη μορφη που κατατεθηκε στην ερτ στις προθεσμιες που ειχαν οριστει.

 9. Die_4_U

  Αν : α) έχεις μόνιμη συνεργασία με ραδιοφωνο της Ερτ, και β) τραγουδας στα καλοκαιρινα φεστιβαλ της Ερτ (summer ert) , και γ) το τραγουδι σου ΔΕΝ εχει αποκλειστικα ελληνικο στιχο όπως επιτάσσει η επιστολή της Ερτ, ΔΕΝ πρέπει να ακυρωθείς ΑΜΕΣΑ? Ερώτηση κανω.

  1. jimani

   Εγώ διάβασα ότι η τραγουδιάρα απο Χοροσταλιτεσ εχει μακροχρονια συνεργασια με τον Πετρο Γαρδουμπακη που ηταν στην κριτικη επιτροπη.
   Ολοι μέσον είχαν;

 10. jimani

  Γιατί να ζούμε στον πυρετό των κουτσομπολιών, αντί να περιμένουμε επίσημες ανακοινώσεις;

  Το’χε ξεκινήσει ένα σάιτ ελληνικό αγγλόφωνο αυτόν τον παροξυσμό, και βλέπω τώρα τον υιοθέτησε κι ένα fan club, και στο κατόπι ακολουθεί κι ο ogae να μην μείνει πίσω;!

 11. kokobloco

  ότι να ναι… εγώ λέω να αποσυρθούμε μην γίνουμε ρεζίλι…

  1. Dimmis

   Εγώ λέω, να σταματήσεις να γράφεις τα ίδια κάθε χρονιά

 12. EurovisionFan

  Με ικανοποιεί ιδιαίτερα που μόνο το κοινό θα έχει το πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην τελική επιλογή, χωρίς την ανάμειξη κριτικής επιτροπής (εάν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τον ελληνικό τελικό βέβαια).

  1. Μάριος

   Σκέφτονται να μπει και επιτροπή.

 13. Tonia K

  Εκείνο που πρόσεξα εγώ είναι ότι διαφορετική επιτροπή ακύρωσε τα δύο τραγούδια από τον τελικό. Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ επιτροπή τα είχε εγκρίνει και η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ επιτροπή τα ακύρωσε. Αυτό τι σημαίνει; Κάποια από τις δύο έκανε λάθος;

 14. Δημήτρης96

  Βγήκε το τραγούδι της Στεφάνου……πολύ καλύτερο από την «Οδό Αγάπης» αλλά όχι και κάτι ουαου !

  1. EurovisionFan

   Κανένα από τα 2 όμως δεν θα είχε τύχη στη eurovision οπότε σοφά έπραξε η επιτροπή και τα απέκλεισε

  2. Koufis

   Που μπορούμε να το ακούσουμε;

 15. Die_4_U

  Η ΕΡΤ με τόσες ακυρώσεις τραγουδιών και τόσο αυστηρά κριτήρια για το πώς θα πρέπει να είναι τα τραγούδια ( μόνο «μεζούρα ελληνικότητας» δεν έχει βάλει ακόμα ), γιατί κάνει τελικό και όχι ανάθεση?? Ό τελικός γίνεται για να έχει λόγο το κοινό και να αποφασίσει επιτέλους το κοινό ουσιαστικά! Αν είναι να ψηφίσει το κοινό μόνο ανάμεσα σε 3 τραγούδια ,τα οποία μάλιστα έχουν γραφτεί και επιλεγεί με βάση πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις για το ύφος και το στυλ τους (θυμίζει ερτ στη δεκαετία του 1990 όταν έκανε ανάθεση στο μπιγαλη και πατωναμε ), τοτε δεν εχει νόημα η διαδικασία και γίνεται τραγελαφος. Γενικώς, οι ελληνικοί τελικοί έχουν νόημα όταν το κοινό έχει τη δυνατότητα να διαλέξει μέσα από διαφορετικά καλλιτεχνικά δημιουργήματα και προτάσεις. Αφού της ερτ της απέμειναν μόνο 3 κομμάτια σ’αυτό το τόσο ειδικό πράγμα που ζητάει φέτος, ας διαλέξει μόνη της. Είναι γελοίο το όλο πράγμα. Κάτω από 6-7 (τουλάχιστον) τραγούδια διαφορετικού στυλ και διαφορετικών καλλιτεχνών, δεν δικαιολογεί βραδιά ελληνικού τελικού. Ήμαρτον δηλαδή.

  1. gogos

   Από τις (λίγες) φορές που συμφωνώ μαζί σου.
   Για μένα είτε είναι τελικά 3 ή 13 τα τραγούδια του τελικού είναι ακριβώς το ίδιο. Με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΡΤ δεν θα αναζητήσουμε το καλύτερο τραγούδι, αλλά το καλύτερο «παραδοσιακό» τραγούδι.
   Το μόνο που εύχομαι είναι να υπάρχει έστω και 1 πραγματικά καλό τραγούδι ανάμεσα στα υποψήφια και να μην επιλέξουμε ανάμεσα από μέτρια.

 16. Eurofan

  Δεν υπάρχει ελπις!!!! 2017 έχουμε…Ας ξυπνήσουν εκεί στην ΕΡΤ.

 17. Μ. Κ.

  Έπιασε δουλειά η επιτροπή λογοκρισίας της ΕΡΤ. Τί και αν το τραγούδι του Βλάχου κρίθηκε άξιο καλλιτεχνικά για να είναι στον τελικό; «Δεν συνεμορφώθει προς τας υποδείξεις!» είπε η δεύτερη επιτροπή της ΕΡΤ και το έκοψε. Αυτοί εκεί μέσα είναι τόσο εμμονικοί στην ανοησία και τη δημοσιουπαλληλίστικη στενομυαλιά τους που ακόμα και αν τους είχε κατατεθεί το Euphoria και το Τρεχαντίρι, αυτοί θα πέρναγαν στον τελικό τον Μπίγαλη.

  1. K.X

   * Συνεμορφωθη.
   Υ.Γ. Το «Μαριος» μας τελειωσε ως nickname;

 18. Δρ. Eurovisionολογίας

  Χαχαχα… σαντούρι, κρουστά, κλαρίνο, τσιφτετέλι κι Άγιος ο Θεός. Κόπια του 2013. Last year το «εθνικό ηχόχρωμα» με τον Πορτογάλο. Μαϊμουδιές λέω ‘γω…

  Εν τω μεταξύ η ΕΡΤ δε θέλει να βάλει λεφτά, αν και τα βγάζει από το ανταποδοτικό τέλος από όλους μας + τις διαφημίσεις το Μάϊο, και παζαρεύει τις θέσεις στον εθνικό τελικό (!) με τις δισκογραφικές για το αν θα βάλουν αυτές λεφτά!

  -10 υποψήφιοι απ’ όλα τα είδη μουσικής σε τηλεοπτική παραγωγή, σκηνή και σκηνοθεσία τύπου Voice με Έλενα, Σάκη και τ’ άλλα τα παιδιά κριτές, τον Καπουτζίδη παρουσιαστή και τους fans στις κερκίδες ως εθνικό τελικό!
  -Ένας άσπρος καναπές, μια οθόνη πίσω, 15 νοματαίοι δεξιά αριστερά, 3 υποψήφιοι και τα τραγούδια τους playback….

 19. bella

  Η ερτ καλο θα ηταν να ακυρωσει ολους τους υποψηφιους κ να κανει απευθειας αναθεση στην Φουρειρα για να παμε με ενα καλο τραγουδι κ να παρουμε καλη θεση.Η κοπελα ειναι πολυ καλη performer κ τραγουδαει καλα.Ντροπη τους που την απορριπτουν συνεχεια κ ελπιζω να μην ειναι λογω της αλβανικης της καταγωγης.Αισχος.Ερτ συνερθε!!!Το 2016 ηταν μια χρονια με πολυ καλα τραγουδια κ στειλαμε το χειροτερο εμεις!!!Και δεν χρειαζονται να φοβουνται εκει στην ερτ οτι αν στειλουμε καλο τραγουδι θα κερδισουμε.Δεν θα κερδισουμε!Ολοι ξερουν στην Ευρωπη οτι δεν μπορουμε να διοργανωσουμε αλλα θα μπαιναμε δεκαδα.

  1. Νικ

   Ειδαμε πως πηγε κ η Demy..επισης η Φουρειρα δεν εχει φωνη..η Demy καταφερε εβγαλε 1 νοτα στον τελικο..η Φουρειρα δεν θα τν βγαλει ποτε

   1. EurovisionFan

    Η Demy θα μπορούσε άνετα να μπει στη 3αδα αν της έδιναν ένα τραγούδι στα μέτρα της… Το this is love εκτός του ότι είναι τραγούδι που θυμίζει εποχές 2009, προϋποθέτει και χορό κάτι που δεν είδαμε απο τη Demy

   2. Marios

    Η Demy μία χαρά ήταν, τα τραγούδια που της έδωσαν ήταν μετριότατα. Η δική της ευθύνη είναι ότι δέχτηκε να μπει σε όλο αυτό χωρίς να έχει στα χέρια της ένα πραγματικά καλό κομμάτι.

 20. Stathis Pertsemlidis

  Είναι προφανές ότι η Ερτ με τόσες προυποθέσεις, 5άδες, 3άδες, καλό τραγούδι αλλά όχι Ελληνικόκτλ και μας δείχνει με το δάχτυλο μία συγκεκριμένη συμμετοχή που σπρώχνετε με μανία. Κάντε απ’ευθείας ανάθεση σε αυτούς που θέλετε για να πάρετε και την ευθύνη σε όποιο αποτέλεσμα καλό η’ κακό.Το να μας κοροιδεύετε ότι έχουμε δήθεν επιλογή, όταν έχετε βάλει μόνο 3(; αν ισχύει) που 2 είναι παρόμοιο ύφος και η μία την «εξαφανίζιυν» συστηματικά, θα ψηφίσουμε απλά το μη χείρον βέλτιστο! Δηλαδή θα προτιμήσουμε από τους τυφλούς τον μονόφθαλμο! Βεβαίως εξ αρχής δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν άτομα που έχουν στενή συνεργασία με την Ερτ. Όχι μόνο γιατί είναι ανήθικο αλλά και απαγορευτικό από τους κανονισμούς της EBU!Ναι όσα ανεφερε ο φίλος Die 4 U ισχύουν και να συμπληρώσω όταν έχεις χορηγο την Ερτ σε εμφανήσεις σου, δηλαδή τις χρηματοδοτεί! Από χθες η ίδια συμμετοχή παραπονιέται για διαρροή του τραγουδιού τους- όταν παραδέχετε δημόσια ότι γνωρίζει από πηγές έγκυρες ότι την λίστα! Εγώ λέω όλα στην φόρα και ψηφοφορία να αποφασίσει ο κόσμος η’ απ ‘ευθείας ανάθεση αφού εκεί το πάνε

Comments are closed.