ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ποιες είναι οι 3 καινοτομίες στο Festival da Canção 2017!

portugal-15122017

Η Πορτογαλία φαίνεται ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά τη διοργάνωση του επόμενου Festival da Canção για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα συμμετέχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον 2017. Το Festival da Canção 2017 μπορεί να χαρακτηρισθεί με τη λέξη «καινοτομία» και υπάρχουν 3 σημαντικές αλλαγές που είναι ενδεικτικές αυτού του κλίματος.

Το πρώτο στοιχείο καινοτομίας της Πορτογαλικής τηλεόρασης RTP είναι να προσκαλέσουν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού συνθέτες που σημειώνουν στις μέρες μας επιτυχία σε Εθνικό καλλιτεχνικό επίπεδο, καλύπτοντας όλο το φάσμα μουσικής, από το παραδοσιακό Fado έως την εναλλακτική μουσική.

Από τα 16 ονόματα συνθετών που αποκαλύφθηκαν, μόνο οι επόμενοι 5 έχουν ξανασυμμετάσχει σε προηγούμενα φεστιβάλ της Πορτογαλίας:

Héber Marques: Συμμετείχε για μία και μοναδική φορά το 2015 με το τραγούδι Dança Joana που ερμηνεύθηκε από τον Filipe Gonçalves.
João Só: Συμμετείχε 2 φορές στο φεστιβάλ, μία το 2012 (Carlos Costa, Queres que eu dance?) και ακόμα μία το 2014 (Ivo Lucas, Eu vou).
Jorge Fernando: Συμμετείχε 3 φορές στο Festivais da Canção, μία το 1983 με το Rosas brancas para o meu amor, μία το 1985 με το Umbadá και μία το 1990 με το Via aérea.
Nuno Feist: Συμμετείχε 8 φορές (τις περισσότερες από κάθε άλλο συνθέτη που προσκλήθηκε στο Festival da Canção 2017) και μερικές φορές ως παραγωγός. Συγκεκριμένα, έλαβε μέρος με τους εξής τραγουδιστές: το 1995 με την Ana Sofia Varela, το 2007 με τους Henrique Feist και Vanessa Silva, το 2008 και 2010 με τη Vanessa Silva, το 2011 με τον αδερφό του Henrique Feist, το 2012 με τον Ricardo Soler, το 2014 με τη Raquel Guerra και το 2015 με τη Yola Dinis.
Pedro Saraiva: Συμμετείχε μόνο μία φορά στο Φεστιβάλ Τραγουδιού στο διαδικτυακό ημιτελικό του Festival da Canção 2011 με το τραγούδι του Amor που το ερμήνευσε η Daniela Galbin.

Εκτός από την παρουσία στο Πορτογαλικό φεστιβάλ τραγουδιού 11 πρωτοεμφανιζόμενων συνθετών, θα παρουσιασθούν στο κοινό και πολύ διαφορετικά είδη τραγουδιού. Τα ονόματα όλων των 16 συνθετών που συμμετέχουν στην Πορτογαλική Εθνική Προεπιλογή το 2017 είναι τα εξής:

 1. Celina da Piedade
 2. David Santos
 3. Héber Marques
 4. João Pedro Coimbra
 5. João Só
 6. Jorge Fernando Nunes
 7. Luísa Sobral
 8. Márcia
 9. Nuno Figueiredo
 10. Nuno Miguel Cândido Gonçalves
 11. Nuno Feist
 12. Pedro da Silva Martins
 13. Pedro Saraiva
 14. Rita Redshoes (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Rita Pereira)
 15. Samuel Úria
 16. Toli César Machado

Το δεύτερο στοιχείο καινοτομίας που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι φέτος το Πορτογαλικό κανάλι RTP άφησε ελεύθερους τους συνθέτες να επιλέξουν τη γλώσσα του τραγουδιού που θα παρουσιάσουν στο Πορτογαλικό Φεστιβάλ.

Το τρίτο στοιχείο καινοτομίας αφορά τη διαδικασία ψηφοφορίας. Στους 2 ημιτελικούς θα έχουμε συνδυασμό televoting και κριτικής επιτροπής ειδικών που θα βρίσκονται σε ένα δωμάτιο και στον μεγάλο τελικό η κριτική επιτροπή θα αντικατασταθεί από επιτροπές που θα βρίσκονται στις 5 μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής Πορτογαλίας συν 2 επιτροπές που θα βρίσκονται στις Αυτόνομες περιοχές στο Αρχιπέλαγος των Αζορών και στη Μαδέιρα.

Οι δύο Ημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 19 και 26 Φεβρουαρίου 2017 και ο Τελικός στις 5 Μαρτίου 2017. Το στοίχημα των φετεινών καινοτομιών του Festival da Canção 2017 είναι να τα καταφέρει η Πορτογαλία να αναδείξει ένα τραγούδι με διεθνή απήχηση.

Η Πορτογαλία δεν έχει κερδίσει ποτέ τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Η Πορτογαλία συμμετέχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον από το 1964 και έχει λάβει μία φορά την 6η θέση (1996).

Επιμέλεια άρθρου: Χρήστος Ζαβός

Written by 

Μέλος σε σωματεία της Eurovision από το 1990. Ιδρυτικό μέλος του OGAE Greece. Έχω διατελέσει Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος μελών Επαρχίας - Εξωτερικού στο ΔΣ του OGAE Greece. Το επάγγελμά μου είναι Ειδικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος και μένω στη Θεσσαλονίκη.

Related posts

3 Thoughts to “ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ποιες είναι οι 3 καινοτομίες στο Festival da Canção 2017!”

 1. […] Από τον κάθε ημιτελικό θα προκριθούν 4 τραγούδια τα οποία θα διαγωνισθούν στον Τελικό της 5ης Μαρτίου 2017 για το εισιτήριο για το Κίεβο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ψηφοφορίας θα βρείτε στο πρόσφατο άρθρο του ogaegreece.com κάνοντας κλικ εδώ. […]

 2. […] Από τον κάθε ημιτελικό θα προκριθούν 4 τραγούδια τα οποία θα διαγωνισθούν στον Τελικό της 5ης Μαρτίου 2017 για το εισιτήριο για το Κίεβο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ψηφοφορίας θα βρείτε στο πρόσφατο άρθρο του ogaegreece.com κάνοντας κλικ εδώ. […]

 3. […] Από τον κάθε ημιτελικό προκρίνονται 4 τραγούδια τα οποία θα διαγωνισθούν στον Τελικό της 5ης Μαρτίου 2017 για το εισιτήριο για το Κίεβο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ψηφοφορίας θα βρείτε στο άρθρο του ogaegreece.com κάνοντας κλικ εδώ. […]

Comments are closed.