EUROVISION 2015: Πόσο δίκαιο είναι πλέον το σύστημα βαθμολογίας;

Η βαθμολογία της φετινής Eurovision ήταν αναμφίβολα η πιο πολυσυζητημένη όλων των εποχών. Για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού υπήρξε τέτοια διαφωνία μεταξύ της ψηφοφορίας του κοινού και της επιτροπής, αφού και στις δύο περιπτώσεις χρίστηκε διαφορετικός νικητής. Και μπορεί η EBU να χρησιμοποιεί πλέον το σύστημα κατάταξης όλων των χωρών από το 1 ως το 26 (ή 27) στις επιτροπές και στο televoting, όμως δεν έχει αλλάξει το σύστημα που θέλει την κάθε χώρα να βαθμολογεί μόνο τη δεκάδα της. Το γεγονός αυτό αδίκησε φέτος μερικά τραγούδια που έμειναν πολύ χαμηλά εξαιτίας αυτής της τακτικής. Τι θα γινόταν όμως αν κάθε χώρα βαθμολογούσε όλες τις χώρες και έδινε 26 (ή 27) βαθμούς στο καλύτερο και 1 στο χειρότερο τραγούδι της; Ο OGAE Greece έκανε τους υπολογισμούς και σας παρουσιάζει την τελική κατάταξη της φετινής Eurovision με έναν ίσως πιο αξιοκρατικό τρόπο! Σε παρένθεση δίπλα από τον αριθμό κατάταξης, η θέση που κατέλαβε κάθε χώρα το βράδυ του διαγωνισμού:

1.   (1)   Σουηδία   967

2.   (2)   Ρωσία   912

3.   (3)   Ιταλία   909

4.   (4)   Βέλγιο   841

5.   (5)   Αυστραλία   806

6.   (6)   Λετονία   799

7.   (7)   Εσθονία   693

8.   (9)   Ισραήλ   687

9.   (8)   Νορβηγία   641

10.   (11)   Γεωργία   549

11.   (21)   Ισπανία   536

12.   (10)   Σερβία   504

13.   (14)   Σλοβενία   485

14.   (15)   Ρουμανία   470

15.   (22)   Κύπρος   439

16.   (18)   Λιθουανία   415

17.   (12)   Αζερμπαϊτζάν   395

18.   (13)   Μαυροβούνιο   392

19.   (27)   Γερμανία   382

20.   (20)   Ουγγαρία   370

21.   (23)   Πολωνία   359

22.   (19)   Ελλάδα   355

23.   (26)   Αυστρία   318

24.   (17)   Αλβανία   316

25.   (16)   Αρμενία   306

26.   (25)   Γαλλία   278

27.   (24)   Ηνωμένο Βασίλειο   267

Είναι προφανές πως οι μεγάλες αδικημένες της βαθμολογίας ήταν η Ισπανία, η Κύπρος και η Γερμανία. Στον αντίποδα η Αλβανία και η Αρμενία ευνοήθηκαν κατά πολύ.

Αντώνης Καρατζίκος

52 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τώρα το πήρατε χαμπάρι ότι το σύστημα αυτό δεν είναι αντικειμενικό και δίκαιο;; Ο κόσμος μέχρι το 2008 αξιολογούσε καλύτερα και έβγαζε νικητή. Η ψηφοφορία μονο με televoting μπορεί να χε τις συμμαχίες αλλά και οι επιτροπές τις έχουν. Ας καταργηθούν λοιπόν!

  2. παιδια το μαθατε η tele2 arena στη στοκχολμη απεσυρε.αρα παλι θα δουμε κατι αναλογο του 2013.1000 φορες αυστρια

  3. Ποτε θα καταλαβετε οτι οι επιτροπες μονο κακο κανουν στον διαγωνισμο?????
    Πρεπει να αρχιζουν να αποχωρουν χωρες για να το καταλαβετε…
    Ειναι ανεπιτρεπτο να βαζετε εκατομμυρια τηλεθεατες στην Ευρωπη να ξοδευουν χρηματα για ενα γεγονος που κουμαντο κανουν 5 ανθρωποι ολοι και ολοι…οι οποιοι και καλα ασχολουνται με αυτο το κομματι..
    Μονο ενδιαφερον δεν ειναι ολο αυτο σας βεβαιωνω..Και καλα ολο αυτο εγινε για να σπασουν οι συμμαχιες που μονο αυτο δεν γινεται..η Σκανδιναβια συνεχιζει να στηριζει συνεχως η μια την αλλη οσο για την ανατολικη Ευρωπη αντι για το 12αρι που δινουν 10αρι το βρισκεται μεγαλη αλλαγη?
    Το καταλαβαινω οτι ο διαγωνσιμος δεν θελουν να γινει στα Βαλκανια..Φαινεται πολυ αλλωστε!
    Η Τουρκια η Βουλγαρια και αλλες χωρες γι αυτο αποχωρουν δεν γινεται το televoting να τις βγαζει στην 5η θεση και οι επιτροπες στην 20η..χανεται ολο το νοημα του θεσμου!

  4. Ναι συνφωνω απολυτα σε οσα λεει ο γιωργος.ΟΜΩΣ μην βλεπουμε μονο τα αρνητικα ας δουμε κ τ θετικα…
    Εν ετι 2012 η σουηδια στελνει ενα κομματι παγκοσμιας μουσικης εμβελειας και η ρωσσια ενα τραγικο πενταμελες γκρουπ γιαγιαδων… ειναι κοινο μυστικο εκεινη τ χρονια πως loreen το πηρε κ εφυγε κατι που κ τελικα εγινε βεβαια.. οταν ομως βγηκαν στη φημοσιοτητα τ αποτελεσματα ειδαμε πως μονο περιπατο δεν εκανε στ τελεβοτινγκ… μα ειναι δυνατον? Να ειχαμε αγωνια μεχρι τ 2 τελευταιες χωρες αν θα νικουσε εν ετι 2012 επαναλαμβανω η μουσικη προταση που ανεβαζει τ διαγωνισμο πολλες σκαλες ή μια γιαγια με τις μπαμπουσκες της… Μονο κ μονο γ αυτο τ γεγονος ας μεινουν..
    Κ μην αρχισετε τις ανοησιες του τυπου αμα το ηθελε τ κοινο γτ οχι… καποιες φορες πρεπει ν παραδεχομαστε οτι η eurovision κατανταει κυριολεκτικα πανηγυρακι…!!!!

  5. Μιλας για την Ρωσια…ειναι δυνατον η Ρωσια να μην μπαινει στην δεκαδα??
    Μονο και μονο απ τις ανατολικες συμμαχιες που εχει θα εμπαινε σιγουρα σχεδον καθε χρονο ανεξαρτητως τραγουδιου
    Την συγκεκριμενη χρονια του 2012 συμφωνω οτι ειχαν μικρη διαφορα televoting ομως ο κοσμος και παλι στο τελος εκρινε πολυ σωστα…το τραγουδι της Ρωσιας τοτε ηταν αρκετα διασκεδαστικο πολυ ιδιαιτερο και χορευτικο πολυ…και τοτε ηταν μια δυσκολη χρονια θεωρω ομως αν δεις τι ψηφισε η επιτροπη και τι το κοινο θα τρελαθεις….τα ακρως αντιθετα ομως! και παλι για την χρονια του 2012 μιλαω..

  6. Για μια ζωή θα ευνοούνται Ρωσία ,Σουηδία πολλές απο της χώρες του βορρά έχουν αγάπη οι επιτροπές άλλωστε ο “αρχηγός” της ebu απο το ακούστηκε είναι Σουηδός….,Πρεπει να φύγουν οι επιτροπές κάθε χρονο ασυστολα αδικουνται πολλές χώρες στον θεσμ!Ας γίνει μια γενική διαμαρτυρία μπας και βρεθεί λύσει και φύγουν οι επιτροπές διαφορετικά σωτηρία δεν υπάρχη!

  7. δεν μπορω να διανοηθω τι θα γινει αν φυγουν εντελως οι επιτροπες!ο.κ να μειωθει η επιρροη τους ναι αλλα οχι να εκλειψουν εντελως!!δηλαδη θελετε να γυρισουμε σε εποχες βερκα σερντουτσκα,γερμανων καουμποι,συλβια ναιτ,shake it up sekerim και αλλων τετοιων καρναβαλιων?καταρχας μονο που περυσι αν δεν ηταν οι επιτροπες η πολωνια με εκεινη την ανεκδιηγητη εμφανιση θα ηταν 5η!!!!!!!αν ειναι δυνατον!νομιζω οτι απλα πρεπει να μειωθει ο ρολος τους εστω να ειναι 30 με 40% αλλα οχι να φυγουν εντελως!

  8. Είχα πει (σε προηγούμενο σχόλιο) ότι θα πω τη γνώμη μου για τελευταία φορά αλλά αυτή η ανάρτηση θα με “ξαναβάλει” στη διαδικασία χαχα…
    Έχω να πω ότι ο τελικός του φετινού διαγωνισμού ήταν τρομερά ανταγωνιστικός σε μεγάλο βαθμό και αυτό φάνηκε από τις χαμηλές θέσεις που πήραν ορισμένα τραγούδια που άξιζαν καλύτερη θέση (π.χ. Ισπανία, Λιθουανία κ.α.). Θα συμφωνήσω με αυτούς που λένε ότι οι επιτροπές πρέπει να καταργηθούν γιατί στην ουσία είναι πέντε άνθρωποι που ανατρέπουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το τι έχει ψηφίσει το κοινό. Για παράδειγμα η Ιταλία στην ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού πήρε την 1η θέση, σε αντίθεση με τις επιτροπές που πήρε την 6η θέση (όπως και πολλοί άλλοι έτσι και εγώ θεωρούσα σίγουρο ότι οι Ιταλοί θα έρθουν πρώτοι και στις επιτροπές). Επίσης φέτος για πρώτη φορά “σπάσανε” κάποιες συμμαχίες. Είναι δυνατόν η Λιθουανία να μη δώσει ούτε έναν βαθμό στη Ρωσία????? όταν παλιότερα της έδινε 10 ή 12? Επίσης Αυστρία και Γερμανία ούτε καλημέρα δεν είπαν η μια στην άλλη (σχήμα λόγου) και είναι και κοντινές περιπτώσεις. Για να μη φλυαρώ, το σύστημα βαθμολόγησης όντως μερικές φορές δεν είναι δίκαιο και αντικειμενικό. Ποιος περίμενε ότι η Ισπανία θα κατέληξε 22η, όταν στα στοιχήματα ήταν σίγουρα στη δεκάδα??? Μπορεί κάποιοι να με πουν υπερβολικό, αλλά θεωρώ κουραστικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο η Σουηδία είναι στα μεγάλα φαβορι….. ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον ευνοεϊται όσο δεν πάει και φέτος κέρδισε κυρίως λόγω των γραφικών που είχε αλλιως σιγά μην κέρδιζε.
    Κλείνοντας να πω ότι ένιωσα άσχημα με την άδικη 19η θέση της Ελλάδας. Πίστεύω ότι μια θέση στη 15άδα την άξιζε. Βέβαια θα ήθελα το τραγούδι να είχε έναν δυναμισμό παραπάνω αλλα η γιορτή τελείωσε πλέον.

  9. 22η θέση θα βγαιναμε αν γινόταν έτσι. Θα περνάμε το χειρότερο μας αποτέλεσμα. Και με το κοινό φέτος αν ήταν μόνο του, 21η θέση. Πάλι θα είχαμε την χειρότερη θέση. Οι επιτροπές μας έσωσαν φέτος. 17η θέση θα βγαίναμε αν ψήφιζαν μόνο οι επιτροπές

  10. Oι επιτροπες υποτιθεται οτι μπηκαν το 2009, επειδη η EBU ηθελε να αποδυναμωσει τις ανατολικες και γενικα τις γεωγραφικες συμμαχιες, που εξαιτιας τους ειχε ξεσπασει σκανδαλο οτι η Ρωσια ειχε κερδισει το 2008 κυριως λογω των ψηφων των πρωην σοβιετκων χωρων. Ενα καλο που σιγουρα εφεραν οι επιτροπες, ειναι οτι εχουν εκλειψει τα πανηγυριωτικα και κιτς τραγουδια αναβαθμιζοντας ετσι το μουσικο επιπεδο του διαγωνισμου. Οι επιτροπες, σιγουρα δεν ειναι ευκολο να φυγουν, και μην νομιζετε οτι θα βγει ο Προεδρος τη EBU και θα πει οτι αποσυρονται οι επιτροπες, επειδη δεν κερδισε το κομματι που ψηφισε ο κοσμος αλλα το κομματι που ψηφισαν οι επιτροπες.

  11. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΑΛΙ 5 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ.ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ TELEVOTING ME ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 70 ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΣ 30 ΕΠΙΤΡΟΠΗ.ΑΝ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ EUROVISION ME ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΛΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΙ.ΑΛΛΑ ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ TELEVOTING ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΜΕ ΑΣΜΑΤΑ ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ.ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ.ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΜΕ 3 4 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ.

  12. Η Σουηδια ψηφιζεται απο τις επιτροπες συνεχεια γιατι τα τελευταία χρονια εχει πολυ δυνατες συμμετοχες, εμεις δεν ψηφιζομαστε λογω οικονομικων προβληματων…οι επιτροπες χρειάζονται κατα τη γνωμη μου πρεπει να μετρουν 50-50 οι ψηφοι, και ο κοσμος να δειχνει τι του αρεσει και οι ειδημονες να εκφραζουν τη γνωμη τους που ειναι γνωστες σε θεματα μουσικης…

    • Μισό λεπτό. Δηλαδή μου λες ότι για έναν άνθρωπο που ξέρει μουσική το τραγούδι που έστειλε η Σουηδία το 2013 ήταν από τα καλύτερα μουσικά κομμάτια? καταρχάς οι επιτροπές δεν είναι και πια οι τοπ γνωστές της μουσικής. Ραδιοφωνικοί παραγωγοί είναι οι περισσότεροι η παρουσιαστές μουσικών προγραμμάτων. δεν λέω υπάρχουν ΚΑΙ πραγματικοί μουσικοί στις επιτροπές. Όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Σουηδία από τότε που μπήκαν οι επιτροπές πάντα ευνοείτε.

      Ναι να είναι οι επιτροπές αλλά όχι 50/50. Γιατί σκέψου είναι 200 έναντι 200 εκατομμυρίων. Τυπικά σαν αριθμός είναι πολύ μικρό το ποσοστό τους σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους

  13. adikithikan:

    france

    albania
    montenegro
    greece
    serbia
    spain
    sLOVEnia
    lithuania

    kirios i Slovenia… einai dinaron tetoio tragoudi na bgainei 14o??? toulaxiston 7o eprepe na bgei alla tespa…

  14. Ο κανόνας αυτός (κατάταξη των χωρών απο το 1-27 στις επιτροπές) ξεκίνησε πέρυσι. Το θέμα είναι οτι πέρυσι τα αποτελέσματα κοινού και επιτροπής ήταν πιο κοντά. Φέτος ήρθαν τα πάνω κάτω. Και δεν μιλάω για ημιτελικούς, γιατί εκεί πάντα υπάρχουν εκπλήξεις, αλλά ο τελικός ήταν πραγματικά ένας αχταρμάς. Κύπρος: επιτροπές (9η) , κοινό (23η) κτλπ. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό υπάρχουν 2 λύσεις:
    1) επιστροφή στον αρχικό κανόνα περι επιτρωπών (κατάταξη μόνο τελικής 10αδας)
    ή
    2) κατάργηση 50% – 50% και εφαρμογή 70% (κοινό) και 30% (επιτροπές)
    Και για το τέλος, κάτι άσχετο. Είδα την Μαρία Έλενα τον τελευταίο καιρό σε εκπομπές να λέει οτι αν ήξερε πως οι χώρες ψηφίζουν έτσι, δεν θα έπερνε μέρος στον διαγωνισμό. Εντάξη, ντροπή! Λες και δεν ήξερε τι θα πει eurovision. Αν είναι δυνατόν!!! Γιατί έχει τόσες ανασφάλειες; Νίκησε το Voice και βγήκε και είπε οτι δεν θα το ξαναέκανε, πήγε στη γιουροβίζιον βγήκε 19η είπε οτι το μετάνιωσε. Γιατί το κάνει αυτό; Ας είναι μια φορά στην ζωή της περίφανη για τις επιλογές της. Ήμαρτον!

    • οποτε μπορεις να βγαλεις μονος σου τα συμπερασματα σου για την κυριακου!καποιοι εδω μεσα τα λεγαμε μηνες!!!!!!

  15. Μην υπερβάλουμε κιόλας…εγώ είμαι υπέρ των επιτροπών…το θέμα είναι τα άτομα που επιλέγονται να είναι άξια εμπιστοσύνης και πραγματικοί γνώστες τις μουσικής+να έχουν μικρότερη επιρροή στη τελική κατάταξη…ο κόσμος πρέπει να έχει ένα λόγο παραπάνω στο αποτέλεσμα…π.χ 60-40%…φέτος αν είχαν την Ιταλία τρίτη δεν θα έλεγε κανείς τίποτα,αλλά η έκτη θέση ήταν υπερβολικά χαμηλή…γνώριζαν πως είναι φαβορί και έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί…

  16. Alex η Ισπανία κατέβαλε την 21η θέση.
    Giorgos η Ελλάδα κατέβαλε την 18η θέση στη ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής.

  17. Jim η Σερβία κατέβαλε την 10η θέση.Γιατί τη θεωρείς αδικημένη;
    Angela η Σουηδία δεν ευνοείται πάντα.Το 2009 πάτωσε, το 2010 δεν προκρίθηκε στον τελικό και το 2013 είχε κατέβαλε σχετικά χαμηλή θέση.

  18. Δεν υπαρχει ευνοια για την σουηδια αν υπηρχε θα ευνοουνταν και αλλες πλουσιες χωρες οπως γαλλια και γερμανια., επισης το 2009 που μπηκαν οι επιτροπες η σουηδια βγηκε 20 και το 2010 δεν πηγε καν τελικο.Που την ειδατε την ευνοια; Το 2013 βγηκε 14 με το μετριοτατο τραγουδι που ειχε ε δεν ηταν και για τελευταια…δεν πηρε καμια φοβερη θεση για να μιλησουμε για ευνοια!τις υπολοιπες χρονιες 11,12,14,15 οι σουηδια αξιζρ τις θεσεις που πηρε γιατι ειχε φοβερες συμμετοχες.Αν του χρονου μπει τοπ3 η Δανια θα πεις οτι ευνοηθηκε; Υπαρχουν καποιες χωρες που συνηθιζουν να στελνουν συχνα πολυ καλες συμμετοχες.επειδη καποιους σας ενοχλει θα λετε οτι τυγχάνουν ευνοιας; και οσον αφορα την εθνικοτητα του γιον ολα σαντ αν ηταν αζερος θα λεγατε οτι ευνοει το Αζερμπαϊτζάν και για αυτο παιρνει τοσο καλες θέσεις; αυτα ειναι αστεια πράγματα! Και οσον αγορα την Μαρία Έλενα το τραγουδι της ηταν πολυ ωραιο και η ρρμηνεια της πολυ καλη αλλα πηρε χαλια θεση διοτι δεν ψηφιστηκαμε λογω οικονομικων προβληματων ….αν δεν ειχαμε κριση 4-5 θα ειχαμε βγει!

    • υποθετω οτι ειναι ενα κακογουστο αστειο η προταση σου!συγγνωμη αλλα σοβαρα αυτο το τραγουδι-εκτρωμα δεν μπορω να το παρω!ακου εκει τσαουσοπουλος με λιολιου!ΕΛΕΟΣ!

      • σωστα..εσυ θα προτεινες κατι κουλτουριαρικο; γιατι ουτε κυριακου ηθελες ουτε τυπου καλομοιρα κλπ κλπ.. η λιολιου περασε και απο ενα voice δε νομιζω να ειναι και αφωνη και ο τσαουσοπουλος κανει μουσικη και δε νομιζω να υπαρχει αντιγραφη σε αυτο το κομματι..απλα στηριξε λιγο την γνωμη σου για το εκτρωμα οπως το χαρακτηριζεις γιατι δεν νοω να καταλαβω το γουστο σου εν τελει!!

  19. Η Σουηδια έπρεπε να νικήσει το 2009 ΟΧΙ το 2015 αλλα και παλι για εμενα
    το La Voix είναι ανώτερης κλάσης τραγουδιου απο αυτο

  20. Πρεπει κατ’εμε να μειωθει η επιρροη τους αλλα να μην εκλειψουν εντελως και να αλλαξει εντελως το συστημα, με το να μοιραζονται βαθμοι σε ολα τα τραγουδια απο το 1 εως το 27, αν και θα χαθει ετσι το περιφημο douze points. Οσον αφορα τους συμμετοχους στις επιτροπες, να ασκηθουν πιεσεις ωστε να το παιρνουν στα σοβαρα και να επιλεγονται με περισσοτερο προσοχη. Τι δουλεια ειχε λ.χ η Isa απο το Melodifestivalen στην επιτροπη της Σουηδιας? Ειναι μια 17χρονη κοπελα που τραγουδησε ενα ποπακι ικανο να αξιολογησει ως ειδικος της μουσικης το ποια τραγουδια αξιζουν ή οχι περισσοτερο απο εμας?

  21. Το σύστημα 50-50 είναι το πιο δίκαιο. Προφανώς ομως επιδέχεται βελτιώσεις. Αφενός για το televoting δεν γίνεται ένα άτομο να έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει 20 φορές, χάνεται έτσι η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου. Αντίστοιχα, οι επιτροπές με μόνο 5 μέλη δεν διασφαλίζουν τον πλουραλισμό και την μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα. Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια βελτίωσης. Και προς τα εκεί θα πρέπει να είναι η προσπάθεια της EBU.

  22. Επίσης, το να κατατάσουν οι επιτροπές όλα τα υποψήφια τραγούδια και όχι μόνο τα 10 καλύτερά τους οδηγεί και σε τιμωρητική ψήφο, όχι μόνο δηλαδή στο τι τους αρέσει, αλλά και τι δεν τους αρέσει. Κάτι που δεν έχει το televoting. Άρα οι επιτροπές μπορούν όχι μόνο να “σπρώξουν” ένα τραγούδι, αλλά και να χαντακώσουν ένα άλλο. Αυτό είναι ένα σημείο που θα πρέπει να ξαναδεί η EBU.

  23. Jim το 2009 αξιζε τη νικη μονο αυτος που κερδισε ο Αλεξαντερ Ριμπακ! Το la voix ηταν πολυ καλο αλλα εκεινη την χρονια υπηρχαν παρα πολλα καλα τραγουδια και το fairytale ηταν απιστευτο κομματι μονο ο michael jackson μπορουσε να κερδισει τον ριμπακ τοτε ουτε το la voix ουτε κανεις αλλος , ας ειμαστε αντικειμενικοι.Το heroes ειναι ενα πολυ καλο τραγουδι που συνοδευτηκε απο εκπληκτικα εφε και ερμηνευτηκε απο τον γοητευτικο Μανς ο οποιος εχει και μοντερνα και καλη φωνη για αυτο κερδισε!

    • Ο Σουηδός είχε κλεμμένο τραγούδι με εφέ βίντεο κλιπ αν ο καθένας αντιγράφει τραγούδια τότε χάνεται το νόημα του διαγωνισμού

  24. Αν και καθυστερημένα κάπως το σχόλιο μου! θα θελα να κάνω μια πρόταση κι εγώ σχετικά με το σύστημα της Eurovision!

    To σύστημα της Eurovision προφανώς και να αλλάξει! Πώς, όμως?
    1. Διατήρηση των επιτροπών και του televoting με ποσοστά 35%-35% (συνολικά 70% δηλαδή).
    2. Το υπόλοιπο 30% να προέρχεται από τον υπόλοιπο κόσμο (καθώς τον παρακολουθούν τον διαγωνισμό 200 εκ τηλεθεατές παγκοσμίως).
    3. Η κάθε χώρα θα δίνει 100 πόντους συνολικά, και θα βαθμολογεί την άλλη με βάσει των ποσοστών που κατακτά.
    4. Ο υπόλοιπος κόσμος θα δώσει και αυτός 100 πόντους με την βαρύτητα του 30%.

    Με αυτόν τον τρόπο:
    1. Ο διαγωνισμός αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον και παράλληλα παγκόσμιο.
    2. Πόντοι και σε τραγούδια που πιθανόν να μην έπαιρναν ούτε έναν (βλ. Γερμανία, Αυστρία)
    3. Με την παγκόσμια συμμετοχή θα μειωθεί η επίδραση από βαθμολογία γειτονικών χωρών.

  25. bella leo aplos… oxi oti to la voix eprepe na nikisei alla to herores einai mia kaki adigrafi kai ena spaktiko epanalambanomeno tragoudi to opoio nikise mono gia ta poli oraia efe( opou odos eixe). alla to la voix san tragoudi einai poli pio endiaferon kai oraio
    oute episis aksize tin niki fetos i souidia

    Η Σλοβενία αδικήθηκε πιο πολύ από όλες τις χώρες μαζί με γαλλία και ισπανία
    η σλοβενια επρεπε να ειναι 3αδα η 5αδα τουλαχιστον δεν γινεται ο σουηδος με το ψευτικο αντιγραφη τραγουδι να ειναι πιο πανω, η νορβηγια με την κακιστη εμφανιση, ουτε το βελγιο με την λετονια και την αυστραλια
    ειναι απαραδεκτο που η σλοβενια περασε παλι απαρατηρητη απο ρωσσια γερμανια ιταλια αυστρια σερβια μαυροβουνιο και κυπρος( η οποια με χειροτερο τραγουδι το 2011 ειχε δωσει στην σλοβενια 6!)

    απαραδεκτο που επισης η αυστραλια δεν εδωσε βαθμο για την ελλαδα που επρεπε να δωσει 8 10 12 … τοσους ελληνες μεταναστες εχουμε!

    απραδεκτο που το βελγιο εδωσε 0 βαθμους στην γαλλια
    οτι η κυπρος μας εδωσε 8! αλλα και το οτι της εδωσε η ελλαδα 10!
    φετος στον τελικο τα χειροτερα αποτελεσματα που υπηρχαν ποτε!
    σορρυ για την πολυλογια και για τον αν σας κουρασα!

    • Aυτό με την Αυστραλία που μας εδωσε ένα ολοστρόγγυλο μηδέν με ξεπερνάει και μένα. το λιγότερο 8 περίμενα, αλλά μληπως τελικά δεν ψήφισε εκεί ο κόσμος παρά μόνο κριτική επιτροπή; Δεν ξέρω

      • Ολοι στην Αυστραλια βλεπουν την γιουροβιζιον οταν την εχει επαναληψη γιατι το ζωντανο ξεκινα γυρω στις 4 τα ξημερωματα.Επισης πολλοι Ελληνες υποστηριζουν την Ελλαδα οταν το τραγουδι εχει κατι Ελληνικο…δεν περιμενουν να ακουσουν μια αμερικανικη μπαλαντα.

  26. Σαφως δεν ειναι δικαιο το συστημα βαθμολογιας και ουτε προκεται ποτε να ειναι το χειροτερο ΟΛΩΝ ομως ειναι μια ομαδα κυριως σουηδων να αποφασιζει για τα παντα οταν μετα τις επιτροπες αποφασισαν να εφαρμοσουν και σειρα εμφανισης ηταν φανερο οτι θα επαιζαν οπως αυτοι γουσταρουν.Οσο φαν και νασαι του διαγωνισμου θα πρεπει να αναρωτηθεις αξιζει να χαλιεσαι για κατι τοσο στημμενο που φανηκε περισσοτερο απο ποτε φετος.Εγω αν ημουν Σουηδος θα ντρεπομουν για μια τετοια νικη ισως ναναι η πιο βρωμικη των τελευταιων ετων και ισως καποτε μαθουμε τι παιχτηκε.
    Το ποδοσφαιρο και αυτο στημμενο ειναι πολλες φορες και βλεπεις οτι σκοτωνονται ανθρωποι για το τιποτα.
    Σαφως κατι πρεπει να αλλαξει η να το δωσουν στην σκανδιναβια να το διοργανωνει συνεχεια οποτε να μην στηνει τους νικητες.
    Τωρα για την ελληνικη συμμετοχη επειδη πολλα διαβαζω η Κυριακου κερδισε αξια το μετριοτατο ελληνικο τελικο λογω φωναρας(εγω την ειχα για τελευταια αλλα οταν ακουσα και ειδα – παναγια μου – ειπα το μονο αξιοπρεπες ειναι η μπαλαντα).Σαφως αν στελναμε ενα εθνοποπ θα πηγαιναμε καλυτερα ας που το τραγουδι του Μπαρις με τον Μαρτακη κ.τ.λ. ο λογος οτι υπηρχαν παρα πολλα σιγανα τραγουδια φετος οποτε ακομα και το Ισραηλ με τον αφωνο και κακοντυμενο μελαμψο πηγε καλα(ενω περσυ εμας μας εθαψαν οι επιτροπες).Νομιζω καποιες φορες αξιζει να πηγαινεις με αξιοπρεπεια απο το να στελνεις μετριοτατες φωνες με κακη παρουσια.Αν ο Κοντοπουλος εγραφε μια προχειρη ποπ μπαλαντα πανω στην Κυριακου θα πηγαινε πολυ καλα.Εγω παντως δεν νιωθω θλιψη για το αποτελεσμα της χωρας μου αυτο που με ενοχλησε ηταν ο νικητης.Επισης να σταματησουμε να γκρινιαζουμε συνεχεια γιατι μετα θα φοβουνται μερικοι καλλιτεχνες να συμμετεχουν σε ελληνικους τελικους και γενικα να πηγαινουν στην γιουροβιζιον.
    ΤΕΛΟΣ οταν καποια στιγμη ειπα οτι πρεπει να στηριζουμε οσους μας στηριζουν πεσατε μερικοι να με φατε λοιπον οι περισσοτεροι ανηκουν σε συμμαχιες εμεις χασαμε την Ρουμανια την Σερβια και αλλες χωρες.Λοιπον του χρονου οτι και να στειλει η Αλβανια και η Αρμενια πρεπει να τους στηριξουμε αναλογα το τραγουδι τους.Οταν σας ελεγα για την Αρμενια μου το παιζατε σνομπ κ.τ.λ λοιπον αυτη μας εσωσε απο την ολικη ξευτιλα.Οταν ξεχνας σε ξεχνουν.

  27. τι σας κανει να πιστευετε οτι ολα τα στοιχια της ψηοφοφοριας που δινοντε στην δημοσιοτητα ειναι αληθινα ?????????????????????????? γιατι να πιστεψω πως καθε χρονο εκατομμυρια σκανδιναβων και ανατολικοευρωπαιων αρεσκοντε σε ακουσματα που προερχοντε απο την περιοχη τους ??????????? γατι οκ για τις επιτροπες , τα ξεραμε , τα ξερουμε και θα τα μαθαινουμε και στη συνεχεια . αλλα το κοινο αυτων των χωρων πως ψηφιζει τα ιδια τραγουδια με τις επιτροπες , εχοντας μονο καποιες πολυ μικρες διαφορες μεταξυ τους ????????? γιατι ποτε ο σουιδος πολιτης δεν ψηφιζει το ιταλικο τραγουδι η το ελληνικο η το αλβανικο η το ρουμανικο ???????????? και γιατι οι νοτιοι δεν εχουν πιστευετε , την ιδια ακριβως διαθεση και νοοτροπια για τα τραγουδια που προερχοντε απο αναλογες χωρες ???????? και θα το ξαναπω οσο και αν δεν αρεσει σε μερικους . ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΡΩΣΙΑ ΣΟΥΙΔΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ , ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΔΕΙΤΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ????????? ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΞΥΠΝΙΣΑΝ ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ ??????? και γιατι ειναι αντικειμενικο να εχουμε δικαιωμα ψηφου μεχρι εικοσι φορες ? εκατο οικονομιμενοι σουιδοι πχ που ηρθαν για διακοπες τον μαιο στην Ελλαδα στελνουν πχ απο δεκα μηνυματα για το ιδιο τραγουδι και σευγκεντρωνουν 1000 ψηφους , πολυ περισσοτερους απο 900 Ελληνες της οικονομικης κρισης οι οποιοι πχ ψηφιζουν απο μια φορα καποιο αλλο τραγουδι . και μετα μου λετε εμενα οτι αυτο ειναι το αποτελεσμα του κοινου …………… ??????? πριν ποσα χρονια ειχε κατατεθει στην ευρωβουλη επισημο ερωτημα απο ελληνα πολιτικο , επειδη δεν προσμετρηθεικαν ψηφοι ελληνων για το κυπριακο τραγουδι ????? καλα δεν το θυμαμαι ?

    • Ολοσωστα τα λες!!Θέλω ξέρω το ρωσικό τραγούδι σε μοιάζει με Ρωσία, σε τι το σουηδικό με Σουηδία, σε τι το βελγικό με το Βέλγιο ,και γιατί τα δικά μας ξένα να περνουν την κάτω βόλτα επειδή δεν έχουν ελληνικά στοιχεια?γιατί να είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης παντα?

  28. ConP δεν μπορω να συμφωνησω περισσοτερο ….. μας εφαγε η αντικειμενικοτητα . και εντελως τυχαια συνεβει και στην κυπρο αυτο . την βουλγαρια δεν την ψηφιαζεμε ποτε και ας περναμε καθε χρονο δωδεκαρια το ιδιο και απο ηνομενο βασιλειο και απο αλλες χωρες . και τι εγινε τελικα και σταματησαν να μας ψηφιζουν οι σερβοι ???????????

  29. Δεν μας ψηφιζουν τα τελευταια χρονια απο φοβο μην κατα λαθος κερδισουμε και εξαιτιας της οικονομικης δυσπραγιας δεν μπορεσουμε να διοργανωσουμε την γιουροβιζιον.οχι οτι οι τελευταίες μας συμμετοχες ηταν για νικη αλλα φαντασου περσι με το ξεσηκωτικο τραγουδι να κερδιζαμε…πως θα τη διοργανωναμε μετα; και ο κοσμος που ψηφιζει σκεφτεται ετσι…δεν λεω οτι υπο αλλες συνθηκες θα κερδιζαμε τα τελευταια χρονια απλα εξηγω γιατι δεν μας ψηφιζουν…εαν το στοχαστειται μαλλον θα καταληξεται σε αυτο το συμπερασμα…για αυτο δεν μας ψηφιζει ουτε ο κοσμος ουτε οι επιτροπες…

    • Στην περίπτωση μιας νίκης της χώρας μας, η Ελλάδα μπορεί άνετα να διοργανώσει τον διαγωνισμό καθώς τα λεφτά που θα δαπανηθούν θα υπερκαλυφτούν από τα έσοδα.

      Για παράδειγμα… 40% των εξόδων καλύπτονται από την διοργανώτρια και τις Big5 και το υπόλοιπο 60% από τις λοιπές συμμετοχές + έσοδα από εισιτήρια + χορηγούς + κτλ. Επομένως με αυτό το φορμάτ η κάθε χώρα μπορεί να τον διοργανώσει άνετα.

      Επίσης δεν είναι τεράστιο κόστος η συμμετοχή μιας χώρας στην Eurovision αν σκεφτεί κανείς τι κερδίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση!

      Πάντως θα συμφωνήσω πως και φυσικά κανένα τραγούδι των τελευταίων ετών δεν ήταν για νίκη της Ελλάδας

  30. Δεν φταιει ουτε το συστημα των επιτροπων ουτε ο κοσμος ουτε οι εκπροσωποι μας.συμφωνω οτι καλο θα ηταν να εχουμε δικαιωμα απο μια μονο ψηφο ο καθενας και οχι εικοσι αλλα πρεπει και αυτοι να εισπραξουν ενα σεβαστο ποσο απο τα μυνηματα των ψηφων για αυτο μας δινουν δικαιωμα για εικοσι ο καθενας…εγω προσωπικα οσο και να μου αρέσει ενα τραγουδι πανω απο 3 φορες δεν το ψηφιζω…

  31. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΤΖΙΚΟ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ:
    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΒΑΘΜΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΩΡΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΘΕΣΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ, Ο ΖΕΛΙΚΟ ΓΙΟΞΙΜΟΒΙΤΣ

  32. Μπαινω μετα απο καιρο…και βλεπω οτι το κλαμμα συνεχιζεται…Πως γινεται να ειναι στημμενη η νικη οταν η ιδια η Ιταλια εδωσε ενα μεγαλο 12αρι στην Σουηδια???Δηλαδη το εστησαν κ αυτοι??..Επισης…Αν οιθεσεις μεταξυ Σουηδιας-Ιταλιας ηταν ακριβως αντιθετες στο televoting-επιτροπες..θα λεγατε παλι το ιδιο??..ΓΑΡΓΑΡΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ!!…Και τελος,ας εβαζαν την αδικημενη Ιταλια πχ στη 15η θεση που εμφανιστηκαμε εμεις κ θα βλεπαμε πως θα σαρωνε..Ρωσια κ Ιταλια ευνοηθηκαν ξεκαθαρα απο τη σειρα εμφανισης…!

    • Καλά εσύ μόλις βγήκε η σειρά εμφάνισης πριν τον τελικό δεν μας έλεγες οτι την Ιταλία δεν την ευνοεί η σειρά εμφάνισης γιατί το κοινό θα έχει κουραστεί και δεν θα έχει απήχηση? Και μάλιστα έλεγες το 10 το καλό η Σουηδία και τέτοια? Τώρα τι τα αλλάζεις? Μήπως επειδή διαψεύτικες και η Ιταλία ήταν πρώτη στο televoting ( για την οποία έλεγες οτι δεν ξέρεις αν θα τα πάει καλά στο κοινο) ? Να προσέχουμε λίγο τι λέμε σε κάθε άρθρο..

      • Ναι..ετσι ελεγα..Αλλα οταν ειδα τα αποτελεσματα..το πηρα πισω…Αν κερδιζε η Ιταλια κ ηταν 2η καποια αλλη χωρα τοτε ναι…αλλα οταν μου ερχεται 2η η Ρωσια στο televoting π ηταν κ προτελευταια,μονο τυχαιο δν ειναι…Αθλος για την Σουηδια που βγηκε 3η με τετοια καταταξη..

  33. Εδώ στο ποδόσφαιρο και τη FIFA αποκαλύφθηκαν τα όργια απο σκάνδαλα , η eurovision θα παει πισω ; Ειχα καποιες αμφιβολίες ήδη απο το 2001 , μετα μου γιγαντωθηκαν με τα οσα παράνομα εκανε το Αζερμπαιτζαν ( επισήμως ανέκρινε πολίτες που ψήφισαν Αρμενία ) και αντι να του επιβληθεί ποινή η EBU του έδωσε τελικα και νίκη το 2011… Και έρχεται και το φετινό και μας αποτελειωνει!! Μα ειναι δυνατόν με τοσο χρήμα και τοσο στοιχήματα και bookmakers μεσα , να εχουμε αξιοκρατική eurivision ?? η οποια μας κοτσαρει παλι τις επιτροπουλες για τις οποίες τόσα είχαν ακουστεί στο παρελθον( για συννενοηςεις μεταξυ τους) και οι οποίες επιτροπουλες αποτελούνται απο ατομα επιπέδου συνατσακη και οτι κακομοιρα πανελιστρια βρει η καθε τηλεοραση ; Ανθρωποι αμφιβόλου αξίας τοποθετούνται στις επιτροπές και χωρις ΚΑΝΕΝΑ έλεγχο απο την EBU και οπως ειναι φυσικό αυτοι οι ανθρωποι μπορούν και να προσεγγιστουν εκ των προτέρων αλλα και να παίξουν το δικο τους παιχνιδι …. Ειναι δυνατόν να βαθμολογούν απο το 1 εώς το 27 ;; Αυτο ειναι τιμωρητικη ψήφος για αυτούς που δεν θελεις να κερδίσουν και τους βάλεις τελευταίους !! Γιαυτο και καποια γελοία ατομακια σαυτες τις επιτροπές της μπούρδας, έβαλαν την Ιταλία ανάμεσα στις τελευταίες χώρες – τις χειρότερες του τελικου !! Και το ίδιο κάποιοι εκαναν με τη ρωσσια ! Και τελικα γιατι μπήκαν οι επιτροπές ; Για να μην αφήνουν να κερδίσουν οι χώρες που ΔΕΝ εχουν συμμάχους ;;; Δε νομίζω ! Να ψηφίζουν οι ΙΣΛΑΝΔΟΙ (κοινο) με 12 την Ιταλία και να την μαυρίζει η επιτροπη τους. Ήμαρτον . Να ψηφίζει ο κόσμος τις φωναρες και την διαχρονική μπαλάντα που ειναι στη γλώσσα της χώρας και οχι στα αγγλικα και να έρχονται οι επιτροπουλες και να την μαυρίζουν και να δίνουν πλεονέκτημα 200 πόντων παρακαλω σε ενα μπιτακι της σειράς απο μια μέτρια φωνη που συζητιέται σε όλη την Ευρώπη εδω και μήνες οτι ειναι κλεμμένο και μουσικα αλλα και σαν παρουσίαση ! ΗΜΑΡΤΟΝ. Και το συζητάμε ακομα αν ειναι Στημμενο ;;; Και γιατι η EBU βάζει τις επιτροπουλες να ψηφίζουν μια μερα πριν και ΓΝΩΡΙΖΕΙ τα αποτελέσματα της ψηφοφορια τους ήδη μια μερα πριν τον τελικο ;; Με το ΤΡΕΛΟ αβαντάζ 200 πόντων που δωσαν στη Σουηδία φετος και πετώντας την Ιταλία εκτος πεντάδας (!!!!) ήξεραν οτι δε νικάει με τιποτα. Δε με ενδιαφέρει αν θέλει η EBU να ελέγχει το ποιος θα το διοργανώσει . Ειναι ανήθικο ! Ας αποσυνδεθεί η νίκη απο την υποχρέωση διοργάνωσης. Και μην ακούσω αλλη σύγκριση με την εύνοια τγς Ιταλίας το 2011: τοτε ηταν ενα ΑΔΙΑΦΟΡΟ τραγουδι για το ευρύ κοινο ( ολοι εχουν υπολογιστη να βλέπουν τα στοιχήματα αλλα και τις προτιμήσεις του κόσμου- και η EBU χαζή δεν ειναι αλλα ούτε και τα πιόνια των επιτροπων ειναι χαζα ) και ηταν δεδομένο οτι στο κοινο θα παίξει χαμηλά. Το έβγαλαν τοτε πρωτο απλα για το καλωσόρισμα της Ιταλίας στο θεσμο και για να το παίξουν και λιγο κουλτούρα επειδη ηταν ενα περίεργο τζαζ τραγουδι. Φετος ηταν πλεον απο τις πρόβες ΞΕΚΑΘΑΡΟ οτι τα 3 φαβορι θα ειναι Ιταλία , Σουηδία και ρωσσια οποτε και οι επιτροπές ψήφισαν και τιμωρητικα το ποιον δεν θέλουν νικητη. Και φετος το ρεύμα του ιταλικού τραγουδιου ηταν πρωτοφανές ( φάνηκε άλλωστε και στο televoting το οποιο επιβεβαίωσε και τα δεκάδες poll που γίνονταν απο μήνες πριν). Γιαυτο θα ήθελα απο αυτο το Στημμενο τσίρκο η ελλαδα να αποχωρήσει και με ανακοινωση που θα τονίζει οτι αποχωρούμε λογω μη αξιοκρατικού διαγωνισμου ( σειρα εμφάνισης , βαθμολογία επιτροπων κτλ ). Άλλωστε αναλώσιμα τραγουδια για νικητές που βγάζει πλεον ο θεσμός ακούω εκατομμύρια στο YouTube. Η eurovision επιτελουσε το ρόλο του διαχρονικού και του κατι διαφορετικού. Η γιουροβιζιον ηταν για να δίνει τη νίκη σε διαμάντια οπως NOCTURNE Ή MOLITVA Ή GRANDE AMORE. Το κλεμμένο μπιτακι του γκετα δεν εχει δικαίωμα να μου το επιβάλει καμιά επιτροπουλα. Η φασιστική επιβολή της υποκουλτούρας δεν θα περάσει.

    • αν πω οτι διαφωνώ θα είμαι μεγάλος ψευτης… πάντως πέρυσι η ΝΕΡΙΤ είχε πει πως συμμετέχει για τελευταία φορά στον διαγωνισμό αν η χώρα μας καταλάβει κακή θέση και φυσικά η Ελλάδα είναι κατά του υπάρχοντος συστήματος, Τώρα με την επαναφορά της ΕΡΤ (καλή αρχή – άλλο θέμα αυτό για συζήτηση-) καταργείται το “Αυτοδιοίκητο” της Δημόσιας τηλεόρασης και η έγκριση κονδυλίων – δαπανών περνούν ξανά από την Βουλή και συν την αντιπάθεια που κατέχει η κυβέρνηση (δεν θέλω να κάνω κριτική ούτε προπαγάνδα έναντι του κυβερνώντος κόμματος) έναντι της Eurovision υπάρχουν πιθανότητες, που μπορούν πάντα να ανατραπούν, να μη συμμετάσχει η Ελλάδα τουλάχιστον για το 2016.

      • ρε παιδια που τα βρίσκετε αυτα? πότε είχε πει η ΝΕΡΙΤ ότι αν η Ελλάδα ξαναπάρει κακή θέση θα αποσυρόταν???

  34. Αφου ειχε τοση απηχηση το grande amore γιατι δεν ειναι σε κανενα τσαρτ;Μαλλον η ευρωπη εδωσε grande amore στην ιταλια ενα βραδυ μονο.εμενα μου αρεσε αρκετα το ιταλικο αλλα θεωρω πολλη δικαιη τη νικη της σουηδιας…και κατι αλλο διαβαζω νεα για το διαγωνισμο σε αγγλικα, σε γερμανικα και σε ιρλανδικα σαητ επισης και δεν βγαζουν τοση χολη για τον φετινο νικητη οκ σε καποιους δεν πολυαρεσε αλλα οι περισσοτεροι θεωρουν δικαη την νικη και οσοι προτιμουσαν την ιταλια παραδέχονται πως ηταν αξια νικης η σουηδια.θα ηθελα να απαντησετε σε αυτη την ερωτηση:αν κερδισει του χρονου ξανα η αυστρια θα αντιδρατε το ιδιο;

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ