ΣΟΥΗΔΙΑ: Ποιος θα ταξιδέψει στη Βιέννη;

Με μια όμορφη δεξίωση στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης την Τετάρτη το βράδυ ξεκίνησε η διαδρομή προς τον Τελικό του Σαββάτου. Οι διαγωνιζόμενοι καλλιτέχνες, τοπικοί παράγοντες και δημοσιογράφοι βρήκαν την ευκαιρία για λίγες ώρες να χαλαρώσουν και να τα πουν, λίγο πριν ξεκινήσουν οι πρόβες την Πέμπτη το πρωί. Στη δεξίωση παραβρέθηκαν όλοι οι καλλιτέχνες με τις ομάδες τους, οι παραγωγοί του φεστιβάλ ενώ φυσικά δεν έλειψαν και οι παρουσιαστές. Όπως είναι φυσικό, τα φώτα πάνω του τράβηξε ο Måns Zelmerlöw που αποτελεί και το φαβορί για να κερδίσει με το τραγούδι του Heroes, ο οποίος όμως διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ χωρίς να θεωρεί δεδομένη τη νίκη του.

Πολύ κέφι είχε η Mariette η οποία μπορεί να κάνει την έκπληξη καθώς έχει ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο τραγούδι για το οποίο όμως ο υπέρμετρος ενθουσιασμός που επικρατούσε όταν κέρδισε στον Ημιτελικό της έχει κοπάσει κάπως, χωρίς φυσικά να έχει πάψει να θεωρείται από τις συμμετοχές που θα κερδίσουν το ενδιαφέρον κοινού και επιτροπής το Σάββατο το βράδυ. Λόγω ηλικίας μεγάλο ενθουσιασμό και κέφι είχαν οι Victor και Samir που θα ανοίξουν τον Τελικό το Σάββατο το βράδυ. Το τραγούδι τους εχει πολλή ενέργεια και είναι καλή επιλογή για πρώτη εμφάνιση όμως πέρα από την ψήφο του νεαρόκοσμου δεν φαίνεται πως θα κάνει τίποτα σημαντικό. Ενδεικτικό είναι οτι βρίσκεται πολύ ψηλά στα playlists του Spotify εδώ στη Σουηδία.

Την Πέμπτη το πρωί οι καλλιτέχνες βρέθηκαν στο στάδιο για προσωπικές συνεντεύξεις με τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι πρόβες τους με τη σειρά εμφάνισής τους. Κάθε ένας είχε συγκεκριμένο χρόνο στη σκηνή που έφτανε περίπου, μαζί με τις παρατηρήσεις και τις αλλαγές, να ερμηνεύσουν 3 φορές το τραγούδι τους. Το κέντρο τύπου ίδιο όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές όπου ο Τελικός πραγματοποιήθηκε στο Friends Arerna, με άφθονο καφέ, μπισκοτάκια και hot dog. Σε αντίθεση με τη Eurovision, ο κάθε ένας πρέπει να έχει τον δικό του υπολογιστή καθώς δεν παρέχονται από τη διοργάνωση. Επίσης η σύνδεση wifi ήταν πολύ καλύτερη φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές.

Καμία από τις 12 συμμετοχές δεν έκανε ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με αυτο που έχουμε ήδη δει. Κάποιοι έχουν κάνει κάποιες μικρές αλλαγές στα ρούχα τους, όπως ο Magnus Carlsson, ενώ κάποιοι επέλεξαν να μην κάνουν πρόβα με το ρούχα του τελικού. Οι τελικές εμφανίσεις θα φανούν σήμερα το απόγευμα στην Dress Rehearsal. Για άλλη μια φορά επικρατεί απόλυτος επαγγελματισμός από όλη την παραγωγή. Είναι εντυπωσιακό ότι η ομάδα των χορευτών και των backing vocals συμμετέχει σχεδόν σε όλα τα τραγούδια και πρέπει να αλλάζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ρούχα και θέση και να είναι έτοιμοι για το επόμενο τραγούδι.

Σε ένα προγραμματισμένο διάλειμμα από τις πρόβες οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία για προσωπικές συνεντεύξεις με τους παρουσιαστές Sanna Nielsen και Robin Paulsson. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε ότι η Sanna Nielsen είχε αυτοπροταθεί πριν δύο χρόνια περίπου για την παρουσίαση του Melodifestivalen, όμως ο Christer Björkman αρνήθηκε λέγοντάς της οτι δεν είναι παρουσιάστρια. Όταν όμως γνωρίστηκαν καλύτερα λόγω της συμμετοχής της στη Eurovision 2014 στην Κοπεγχάγη είδε οτι θα μπορούσε να το κάνει. Έτσι ενώ η ίδια βρισκόταν στην Κρήτη για διακοπές αμέσως μετά το διαγωνισμό πέρσι το καλοκαίρι, δέχτηκε εκεί το τηλεφώνημα για την πρόταση να παρουσιάσει φέτος το Φεστιβάλ και δέχτηκε αμέσως.

Ποιός όμως θα κερδίσει φέτος το Melodifestivalen ώστε να εκπροσωπήσει τη Σουδία στη Βιέννη; Ο Eric Saade δηλώνει ότι θα κερδίσει ολόκληρη τη Eurovision και ο μόνος του αντίπαλος είναι ο Måns Zelmerlöw, τον οποίο νιώθεις πως οι Σουηδοί περίμεναν πως και πως να τους εκπροσωπήσει. Μπορείς όμως να έχεις εμπιστοσύνη στους Σουηδούς; Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των Ημιτελικών, σίγουρα όχι. Όλα θα κριθούν ακόμη μια φορά από τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών αλλά και την όρεξη των Σουηδών το Σάββατο το βράδυ. Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να μην υπολογίζει τις 11 διεθνείς επιτροπές που φυσικά και μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα. Κάποιοι κατέκριναν το σύστημα βαθμολογίας καθώς με 12 τραγούδια η ψήφος του κοινού μοιράζεται ποσοστιαία σε περισσότερα τραγούδια σε σχέση με την κάθε επιτροπή που ψηφίζει μέχρι 7 τραγούδια, δίνοντας 1, 2, 4, 6, 8, 10 και 12 βαθμούς.

Άλλο ένα ερώτημα για απόψε το βράδυ στην Dress Rehearsal θα μπορούσε να είναι πως θα καταφέρει η Conchita Wurst να εμφανιστεί εδώ, καθώς απόψε πραγματοποιείται και ο Τελικός της Αυστρίας. Ποιος ξέρει; Και στην τελική ποιος νοιάζεται;

Αλέξανδρος Λιάπης

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νομίζω ο Mans θα πάει…Έχει τρομερή σκηνική παρουσία και το τραγούδι του,αν και αρχικά δεν μου άρεσε ιδιαίτερα,τελικά είναι αρκετά καλό(ακούστε την acoustic version)…

  2. Να ξεκαβαλισει το καλαμι ο Eric γιατι ο mans μπορεί να τα πάρει ολα και να φύγει! Εξαιρετικο ρεπορταζ btw

  3. Το μεγαλο φαβορι ειναι ο Mans..κ ο μονος που μπορει να τον απειλησει ειναι ο Jon Henrik…ο Eric κ η Mariette,δυσκολα θα κανουν κατι..Επισης,με τοσες μπαλαντες που υπαρχουν φετος,το Heroes μπορει να τα παει καλα κ στην Βιεννη.

  4. Μια μικρή διόρθωση: Η Conchita Wurst θα μπορέσει να είναι και στις δύο χώρες μιας και ο τελικός στην Αυστρία είναι σήμερα 13/3 ενώ στην Σουηδία είναι αύριο 14/3.

    • Έχεις δίκιο. Τη σημερινή πρόβα εννοούσα αλλα από κεκτημένη ταχύτητα έγραψα για Σάββατο. Ευχαριστώ για την διόρθωση.

  5. TOP 12) 1. STING
    2. HEROES
    3. GROUPIE
    4. BUILDING IT UP
    5. MOT MIG I GAMLA STAN
    6. FOREVER STARTS TODAY
    7. DON’T STOP BELIEVING
    8. DON’T STOP
    9. CAN’T HURT ME NOW
    10.MAKE ME(LA LA LA )
    11. JAG AR FRI
    12. GULD OCH GRONA SKOGAR

  6. Πλησιάζουμε λοιπόν προς το τέλος του Melfest, το οποίο (αν και είχε πολλά μέτρια τραγούδια) στον τελικό έχει μόνο ενδιαφέροντα και είναι σίγουρα ένας πολύ δυναμικός τελικός, που ίσως να κρύβει εκπλήξεις. Ο Mans είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί στα στοιχήματα, αλλά καραδοκεί και ο Jon Henrik (που προσωπικά δεν μου αρέσει αλλά φαίνεται να έχει απήχηση), αλλά εγώ δεν βγάζω εκτός την Mariette. Είναι το φετινό dark horse μάλλον και προσωπικά είναι αυτό που θέλω να κερδίσει και το ελπίζω. O Mans έχει μια πολύ καλή και πρωτότυπη παρουσίαση αλλά το κομμάτι δεν μου λέει κάτι και είναι και αντιγραφή.
    Υπομονή ως άυριο…

  7. Το heroes δεν είναι εξαιρετικό τραγούδι κακά τα ψέματα. Είναι μέτριο που όμως καθηλώνουν τα ειδικά εφέ που είναι κάτι πρωτόγνωρο και φυσικά ο φωτογενής Mans. Είναι το φαβορί και αν επιλεγεί στη Βιέννη θα παίξει στις πρώτες θέσεις.
    Από κει και πέρα πιθανότητες έχει και ο Jon Henrik. Εγώ θα χαρώ αν νικήσει γιατί μου αρέσει η εναλλακτική του πρόταση και η eurovision χρειάζεται όλα τα μουσικά ακούσματα.

  8. Heroes. Εξαιρετικό κομμάτι από μόνο του, ανεξαρτήτως της (μοναδικής) παρουσίασης επί σκηνής. Θα παίξει 5αδα στον διαγωνισμό και μπορεί και να κερδίσει.
    Και η Mariette θα ήταν καλή επιλογή. Αλλά πιστεύω πως ο Mans δεν έχει ανταγωνισμό εδώ.

  9. Συμφωνω οτι το τραγουδι του Μανς ειναι ΜΕΤΡΙΟΤΑΤΟ αλλα σε κρατάνε τα ειδικα εφέ. Καμια σχέση με το μελωδικότατο cara Mia.

  10. Θέλω να δω τoν φαντασμένο Eric Saade πως θα αντιδράσει στην πανηγυρική ήττα του αύριο βράδυ! Επίσης θεωρώ πως η Σουηδία αν στείλει τον Jon Henrik θα μείνει στον ημιτελικό… Go Måns!

  11. το τραγουδι του μανς δεν ειναι κατι το ξεχωριστο οπως και του ερικ.Αλλα το τραγουδι του ερικ ειναι πιασαρικο και σου μενει ο ρυθμος του και η γιουροβιζιον ειναι διαγωνισμος τραγουδιου επομενως πρεπει να λαβαινουμε περισσοτερο υποψη το τραγουδι και οχι τοσο την σκηνικη παρουσια…οι σουηδοι λατρευουν ναι μπορουμε να το πουμε τοσο υπερβολικα τον ερικ και σιγουρα οι κοπελιτσες θα τον ψηφισουν.Ποιος μας εγγυαται οτι αν παει ο μανς θα περασει τελικο…μπορει να μην τον ψηφισει ο κοσμος…εδω δεν περασε τελικο το 2010 η αννα μπερτζενταλ με βελουδινη φωνη και ωραιο τραγουδι…

  12. O Mans tha pai mallon pou emena prosopika ma aresi polli. to tragoudi tou eric einai vlakia.
    H mariette euphoria part2
    tin eklpiksi tha tin kani o jon kai isaa

  13. Mans με τα χιλια! Η Jon henrik εναλλακτικα… Θερμα συγχαρητηρια στον Αλεξανδρο Λιαπη για το εξαιρετικο αρθρο!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ