EBU: Ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα!

 

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Δανίας, ο Jon Ola Sand της EBU, μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής όσο περισσότερων χωρών, στον επερχόμενο διαγωνισμό της Eurovision.

Μόλις μία εβδομάδα πριν τη λήξη της πρώτης προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος, η EBU είναι γεμάτη σιγουριά για ένα ευτυχές αποτέλεσμα.

“Είναι άμεση προτεραιότητα για μας, να σιγουρέψουμε τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού χωρών στο διαγωνισμό” είπε μεταξύ άλλων ο Jon Ola Sand. “Υπάρχει ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό μεταξύ των χωρών, αν και κάποιες από αυτές ταλαντεύονται αν θα λάβουν μέρος.”

Για την Ελλάδα έγινε ειδική αναφορά στη συνέντευξη: “Για την ώρα η EBU είναι σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έκλεισε το κρατικό κανάλι το καλοκαίρι, ο ενδιάμεσος κρατικός φορέας (ΔΤ) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την EBU και μέχρι να ξεκινήσει ο καινούργιος (ΝΕΡΙΤ) δεν μπορεί να έχει δικαίωμα συμμετοχής. Είμαστε σε συζητήσεις και θέλουμε πολύ να επιστρέψει η Ελλάδα. Ελπίζω να βρεθεί γρήγορα λύση. Δώσαμε μια παράταση, ειδικά για αυτή την περίσταση.”

Η οικονομική κρίση και η μείωση των τηλεοπτικών προϋπολογισμών, αναγκάζουν κάποιες χώρες να απουσιάσουν από το διαγωνισμό. Η Κύπρος και η Κροατία θα μείνουν εκτός για το 2014 αλλά θα επιστρέψει η Πορτογαλία, μετά την απουσία της το 2013.

“Είμαστε γνώστες των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλά από τα μέλη μας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να μειώσουμε το κόστος για κάποιους από αυτούς, γιατί αυτό θα σήμαινε πως θα έπρεπε να το αυξήσουμε για τους υπόλοιπους. Προσπαθούμε όμως να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να βοηθήσουμε.”

Για την αποχή της Τουρκίας από το διαγωνισμό και τη διοργάνωση της Türkvision, ο Jon Ola Sand είπε: “Η EBU δεν έχει εφεύρει κάποια πατέντα για τη διοργάνωση διαγωνισμών. Δεν θεωρούμε την Türkvision ανταγωνιστική, αλλά θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί.” Όσο για την φημολογία που θέλει την Τουρκία να έχει αποσυρθεί από το διαγωνισμό λόγω της διαφωνίας της για το ποσοστό της κριτικής επιτροπής (50%) και για την πρόκριση απευθείας στον τελικό των BIG 5 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) ο Jon Ola Sand λέει: “Διαβάσαμε όσα έχουν γραφτεί στον τύπο για την Τουρκία, αλλά επίσημα το TRT δεν έχει δώσει εξηγήσεις στην EBU. Θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί τους και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συμμετέχει η Τουρκία ξανά. Είναι μια πολύ σημαντική χώρα για το διαγωνισμό που προετοιμάζεται πάντα καλά και στέλνει πολύ καλές συμμετοχές.”

Ο διαγωνισμός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας στις 6, 8 και 10 Μαϊου του 2014.

Αντώνης Καρατζίκος

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αφού δεν έχουμε ειδική μεταχείριση στις ψήφους των επιτροπών ας την έχουμε εδώ… 😛

    «H Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα για το διαγωνισμό που προετοιμάζεται πάντα καλά και στέλνει πολύ καλές συμμετοχές.»
    Συμφωνώ ! Επίσης οι Τούρκοι ανά την Ευρώπη υποστηρίζουν φανατικά τις συμμετοχές τους , γεγονός που σημαίνει σημαντικότατα έσοδα για την EBU μέσω των sms !!!
    Money makes the world go round…

  2. Πιστεύω πως τελικά θα πάρουμε μέρος αλλά έχουμε καταντήσει σίριαλ κάθε χρόνο για το αν θα συμμετέχουμε ή όχι. Η EBU πάντως δεν θα ήθελε με τίποτα έξω μία χώρα που κάνει τουλάχιστον 60% κάθε χρόνο τηλεθέαση.

  3. Από τη μια είναι θετικό από την άλλη,η ΝΕΡΙΤ κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων πιθανόν να λειτουργήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο οπότε τι γίνεται;Μέχρι τότε θα έχουμε ΔΤ κατά τα φαινόμενα,η οποία δεν μπορεί να δηλώσει συμμετοχή…Σα να μην μας τα λένε καλά…

  4. Αν είναι έτσι όπως τα λένε, η Ελλάδα θα απέχει απο τον διαγωνισμό αφού η ΝΕΡΙΤ αναμένεται να ανήξει τον Μάρτιο. Και να μην ανοίξει τον Μάρτιο, πρέπει να έχει ανοίξει μέχρι την επόμενη Παρασκευή (22 Νοεμβρίου).
    πιστεύετε οτι θα ανοίξει μέχρι τότε? εγώ με τίποτα..

  5. Εγώ πιστέυω ότι θα συμμετέχουμε 100%. Δε θα επιστρέψουν άλλες χώρες, ωστόσο. Για το θέμα της ΝΕΡΙΤ, νομίζω ότι όλα είναι ΟΚ, αφού διάβασα ότι στις 30 Νοεμβρίου στις 20:00 η ΔΤ θα μεταδόσει ζωντανά τον JESC (Junior Eurovision), χωρίς να συμμετέχει η χώρα μας!

  6. Είναι η πρώτη φορά που είμαστε μια εβδομάδα πριν την λήξη της προθεσμίας συμμετχών και είμαστε ακριβώς, μα ακριβώς 50-50 εαν θα συμμετάαχουμε η όχι!
    όσο περνάνε οι μέρες τα πράγματα θα γείνουν πιο καθαρά και έτσι θα ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα! Υπομονή λοιπόν

      • Σωστα!! Η Ελλάδα έχει ειδική προθεσμία μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη.. Μπορεί η ΝΕΡΙΤ να ανοίξει τον μάρτη τηλεοπτικά, έχει όμως ιδρυθεί και το λογότυπό της κυκλοφόρησε ήδη.. 5 Δεκέμβρη λένε πως γίνεται επίσημα μέλος της EBU η ΝΕΡΙΤ όποτε και θα ανακοινωθεί η οριστική παρουσια μας.. Για να δούμε..

  7. Για να μην μείνει απογοητευμένη η Σουηδία (2000) που δεν την επισκεφθήκαμε, μιας και στην Κοπεγχάγη πήγαμε την αμέσως επόμενη χρονιά, φέτος ΔΕΝ θα πάμε !!!
    Συνεπώς…Σουηδία-Δανία: 01-01.
    Άντε και του χρόνου…

  8. παιδιά, δεν το ήξερα οτι η Ελλάδα πήρε ειδική προθεσμία συγνώμη.. εαν ανοίξει τελικά τον Δεκέμβριο η ΝΕΡΙΤ τότε έχουμε πολλές ελπίδες!
    ουφ, τι τραβάμε κάθε χρόνο για μια συμμετοχή..
    τουλάχιστον στην eurovision 2015 δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα (ελπίζω) με την κρατική τηλεόραση

  9. Γεια σας παιδια ,αλλά είμαι αδιάβαστη.Η Τουρκοβιζιον τι είναι και ποιες χώρες θα συμμετεχουν σε περιπτωση που γινει.

    • Η Τurkvisyon είναι ένας διαγωνισμός που διοργανώνει το TRT (η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας) στο ίδιο μοτίβο με την eurovision και που σκοπό έχει την προώθηση της Τουρκικής κουλτούρας.
      Φέτως θα γίνει για πρώτη φορά στο Εσκί-σεχίρ της Τουρκίας στις 21 Δεκεμβρίου και θα συμμετέχουν εκτώς της Τουρκίας, χώρες που είναι συγγενικές μ’αυτήν (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Κιργιστάν), αυτόνομες τουρκόφωνες περιοχές (Κατεχώμενα της Κύπρου, επαρχία Ξιν-Τζιανγκ της Κίνας, Κριμαία, και αρκετές περιοχές της Ρωσίας όπως το Ταταρστάν), αλλά και χώρες που έχουν φιλικές σχέσεις με την Τουρκία (Βοσνία, Σκόπια, Γεώργία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία)

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ