ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΚΛΗΣ: «Θα ήταν τιμή μου να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στη Eurovision»

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην Ελβετική επιλογή για τη Eurovision 2013 με τη μπαλάντα «For a lifetime»,  ο καλός μας φίλος Δημήτρης Κίκλης μας παραχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη κατά την οποία μίλησε για το τραγούδι του, για το θεσμό του διαγωνισμού της Eurovisionαλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια και μας έδωσε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Η συνέντευξη έγινε το πρωί της Δευτέρας, 15 Οκτωβρίου 2012, σε μια ήσυχη καφετέρια της γειτονιάς του Κουκακίου.

 Συνέντευξη/Κείμενο: Κρικόρ Κιφορκιάν

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Δίλζας & Προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Κίκλη

OGAEGreece: Δημήτρη, γνωρίζουμε οι περισσότεροι ότι είσαι ένα παιδί με ταλέντο στο τραγούδι και στην ηθοποιία, ωστόσο δε ξέρουμε πολλά άλλα πράγματα για σένα. Μίλησέ μας λίγο για τον εαυτό σου….

Δημήτρης Κίκλης: Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου και κατοικώ. Ασχολούμαι με τη μουσική και το θέατρο κυριολεκτικά από μωρό! Είμαι απόφοιτος του μουσικού γυμνασίου και λυκείου της Παλλήνης ενώ έχω πτυχίο με υποτροφία από τη δραματική σχολή «TeatroPiccolo». Έχω παρακολουθήσει μαθήματα στο τμήμα μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου των Αθηνών και έχω πτυχίο κλασσικού πιάνου, φωνητικής και ορθοφωνίας καθώς και πτυχίο ανώτερων θεωρητικών μουσικής. Στόχος μου στη ζωή μου είναι να συνδυάζω τις δύο μεγάλες μου αγάπες (μουσική και θέατρο) γι’ αυτό και το τελευταίο χρονικό διάστημα συμμετέχω σε μουσικές παραστάσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές όπως το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, το GhostHouseκ.α. Ένα μεγάλο μου όνειρο είναι να συμμετάσχω στη Eurovisionκάτι που φέτος προσπαθώ για πρώτη φορά και εύχομαι να το εκπληρώσω!

O.G.: Προσπαθείς να λάβεις μέρος στη Eurovision 2013 όμως με τα χρώματα της Ελβετίας και όχι της Ελλάδας. Γιατί αυτό;

Δ.Κ.: Θα ήταν τιμή μου να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στη Eurovision.  Ωστόσο δεν είναι και τόσο εύκολο. Η διαδικασία επιλογής της Ελληνικής συμμετοχής είναι σχετικά κλειστή και αφορά περισσότερο πλέον τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες. Φέτος, η Ελβετική τηλεόραση αποφάσισε να διοργανώσει ανοιχτή ψηφοφορία γι’ αυτό και συμμετέχουν συνολικά 180 περίπου τραγούδια με καλλιτέχνες από διάφορες χώρες ανάμεσα στους οποίους και τέσσερις Έλληνες!

Ο.G.: Πως  λειτουργεί φέτος ο Ελβετικός τελικός;

Δ.Κ.: Ο κόσμος μπορεί μπαίνοντας στο site της Ελβετικής τηλεόρασης (http://www.eurovisionplattform.sf.tv/)να κάνει μια μικρή διαδικασία εγγραφής με e-mail και να ψηφίσει (μια φορά μόνο με κάθε e-mail) κάποιο από τα 180 τραγούδια που είναι υποψήφια. Για κάθε τραγούδι υπάρχουν 4 βαθμοί (από το 1 ως το 4 ανάλογα με την αρέσκεια του καθενός). Η ψηφοφορία ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι και τις 29 του μηνός. Από τις 180 συνολικά συμμετοχές, στον μεγάλο τελικό της χώρας θα συμμετέχουν μόλις τα 9. Τέσσερις συμμετοχές από τις εννέα θα προκριθούν από τη φάση της ψηφοφορίας που διοργανώνεται από τη Γερμανόφωνη Ελβετική τηλεόραση, τρεις από επιλογή της Γαλλόφωνης Ελβετικής τηλεόρασης και τέλος δύο από την Ιταλόφωνη.

O.G.: Πες μας δυο λόγια για το τραγούδι σου με τίτλο «For a lifetime».

Δ.Κ.:Το «For a lifetime» γράφτηκε σε μια εποχή που οι άνθρωποι χωρίζουν αντί να ενώνονται. Αυτό είναι άλλωστε και το συνολικό μήνυμα του τραγουδιού:  να ενωθούμε όλοι πέρα από τις κοινωνικές και πολιτικές πεποιθήσεις! Όπως λέει και ο στίχος «ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί για μια ζωή, για πάντα…. γιατί όλοι μαζί μπορούμε!»

O.G.: Αισιοδοξία υπάρχει;

Δ.Κ.: Κοίταξε, γενικά είναι μια δύσκολη διαδικασία και αυτό το γνωρίζω πολύ καλά. Χρειάζεται πολλή υποστήριξη και βοήθεια από τους φίλους μου. Είμαι γενικά αισιόδοξο άτομο και θέλω να πιστεύω ότι κάτι καλό θα γίνει. Και αν δε καταφέρω να προκριθώ στον τελικό, δε πειράζει. Σημασία έχει η εμπειρία και πως όλη αυτή η προβολή θα με βοηθήσει για το μέλλον. Πάντως, υπάρχει ένα κανάλι στο YouTubeπου ασχολείται με τη Eurovisionκαι έχει «φιλοξενήσει» μόνο τέσσερα τραγούδια από την Ελβετική επιλογή. Μέσα σ’ αυτά τα τέσσερα είναι και το «For a lifetime» και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό!

O.G.: Τι σημαίνει για έναν eurofan να συμμετέχει τελικά στον διαγωνισμό της Eurovision;

Δ.Κ.:  Είναι όνειρο ζωής, κάτι παραπάνω από χαρά! Και μόνο το ταξίδι προς τον διαγωνισμό, πιστεύω πως είναι μια διαδικασία που ενεργοποιεί τα θέλω και τα πιστεύω ενός καλλιτέχνη. Τουλάχιστον για μένα έτσι είναι.

O.G.: Το 2005, είχες κερδίσει τον OGAE Home Composed Song Contest ως συνθέτης. Μίλησέ μας για την εμπειρία αυτή.

Δ.Κ.: Το 2005 λοιπόν, ο OGAE Greeceλαμβάνει μέρος για πρώτη φορά στον εσωτερικό διαγωνισμό του δικτύου OGAE Home Composed Song Contest. Αποφάσισα να συμμετέχω και έτσι εκπροσώπησα τη πατρίδα μου με δύο κομμάτια: ένα αγγλόφωνο και ένα Ελληνικό. Το Ελληνικό (με τίτλο «Απόψε») το ερμήνευσε η αδερφή μου, Αιμιλία και ήταν μια καθαρά Ελληνική συμμετοχή. Το έκανα περισσότερο γιατί ήθελα να δω κατά πόσο μπορεί ένας Ελληνικός ήχος να σταθεί στα αφτιά των Ευρωπαίων και ομολογώ πως δεν περίμενα να τα πάει καλά. Ωστόσο ήταν ένα στοίχημα, μια πρόκληση για μένα. Στο τέλος του διαγωνισμού ενημερώνομαι ότι το «Απόψε» κέρδισε τη πρώτη θέση κάτι το οποίο με έκανε να χαρώ πάρα πολύ (για την ιστορία, το 2ο τραγούδι μου τερμάτισε 6ο!). Θεωρώ, πως αν ποτέ εκπροσωπήσω την Ελλάδα στη Eurovision, θα ήθελα να το κάνω με ένα τέτοιο τραγούδι.

O.G.: Τι είναι αυτό που σε κερδίζει τελικά περισσότερο στην Eurovision;

Δ.Κ. Εμένα η Eurovisionμου αρέσει πολύ τα παλιά χρόνια. Είμαι γενικά ρετρό άτομο! Μου άρεσε η ορχήστρα, μου άρεσαν οι μπαλάντες… Θέλω πολύ να γυρίσει η ορχήστρα στον διαγωνισμό. Έχει μια άλλη μαγεία… Ωστόσο αναγνωρίζω τις αλλαγές και τις απαιτήσεις της νέας εποχής και θέλω τα τραγούδια του διαγωνισμού να είναι μεν μοντέρνα αλλά να έχουν ένα μελωδικό ήχο.

O.G.: Ποια είναι η αγαπημένη σου ξένη συμμετοχή από τον διαγωνισμό;

Δ.Κ.: Αναμφισβήτητα το «Hold me now» του Johnny Logan! Αλλά και το «Nocturne» τωνSecret Garden και το «I evighet» της Elisabeth Andreassen.

O.G.: Από τις Ελληνικές;

Δ.Κ.:  Μου αρέσει πολύ το «Μάθημα Σολφέζ» . Αγαπώ το «Φεγγάρι καλοκαιρινό» και φυσικά από τις συμμετοχές της Κύπρου ξεχωρίζω το «Άσπρο-Μαύρο» της λατρεμένης μου Αλέξιας Βασιλείου!

O.G.: Σου δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστείς με κάποιον Eurostar. Ποιον θα ήθελες;

Δ.Κ. Εκτός από την Μπέσσυ Αργυράκη και την Πωλίνα με τις οποίες έχω τη τιμή και τη χαρά να συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μου όνειρο είναι να συνεργαστώ με την Αλέξια!

O.G.: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια Δημήτρη;

Δ.Κ.: Είχα μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων αυτό τον καιρό με jukeboxτραγούδια που παρουσίασα στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» που πραγματικά το απόλαυσα πολύ. Το χειμώνα, ευελπιστώ να ακολουθήσουν και άλλες. Επίσης, τελειώνω με την ηχογράφηση των νέων μου τραγουδιών που θα κυκλοφορήσουν δισκογραφικά μέσα στο 2013.

O.G.: Δημήτρη, σε ευχαριστούμε όλοι θερμά για τη συνέντευξη αυτή και σου ευχόμαστε όλοι από καρδιάς, καλή επιτυχία!

Δ.Κ.:Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους φίλους μου, μέλη του OGAE Greece, για όλη την υποστήριξη και ένα τεράστιο ευχαριστώ στη κυρία Μπέσσυ Αργυράκη για όλη τη βοήθεια.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. kalh epityxia seyxomai sthn elvetikh epilogh na xei kai na ekproswphsei thn elvetia(pou toso agapw <3 ) sto malme, 😀 eee kai twra an den ta kataferei na nai o ekprooswpos ths elvetias as epixeirhsei kai gia thn ellada mas, h gia thn kupro mas 😉

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ