Τι είναι το Eurovision Young Musicians και γιατί να το παρακολουθήσω;

📷 radiofrance.com

Άλλος ένας διαγωνισμός της ζεστής οικογένειας της Eurovision, το Eurovision Young Musicians, θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 23 Ιουλίου στο Montpellier της Γαλλίας. Η τεράστια δημοφιλία του ‘πατρικού’ διαγωνισμού Eurovision έχει δώσει γέννηση σε παρακλάδια υπό την αιγίδα της EBU, που έχουν κι αυτά το κοινό τους.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι το παλιότερο παρακλάδι είναι ο διαγωνισμός νέων βιορτουόζων κλασικών μουσικών Eurovision Young Musicians, που ξεκίνησε το 1982. Τρία χρόνια αργότερα, το 1985, ξεκίνησε το Eurovision Young Dancers, το οποίο διοργανώθηκε για τελευταία φορά το 2017. Ακολούθησε πολύ αργότερα, το 2003, το ξεκίνημα της γνωστής μας Junior Eurovision, ενώ μόλις το 2017 ξεκίνησε o διαγωνισμός χορωδιών Eurovision Choir. O τελευταίος έχει αβέβαιο μέλλον, μια που η τρίτη του διοργάνωση το 2021 ακυρώθηκε. Το χτύπημα της πανδημίας ήταν καίριο, αφού δεν είχε προλάβει ακόμα να αναπτύξει το κοινό του και να καθιερωθεί.

Πέρα από τα παρακλάδια της Eurovision εντός ευρωπαϊκής ηπείρου, ο αγαπημένος μας διαγωνισμός επεκτάθηκε φέτος και στην Αμερικάνικη ήπειρο, διατηρώντας όμως το pop concept του. Το American Song Contest ξεκίνησε ήδη το παρθενικό του ταξίδι τον Φεβρουάριο του 2022, με πρώτη νικήτρια την Αμερικανοκορεάτισα AleXa που εκπροσώπησε την Oklahoma. Από το 2023 θα έχουμε παράλληλα και το Eurovision Canada, όπως και το Eurovision Latin America.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Eurovision Young Musicians

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε δύο χρόνια ανελλιπώς από το 1982, με εξαίρεση το 2020 λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για μια διεθνή εκδήλωση κλασικής μουσικής που στοχεύει να προσφέρει την ευρύτερη δυνατή προβολή σε ταλαντούχους νέους κλασικούς μουσικούς, βοηθώντας τους να ξεκινήσουν μια διεθνή καριέρα.

Οι προηγούμενοι νικητές του διαγωνισμού Eurovision Young Musicians σημείωσαν τεράστια επιτυχία στην παγκόσμια σκηνή. Ανάμεσά τους ο Julian Rachlin (βιολί), η Natalie Clein (βιολοντσέλο) και ο Eivind Holtsmark Ringstad (βιόλα), καθιερωμένα ονόματα πλέον. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά νέοι από 12 μέχρι 21 ετών.

Ο πρώτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο) στις 11 Ιουνίου 1982. Τον διαγωνισμό κέρδισε ο Markus Pawlik (πιάνο) από τη Δυτική Γερμανία. Η Αυστρία είναι η πιο επιτυχημένη χώρα στο διαγωνισμό Young Musicians, έχοντας κερδίσει πέντε φορές το 1988, το 1998, το 2002, το 2004 και το 2014 αντίστοιχα και έχει φιλοξενήσει το διαγωνισμό έξι φορές. Συνολικά, ο διαγωνισμός έχει διεξαχθεί έξι φορές στη Βιέννη (Αυστρία), τρεις φορές στη Γερμανία (μία στο Βερολίνο και δύο φορές στην Κολωνία), δύο φορές στην Ελβετία (Γενεύη και Λουκέρνη) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μάντσεστερ και Εδιμβούργο) και από μία φορά στη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία.

Ο τελευταίος νικητής του Eurovision Young Musicians ήταν ο Ivan Bessonov από τη Ρωσία το 2018, όταν ο διαγωνισμός έγινε στο Usher Hall του Εδιμβούργου.

O Ivan Besonov (Ρωσία) είναι ο νικητής της προηγούμενης διοργάνωσης στο Εδιμβούργο το 2018.

Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει νικήσει μία φορά τον διαγωνισμό Εurovision Young Musicians! Αυτό συνέβη το 2008 στη Βιέννη, όταν ο Διονύσης Γραμμένος, 18 ετών τότε, κέρδισε παίζοντας με το κλαρινέτο του σύνθεση του Γάλλου νεοκλασικού συνθέτη Jean Françaix. Από τότε, ο Διονύσης έχει κάνει μια εκπληκτική διεθνή καριέρα, τόσο ως μουσικός όσο και ως διευθυντής ορχήστρας.

H νικητήρια εμφάνιση του Διονύση Γραμμένου στο Eurovision Young Musicians 2008

Το Eurovision Young Musicians 2022

Ο 20ος Διαγωνισμός Eurovision Young Musicians θα γίνει το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 στον συναυλιακό χώρο του Festival Radio France Occitanie στο Montpellier της Γαλλίας. Ενσωματώνεται, δηλαδή, στις εκδηλώσεις αυτού του ετήσιου καλοκαιρινού φεστιβάλ τζαζ και κλασσικής μουσικής.

Παρουσιαστές θα είναι η Judith Chaine, Γαλλίδα σεναριογράφος, και ο Vincent Delbushaye, Βέλγος παραγωγός ραδιοφώνου. Τους νεαρούς καλλιτέχνες θα συνοδεύει η συμφωνική ορχήστρα της Εθνικής Όπερας Occitanie του Montpellier, υπό τη μπαγκέτα του Pierre Dumoussaud.

Οι παρουσιαστές Judith Chaine και Vincent Delbushaye

Δείτε τους εννέα νέους μουσικούς που θα συμμετάσχουν φέτος, μαζί με το όργανο και το κομμάτι με το οποίο θα διαγωνιστούν:

  1. 🇭🇷ΚΡΟΑΤΙΑ: Ivan Petrović-Poljak (πιάνο) – Liszt: Piano Concerto No. 1 in E flat minor
  2. 🇫🇷 ΓΑΛΛΙΑ: Maxime Grizard (τσέλο) – Dvorak: Concerto for violoncello
  3. 🇵🇱 ΠΟΛΩΝΙΑ: Milena Pioruńska (βιολί) – Wieniawski: Violin Concerto No. 2 in D minor
  4. 🇩🇪 ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Philipp Schupelius (τσέλο) – Tchaikovsky: Pezzo Capriccioso op.62
  5. 🇦🇹 ΑΥΣΤΡΙΑ: Alexander Svetnitsky-Ehrenreich (κλαρινέτο) Carl Maria von Weber: Concerto No. 2 for clarinet in E flat major, 3rd movement “Alla Polacca”
  6. 🇳🇴 ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Alma Serafin Kraggerud (τσέλο) – Camille Saint-Saëns: Introduction and Rondo Capriccioso op.28
  7. 🇧🇪 ΒΕΛΓΙΟ: Thaïs Defoort (τσέλο) – Cello concerto in E minor op.85 1st movement
  8. 🇸🇪 ΣΟΥΗΔΙΑ: Lukas Flink (τρομπόνι) – Tomasi: Trombone Concerto – 1st movement, Andante and Scherzo-Valse
  9. 🇨🇿 ΤΣΕΧΙΑ: Daniel Matejča (τσέλο) – Chostakovich: Violin Concerto No. 1 3rd and 4th movements Cadenza, Allegro con brio – Presto

Στο Montpellier οι πρόβες συνεχίζονται και η αγωνία των νέων μουσικών κορυφώνεται. Δείτε τις καρτ ποστάλ που αποκάλυψαν ήδη στα προφίλ τους στο Instagram η Πολωνέζα βιολονίστρια και ο Γερμανός τσελίστας.

Σε αντίθεση με τον διαγωνισμό της Eurovision, στο Eurovision Young Musicians το κοινό δεν ψηφίζει. Το αποτέλεσμα κρίνεται αποκλειστικά από επιτροπή σημαντικών κλασικών μουσικών. Φέτος η επιτροπή είναι πενταμελής και την αποτελούν οι:

  • Müza Rubackyté – (βιολί) ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής
  • Nora Cismondi – (όμποε) ΕΛΒΕΤΙΑ
  • Jean-Pierre Rousseau (διευθυντής του Φεστιβάλ του Montpellier) ΓΑΛΛΙΑ
  • Christian-Pierre La Marca – (τσέλο) ΓΑΛΛΙΑ
  • Tedi Papavrani – (βιολί) ΑΛΒΑΝΙΑ

Γιατί να δω το Eurovision Young Musicians 2022;

  • Γιατί είναι ένας ακόμα διαγωνισμός Eurovision! Η βασική ιδέα είναι εκεί, μαζί με τα ιδεώδη της ευρωπαϊκής ειρήνης, της συμπερίληψης και της φιλίας, τα νιάτα, το ταλέντο και, φυσικά, τη μουσική.
  • Γιατί αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να εξοικειωθούμε με τον κόσμο της – παραμελημένης στην εποχή μας – κλασικής μουσικής.
  • Γιατί οι διαγωνιζόμενοι είναι εννέα φρέσκα, υπερταλαντούχα παιδιά που αξίζουν την προσοχή μας.
  • Γιατί θέλουμε και μέσα στο κατακαλόκαιρο να ζήσουμε το σασπένς της ανακοίνωσης της βαθμολογίας και της ανάδειξης του νικητή.

Πώς θα δω το Eurovision Young Musicians 2022;

Ο διαγωνισμός δεν θα μεταδοθεί φέτος από την ΕΡΤ, αλλά είναι εύκολο να τον παρακολουθήσει κανείς μέσα από τα επίσημα sites των κρατικών καναλιών των χωρών που συμμετέχουν. Κάποια κανάλια ακόμα θα μεταδώσουν τον διαγωνισμό σε μαγνητοσκόπηση.

Εσείς μπορείτε να συντονιστείτε το Σάββατο 23/7 το βράδυ, στις 22.00 ώρα Ελλάδας (21.00 CET) σε κάποιο από τα παρακάτω κανάλια (σύνδεσμος παρακολούθησης στο όνομα του καναλιού):

Νορβηγία – NRK1

Βέλγιο – La Trois

Γαλλία – Culturebox / France Musique (ραδιοφωνικός σταθμός)

Τσεχία – ČT art

Πολωνία – TVP Kultura

Εναλλακτικά μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση από τον σύνδεσμο ΕΔΩ.

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ