ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Γνωρίστε τους φιναλίστ του Festival da Canção και ψηφίστε στο poll μας!

Το Σάββατο 12 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο τελικός του Festival da Canção 2022 σε απευθείας μετάδοση από το κρατικό κανάλι RTP στις 23:00 ώρα Ελλάδος.

10 καλλιτέχνες διεκδικούν την εκπροσώπηση της Πορτογαλίας στο Τορίνο. Πάμε να τους γνωρίσουμε με βάση την σειρά εμφάνισής τους και να δούμε πώς παρουσίασαν και ερμήνευσαν το τραγούδι τους στους ημιτελικούς.

  1. Pongo & Tristany – “Dé.grá.dê”
Pongo 

Η Engracia Domingos da Silva όπως είναι το πραγματικό όνομα της Pongo είναι τραγουδίστρια kuduro, rap και pop. Η οικογένειας της μετακόμισε στην Πορτογαλία κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Ανγκόλα. Ο ρατσισμός που βίωσε στα πρώτα χρόνια της ζωής της ήταν τέτοιος που την ώθησε σε απόπειρα αυτοκτονίας σε ηλικία μόλις 12 ετών πεφτοντας από τον 7ο όροφο του κτηρίου που έμενε. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες και θεραπείες για να μπορέσει να ξαναπερπατήσει. Στη διαδρομή για μία ακόμα θεραπεία είδε το kuduro γκρουπ Denon Squad και σύντομα άρχισε να τραγουδά ραπ μαζί τους. Εχει κυκλοφορήσει τα EP “Baia” και “Uwa” και το 2020 κέρδισε το βραβείο Music Moves Europe Talent.

Tristany

Κατάγεται επίσης από την Ανγκόλα. Μετά απο δουλειά 5 ετών, κυκλφόρησε το 2020 το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Meia Riba Kalxa, στο οποίο αποτυπώνονται όλα τα έντονα βιώματα του από τις φτωχογειτονιές της Λισσαβώνας. Ο João Pascoal που χρησιμοποιεί ως καλλιτεχνικό όνομα το επώνυμο της μητέρας του που είναι επίσης μουσικός, δηλώνει για τα τραγούδια του ότι δεν εκπροσωπούν ένα συγκεκριμένο άτομο ούτε μία χώρα ακριβώς εξαιτίας των πολλών πολιτισμικών επιρροών και αναφορών τους.

2. Syro – “Ainda Nos Temos”

Ο SYRO 26 ετών δηλώνει ποπ τραγουδιστής, συνθέτης και ντράμερ. Η μουσική του αποτελεί μέρος των playlists των μεγαλύτερων ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας και πολλών τηλεοπτικών σειρών. Μεγαλύτερη του επιτυχία το τραγούδι “Perto de Mim” με πάνω από 10 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Τα τραγούδια του αφορούν ενδοσκοπικές σκέψεις, πώς βλέπει τον κόσμο στον οποίο ζούμε και πώς ταιριάζει σε αυτόν, διαψεύδοντας την πλαστικότητα του σύγχρονου λυρισμού και αναζητώντας πάντα την τέλεια συνέργεια μεταξύ σύγχρονων και καινοτόμων μουσικών επιρροών και οργανικών και αισθητικών παραγωγών.

3. Milhanas – “Corpo de Mulher”

Γεννημένη το 2001 σπούδασε βιολί, φωνητική, ήταν μέρος ενός τζαζ και ενός σύγχρονου μουσικού συνόλου, συμμετείχε σε χορωδία γκόσπελ, σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Στο fado βρήκε την έμπνευση να συνθέσει, καθώς εκεί ανακάλυψε όπως λέει τη δύναμη της λέξης και της ερμηνείας. ‘Αρχισε σταδιακά να συνθέτει τόσο για την ίδια όσο και για άλλους καλλιτέχνες. Συμμετέχει με το τραγούδι “Corpo de mulher” σε σύνθεση του Agir, γιος του Paulo de Carvalho εκπροσώπου της Πορτογαλίας το 1974 και το 1977.

4. Inês Homem de Melo – “Fome De Viagem”

Οι δύο μεγάλες αγάπες της ζωής της είναι η μουσική αλλά και η ψυχιατρική. ‘Εχει αρχικά ασχοληθεί επαγγελματικά με τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές ενηλίκων και από το 2018 εργάζεται ως θεραπεύτρια ασθενών που έχουν εξάρτηση σε ουσίες. Παράλληλα τραγουδιά μελωδίες που ανήκουν στο είδος της world music και εμφανίζεται σε μικρές μουσικές σκηνές της χώρας. Θα ερμηνεύσει το “Fome de viagem” του Pedro Marques, συνθέτης ringtones για τα κινητά της Sony Erickson και τραγουδιών που έχουν ακουστεί σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, ηλεκτρονικά παιχνίδια και διαφημιστικές καμπάνιες.

5. Aurea – “Why?”

Η Aurea είχε από νωρίς κατασταλάξει στο ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Το 2005 άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου στο πανεπιστήμιο της Évora. Εκεί ο Rui Ribeiro ανακάλυψε το ταλέντο της στη μουσική. Κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ το 2010 το οποίο έγινε διπλά πλατινένιο. Το 2011 ήταν υποψήφια στις κατηγορίες -καλύτερο τραγούδι- καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη και και καλύτερος ατομικός performer στις Πορτογαλικές Χρυσές Σφαίρες, κερδίζοντας στην τρίτη κατηγορία. Την ίδια χρονιά ήταν επίσης υποψήφια στα βραβεία του ΜTV στην κατηγορία καλύτερος καλλιτέχνης Πορτογαλίας, την οποία και κέρδισε επίσης. Το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε ακόμα και στην Ταιβάν και το Βιετνάμ. Τα επόμενα χρόνια ήταν η φωνή σε πολλές ταινίες animation, ενώ από το 2015 μέχρι και σήμερα είναι κριτής στο Τhe Voice.

6. Os Quatro E Meia – “Amanhã”

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2013 με αφορμή μια φοιτητική συναυλία με σκοπό να μαζευτουν χρήματα για τη δημιουργία μιας σχολής χορού. ‘Εχουν κυκλοφορήσει ήδη 2 άλμπουμ και ετοιμάζονται για το τρίτο εντός του 2022. Στα αξιοσημείωτα ότι το άλμπουμ τους το 2017 κατάφερε μετά από 6 βδομάδες να εκθρονίσει τον νικητή του διαγωνισμού Salvador Sobral από την πρώτη θέση σε πωλήσεις. Το συγκρότημα αποτελείται από τους João Rodrigues (βιολί και μαντολίνο), Mário Ferreira (ακορντεόν και φωνητικά), Pedro Figueiredo (κρουστά), Ricardo Almeida (φωνητικά και κιθάρα), Rui Marques (μπάσο) και Tiago Nogueira (φωνή και κιθάρα). Μόλις ένα από τα μέλη του συγκροτήματος ασχολείται αποκλειστικά με τη μουσική καθώς συναντάμε δύο γιατρούς και δύο μηχανικούς υπολογιστών. Συνθέτης του τραγουδιού είναι ο Tiago που εργάζεται ως χειρόυργος στο ινστιτούτο ογκολογίας της Coimbra.

7. FF – “Como É Bom Esperar Alguém”

Γεννήθηκε στη Λισσαβώνα το 1987 και μόλις σε ηλικία 11 ετών είχε την πρώτη του εμπειρία σε μουσική σκηνή όταν και κέρδισε τον διαγωνισμό του σόου “Bravo Bravíssimo”, εκπροσωπώντας την Πορτογαλία στην Ιταλία με το fado “Gaivota”. Το 2002, άρχισε τα μαθήματα υποκριτικής και λίγο αργότερα έπαιξε στη σειρά “Morangos com Açúcar”. Υποδύθηκε έναν τραγουδιστή, ένας ρόλος που έμελε να περάσει από την μυθοπλασία στην πραγματικότητα. ‘Εδωσε πάνω από 80 συναυλίες στα πλαίσια της προώθησης του πρώτου του δίσκου ο οποίος έγινε 4 φορές πλατινένιος. Ακολουθούν δύο ακόμα δίσκοι και συμμετοχές σε μουσικές κωμωδίες. Το 2012 κερδίζει το Your Face Sounds Familiar ενώ τα τελευταία 10 χρόνια παράλληλα με τη μουσική έχει λάβει μέρος σε ταινίες, μιούζικαλ και διαφημίσεις και έχει δανείσει τη φωνή του σε ταινίες κινουμένων σχεδίων.

8. Diana Castro – “Ginger Ale”

Μητέρα δύο παιδιών απολαμβάνει να περνά χρόνο με την οικογένεια της και να κάνει πρόβες με το σύζυγό της που είναι επίσης μουσικός. Η πρώτη της επαφή με το χώρο της μουσικής ήταν σε ηλικία 17 ετών σε ένα summer camp στη Νέα Υόρκη όπου και τραγούδησε μπροστά σε κοινό για πρώτη φορά. Σπούδασε τόσο μουσική σχολή όσο και Αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει μουσική έκφραση σε παιδιά ηλικίας από 2 εώς 5 ετών. Παράλληλα ασχολήθηκε με το μουσικό θέατρο και συμμετείχε σε αρκετές μουσικές κωμωδίες. Συμμετείχε επίσης και στο The Voice. Θα τραγουδήσει μία δημιουργία της Joana Espadinha η οποία έλαβε μέρος ως τραγουδίστρια στο φεστιβάλ το 2018 με το “Zero a Zero”.

9. MARO – “saudade, saudade”

‘Ηταν σε ηλικία 19 ετών όταν η MARO συνειδητοποίησε ότι θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Πτυχιούχος της μουσικής ακαδημίας του Berklee το 2017, αποφάσισε να παραμείνει στην Αμερική κυνηγώντας το όνειρο της. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα, κυκλοφόρησε 6 άλμπουμ σε μουσική και στίχους της ίδιας. ‘Εχει ανοίξει τις συναυλίες διαφόρων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων του 4 βραβευμένου με 4 Grammy Jacob Collier και της Jessie J. Tο τραγούδι της είναι σύνθεση της ίδιας μαζί με τον John Blanda.

10. Pepperoni Passion – “Código 30”

Πρόκειται για ένα συγκρότημα 3 φίλων -Pedro Ferreira , João Reis et António Santos- που τους ένωσε η κοινή τους αγάπη για τη μουσική. Ξεκίνησαν από το 2020 να δημοσιεύουν χιουμοριστικά βίντεο στο κανάλι τους στο Youtube ενώ λίγο αργότερα άρχισαν να παρουσιάζουν και τα δικά τους τραγούδια.  Δίχως να προσδιορίζονται από ένα συγκεκριμένο στυλ μουσικής, άφησαν τα γούστα του καθένα να τους οδηγήσουν μουσικά σε καινούρια τραγούδια. Latin, hip hop, rock, pop, είναι μερικά μόνο από τα είδη στα οποία έχουν δοκιμαστεί οι 3 φίλοι. Είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που επιλέγησαν από το κρατικό κανάλι μετά την ανοιχτή προκύρηξη του.

This poll is no longer accepting votes

Ποιο τραγούδι θα θέλατε να εκπροσωπήσει την Πορτογαλία στη Eurovision 2022;

Μείνετε συντονισμένοι μόνο στον OGAE Greece για όλες τις ειδήσεις της Πορτογαλίας στη Eurovision 2022. 

Πηγή: RTP

Χρήστος Φάβιος
Χρήστος Φάβιος
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Βρυξελλών, recruiter και φανατικός με την Eurovision εδώ και δύο δεκαετίες. Αγαπώ να παρακολουθώ ταινίες, θέατρο και αθλητικές διοργανώσεις, να ταξιδεύω και να γράφω στίχους και ποιήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ