ΠΟΛΩΝΙΑ: Μια ιδιαίτερη… Πρόεδρος στον εθνικό τελικό!

Πηγή : Eurowizja.org

Αύριο πρωί θα γνωρίζουμε τα 10 υποψήφια τραγούδια του Πολωνικού τελικού για τη φετινή Eurovision.

Ο τελικός όπως έχουμε ήδη αναφέρει θα διεξαχθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 18.30 ώρα Ελλάδος στα στούντιο Transcolor του TVP της Βαρσοβίας. Έντονο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον στη χώρα καθώς πλήθος καλλιτεχνών έχουν υποβάλει τη συμμετοχή τους στο κρατικό κανάλι.

Η τελευταία είδηση που μαθαίνουμε από το πολωνικό site Eurowizja.org είναι η παρουσία της Edyta Gorniak στον τελικό στο ρόλο του πρόεδρου της κριτικής επιτροπής.

Ένα αμφιλεγόμενο ντεμπούτο

Αν κληθήκατε να απαντήσετε σε κάποιο euroquiz πόσες φορές έχει πλασαριστεί η χώρα στην τελική δεκάδα, ίσως να δώσατε μια επιεική απάντηση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η Πολωνία έχει βρεθεί μόλις 3 φορές στη δεκάδα από το 1994 όπου και έκανε το ντεμπούτο της. Τελευταία φορά ήταν το 2016 με τον Michal Szpak και την ανατρεπτική βαθμολογία του. Σήμερα όμως δεν γίνεται να μην σταθούμε στην πρώτη συμμετοχή της χώρας που έμελε να είναι και η καλύτερη της μέχρι σήμερα.

Άλλα λένε και άλλα κάνω!

Η 22χρονη τότε Edyta αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση την εκπροσώπηση της χώρας στο διαγωνισμό. Σε συνέντευξή της έχει δηλώσει αφενός ότι δεν περίμενε ποτέ να την καλέσουν από το κρατικό κανάλι, θεωρούσε ότι ήταν φάρσα. Αφετέρου της είχε προταθεί αρχικά άλλο τραγούδι με σύνθετες πολωνικές λέξεις που δεν ηχούσαν ιδιαίτερα όμορφα και με ανέμπνευστο ρεφραίν. Τελικά οι συνεργάτες της εκείνη την επόχή δημιούργησαν το To Nie Ja και προτάθηκε στο TVP… Θα μπορούσαμε να πούμε καλύτερα επιβλήθηκε καθώς η τραγουδίστρια ξεκαθάρισε ΄ότι το τραγούδι που είχε επιλεγεί από το ίδιο το κανάλι δεν την εξέφραζε καθόλου και δεν μπορούσε να το υποστηρίξει.

Με συνοπτικές και ”δημοκρατικές” διαδικασίες το τραγούδι To Nie Ja ταξιδεύει στο Δουβλίνο. Η Πολωνία είναι μία από τις 7 χώρες που συμμετέχουν για πρώτη φορά το 1994. Η χαρισματική φωνή της κερδίζει αμέσως την προσοχή της Ευρώπης και οι ελπίδες για μια δυναμική αρχή της χώρας είναι βάσιμες.

Μιά φορά στο τόσο!

Ο δρόμος της συμμετοχής δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Αν και είχε επιλέξει μια συγκεκριμένη κόμμωση για τη βραδιά του τελικού διαπιστώθηκε ότι η Ρωσίδα τραγουδίστρια που εμφανίζοταν πριν την Edyta είχε επιλέξει ακριβώς την ίδια. Επιπλέον όλη την εβδομάδα του διαγωνισμού υπέφερε από φαρυγγίτιδα.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην τελική πρόβα του διαγωνισμού, όπου η Edyta ερμήνευσε το μισό τραγούδι στα Αγγλικά κάτι που φυσικά απαγορευόταν από τους κανονισμούς. Έξι χώρες απαίτησαν τον αποκλεισμό της χώρας, αλλά δεν έγινε δεκτή αυτή η πρόταση. Για να συμβεί αυτό έπρεπε τουλάχιστον 13 χώρες να ζητήσουν τον αποκλεισμό.

Στα αξιοσημείωτα επίσης ότι το τέμπο στην πρόβα αυτή είναι αισθητά πιο γρήγορο από την τελική εμφάνιση της την επόμενη βραδιά.

Η Πολωνία εντέλει θριάμβευσε κατακτώντας την 2η θέση με άνεση, αποσπώντας 5 δωδεκάρια. Η Ελλάδα, η Σουηδία και η Ισπανία πάλι δεν έδωσαν ούτε ένα βαθμό στη χώρα.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Η συνέχεια μπορεί να μην ήταν εφάμιλλη για την Πολωνία καθώς έπρεπε να περιμένει τους Ich Troje το 2003 για να ξαναμπεί στη δεκάδα, η Edyta Gorniak όμως έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα. Οι εκδηλώσεις αγάπης του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από έντονες. Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά και η ίδια :

Ο κόσμος που γνώριζε που μένω ερχόταν και έγραφε ποιήματα και σχεδίαζε στους τοίχους έξω από το διαμέρισμα μου. Ήταν πολύ συγκινητικό και γοητευτικό όλο αυτό αλλά και μια πολύ απαιτητική περίοδος για την ζωή μου και την ιδιωτικότητά της.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η τραγουδίστρια έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολιασμών κυρίως εξαιτίας των αιχμηρών, ιδιαίτερων δηλώσεών της. Οι αμφιβολίες της για την ύπαρξη του COVID-19 και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν το κερασάκι μόνο μιας τούρτας γεμάτης ανατρεπτικά σχόλια και δηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η καλλιτέχνιδα υποστηρίζει ότι υπάρχει στη γη εδώ και 4000 χρόνια, έχοντας τη γνώση και τη σοφία αυτών των χρόνων -χωρίς τη μνήμη των βιωμένων γεγονότων – εξού και η έντονη ενασχόλησή της με την πνευματικότητα.

Η σοφία αυτή δεν στάθηκε αρκετή όπως φαίνεται να την στείλει για δεύτερη φορά στη σκηνή του διαγωνισμού καθώς το 2016 συμμετείχε στον εθνικό τελικό της χώρας κατακτώντας την 3η θέση.

Σε λίγες μέρες η Edyta θα αφήσει στην άκρη τις πνευματικές της αναζητήσεις και συναντήσεις της με τους ακολούθους της -με κάθε έννοια- και θα δώσει τα φώτα της στους υποψήφιους καλλιτέχνες της Πολωνίας που θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να κάνουν ότι ΄έκανε και η ίδια το 1994, να οδηγήσουν δηλαδή την Πολωνία στο βάθρο της Eurovision.

Μέχρι τότε ας θυμηθούμε την τελευταία απόπειρα συμμετοχής στη Eurovision το 2016.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για να μαθαίνετε όλα τα νέα για την συμμετοχή της Πολωνίας στη Eurovision 2023!

Για να μαθαίνετε ό,τι συμβαίνει στη Eurovision ακολουθήστε μας στο Facebook, στο Instagram, στο TikTok, στο Twitter και στο YouTube.

Πηγή : Eurowizja.org

Χρήστος Φάβιος
Χρήστος Φάβιος
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Βρυξελλών, recruiter και φανατικός με την Eurovision εδώ και δύο δεκαετίες. Αγαπώ να παρακολουθώ ταινίες, θέατρο και αθλητικές διοργανώσεις, να ταξιδεύω και να γράφω στίχους και ποιήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ