EUROVISION 2021: Ο απόλυτος στατιστικός οδηγός του φετινού διαγωνισμού!

39 χώρες θα παλέψουν τις επόμενες ημέρες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο Ρότερνταμ. Με κοινή συνισταμένη τη μουσική και με σύνθημα το Open Up Again πάμε να δούμε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τη Eurovision 2021.

Συμμετέχοντες

Γυναίκες Σόλο (17): Αλβανία, Αυστραλία, Αζερμπαιτζάν, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Μάλτα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο και Σλοβενία.

Άνδρες Σόλο (13): Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Τσεχία.

Ντουέτο (1): Δανία

Γκρουπ και λοιπές συνεργασίες (8): Βέλγιο, Ισλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Σερβία, Φινλανδία.

Εάν υπολογίσουμε αποκλειστικά το ποιος είναι ο βασικός τραγουδιστής των δύο τελευταίων κατηγοριών, διαπιστώνουμε με έκπληξη οτι έχουμε 20 γυναίκες έναντι 19 ανδρών, μία σχεδόν τέλεια ισορροπία.

Πώς επιλέγησαν τα φετινά τραγούδια :

Εθνικός τελικός (12): Αλβανία, Γαλλία, Δανία, Εσθονία, Ιταλία*, Κροατία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Φινλανδία

 *Σημειώνεται ότι ο νικητής του Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο διατηρεί το δικαίωμα να αποδεχτεί ή να απορρίψει την πρόταση να εκπροσωπήσει την Ιταλία στη Eurovision.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 12 εθνικών τελικών αποτελούν εθνικά φεστιβάλ τραγουδιών που διοργανώνονται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια. Μεγάλη εξαίρεση ο εθνικός τελικός της Ρωσίας που ανακοινώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Εθνικός Τελικός μόνο για την επιλογή τραγουδιού (2): Ισραήλ και Ισπανία.

Εσωτερική επιλογή (23): Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαιτζάν, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Κύπρος, Λετονία, Μάλτα, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβενία, Τσεχία.

Άλλος Τρόπος Επιλογής (2): Βουλγαρία και Ουκρανία

Και για τις δύο χώρες υποβλήθηκαν στους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ένας αριθμός τραγουδιών και οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης συνυπολογίστηκαν για την τελική επιλογή του τραγουδιού.

26 χώρες συνολικά έδωσαν πράσινο φως και φέτος στους καλλιτέχνες που επιλέγησαν το 2020.

Από αυτές τις χώρες, ο Uku Suviste για την Εσθονία και οι Roop για τη Λιθουανία κλήθηκαν να συμμετάσχουν εκ νέου στους τελικούς των χωρών τους κερδίζοντας και πάλι τελικά το εισιτήριο για το Ρότερνταμ.

Οι υπόλοιπες 24 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαιτζάν, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμενό Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Λετονία, Μάλτα, Μολδαβία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβενία, Ουκρανία, Τσεχία) προχώρησαν σε απευθείας ανάθεση στους συμμετέχοντες του 2020.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιλογή των φετινών συμμετοχών μπορείτε να δείτε στο αφιέρωμα μας που ακολουθεί.

https://ogaegreece.com/archives/89369

https://ogaegreece.com/archives/89489

Οι γλώσσες του φετινού διαγωνισμού

Η πρωτοκαθεδρία της αγγλικής γλώσσας δεν άλλαξε ούτε στο φετινό διαγωνισμό.

Συνολικά εντοπίζουμε 21 χώρες των οποίων τα τραγούδια είναι εξ’ολοκλήρου στα Αγγλικά. Αυτές είναι οι Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Πορτογαλία στέλνει για πρώτη φορά στα χρονικά τραγούδι εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα !

8 χώρες έστειλαν τραγούδι με αγγλικό στίχο στο μεγαλύτερο μέρος του τραγουδιού με εξαίρεση ορισμένες λέξεις ή φράσεις. Ο λόγος για το Αζερμπαιτζάν, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Μάλτα, τη Σερβία και το Σαν Μαρίνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε εκείνες της Μάλτας, της Σερβίας, της Κύπρου και του Σαν Μαρίνο, οι μη αγγλικές λέξεις είναι ο ίδιος ο τίτλος: Adrenalina για τον Σαν Μαρίνο, El Diablo για την Κύπρο, loco loco για τη Σερβία και Je me Casse για τη Μάλτα !

Τα τραγούδια της Κροατίας, της Ολλανδίας και της Ρωσίας εντάσσονται στην αυτόνομη κατηγορία των δίγλωσσων τραγουδιών. Το Tick Tock περιλαμβάνει στίχους στην κροατική γλώσσα στη γέφυρα του τραγουδιού. Το ρωσικό τραγούδι περιλαμβάνει ορισμένους στίχους στα αγγλικά και το ολλανδικό τραγούδι στίχους από τη γλώσσα Sranan tongo.

7 είναι οι χώρες φέτος που επέλεξαν τραγούδι στην εθνική τους γλώσσα -Αλβανία, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία και Ουκρανία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μέχρι στιγμής προγνωστικά και στοιχήματα φέρνουν στην πρώτη δεκάδα την Ελβετία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, με τις δύο τελευταίες να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση των στοιχημάτων. Όσο για τη Δανία, αποφάσισε να στείλει φέτος τραγούδι στα δανέζικα για πρώτη φορά μετά το 1997 !

Οι ηλικίες των φετινών συμμετεχόντων

Η Stefania έχει γράψει ηδη ιστορία στο φετινό διαγωνισμό ανεξαρτήτως τελικής κατάταξης. Αποτελεί τη νεότερη εκπρόσωπο της Ελλάδας στο διαγωνισμό της Eurovision αλλά και τη νεαρότερη φετινή διαγωνιζόμενη. Αν και η εκπρόσωπος της Μάλτας, Destiny είναι επίσης 18 χρονών, κοιτώντας τις ημερομηνίες γέννησης και των δύο διαπιστώνουμε οτι η Stefania είναι λίγους μήνες μικρότερη από τη Destiny. Και οι δύο τους έχουν συμμετάσχει στην Eurovision Junior στο πρόσφατο παρελθόν: η Destiny ήταν η μεγάλη νικήτρια το 2015 ενώ η Stefania ήταν μέλος των Kisses για λογαριασμό της Ολλανδίας το 2016 όπου κατέλαβαν την 8η θέση. Τρίτος νεαρότερος συμμετέχων στο φετινό διαγωνισμό είναι ο Σουηδός Tusse -19 ετών-.

Οι Hooverphonic, φετινοί εκπρόσωποι του Βελγίου είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία διαγωνιζόμενοι του φετινού διαγωνισμού : Geike Arnaert (41), Alex Callier (48) και Raymond Geerts (61). Εντύπωση προκαλεί επίσης ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των φετινών διαγωνιζόμενων καθώς μόλις μία ακόμα τραγουδίστρια -Senhit- είναι άνω των 40 ετών -41 ετών-. Συνομήλικος της είναι και ο γνωστός ράπερ Flo Rida η παρουσία του οποίου δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από την αποστολή του Σαν Μαρίνο.

Ονόματα και Ψευδώνυμα

18 συνολικά είναι οι συμμετέχοντες που έχουν επιλέξει ένα ψευδώνυμο ή χρησιμοποιούν μόνο το όνομα τους χωρίς το επώνυμο. Στην πρώτη κατηγορία συναντάμε τους :

Montaigne – Αυστραλία -το πραγματικό της όνομα είναι Jessica Alyssa Cerro

Efendi – Αζερμπαιτζάν – το πραγματικό της όνομα είναι Samira Azer gizi Efendiyeva

Barbara Pravi – Γαλλία – το πραγματικό της όνομα είναι Barbara Piévic

Ελβετία : Gjon’s Tears’ το πραγματικό του όνομα είναι  Gjon Muharremaj.

Samanta Tīna – Λετονία – το πραγματικό της όνομα είναι Samanta Poļakova.

TIX – Νορβηγία – το πραγματικό του όνομα είναι Andreas Andresen Haukeland.

Roxen – Ρουμανία – το πραγματικό της όνομα είναι Larisa Roxana Giurgiu.

Tusse – Σουηδία – το πραγματικό του όνομα είναι Tousin Michael Chiza.

Benny Cristo- Τσεχία – το πραγματικό του όνομα είναι Ben da Silva Cristóvão.

Στη δεύτερη κατηγορία συναντάμε τους :

Βουλγαρία : Victoria – Victoria Georgieva.

Κροατία : Albina – Albina Grčić.

Γερμανία : Jendrik – Jendrik Sigwart.

Ελλάδα : Stefania – Stefania Liberakakis.

Ισλανδία: Daði – Daði Freyr Pétursson.

Μάλτα: Destiny – Destiny Chukunyere,.

Βόρεια Μακεδονία: Vasil- Vasil Garvanliev.

Ρωσία: Manizha – Manizha Dalerovna Sangin.

Σαν Μαρίνο: Senhit – Senhit Zadik Zadik.

Revamp Τραγουδιών

Τα τελευταία χρόνια είθισται να πραγματοποιούνται αρκετές αλλαγές στη μουσική των συμμετοχών από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους μέχρι και τη βδομάδα του διαγωνισμού. Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά ήρεμη στο θέμα αυτό καθώς μόλις 5 χώρες άλλαξαν την αρχική εκδοχή του τραγουδιού.

Η Αλβανία είναι η χώρα που τροποποιεί τη μουσική των νικητήριων τραγουδιών του Festivali I Kenges κάθε χρονιά. Υπέυθυνος για το φετινό revamp της αλβανικής συμμετοχής είναι ο Δημήτρης Κοντόπουλος.

Revamp έγινε και στα τραγούδια του Ισραήλ και της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας και της Ουκρανίας.

Το Ιταλικό τραγούδι όπως παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο ξεπερνούσε τον μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο των 3 λεπτών ενώ αντικαταστάθηκαν και ορισμένοι στίχοι.

Το revamp της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε επίσης για λόγους χρονικής διάρκειας του τραγουδιού αλλά και επιπλέον γιατί η αρχική του εκδοχή παρουσίαζε πολλές ομοιότητες με παραδοσιακά τραγούδια της Ουκρανίας.

Επιστροφές καλλιτεχνών

Είναι σχεδόν παράδοση του διαγωνισμού πλέον να βλέπουμε καλλιτέχνες που έχουν αποτελέσει μέρος των φωνητικών κάποιας συμμετοχής να επιστρέφουν λίγο αργότερα στο διαγωνισμό ως κύριοι τραγουδιστές.

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται και φέτος με συνολικά 4 καλλιτέχνες. Ειδικότερα ο Vincent Bueno έχει βρεθεί στα φωνητικά της Αυστρίας το 2017 (Running On Air- Nathan Trent), η Destiny ήταν στα φωνητικά της συμμετοχής της Μάλτας το 2019 (Chameleon-Michela Pace), o Vasil στα φωνητικά του τραγουδιού Proud με την Tamara Todevska το 2019 και η Ksenija Knežević στα φωνητικά της συμμετοχής του Μαυροβουνιού Adio το 2015 την οποία τραγούδησε ο πατέρας της !

3 γυναίκες της φετινής Eurovision έχουν εκπροσωπήσει στο παρελθόν τη χώρα τους ως κύριες τραγουδίστριες. Η Sanja Vučić ήταν η εκπρόσωπος της Σερβίας το 2016 με το τραγούδι Goodbye (Shelter) που κατετάγη 18ο στον μεγάλο τελικό. Η Senhit ήταν η εκπρόσωπος του Σαν Μαρίνο το 2011 με το τραγούδι Stand By το οποίο κατέλαβε μόλις την 16η θέση στον ημιτελικό. Τέλος η Natalia Gordienko τραγούδησε το Loca μαζί με τους Arsenium και Connect-R στη Eurovision της Αθήνας το 2006 και κατέλαβε την 20η θέση.

Για τον Alex Callier των Hooverphonic η φετινή του συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι επίσης η δεύτερη καθώς ήταν ένας από τους συνθέτες της συμμετοχής του Βελγίου το 2018 ‘’The Matter of Time’’.

Eurovision Junior

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η Stefania και η Destiny έχουν λάβει μέρος στο διαγωνισμό της Eurovision Junior με τη Stefania να κατακτά την 8η θέση και τη Destiny να κερδίζει το διαγωνισμό του 2015.

Εμπλοκή στο διαγωνισμό είχαν και οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας. Η Barbara Pravi έχει γράψει τις τελευταίες δύο συμμετοχές της χώρας, με τη δεύτερη τελικά να κερδίζει το διαγωνισμό (J’imagine-Valentina). O φετινός εκπρόσωπος της Πολωνίας Rafal ήταν ένας από τους παρουσιαστές της Eurovision Junior 2020 ενώ ο Ισπανός Blas Canto είχε προσπαθήσει να εκπροσωπήσει τη χώρα του το 2004 αλλά κατετάγη δεύτερος.

Ο επιμένων νικά…

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 13 φετινοί συμμετέχοντες έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στο διαγωνισμό !

Πρώτη χρονικά απόπειρα που συνοδεύτηκε και από νίκη ήταν αυτή της Μολδαβής Natalia Gordienko το 2006.

Η Σλοβένα Ana Soklic έχει λάβει μέρος δύο φορές στον εθνικό τελικό της χώρας ΕΜΑ χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο ‘Diona Dim’. Η πρώτη ήταν το 2004 με το τραγούδι If You και η δεύτερη το 2007 με το τραγούδι Oče καταλαμβάνοντας την 9η και 11η θέση αντίστοιχα.

Το 2007 επίσης ο Vasil συμμετείχε στο Skopje Fest in 2007 με το τραγούδι Pomogni mi το οποίο κατέληξε στην 13η θέση.

4 χρόνια αργότερα εντοπίζουμε στον τελικό του Destino Eurovisión τον Blas Canto μέλος του συγκροτήματος Auryn με το τραγούδι Volver. Κατέλαβαν τη δεύτερη θέση.

Το 2013, η 17χρονη τότε Ksenija Knežević αποτελούσε μέλος ενός άλλου γκρουπ, των Sky’s. Το τραγούδι τους Magija ήρθε πέμπτο στον εθνικό τελικό της χώρας.

Η Αζέρα εκπρόσωπος Efendi έχει λάβει μέρος στον εθνικό τελικό της χώρας της το 2014 ενώ φημολογείται ότι ήταν ένα από τα επικρατέστερα ονόματα για να εκπροσωπήσει το Αζερμπαιτζάν το 2019.

Φτάνουμε στο 2016, όπου βλέπουμε τον εκπρόσωπο της Αυστρίας Vincent Bueno να τραγουδά στον εθνικό τελικό το All We Need Is that Love κατακτώντας την 6η θέση.

Το 2017, 4 άντρες τραγουδιστές διεκδίκησαν την εκπροσώπηση της χώρας τους στο διαγωνισμό. Ο λόγος για τους Uku Suviste, Tornike Kipiani, Dadi και Rafal. Ο Εσθονός τραγουδιστής αποκλείστηκε στον εσθονικό ημιτελικό με το τραγούδι του Supernatural αλλά επανήλθε δριμύτερος το 2019 για να φτάσει στη δεύτερη θέση με το Pretty Little Liar. Δεύτερος κατετάγη και ο Ισλανδός Dadi με το Is This Love? αλλά και ο Πολωνός Rafal με το Sky over Europe. Όσο για τον Γεωργιανό Tornike Kipiani η απόπειρα αυτή κρίνεται πλήρως αποτυχμένη καθώς κατέλαβε μόλις την 23η θέση με το τραγούδι You Are My Sunshine !

Το 2018, το Λιθουανικό συγκρότημα The Roop σκαρφάλωσε μέχρι την 3η θέση του εθνικού τελικού με το τραγούδι Yes, I Do.

Το φαινόμενο Samanta Tina

Η φετινή εκπρόσωπος της Λετονίας αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα επιμονής και υπομονής αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει επιχειρήσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για λογαριασμό της Λετονίας αλλά και της Λιθουανίας τις χρονίες 2012, 2013, 2014, 2016, 2017 και 2019 με συνολικά 9 τραγούδια !

Καλλιτέχνες που έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα από αυτή που εκπροσωπούν φέτος

Στην κατηγορία αυτή συναντάμε τη Stefania που έχει γεννηθεί στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, την Έλενα Τσαγκρινού που έχει γεννηθεί στην Αθήνα και τη Senhit που έχει γεννηθεί στην Μπολόνια της Ιταλίας. Επιπλέον ο εκπρόσωπος της Σουηδίας Tusse έχει γεννηθεί στη Δημοκρατία του Κονγκό, η εκπρόσωπος της Ρωσίας Manizha στο Τατζικιστάν και ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας Jeangu Macrooy στο Σουρινάμ.

Οι… πολυτάλαντοι καλλιτέχνες !

23 είναι ο εντυπωσιακός αριθμός των φετινών συμμετοχών στις οποίες οι καλλιτέχνες έχουν κάποια συμμετοχή στη σύνθεση της μουσικής ή στο στίχο. Η λίστα περιλαμβάνει τις Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Τσεχία, Φινλανδία, Γεωργία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Σερβία και Ουκρανία.

Επιπλέον αξίζει να αναφέρουμε ότι μια από τις συνθέτριες της φετινής λετονικής συμμετοχής είναι η Aminata Savadogo που εκπροσώπησε με επιτυχία τη χώρα της το 2015. Συμμετοχή στη σύνθεση του Loco Loco είχε και η Sanja Vucic που εκπροσώπησε σόλο τη Σερβία το 2016 ενώ το μολδαβικό τραγούδι Sugar αποτελεί μία δημιουργία του Phillipp Kirkorov που ήταν εκπρόσωπος της Ρωσίας το 1995.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για ολες τις εξελίξεις της Eurovision 2021! 

Πηγή: eurovision.tv 

Χρήστος Φάβιος
Χρήστος Φάβιος
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Βρυξελλών, recruiter και φανατικός με την Eurovision εδώ και δύο δεκαετίες. Αγαπώ να παρακολουθώ ταινίες, θέατρο και αθλητικές διοργανώσεις, να ταξιδεύω και να γράφω στίχους και ποιήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ