EUROVISION 2021: Στην Ιταλία το Βραβείο Καλύτερου Στίχου!

Φωτογραφία: eurostory.nl

Το πρώτο βραβείο της Eurovision 2021 δόθηκε αργά χτες το βράδυ και ήταν το Βραβείο Καλύτερου Στίχου. Νικητής αναδείχθηκε η ιταλική συμμετοχή ‘Zitti e buoni’. Μεγάλου ειδικού.βάρους και πολυπληθής ήταν η κριτική επιτροπή, αφού συμμετείχαν 60 διακεκριμένοι συγγραφείς, ποιητές, στιχουργοί και δημοσιογράφοι, αλλά και παλαιότεροι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε κατά 75% από τη βαθμολογία της επιτροπής (δείτε αναλυτικά τα ονόματα ΕΔΩ) και κατά 25% από τους αναγνώστες της διοργανώτριας ιστοσελίδας Eurostory.nl (μετρήθηκαν πάνω από 40.000 ψήφοι).


Αρχικά, ζητήθηκε από μια μικρότερη επιτροπή αποτελούμενη αποκλειστικά από ποιητές να προτείνουν υποψηφιότητες. Τα αρχικά 5 υποψήφια τραγούδια ήταν:

Βουλγαρία – Growing up is getting old (VICTORIA, στίχοι: Victoria Georgieva/Maya Nalani/Helena Larsson/Oliver Björkvall)
Iταλία – Zitti e buoni (Måneskin, στίχοι: Damiano David/Ethan Torchio/Thomas Raggi/Victoria De Angelis)
Ολλανδία – Birth of a new age (Jeangu Macrooy, στίχοι: Jeangu Macrooy)
Ρωσία – Russian woman (Manizha, στίχοι: Manizha)
Βέλγιο – The wrong place (Hooverphonic, στιχοι: Alex Callier/Charlotte Foret)

Τη 2η θέση κατέλαβε η Ρωσία (“Russian woman”) ενώ την η Ολλανδία (“Birth of a new age”).

Το πόρισμα της επιτροπής για το τραγούδι της Ιταλίας όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ήταν:

‘Ωωω, αυτή η αρχική πρόταση! ‘Αυτοί δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάω. Βρώμικα ρούχα, αδελφέ, μεσ’ τη λάσπη’. Τόσο υποβλητική, σε τραβάει μέσα από την αρχή. Η χρήση της λέξης ‘αδελφέ’ είναι ενδιαφέρουσα: υπαινίσσεται και οικειότητα και απόσταση. Ήδη σε αυτό το σημείο οι στίχοι σε έχουν αφοπλίσει, και με τις επόμενες αράδες έχεις πειστεί: οι κίτρινοι λεκέδες στα δάχτυλά τους, από τα πούρα. Τι δυνατή εικόνα! Όταν οι εικόνες στα τραγούδια είναι σωστά επιλεγμένες, σου μιλάνε. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα γλυκό τραγούδι, γι αυτό και οι εικόνες δεν είναι όμορφες αλλά επίτηδες αποκρουστικές. Μια ωμή κραυγή από τους απόκληρους αυτής της κάλπικης κοινωνίας’

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρους τους στίχους του ‘Zitti e buoni’.

Επίσης ΕΔΩ τα αντιστοιχα πορίσματα της επιτροπής και για τα 5 υποψήφια τραγούδια για το βραβείο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΤΙΧΟΥ

2016: Ουκρανία – Jamala – “1944”
2017: Γαλλία – Alma – “Requiem”
2018: Γαλλία – Madame et Monsieur – “Mercy”
2019: Ιταλία – Mahmood – “Soldi” 


[Πηγή: eurostory.nl]

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ