ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Σύννεφα πάνω από τη συμμετοχή της χώρας στη Eurovision 2021!

Όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο, η Λευκορωσία θα επιλέξει τον εκπρόσωπό της στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision μέσω εθνικού τελικού.

Το κρατικό κανάλι της Λευκορωσίας BTRC, προκήρυξε τον εθνικό τελικό για να βρει τους αντικαταστάτες των VAL, οι οποίοι και θα συμμετείχαν στη Eurovision 2020, αν αυτή δεν ακυρωνόταν εξαιτίας της πανδημίας του covid-19. Μάλιστα, στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών από τους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει

Φρένο στα σχέδια του κρατικού τηλεοπτικού φορέα της χώρας προσπαθεί να βάλει το Ίδρυμα Πολιτιστικής Αλληλεγγύης της Λευκορωσίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία μέσω της οποίας προσπαθεί να αποκλείσει το BTRC από την EBU και κατ’ επέκταση από το δικαίωμα να συμμετέχει στο διαγωνισμό της Eurovision. Η δράση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιτυχία ακύρωσης της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χόκει επί πάγου στο Μινσκ της Λευκορωσία το 2021.

Το BT σήμερα δεν είναι μέσο μαζικής ενημέρωσης, αλλά όργανο πολιτικής πίεσης και προπαγάνδας, με τη βοήθεια του οποίου προκαλείται εχθρότητα στην κοινωνία. Απολύουν τους υπαλλήλους τους απευθείας για τις θέσεις τους στα δίκτυα, διαλύουν συμβόλαια για την έκφραση της πολιτικής τους θέσης, όπως συνέβη με τους νικητές της εθνικής επιλογής για την Eurovision 2020, τους VAL.

Sergei Budkin

Πώς ξεκίνησαν όλα

Την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, για την εκλογή του Προέδρου της χώρας για την επόμενη πενταετία. Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο κατάφερε να πετύχει την επανεκλογή του στο αξίωμα της χώρας με το συντριπτικό ποσοστό 80,10% έναντι της Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, η οποία εκπροσωπούσε την αντιπολίτευση και περιορίστηκε στο 10,10%.

Σε συνέχεια της 5ης επανεκλογής του Προέδρου Λουκασένκο βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της χώρας και παράλληλα σε όλη την επικράτεια από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θεώρησαν πως το αποτέλεσμα ήταν προϊόν νοθείας.

Η έκρυθμη κατάσταση επηρέασε και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας με πολλούς καλλιτέχνες να τάσσονται εναντίον του Προέδρου Λουκασένκο, ανάμεσα στους οποίους και οι VAL, οι περσινοί εκπρόσωποι της Λευκορωσίας.

Υποστηρίζω τη θέση του Ιδρύματος Πολιτιστικής Αλληλεγγύης και θα ζητήσω να εξαιρεθεί το BTRC από την EBU

Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια

Το θέμα που έχει προκύψει με τη Λευκορωσία είναι αρκετά σοβαρό καθώς ήδη η EBU έχει στα χέρια της επιστολή από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Αλληλεγγύης της Λευκορωσίας περί αποκλεισμού του κρατικού τηλεοπτικού φορέα της Λευκορωσίας από τους κόλπους της. Παράλληλα, η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια έχει ξεκινήσει επαφές με τους ηγέτες της Ευρώπης τους οποίους ενημερώνει για το ρόλο του BTRC ως μέσου προπαγάνδας από την κυβέρνηση. Επίσης μια καμπάνια στα κοινωνικά μέσα με το hashtag #stopbt είναι σε εξέλιξη.

Πιστεύετε πως η Λευκορωσία θα συμμετάσχει κανονικά στο διαγωνισμό της Eurovision το 2021;

[Πηγή:telegraf.by]

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν κινδυνευει η Λευκορωσια τι να πουμε για την Αρμενια δηλαδη που προσφατα βγηκε απο πολεμο και ηδη αποχωρησε απο την junior eurovision που πραγματοποιηθηκε τον περασμενο Νοεμβρη; (σε αντιθεση με την Λευκορωσια που συμμετειχε κανονικα).. Θεωρω πως η EBU δεν θα λαβει υποψην της τουλαχιστον προς το παρον, εκστρατειες και επιστολες απο ιδρυματα και το BTRC θα βρει τον εκπροσωπο του για το esc 2021 εστω και με εσωτερικη επιλογη αν δεν κατορθωσει να πραγματοποιησει τον εθνικο τελικο (οπως και με εσωτερικη επιλογη επελεγη η εκπροσωπος στην jesc)

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ