?? ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Εμείς και η RAI έχουμε καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις στην EBU!

Η EBU αποφάσισε φέτος, μετά την εξάπλωση της πανδημίας του covid-19, να ακυρώσει το διαγωνισμό της Eurovision. Στη θέση του ακυρωθέντος δρώμενου, θα μεταδώσει την ειδική εκπομπή Europe shine a light.

Μέσα από ένα show με διαγωνιστικό χαρακτήρα και με κεντρικό σύνθημα “Love shine a light” η EBU θα αποδώσει φόρο τιμής στα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού τα οποία δεν θα μπορέσουν να διαγωνιστούν του χρόνου (δείτε εδώ).

Στην απόφαση αυτή της EBU υπήρξαν αρκετές αποστολές οι οποίες δεν συμφώνησαν εκφράζοντας τις διαφωνίες τους ανοιχτά. Μια από τις πιο έντονες αντιδράσεις υπήρξε αυτή του Carlos Romero, γενικού διευθυντή του San Marino RTV.

Ο Carlos Romero σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Eurovisionin αναφέρθηκε στην απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού, εξέφρασε την άποψη του για το Europe shine a light, ενώ αποκάλυψε και τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν καταθέσει στην EBU τόσο το SMRTV, όσο και η RAI.

Πώς αντιδράσατε στην απόφαση της EBU να ακυρώσει την Eurovision 2020 και σε όσα προτείνατε;

Εδώ στο San Marino RTV η πρώτη μας αντίδραση ήταν να απορρίψουμε την ακύρωση του διαγωνισμού και προτείναμε να τον αναβάλλουμε για τον Οκτώβριο. Όταν μας ζητήθηκε μια εναλλακτική πρόταση, προτείναμε ένα διαγωνισμό για την ημέρα του Μεγάλου Τελικού. Μια εκπομπή που θα χρησιμεύσει ως δημόσια υπηρεσία, εξηγώντας την κατάσταση του κορονοϊού σε κάθε χώρα με χορωδιακό τραγούδι, ένα opening act, διαγωνιστικό μέρος, κριτική επιτροπή και τηλεψηφοφορία. Η κατεύθυνση στην οποία στοχεύαμε ήταν περισσότερο σαν δημόσια υπηρεσία, αλλά διατηρούσε το διαγωνισμό.

Πώς αντέδρασε η EBU στην πρότασή σας;

Απάντησαν και μας ευχαρίστησαν για την ιδέα και εξήγησαν ότι σύντομα θα ενημερωθούμε για την τελική τους ιδέα. Μια παράσταση που θα περιελάμβανε μερικά από τα μέρη της πρότασής μας.

Λίγο μετά την αποκάλυψη του Europe shine a light. Ορισμένα μικρά τμήματα της πρότασής μας συμπεριλήφθηκαν πράγματι, αλλά έχαναν εντελώς την κεντρική έννοια της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, καταργώντας τον διαγωνισμό ο οποίος, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί αναπόσπαστο σημείο.

Έχετε επίσης προτείνει η RAI ένα διαγωνισμό όπως εσείς;

Αυτές τις εβδομάδες η RAI και το San Marino RTV συνεργάζονται στενά. Η RAI εργάστηκε σε ένα έργο πολύ κοντά στο δικό μας, διατηρώντας το διαγωνισμό και τα πληροφοριακά τμήματα με ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δωρίσουν στους εθνικούς τους οργανισμούς υγείας – κάτι παρόμοιο με το «Musica che Unisce». Σε αυτό το σημείο εδώ στο San Marino RTV, εγκρίναμε πλήρως την πρόταση της RAI, καθώς τη θεωρούσαμε επαρκή για τη σημερινή κατάσταση.

Πιστεύετε ότι το “Europe shine a light” ήταν η καλύτερη πρόταση που θα μπορούσε να προτείνει η EBU;

Πρόκειται για μια εντελώς ανεπαρκή πρόταση ως προς το περιεχόμενό της, τη χρονική συγκυρία και με βάση τα κίνητρά της. Δίνει απλώς την εντύπωση ενός γεγονότος που έχει ξεπεραστεί. Χωρίς διαγωνισμό, το ενδιαφέρον -όπως όλοι γνωρίζουμε- είναι σχεδόν ανύπαρκτο και δεν θα είναι πραγματικά μια εκπομπή στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε, ένας τρόπος να ενώσουμε τους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να δράσουν μαζί σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πως υποδέχτηκαν τις προτάσεις σας;

Η πρόταση να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός αλλά να μεταφερθεί για τον Οκτώβριο έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από ορισμένους επικεφαλής αντιπροσωπείας, καλλιτέχνες και παραγωγούς που εργάζονται σε αυτό τον τομέα από τον Ιούλιο. Σχετικά με την πρόταση του διαγωνιστικού format για τις 16 Μαΐου, πιστεύω ότι μπορούμε να αποφύγουμε να χάσουμε μια μοναδική ευκαιρία. Χρειαζόμαστε θάρρος, πραγματική ευρωπαϊκή αίσθηση και όχι θεαθήναι και φαντασία. Πάνω απ ‘όλα, το θάρρος και την ικανότητα αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης. Δεν θέλω να κατονομάσω ανθρώπους, αλλά οι ηγέτες της ESC, ή μάλλον θα ήθελα να πω ότι ο επικεφαλής της ESC, του οποίου την επάρκεια προσωπικά αμφισβητούσα εδώ και πολύ καιρό για προηγούμενα περιστατικά, επιβεβαίωσε την ακαταλληλότητα του ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Πώς σας φάνηκε η ανακοίνωση της EBU σχετικά με την ακύρωση;

Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι ενημερωθήκαμε μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Ελπίζουμε ότι όσοι παραβίασαν τους κανόνες έχουν ερωτηθεί από τους υπευθύνους και θα χαρούμε να έχουμε κάποια νέα σχετικά με το θέμα. Διαπιστώσαμε ότι ορισμένοι από τους εταίρους μας και τους χορηγούς είχαν τα νέα πριν από εμάς, ένα άμεσο μέλος της EBU. Σκανδαλώδες.

Εάν η πρόταση της RAI αγνοηθεί τι θα κάνετε;

Προφανώς ελπίζουμε ότι η πρόταση της RAI θα λάβει την προσοχή. Είναι ένα όμορφο έργο, σίγουρα πιο σταθερό από το δικό μας, και είμαι βέβαιος ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και όλοι οι άλλοι θα το λάβουν υπόψη. Η Σουηδία, καθώς και άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, έχουν δείξει θάρρος και φαντασία για τις 16 Μαΐου με τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες τους, αλλά με αυτόν τον τρόπο, η ιδέα της ενωμένης ευρωπαϊκής τηλεόρασης εμφανίζεται σε κομμάτια εάν αναγκαστεί να ακολουθήσει η καθεμία το δικό της πλάνο. Πιθανότατα θα συμμετάσχουμε στο Europe shine a light. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε εκ νέου την ανεπάρκεια της πρότασης όπως παρουσιάστηκε. Θα συνεχίσουμε, ελπίζω όχι μόνο εμάς, να στηρίζουμε το έργο της RAI ή οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις που πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Ο κορονοϊός δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταργήσει την ευρωπαϊκή τηλεόραση με κανέναν τρόπο.

Ιταλοί Eurostars που συμμετείχαν στο Musica che Unisce

https://www.facebook.com/DiodatoPaginaFan/videos/2446083275616612/?v=2446083275616612
Diodato
Mahmood
https://www.youtube.com/watch?v=2GAWZJDL4Cg
Marco Megnoni
https://www.youtube.com/watch?v=iPAvvU2GuqQ
Francesca Michielin

Μετά και την πρόταση της Γερμανίας, βλέπουμε και άλλες προτάσεις για εναλλακτικά shows έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Πως σας φαίνεται η εναλλακτική πρόταση της RAI;

Για όλα τα νέα σχετικά με το διαγωνισμό της Eurovision ακολουθείτε πιστά το www.ogaegreece.com.

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ