?? ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Τα απόνερα του φιάσκου της ψηφοφορίας στον τελικό του MGP2020!

Η επετειακή έκδοση των 60 χρόνων του Melodi Grand Prix πέρασε στην ιστορία το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου. Νικήτρια αναδείχτηκε η Ulrikke Brandstorp με το τραγούδι “Attention” με το οποίο θα εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Ρότερνταμ τον ερχόμενο Μάιο.

Το MGP 2020 αναγνωρίστηκε από όλους ότι ήταν η καλύτερη έκδοση όλων των εποχών. Όλα θα είχαν κυλήσει τέλεια αν δεν προέκυπτε το πρόβλημα με την ψηφοφορία στην πρώτη φάση του τελικού (δείτε εδώ)

Ποιο ήταν το πρόβλημα

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας, η είσοδος στην πλατφόρμα ήταν αδύνατη καθώς το σύστημα είχε πέσει. Αιτία του προβλήματος ήταν, σύμφωνα με το NRK, η υπερφόρτωση του συστήματος και η υπέρμετρη χρήση των emojis (38 εκατομμύρια αντιδράσεις) από τους χρήστες. Το σύστημα επανήλθε μετά από 19 λεπτά και όλα κύλησαν ομαλά εφεξής.

Σχετικά με το θέμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του MGP 2020 Stig Karlsen:

Όταν είναι τόσο μεγάλη και πολύπλοκη παραγωγή, πολλά μπορούν να πάνε στραβά, και δυστυχώς η τεχνολογία δεν ήταν μαζί μας μέχρι σήμερα. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μια κριτική επιτροπή ανθρώπων που βρισκόταν εδώ για μια τέτοια κατάσταση. Χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση, όταν προκρίθηκαν οι τέσσερις από τους δέκα καλλιτέχνες, κατόπιν το τηλεοπτικό ψήφισε. Πήραμε πάνω από 700.000 ψήφους στον τελευταίο γύρο.

Πως αντιμετωπίστηκε

Το NRK, ο τηλεοπτικός φορέας της Νορβηγίας, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε χρησιμοποίησε την ψηφοφορία μιας επιτροπής 30 ατόμων, καθορισμένη με ηλικιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Τα 30 άτομα ψήφισαν τις 10 συμμετοχές του τελικού βάσει των εμφανίσεων τους στη διάρκεια της πρόβας.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο διευθυντής προγράμματος Charlo Halvorsen

Αυτή η κριτική επιτροπή είναι μια αντιπροσωπευτική επιλογή. Οι ειδικοί μας στη μουσική δεν συμπεριλαμβάνονται. Είμαστε σίγουροι για τους τέσσερις που προκρίθηκαν στα ημιτελικά.

Οι αντιδράσεις του κόσμου

Τον τελικό του MGP παρακολούθησαν περισσότεροι από 950.000 τηλεθεατές, ενώ στο Trondheim Spektrum βρέθηκαν τη βραδιά του τελικού περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι. Με την ανακοίνωση των τεσσάρων φιναλίστ του ημιτελικού, αρκετοί ήταν αυτοί που γιούχαραν την απόφαση των κριτών, ενώ αρκετοί αποχώρησαν δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα. Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και από χρήστες του twitter, οι οποίοι χαρακτήρισαν την εξέλιξη της ψηφοφορίας “φιάσκο”.

Οι αντιδράσεις των δημοσιογράφων

Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και από τη μερίδα του τύπου για το πρόβλημα με την ψηφοφορία. Πολλοί αναφέρουν ότι είναι ανεπίτρεπτο το NRK να μην έχει διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την εύρεση αποτελεσματικής εναλλακτικής λύσης.

Εδώ μπορείτε πιθανώς να εγγυηθείτε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό αν ο λαός είχε ψηφιστεί όπως είχε προγραμματιστεί. Ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί, ο Rein Alexander, ήταν έκπληξη που αποκλείστηκε. Θα είχε προχωρήσει αλλιώς; Έτσι νομίζω. Το ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK δεν μπορεί να προετοιμαστεί για ένα βράδυ όπως αυτό, είναι εντελώς απίστευτο. Αντιμετώπισαν ίδιο πρόβλημα στον πρώτο ημιτελικό τον Ιανουάριο. Τότε είναι ένα σκάνδαλο που δεν έχουν εξασφαλιστεί η ομαλότητα της ψηφοφορίας πριν από τον ίδιο τον τελικό, γράφει ο Rober Gjestad στην Aftenposten.

Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών

Πρωταγωνιστές της βραδιάς δεν ήταν άλλοι από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Πολλοί ήταν αυτοί που τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Ο μουσικός παραγωγός και συμμετέχων της Eurovision JOWST μοιράστηκε τις σκέψεις του μέσω ανάρτησης του στο Instagram. Ήταν ένας από τους συνθέτες του τραγουδιού του Magnus Bokn, το οποίο αποκλείστηκε από τα ημιτελικά εξαιτίας της κριτικής επιτροπής.

Όταν ο Markus δεν ανακοινώθηκε ως ένας από τους τέσσερις, ένιωσα ότι μας κλέβουν. Ας του δινόταν η ευκαιρία να κριθεί και ας αποκλειόταν. από την ευκαιρία να κερδίσει ή ακόμα και να χάσει. Αισθανόμαστε ότι χάσαμε λίγους μήνες από τη ζωή μας

https://www.instagram.com/p/B8oPS11nJLd/?utm_source=ig_web_copy_link

Τα συναισθήματά της για τη βραδιά αποτύπωσε μέσω Instagram και η Akuvi.

https://www.instagram.com/p/B8ouCMzA2mq/?utm_source=ig_web_copy_link

Σκληρότερους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησαν τα αδέρφια Didrik & Emil οι οποίοι επίσης αποκλείστηκαν από τα ημιτελικά. Ο Didrik δε δίστασε να ανεβάσει στο λογαριασμό του στο Instaram μια φωτογραφία με το σήμα του από τον τελικό του MGP πεταμένο σε κάδο σκουπιδιών.

https://www.instagram.com/p/B8oifD6AAYG/?utm_source=ig_web_copy_link

Η Tone Damli δήλωσε ότι δεν είναι στεναχωρημένη από αυτή την εξέλιξη, απλά νιώθει άδεια. Σημειώνει επίσης ότι θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερη εναλλακτική από το NRK.

https://www.instagram.com/p/B8oHNDspSJf/?utm_source=ig_web_copy_link

Τέλος, και ο μεγάλος αδικημένος της βραδιάς Rein Alexander, ανέφερε την άποψη του για την εξέλιξη της βραδιάς και έδωσε συγχαρητήρια στην Ulrikke για τη νίκη της.

https://www.instagram.com/p/B8mgqUyAAW4/

Να σημειώσουμε ότι κανένας από τους διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες δε φέρεται εναντίον της Ulrikke ενώ σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν το δίκαιο της νίκης της. Απλά θα ήθελαν να τους δινόταν η ευκαιρία να διαγωνιστούν για το εισιτήριο για το Ρότερνταμ επί ίσοις όροις.

Η Ulrikke Brandstorp στη Eurovision

Η Ulrikke Brandstorp κατέκτησε την πρώτη θέση στο MGP 2020 επικρατώντας στον τελικό της Kristin Husøy με 50,7% έναντι 40,3% σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της βραδιάς.

Το τραγούδι της, “Attention”, έχει γίνει ήδη αγαπητό σε αρκετές χώρες, έχει φτάσει στο top3 στο spotify της Νορβηγίας, ενώ στα στοιχήματα πλασάρεται αρκετά ψηλά, εντός πρώτης πεντάδας.

Ποια είναι η άποψή σας για την εξέλιξη της ψηφοφορίας; Πιστεύετε ότι με την ψήφο του κοινού στον πρώτο γύρο τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά;

Πείτε μας στα σχόλια.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την κλήρωση της EBU, η Νορβηγία θα διαγωνιστεί στον 1ο Ημιτελικό (12 Μαΐου 2020) της Eurovision 2020 ενώ θα εμφανιστεί στο δεύτερο μισό του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς (Θέσεις 9-17).

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή του Νορβηγίας στη Eurovision 2020!

[Πηγή: NRK]

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πιστευω πως ηταν φανεριο οτι θα νικουσε η ulrikke αλλα επισης και οτι το one last time θα περνουσε στους τεσσερις πρωτους ισως και να πηγαινε και στους τοπ 2

  2. Χωρίς να κοροϊδευόμαστε, η Ulrikke είχε βέβαιη τη νίκη και το καλύτερο κομμάτι. Το φιάσκο θα ήταν η 30μελής επιτροπή να μην την είχε περάσει καν στους 4..

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ