??ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Υπάρχει πρόβλημα με τη συμμετοχή της Raylee στο MGP 2020;

Raylee

Ο NRK, ο εθνικός τηλεοπτικός φορέας της Νορβηγίας, έδωσε χθες στη δημοσιότητα τους τέσσερις συμμετέχοντες του πρώτου ημιτελικού (δείτε εδώ). Ανάμεσα τους συναντάμε τη Raylee η οποία θα διαγωνιστεί το ερχόμενο Σάββατο με το τραγούδι της “Wild” για τη νίκη η οποία θα της χαρίσει την πρόκριση στον τελικό της 15ης Φεβρουαρίου.

Το “Wild” είναι ένα δυναμικό χορευτικό τραγούδι και η ίδια η Raylee υπόσχεται μια θεαματική παρουσίαση επί σκηνής. Οι προτιμήσεις του κοινού προς το τραγούδι είναι έκδηλες και ήδη πολλοί φανς το θεωρούν το φαβορί για τη νίκη στον πρώτο ημιτελικό.

https://www.youtube.com/watch?v=synk6ctqcfw

Παράλληλα, όμως, έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις από μερίδα ακροατών για την πρωτοτυπία του τραγουδιού.  Οι φανς του διαγωνισμού υποστηρίζουν ότι σε πολλά σημεία θυμίζει το “Fuego”, το “Replay”, το “Toy” ακόμα και το “Like it” , συμμετοχές που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια στον διαγωνισμό.

Άλλοι εντόπισαν μεγαλύτερες ομοιότητες. Συγκεκριμένα,η εισαγωγή του τραγουδιού με την ακουστική κιθάρα να κυριαρχεί θυμίζει έντονα το τραγούδι “Nimfomanka” (“Nymphomaniac”) της Ρωσίδας τραγουδίστριας Monetochka που κυκλοφόρησε το 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=dQxVUeZB4CM

Ο χρήστης του twitter @esc_JNL  έβαλε τα δύο τραγούδι να παίζουν παράλληλα δια του λόγου το αληθές.

Αρκετοί Φινλανδοί υποστήριξαν ότι η εισαγωγή είναι ίδια με το τραγούδι “Nostalgiaa” της Evelina το οποίο είχε φτάσει μέχρι το νούμερο 2 των charts στη χώρα.

Ορισμένοι πάλι θεώρησαν ότι μοιάζει με το τραγούδι “Dope” του Γερμανού Oliver Moldan το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2018.

Όπως γίνεται αντιληπτό όλα τα τραγούδια έχουν παρόμοιο ήχο. Μια σκέψη είναι πως το συγκεκριμένο riff της ακουστικής κιθάρας που ακούγεται σε όλα να έχει χρησιμοποιηθεί από κάποια μουσική βιβλιοθήκη που εξυπηρετεί τέτοιους σκοπούς.

Τι ορίζουν οι κανόνες της EBU;

Οι συνθέσεις (στίχοι και μουσική) δεν πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 (ημερομηνία κυκλοφορίας).

Σε περίπτωση που η σύνθεση έχει διατεθεί στο κοινό, για παράδειγμα, αλλά όχι αποκλειστικά, σε πλατφόρμες βίντεο online, κοινωνικά δίκτυα ή (ημι-) δημόσια διαθέσιμες τράπεζες δεδομένων ή / και πραγματοποιούνται δημόσια, όπως για παράδειγμα, αλλά όχι περιοριστικά, κατά τη διάρκεια συναυλιών, ο Συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός φορέας πρέπει να ενημερώσει τον Εκτελεστικό Επόπτη της ESC, ο οποίος θα έχει την ευθύνη να αξιολογήσει κατά πόσο η σύνθεση είναι επιλέξιμη για συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Ειδικότερα, ο εκτελεστικός επόπτης της ESC αξιολογεί κατά πόσον η αποκάλυψη αυτή πριν από την Ημερομηνία Έκδοσης είναι πιθανό να δώσει στη σύνθεση πλεονέκτημα στο γεγονός σε σχέση με τις άλλες συνθέσεις.

Δημιουργείται επομένως μια ιδιαίτερη κατάσταση καθώς ακόμα και αν όλα είναι νόμιμα, η ενδεχόμενη συμμετοχή της Raylee στον διαγωνισμό της Eurovision θα δημιουργήσει αυτόματα ένα πλεονέκτημα στο ρωσικό και φινλανδικό κοινό,όπου τα συγκεκριμένα τραγούδια έχουν σημειώσει αξιόλογη επιτυχία.

Αντίστοιχη προηγούμενη περίπτωση

Στον εθνικό τελικό της Μάλτας το 2018, η συμμετοχή του Aidan CassarDai Laga” αντιμετώπισε αντίστοιχο θέμα. Για αποφυγή οποιουδήποτε κωλύματος, ο Aidan Cassar άλλαξε το σημείο του τραγουδιού του το οποίο είχε δανειστεί sample από μουσική βιβλιοθήκη. Η συμμετοχή του τελικά κατέληξε στην τέταρτη θέση.

Ποια πιστεύετε θα είναι η τύχη του “Wild” της Raylee;

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον εθνικό τελικό της Νορβηγίας για τη Eurovision 2020. 

[Πηγή/ Φωτογραφία: wiwibloggs/NRK]

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Προφανώς και μοιάζει με όσα αναφέρονται, αλλά είναι και το μόνο ενδιαφέρον του ημιτελικού. Κουκουρουκουρού!

  2. Δεν θα κολλησω στο οτι μοιαζει με fuego και replay γιατι στην τελικη κι αυτα τα 2 μοιαζουν αρκετα μεταξυ τους. ΑΛΛΑ ΤΟ INTRO ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ COPY-PASTE απ το ρωσικο!! Παρολα αυτα ειναι το μονο που θα ακουγα και εκτος διαγωνισμου.

  3. Κούκου κουρού. Είναι λίγο σπαστικό αλλά είναι το μόνο από τα τραγούδια του πρώτου ημιτελικού που σου μένουν στην μνήμη και για αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ