ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Ξεκινά σήμερα επίσημα η διαδικασία επιλογής τραγουδιού – μέχρι τις 17 Ιανουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής!

Λίγες ώρες πριν μας αφήσει το 2019 η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας Beltelradiocompany (BTRC) ανακοίνωσε ότι ανοίγει το χρονικό ‘παράθυρο’ για την υποβολή συμμετοχών για τον εθνικό τελικό. Η προθεσμία υποβολής είναι 17 Ιανουαρίου 2020. Αίτηση μπορεί να υποβάλλουν ενδιαφερόμενοι χωρίς περιορισμό εθνικότητας, πάντα όμως σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της EBU. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά εδώ.

Live ακροάσεις

Μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής συμμετοχής, οι υπεύθυνοι του καναλιού θα κάνουν μια αρχική προ-επιλογή. Η τελική λίστα τραγουδιών θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2020. Οι αντίστοιχοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το τραγούδι τους σε live ακρόαση με πιθανή ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2020, σε διαδικτυακή μετάδοση από την ιστοσελίδα του καναλιού www.tvr.by. Το στάδιο της προ-επιλογής δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, στο στάδιο των ακροάσεων υπήρξαν κατά καιρούς πολλές ‘χαριτωμένες’ ερασιτεχνικές συμμετοχές.

Τελικός

Από τις live ακροάσεις θα προκύψουν 12 φιναλίστ, ανάλογα με τις ψήφους της εσωτερικής κριτικής επιτροπής. Το κανάλι όμως επισημαίνει ότι ο αριθμός των φιναλίστ μπορεί να αλλάξει κατά βούληση. Ο εθνικός τελικός θα μεταδοθεί ζωντανά από τα κανάλια Belarus 1 και Belarus 24 το αργότερο μέχρι τις 6 Μαρτίου 2020. Ο νικητής θα αποφασιστεί με μικτό σύστημα ψηφοφορίας επιτροπής-κοινού, σε αντίθεση με το 2019 όπου η επιλογή έγινε μόνο με τις ψήφους της επιτροπής.


Η Λευκορωσία συμμετέχει στη Eurovision από το 2004. Η καλύτερή της θέση παραμένει η 6η που πέτυχε το 2007 με τον Dmitry Koldun και το τραγούδι “Work your magic”, που αποτελεί και το μοναδικό πλασάρισμά της στην πρώτη δεκάδα. Επιπλέον, από τις συνολικά 15 συμμετοχές της, μόνο 6 φορές κατάφερε να προκριθεί στον τελικό (2007, 2010, 2013, 2014, 2017, 2019). Η πιο πρόσφατη εκπρόσωπός της, στη διοργάνωση του 2019, ήταν η Zena με το τραγούδι “Like it”, το οποίο προκρίθηκε στον τελικό και κατέλαβε την 24η θέση με 31 βαθμούς. Θυμίζουμε ότι το 2019 ήταν μια επεισοδιακή χρονιά για τη Λευκορωσία στον διαγωνισμό, καθώς η κριτική της επιτροπή αποβλήθηκε από τον τελικό μετά από παραβίαση των κανονισμών (σχετικό άρθρο εδώ). Επιπλέον, η μέθοδος βαθμολογίας που επέλεξε η EBU για να την υποκαταστήσει υπέπεσε σε σφάλμα με αποτέλεσμα διαδοχικές διορθωτικές ανακοινώσεις.

 

 

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ