ΣΟΥΗΔΙΑ: Με εννέα παρουσιαστές το Melodifestivalen 2021!

Όχι ένας, ούτε δύο αλλά εννέα θα είναι οι παρουσιαστές των φετινών shows του Melodifestivalen, του μουσικού φεστιβάλ της Σουηδίας που ταυτόχρονα λειτουργεί και ως εθνικός τελικός για την επιλογή της εκπροσώπησης της χώρας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η ανακοίνωση έγινε επίσημα από τον λογαριασμό του Melodifestivalen στο Twitter.

Αναλυτικά οι παρουσιαστές του Melodifestivalen 2021 θα είναι:

Πρώτος Ημιτελικός: Lena Philipsson

Δεύτερος Ημιτελικός: Oscar Zia & Anis Don Demina

Τρίτος Ημιτελικός: Jason Diakité

Τέταρτος Ημιτελικός: Per Andersson

Γύρος Δεύτερης Ευκαιρίας: Shirley Clamp

Μεγάλος Τελικός: Måns Zelmerlöw & Shima Niavarani

Σε όλα τα shows παρουσιαστής μαζί με τους υπόλοιπους θα είναι και ο Christer Björkman!

Η Lena Philipsson έχει συμμετάσχει στο Melodifestivalen συνολικά έξι φορές: 4 ως ερμηνεύτρια (1986, 1987, 1988, 2004) και 2 ως τραγουδοποιός (1991, 1999). Το 2004 κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο με τη σύνθεση “Det gör ont” και εκπροσώπησε τη Σουηδία στη Eurovision ερμηνεύοντας το κομμάτι στα αγγλικά, υπό το τίτλο “It Hurts”. Έφτασε στη 5η θέση με 170 βαθμούς! Η Lena έχει παρουσιάσει το Melodifestivalen άλλες δύο φορές στο παρελθόν: η πρώτη ήταν το 2000 και η δεύτερη το 2006.

Ο Oscar Zia είναι δημοφιλής pop τραγουδιστής, ο οποίος ξεκίνησε τη καριέρα του μέσα από το X-Factor της Σουηδίας, το 2012. Το 2013 συμμετείχε ως backing-vocalist (φωνητικά) στο Melodifestivalen, μαζί με τη Loulou Lamotte των The Mamas, στη συμμετοχή του Behrang Miri. Το 2014 συμμετείχε ο ίδιος για πρώτη φορά σαν solo καλλιτέχνης με το τραγούδι “Yes, we can” ενώ η δεύτερη συμμετοχή του ήταν το 2016 με το “Human” η οποία τερμάτισε στη 2η θέση. Φέτος, είναι η πρώτη φορά που θα αναλάβει παρουσιαστής στο Melodifestivalen!

Ο Anis Don Demina είναι DJ, μουσικός και τραγουδιστής. Εμφανίσθηκε στο Melodifestivalen 2018 παίζοντας σαξόφωνο στη συμμετοχή των Samir & Viktor “Shuffla”. Την επόμενη χρονιά (2019), συμμετείχε στο Melodifestivalen μαζί με τη Zeana και το τραγούδι “Mina bränder” ενώ δοκίμασε τη τύχη του και το 2020 συμμετέχοντας με το κομμάτι “Vem e som oss”. Είναι η πρώτη φορά που ο Anis θα αναλάβει τη παρουσίαση στο Melodifestivalen.

Ο Jason Diakité – γνωστός και ως Timbuktu – είναι Σουηδός rapper και τραγουδιστής της reggae μουσικής. Είναι ενεργός στα μουσικά δρώμενα από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες. Φέτος είναι η πρώτη του επαφή γενικά με το Melodifestivalen.

Ο Per Andersson είναι από τους πιο γνωστούς Σουηδούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και κωμικούς. Είναι ιδρυτής του κωμικού group Grotesco. Έχει το δικό του ψυχαγωγικό show στο κρατικό κανάλι της χώρας (SVT) ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς άλλους επώνυμους Σουηδούς σε διάφορα τηλεοπτικά projects. Και για τον Per, αυτή είναι η πρώτη του επαφή με το Melodifestivalen.

Η Shirley Clamp ξεκίνησε τη καριέρα της κάνοντας φωνητικά σε διάφορους τραγουδιστές. Ήταν μία εκ των backing vocalists των Antique όταν αυτοί εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη Eurovision 2001. Το 2003 έκανε το ντεμπούτο της σαν solo τραγουδίστρια συμμετέχοντας στο Melodifestivalen με τη σύνθεση “Mr. Memory”. Την ίδια χρονιά, συμμετείχε και ως τραγουδοποιός υπογράφοντας τη συμμετοχή “You” με ερμηνεύτρια τη Pandora. Τις δύο επόμενες χρονιές, 2004 και 2005, συμμετείχε ξανά ως τραγουδίστρια ερμηνεύοντας τα “Min kärlek” και “Att älska dig” αντίστοιχα. Επανήλθε στον διαγωνισμό το 2009 με τη μπαλάντα “Med hjärtat fyllt av ljus” ενώ το 2011 συνεργάστηκε με τις Jessica Marberger και Vera Prada και σχηματίζοντας το συγκρότημα “Shirley’s Angels” συμμετείχαν στο Melodifestivalen με το “I Thought it was Forever”.  Η τελευταία μέχρι στιγμής συμμετοχή της Shirley – ως ερμηνεύτρια ή μουσικός – στο Melodifestivalen ήταν το 2014 όπου διαγωνίσθηκε με τη σύνθεση “Burning Alive”. Για τη Shirley είναι επίσης η πρώτη φορά ως παρουσιάστρια στον εν λόγω θεσμό.

Ο Måns Zelmerlöw είναι ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στη Σουηδία όσο και σε όλη την Ευρώπη. Ξεκίνησε τη καριέρα του το 2005 συμμετέχοντας στο talent show Idol ενώ το 2007 συμμετείχε για πρώτη φορά στο Melodifestivalen με τη σύνθεση “Cara mia”. Έστω πρωτοεμφανιζόμενος, ο Måns ξεχώρισε σχεδόν γρήγορα χάρη στη φωνή, τη κίνηση και την εμφάνισή του και σύντομα η συμμετοχή του θεωρήθηκε φαβορί. Τελικά όμως κατέληξε στη 3η θέση. Το 2009 συμμετείχε εκ νέου στο φεστιβάλ, αυτή τη φορά με το τραγούδι “Hope & Glory” (4η θέση). Το 2015 έλαβε μέρος για τρίτη και… τυχερή φορά αφού τελικά με το “Heroes” κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο. Εκπροσώπησε τη Σουηδία στη Eurovision της ίδιας χρονιάς και κέρδισε και εκεί τη πρώτη θέση, χαρίζοντας στη χώρα την έκτη της νίκη! Ο Måns έχει λάβει μέρος στο Melodifestivalen δύο φορές και ως συνθέτης. Η πρώτη ήταν το 2013 έχοντας γράψει τη σύνθεση “Hello Goodbye” σε ερμηνεία των Erik Segerstedt και Tone Damli ενώ η δεύτερη ήταν το 2015 όταν έγραψε το τραγούδι “Det rår vi inte för” που τραγούδησε ο Behrang Miri. Ως παρουσιαστής ο Zelmerlöw έχει αναλάβει αρκετά τηλεοπτικά shows τόσο στη Σουηδία όσο και σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο). Το 2007 παρουσίασε το “Lilla Melodifestivalen” (εθνικός τελικός της Σουηδίας για τη Junior Eurovision) ενώ το 2010 στάθηκε ως βασικός παρουσιαστής του Melodifestivalen στο πλευρό των Christine Meltzer και Dolph Lundgren. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016 όταν η Eurovision διοργανώθηκε στη Σουηδία, ο Zelmerlöw εκτέλεσε χρέη παρουσιαστή του διαγωνισμού μαζί με τη Petra Mede.

Η Shima Niavarani είναι ηθοποιός και παρουσιάστρια με καταγωγή από το Ιράν. Έχει συνεργαστεί σε πολλά έργα, ταινίες και projects με το SVΤ αλλά είναι η πρώτη φορά που θα αναλάβει το Melodifestivalen.

Τέλος, ο Christer Björkman αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο στις κατηγορίες “Melodifestivalen” και “Eurovision”. Το 1992 κέρδισε τη πρώτη θέση στο Melodifestivalen με αποτέλεσμα να εκπροσωπήσει τη Σουηδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με τη σύνθεση “I morgon är en annan dag”. Τα αποτελέσματα ωστόσο (προτελευταία θέση) δεν πτόησαν την υπέρλαμπη συνέχεια στη καριέρα του. Συμμετείχε στο Melodifestivalen άλλες δύο φορές: το 1993 με το τραγούδι “Välkommen till livet” και το 1999 με το “”Välkommen hem”. Από το 2002 είναι ο γενικός επόπτης του Melodifestivalen ενώ έχει ενεργό ρόλο στις αποστολές της Σουηδίας στη Eurovision. Τέλος, έχει εργαστεί και ως παραγωγός στους Διαγωνισμούς της Eurovision 2013 και 2016. Φέτος είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στη θέση του παρουσιαστή του Melodifestivalen.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 1959, χρονιά που διοργανώθηκε το Melodifestivalen για πρώτη φορά, μέχρι και το 1985 υπήρχε μόνο ένας παρουσιαστής (είτε αρσενικού είτε θηλυκού γένους). Το 1986 για πρώτη φορά τη παρουσίαση ανέλαβαν δύο άτομα κάτι που έγινε αρκετές φορές ξανά. Το 2000 για πρώτη φορά τη παρουσίαση ανέλαβαν συνολικά δέκα άτομα, αριθμός ρεκόρ για τότε. Ένα ρεκόρ που καταρρίφθηκε το 2005 όταν τη παρουσίαση ανέλαβαν συνολικά 11 άτομα. Το ρεκόρ αυτό παραμένει σταθερό μέχρι και σήμερα όσον αφορά στο συγκεκριμένο πόστο στην ιστορία του θεσμού. Επίσης χρονιά με πολλούς (7) παρουσιαστές ήταν το 2016.

Υπενθυμίζουμε ότι οι έξι βραδιές του Melodifestivalen 2021 θα διεξαχθούν για πρώτη φορά όλες και χωρίς κοινό, στη Στοκχόλμη με πιθανό χώρο διεξαγωγής το στάδιο “Annexet”, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το δημοφιλές “Stockholm Ericsson Globe” (Eurovision 2000, 2016). Πρόκειται για ένα μικρό και κλειστό αθλητικό χώρο χωρητικότητας 3.500 ατόμων. Το “Annexet” σήμερα χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για συναυλίες, εκθέσεις, συνέδρια και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Οι ημερομηνίες του Melodifestivalen 2021 είναι οι εξής:

  1. Πρώτος Ημιτελικός – 6 Φεβρουαρίου 2021
  2. Δεύτερος Ημιτελικός – 13 Φεβρουαρίου 2021
  3. Τρίτος Ημιτελικός – 20 Φεβρουαρίου 2021
  4. Τέταρτος Ημιτελικός – 27 Φεβρουαρίου 2021
  5. Γύρος Δεύτερης Ευκαιρίας – 6 Μαρτίου 2021
  6. Μεγάλος Τελικός – 13 Μαρτίου 2021

Οι 28 συμμετοχές του Melodifestivalen 2021 είναι οι εξής: 

1. Danny Saucedo – “Dandi Dansa” (Danny Saucedo, Karl-Johan Råsmark)
2. Lovad – “Allting är precis likadant” (Mattias Andréasson, Alexander Nivek, Lova Drevstam, Albin Johnsén)
3. Kadiatou – “One Touch” (Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov)
4. Mustasch – “Contagious” (Ralf Gyllenhammar, David Johannesson)
5. Eva Rydberg & Ewa Roos – “Rena rama ding dong” (Göran Sparrdahl, Kalle Rydberg, Ari Lehtonen)
6. Emil Assergård – “Om allting skiter sig” (Emil Assergård, Jimmy Jansson, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov, Johanna Wrethov) 
7. Tess Merkel – “Good life” (Tony Malm, Tess Merkel, Palle Hammarlund, Mats Tärnfors)
8. Paul Rey – “The Missing Piece” (Fredrik Sonefors, Laurell Barker, Paul Rey)
9. Arvingarna – “Tänker inte alls gå hem” (Stefan Brunzell, Nanne Grönvall, Thomas G:son, Bobby Ljunggren)
10. Dotter – “Little Tot” (Johanna ”Dotter” Jansson, Dino Medanhodzic)
11. Elisa – “Den du är” (Bobby Ljunggren, Ingela Pling Forsman, Elisa Lindström)
12. Lillasyster-“Pretender” (Isak Hallén, Jakob Redtzer, Martin Westerstrand, Ian Paolo Lira, Palle Hammarlund)
13. Frida Green – “The silence” (Anna Bergendahl, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias, Joy Deb)
14. Charlotte Perrelli – “Still Young” (Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Charlie Gustavsson)
15. Patrik Jean – “Tears Run Dry” (Herman Gardarfve, Patrik Jean, Melanie Wehbe)
16. WAHL feat. SAMI – “90-talet” (Sami Rekik, Christopher Wahlberg, Josefin Glenmark, Jesper Welander, Andreas Larsson)
17. Nathalie Brydolf – “Fingerprints” (Andreas Stone Johansson, Etta Zelmani, Laurell Barker, Anna-Klara Folin)
18. Anton Ewald – “New Religion” (Jonas Wallin, Joe Killington, Anton Ewald, Maja Strömstedt)
19. The Mamas – “In The Middle” (Emily Falvey, Robin Stjernberg, Jimmy Jansson)
20. Jessica Andersson – “Horizon” (David Kreuger, Fredrik Kempe, Marcus Lindén, Christian Holmström)
21. Sannex – “All Inclusive” (Greta Svensson, Hans Thorstensson)
22. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag” (Clara Klingenström, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias)
23. Efraim Leo – “Best Of Me” (Efraim Leo, Cornelia Jakobsdotter, Amanda Björkegren, Herman Gardarfve)
24. Tusse – “Voices” (Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov)
25. Julia Alfrida – “Rich” (Julia Alfrida, Jimmy Jansson, Melanie Wehbe)
26. Alvaro Estrella – “Baila Baila” (Anderz Wrethov, Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt)
27. Klara Hammarström – “Beat Of Broken Hearts” (David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattson, Andreas Wijk)
28. Eric Saade – “Every Minute” (Eric Saade, Linnea Deb, Joy Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt)

 

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το Melodifestivalen 2021 και τη συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision 2021! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ