ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Οι VAL δεν θα πάρουν μέρος το 2021!

φωτογραφία: eurovision.tv

Σε ανάρτηση σήμερα το απόγευμα στη σελίδα ATN Telegram News, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Λευκορωσίας, BTRC, δήλωσε ότι το συγκρότημα VAL δεν θα εκπροσωπήσει τη χώρα το 2021 στο Ρότερνταμ.

Η άποψη του BTRC

Το συγκρότημα VAL πράγματι δεν θα πάει στη Eurovision 2021 και αυτό όχι γιατί κάτι «έσπασε» στον BTRC ή λογοκρισία, αλλά γιατί οι καλλιτέχνες του συγκροτήματος VAL δεν έχουν συνείδηση.

Αυτή ήταν η δήλωση του BTRC ως επακόλουθο μιας συνέντευξης που έδωσαν οι VAL στο IL Interesting People, όπου και κράτησαν κριτική στάση στον τρόπο που τους φέρθηκε το κανάλι μετά την επιλογή τους στον εθνικό τελικό.

Η άποψη των VAL

Στην περιβόητη συνέντευξη, λοιπόν, οι VAL μίλησαν για μια άγραφη συμφωνία με τον BTRC που είχε υπό τον έλεγχό του τις συνεντεύξεις και τις εμφανίσεις του συγκροτήματος.

Το ξέραμε πως αν δεν εμφανιζόμασταν σε μια τέτοια συναυλία, υπήρχε η πιθανότητα 99% να επιλέξουν νέο καλλιτέχνη του χρόνου.

Μετά τη νίκη τους στον εθνικό τελικό, ο BTRC υπήρξε απόμακρος στις επαφές του με το συγκρότημα σχετικά με την εμφάνισή τους στη Eurovision 2020.

Τόνισαν επίσης ότι ο BTRC προσπαθούσε να απαγορεύσει «μη κομφορμιστικές» εμφανίσεις από εκπομπές όπως ο εθνικός τελικός.

Η απάντηση του BTRC

Η απάντηση του καναλιού στο σχόλιο περί «μη κομφορμισμού» ήταν η ακόλουθη:

Θα πρέπει να παρατηρήσετε πως ο βαθμός της «μη προσαρμογής» σας εξέπληξε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, αν πηγαίνατε στη Eurovision, θα παίρνατε την προτελευταία θέση στον ημιτελικό σας. Αποδεχτήκαμε το αποτέλεσμα της επιλογής με σεβασμό και με επιθυμία να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στον τελικό.

Όλο αυτό το σκηνικό λαμβάνει χώρα εν μέσω της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα με τον BTRC, ως κρατικός φορέας, να βρίσκεται στο πλευρό του Alexander Lukashenko, το αποτέλεσμα της εκλογής του οποίου αμφισβητείται, και τους VAL να ανήκουν στα συγκροτήματα που υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες εναντίον του Lukashenko.

Οι VAL είχαν επιλεγεί να εκπροσωπήσουν τη Λευκορωσία στη Eurovision 2020 με το τραγούδι «Da vidna».

πηγή: eurovoix

Δημήτρης Χριστούλιας
Δημήτρης Χριστούλιας
Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας. Αποφοίτησα από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι ξένες γλώσσες και τα ταξίδια είναι η αναπνοή μου. Η επαφή με τη μουσική και την κουλτούρα των λαών του κόσμου δίνει ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητά μου. Η Eurovision είναι κομμάτι της ζωής μου από το 1982.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια είναι πάντα κάπου στην μέση (βλ Ουκρανία). Εγώ δεν θα πάρω το μέρος ούτε της μίας ούτε της άλλης πλευράς, είναι πολιτικό το ζήτημα και η Εurovision (υποτίθεται ότι) δεν είναι πολιτικό event. H EBU (εφ’όσον η Λευκορωσία επιλέξει να συμμετάσχει) δεν θα πρέπει να ανακατευτεί. Πάντως προβλέπω να γίνονται τα εξής: είτε η Λευκορωσία (το BTRC) θα επιλέξει να απέχει φέτος (προφασιζόμενη τον covid-19) ή θα επιλέξει μια “φιλοκυβερνητική” συμμετοχή με απευθείας ανάθεση (και πάλι με πρόφαση τον covid). Από ‘κει και πέρα, κατά πως φαίνεται το κλίμα στο Rotterdam δεν θα ‘ναι και το καλύτερο, και σκέφτομαι μήπως εκδοθεί κάποια ταξιδιωτική οδηγία από Ολλανδία για πτήσεις από την Λευκορωσία με πρόφαση τον covid, και δεδομένου ότι φέτος υπάρχει πρόβλεψη για “εξ αποστάσεως” συμμετοχές στην Eurovision, η Λευκορωσία θα πάρει τον “μουντζούρη” αν αρνηθεί να συμμετάσχει εξ αποστάσεως. Για να είμαστε και δίκαιοι, αν και άλλες χώρες αναγκαστούν να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως τότε θα είναι χαζό αν αποφασίσει να μην συμμετάσχει λόγω πληγωμένου γοήτρου, ωστόσο αν είναι η μόνη για την οποία βγει μια τέτοια απόφαση τότε θα έχει δίκαιο να μην παρευρεθεί. Εγώ για να πώ την αλήθεια, ελπίζω όλες οι χώρες να πάνε στο Ρότερνταμ. Δεν με πειράζει αν το στάδιο δεν έχει κοινό (εφ όσον κριθεί απαραίτητο), αλλά οι εξ αποστάσεως συμμετοχές δεν θα είναι κάτι που θα ήθελα να δω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε και φέτος. Αντε να δούμε τι θα δούμε
    ΥΓ. Το μόνο καλό εν τοιαύτη περιπτώσει είναι οτι η Στεφανία ζει στην Ολλανδία, οπότε δεν υπόκειται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επομένως είναι απίθανο να μην την δούμε επί σκηνής στο Ρότερνταμ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ