ΙΤΑΛΙΑ: Προ των πυλών το 71o φεστιβάλ του Sanremo!

Sanremo Οι ετοιμασίες για το Sanremo 2021 μπαίνουν στην τελική ευθεία μιας και αύριο ανοίγει η αυλαία για το ιστορικό φεστιβάλ. Ολες οι τελευταίες λεπτομέρειες του φεστιβάλ οριστικοποιούνται και πάμε να δούμε αναλυτικά πως έχει η διαδικασία τις επόμερες 5 ημέρες.

Δείτε τους 26 καλλιτέχνες του φετινού φεστιβάλ στην κατηγορία Campioni εδώ!

Ο νικητής του 71ου Σανρέμο Φεστιβάλ του ιταλικού τραγουδιού θα είναι και πάλι η πρώτη επιλογή να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2021. Μέσα στον Δεκέμβριο, η RAI δημοσίευσε τον κανονισμό του Φεστιβάλ. Εάν ο προαναφερόμενος καλλιτέχνης δεν σκοπεύει να κάνει χρήση αυτής της επιλογής, η RAI διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει τον συμμετέχοντα σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια. Ωστόσο, και φέτος υπάρχει ξεκάθαρος κανόνας και ένα συμβόλαιο που θα πρέπει οι διαγωνιζόμενοι να υπογράψουν εκ των προτέρων.

ΚΑΝΟΝΑΣ RAI

<<Ο καλλιτέχνης, νικητής του 71ου Ιταλικού Φεστιβάλ Τραγουδιού (κατηγορία Campioni) θα συμμετάσχειεκπροσωπώντας την Ιταλία, στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για το 2021, κατόπιν αιτήματος της RAI.

Οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και οι αντίστοιχες δισκογραφικές εταιρείες θα πρέπει να παραδώσουν εκ των προτέρων στη RAI – εντός της προθεσμίας που υποδεικνύει η τελευταία και οπωσδήποτε όχι αργότερα από την ημερομηνία της πρώτης βραδιάς του Φεστιβάλ – το έντυπο αποδοχής συμμετοχής στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021 (που παρέχεται από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ) δεόντως υπογεγραμμένο.

Σε περίπτωση που ο βραβευμένος καλλιτέχνης του Φεστιβάλ δεν παραδώσει το έντυπο εντός της καθορισμένης προθεσμίας, η RAI διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει τον καλλιτέχνη που θα την εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, χωρίς να έχει οτιδήποτε να διεκδικήσει ο προαναφερόμενος νικητής>>.

Κανόνες του Φεστιβάλ

Όπως όλοι γνωρίζουμε εδώ και καιρό, το Sanremo 2021 θα λάβει χώρα στις 2-6 Μαρτίου στο Θέατρο Ariston στη ομώνυμη πόλη του Sanremo.

26 καλλιτέχνες θα διαγωνιστούν στο φεστιβάλ. Για τη σύνθεση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, υπεύθυνος ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της εκδήλωσης Amadeus και η Διεύθυνση του Rai Uno με τη βοήθεια της Μουσικής Επιτροπής. Τα κριτήρια έλαβαν υπόψιν τους ήταν η ποιότητα και η πρωτοτυπία των τραγουδιών. Ακόμη, η ερμηνεία και οι σύγχρονες απαιτήσεις, καθώς και η φήμη και η αναγνωρισιμότητα των τραγουδιστών (η ευκολία να γίνουν radio hits).

Όλα τα τραγούδια του διαγωνισμού έχουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις. Oι στίχοι είναι στα ιταλικά, αν και επιτρέπονται σύντομες φράσεις σε άλλες γλώσσες. Tα τραγούδια είναι καινούρια τη στιγμή της υποβολής και παραμένουν έτσι μέχρι την πρώτη βραδιά στο Φεστιβάλ. Η διάρκεια των τραγουδιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 λεπτά.

Συνολικά, οι επιτροπές που θα καθορίσουν τις βαθμολογίες, εκφράζοντας την ψήφο τους ανάλογα, θα είναι:

– Giuria Demoscopica (Δημοσκοπική  Eπιτροπή ή αλλιώς κριτική επιτροπή κοινής γνώμης)
– Giuria della Sala Stampa, Tv, Radio e Web (Press Room Επιτροπή ή αλλιώς κριτική επιτροπή Τύπου, Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου και Ίντερνετ)
– Televoto (Τηλεοπτικό κοινό μέσω σταθερής και κινητής τηλεφωνίας)
– Ι musicisti e coristi dell’Orchestra del Festival. (Sanremo Επιτροπή που θα αποτελείται από τους επαγγελματίες μουσικούς και μαέστρους καθώς και από τους τους τραγουδιστές των φωνητικών της Ορχήστρας του Φεστιβάλ)

To format του Sanremo 2021 θα έχει ως εξής:
  • Τρίτη 2 Μαρτίου: Οι πρώτοι 13 καλλιτέχνες της κατηγορίας Campioni θα παρουσιάσουν το τραγούδι τους για πρώτη φορά. Αντίστοιχα, οι πρώτοι 4 καλλιτέχνες της κατηγορίας Nuove Proposte θα ερμηνεύσουν το τραγούδι τους. Δύο από αυτούς θα περάσουν στον τελικό της τέταρτης βραδιάς.
  • Τετάρτη 3 Μαρτίου: Οι υπόλοιποι 13 καλλιτέχνες της κατηγορίας Campioni θα τραγουδήσουν το τραγούδι τους πρώτη φοράΑκολούθως, οι υπόλοιποι 4 καλλιτέχνες της κατηγορίας Nuove Proposte θα ερμηνεύσουν το τραγούδι τους. Δύο από αυτούς θα περάσουν στον τελικό της τέταρτης βραδιάς.

Στις 2 πρώτες βραδιές το σύστημα ψηφοφορίας που θα ακολουθηθεί για τους Campioni θα είναι ψήφος της Giuria Demoscopica. Η Δημοσκοπική  Eπιτροπή (κριτική επιτροπή κοινής γνώμης) θα είναι η μοναδική που θα αξιολογήσει και θα βαθμολογήσει τα τραγούδια. Αντίστοιχα στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών (Nuove Proposte) θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία. Το σύστημα ψηφοφορίας θα είναι μεικτό ως εξής: Τηλεοπτικό κοινό 34% – Δημοσκοπική Eπιτροπή 33% – Press Room Επιτροπή 33%

  • Πέμπτη 4 Μαρτίου: Η βραδιά του Canzone d’Autore! Οι 26 καλλιτέχνες της κατηγορίας Campioni θα τραγουδήσουν ένα δημοσιευμένο τραγούδι από τα ιστορικά τραγούδια της εγχώριας κατηγορίας “Canzone d’Autore”. Έχουν το δικαίωμα να το πράξουν είτε ως σόλο, είτε ως ντουέτο με άλλους καλεσμένους εγχώριους ή και ξένους καλλιτέχνες. Η ψηφοφορία την τρίτη βραδιά θα αποτελείται αποκλειστικά από την Sanremo Επιτροπή (οι επαγγελματίες μουσικοί και μαέστροι καθώς και οι τραγουδιστές των φωνητικών της Ορχήστρας του Φεστιβάλ). Ωστόσο οι 4 καλλιτέχνες της κατηγορίας Nuove Proposte, έχουν ρεπό και δεν θα εμφανιστούν επί σκηνής.
  • Παρασκευή 5 Μαρτίου: Οι 26 καλλιτέχνες της κατηγορίας Campioni θα τραγουδήσουν για δεύτερη φορά τα υποψήφια τραγούδια τους. Η ψηφοφορία την τέταρτη βραδιά θα αποτελείται μόνο από την Press Room Επιτροπή ή αλλιώς κριτική επιτροπή Τύπου, Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου και Ίντερνετ. Τελικός στην κατηγορία Nuove Proposte. Οι 4 καλλιτέχνες της κατηγορίας Nuove Proposte θα ερμηνεύσουν για τελευταία φορά τα τραγούδια τους με τον καλύτερο να ανακηρύσσεται νικητής της βραδιάς. Το σύστημα ψηφοφορίας θα είναι μεικτό ως εξής: Τηλεοπτικό κοινό 34% – Δημοσκοπική  Eπιτροπή 33% – Press Room Επιτροπή 33%.
ΤΕΛΙΚΟΣ Sanremo 2021
  • Σάββατο 6 Μαρτίου: Οι 26 καλλιτέχνες της κατηγορίας Campioni θα ξανακάνουν την είσοδό τους στο Teatro Ariston όπου θα τραγουδήσουν ξανά τα τραγούδια τους για τελευταία φορά. Στο πέμπτο και τελευταίο βράδυ η ψηφοφορία θα έχει ΜΟΝΟ Τηλεοπτικό κοινό 100%. Όλες οι ημέρες θα συνυπολογιστούν και η βαθμολογία που θα προκύψει θα στείλει τα τρία καλύτερα τραγούδια στο Superfinal. Εκεί θα ακουστούν ξανά τα 3 πρώτα τραγούδια και με διαφορετικό σύστημα ψηφοφορίας (Τηλεοπτικό κοινό 34% – Δημοσκοπική  Eπιτροπή 33% – Press Room Επιτροπή 33%) θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής!

Επομένως η τελευταία βραδιά του Sanremo 2021 αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη σε διάρκεια, όπως αρμόζει άλλωστε στο ιταλικό τραγούδι!

Sanremo 2020

Πέρσι μεγάλος νικητής του Sanremo ήταν ο Diodato με το τραγούδι του “Fai rumore“. Ωστόσο λόγω της ακύρωσης του διαγωνισμού της Eurovision 2020 δεν κατάφερε να διαγωνιστεί. Αντίστοιχα η RAI αποφάσισε να επιλέξει τον φετινό της εκπρόσωπο και πάλι μέσα από το φεστιβάλ, όμως ο Diodato δεν θα είναι υποψήφιος.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλα τα νεότερα σχετικά με την φετινή επιλογή της Ιταλίας!

[Πηγή άρθρου: RAI]

Γιώργος Φλίγκος
Γιώργος Φλίγκος
Απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχολογία και την εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τα πειράματα και τις χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο. Η Eurovision είναι ένα μικρόβιο που το κόλλησα από μικρός και είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά τα παιδιά και τα ταξίδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ