ΙΤΑΛΙΑ: Μέσω του νέου Sanremo Festival η συμμετοχή για τη Eurovision 2021!

Ο νικητής του Sanremo Festival 2020, Diodato δεν θα είναι ένας από τους καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στη Eurovision 2021 “χαριστικά”, λόγω της φετινής ακύρωσης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της γειτονικής μας χώρας, RAI, εξέδωσε σήμερα τους κανονισμούς του διάσημου φεστιβάλ μουσικής του Sanremo για το 2021 και μέσα σε αυτούς αναφέρεται πως ο νικητής του φεστιβάλ θα είναι ο πρώτος επιλαχών για την εκπροσώπηση της Ιταλίας στη Eurovision 2021. Επομένως, εάν ο Diodato επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου μια ευκαιρία για τον διαγωνισμό της Eurovision θα πρέπει να συμμετάσχει με μια νέα σύνθεση στο Sanremo προσπαθώντας φυσικά να στεφτεί για 2η συνεχόμενη φορά νικητής.

Όπως έχει ξανασυμβεί, ο RAI προβλέποντας τη πιθανή άρνηση του νικητή να εκπροσωπήσει την Ιταλία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021, έχει συμπεριλάβει στους κανονισμούς το δικαίωμα που θα έχει το κρατικό κανάλι, να επιλέξει εκείνο τον τελικό εκπρόσωπο ανάμεσα στους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους χωρίς απαραίτητα αυτός να είναι αυτός που τερμάτισε στη 2η θέση. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό μέχρι στιγμής ήταν το 2016, όταν ο νικητής του Sanremo Stadio αρνήθηκε να διαγωνιστεί στη Eurovision, με αποτέλεσμα το RAI να επιλέξει την Francesca Michielin.

Πιθανές ημερομηνίες του Sanremo 2021

Λόγω της τρέχουσας κατάστασης με τον COVID-19, οι υπεύθυνοι παραγωγής του Sanremo αποφάσισαν να αναβάλουν τις ημερομηνίες από τον Φεβρουάριο για τον Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του σκηνοθέτη του RAI κ. Stefano Coletta, οι ημερομηνίες αυτές είναι ενδεικτικές και όχι οι τελικές επίσημες, καθώς συζητιούνται και άλλες ακόμη.

Σύμφωνα με τα πρώτα δελτία τύπου, οι ημερομηνίες του Sanremo 2021 έχουν ως εξής:

  • Sanremo | Βραδιά 1: Τρίτη 2 Μαρτίου 2021
  • Sanremo | Βραδιά 2: Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021
  • Sanremo | Βραδιά 3: Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
  • Sanremo | Βραδιά 4: Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021
  • Sanremo 2020 Τελικός: Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 

Αξίζει να αναφερθεί πως για άλλη μια φορά, ο Amadeus θα επαναλάβει το ρόλο του ως μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής για το φεστιβάλ του 2021 ενώ θα ζευγαρώσει εκ νέου με τον Rosario Fiorello.

Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗ EUROVISION 

Η Ιταλία ξεκίνησε να συμμετέχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1956 (πρώτη έκδοση) και έκτοτε μετρά 45 συμμετοχές. Έχει απουσιάσει από τον διαγωνισμό αρκετές χρονιές. Αναλυτικά, η χώρα δεν συμμετείχε στους διαγωνισμούς κατά τις χρονιές 1981, 1982, 1986, 1994, 1995 και 1996 ενώ από το 1998 μέχρι και το 2010 είχε δηλώσει αποχώρηση. Τελικά, το 2011 η Ιταλία επέστρεψε στον διαγωνισμό και μάλιστα έχοντας γίνει μέλος στη λίστα των μεγάλων χωρών, οι οποίες διαγωνίζονται απευθείας στον τελικό κάθε χρόνο.

Στο ενεργητικό της η Ιταλία μετρά δύο βραβεία: το 1964 χάρη στη Gigliola Cinquetti και το ρομαντικό “Non ho l’età” και το 1990 χάρη στο Toto Cutugno και το ευρωπαϊκό “Insieme: 1992”. Παρά τα δύο της βραβεία, η Ιταλία είναι μια χώρα που έχει “γεννήσει” μεγάλες επιτυχίες στην ιστορία της Eurovision. Τραγούδια όπως “Dio, come ti amo” (1966), “Si” (1974), “Gente di mare”(1987), “Rapsodia” (1992), “Fiumi di parole” (1997) αλλά και πιο πρόσφατα όπως τα “L’essenziale” (2013), “Grande amore” (2015) και “Soldi” (2019) έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα τόσο από τους eurofans όσο και από το … απλό κοινό. Η μεγαλύτερη ωστόσο επιτυχία, έρχεται από πολλά χρόνια πριν, από το 1958, και δεν είναι άλλη από τη σύνθεση “Nel blu dipinto di blu” του Domenico Modugno (γνωστό απλώς και ως “Volare”) η οποία ξεπέρασε τα Ευρωπαϊκά σύνορα, γνωρίζοντας εμπορική επιτυχία και στην Αμερική ενώ κατά καιρούς έχει διασκευαστεί από πάρα πολλούς και γνωστούς καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=rcRoel5qbS4

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ας μην αποκλείσουμε ακόμα το ενδεχόμενο να πάει ο Diodato στο Ρότερνταμ. Υπάρχουν ακόμα δύο περιπτώσεις που αυτό θα μπορούσε να γίνει:
    1) Ο νικητής του San Remo αρνείται να πάει Εurovision. Υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν στον 2ο (όπως έγινε το ’16), 3ο κοκ. Αλλά φέτος αν υπάρξει άρνηση από τον νικητή νομίζω αμέσως θα στραφούν στον Diodato.
    2) Οι ημ/νιες του San Remo μετατίθενται για πιο μετά. Σε αυτή την περίπτωση, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία της EBU είναι 15/3, θα μπορούσε να επιλεγεί και πάλι ο Diodato.
    Πάντως, αν όντως το deadline της EBU θα είναι 15/3, θα είναι πολύ λίγος ο χρόνος σε όλες τις περιπτώσεις. Δηλ, είτε πάει ο νικητής του San Remo, θα πρέπει να κάνει το κομμάτι του 3λεπτο (συνήθως τα κομμάτια του San Remo είναι πάνω από 3 λεπτά) σε περίπου 10 μέρες, είτε αν πάει με απευθείας ανάθεση ο Diodato, θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα τραγούδι, γιατί αν χρειαστεί να γράψει ένα τραγούδι σε 10 ημέρες, δεν ξέρω αν θα είναι ό,τι καλύτερο.
    Ασφαλώς αυτά είναι θέματα της RAI. Εγώ είτε πάει ο Diodato είτε ο νικητής του San Remo, είμαι απολύτως ΟΚ.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ