ΕΣΘΟΝΙΑ: Ακούστε τα 20 υποψήφια τραγούδια!

Το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της Εσθονίας ERR δημοσίευσε πριν λίγο στη δημοσιότητα τα είκοσι τραγούδια που θα διαγωνιστούν στους ημιτελικούς του Eesti Laul, του σόου που διοργανώνεται κάθε χρόνο για την ανάδειξη του εκπροσώπου της χώρας στο διαγωνισμό της Eurovision. Από τις φετινές 219 αιτήσεις που έγιναν, εντεταλμένη επιτροπή κατέληξε στις 20 επικρατέστερες που θα διαγωνιστούν στους  δύο ημιτελικούς στις 7 και 14 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, ενώ ο εθνικός τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 21 Φεβρουαρίου.

Τα είκοσι υποψήφια τραγούδια, τα οποία μπορείτε να τα ακούσετε εδώ, είναι με σειρά εμφάνισης στους ημιτελικούς τα εξής:

Πρώτος ημιτελικός

1. Päev korraga – Karl-Erik Taukar
2. Kohvitassi lugu – Miina
3. Exceptional -The Blurry Lane
4. Hold On – Liis Lemsalu & Egert Milder
5. Saatuse laul – Airi Vipulkumar Kansar
6. Üle vesihalli taeva – Maia Vahtramäe
7. Troubles – Robin Juhkental & The Big Bangers
8. Unriddle Me – Elephants From Neptune
9. Superlove – Elisa Kolk
10. Kordumatu – Bluestocking

Δεύτερος ημιτελικός

1. Light Up Your Mind – Wilhelm
2. Tiiu talu tütreke – Kruuv
3. Kuum – Demie feat. Janice
4. Kellega ma tutvusin? – NimmerSchmidt
5. Goodbye to Yesterday – Elina Born ja Stig Rästa
6. Burning Lights – Daniel Levi
7. This Is Our Choice – Triin Niitoja & John4
8. Idiot – Kali Briis Band
9. Minu päike – Luisa Värk
10. Kolm päeva tagasi – Mari

Πέντε τραγούδια θα προκύψουν από κάθε ημιτελικό με 50% televoting και 50% ψήφο κριτικής επιτροπής για να αποτελέσουν την τελική δεκάδα, από την οποία στις 21 Φεβρουαρίου θα προκύψει ο 21ος εκπρόσωπος της χώρας στο διαγωνισμό, που θα λάβει χώρα το Μάιο στη Βιέννη.

Ελευθερία Παπαχριστοδούλου

39 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νικο η Εσθονια το 2011 την πατησε κυριως απο τις επιτροπες καθως ειναι φανερο οτι τα τραγουδια που εχουν πολυ φασαρια δεν εχουν περαση σε αυτους και δεν τα ψηφιζουν γιαυτο και περυσι οι περισσοτερες χωρες εστειλαν μπαλαντες. Και μια παρατηρηση: Το ολο στησιμο της Εσθονιας το 2011 μου θυμισε εντονα τη σκηνικη παρουσια της καλομοιρας το 2008. οσο για τη θεση, οντως παρα ηταν χαμηλη για την εσθονια που λιγο πριν τον τελικο ηταν στη 5αδα των στοιχηματων και τελικα ουτε δεκαδα δεν μπηκε

  2. δυο τραγουδια ξεχώρισα!….Το ενα ειναι superlove…Δεν ξερω γιατι αλλα απο την πρωτη στιγμη μου αρεσε…!!!….και το δευτερο τραγουδι ειναι το Goodbye to Yesterday…!!Πολυ ομορφο και ιδιαίτερο τραγουδι…!!!

  3. Σίγουρα το Goodbye to Yesterday είναι το καλύτερο κι αν το επιλέξουν, έχει διασφαλισμένο το τοπ 10 και μπορεί να πάει ακόμη πιο ψηλά. Πάντως επισκιάζει άνετα όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι και να ακούσουμε ωραία τραγούδια φέτος. Όσο για την Ελλάδα, μας βλέπω να συμμετέχουμε τον Μάιο με την ΕΡΤ…

  4. θελω την sandra nurmsalu ξανα σε εθνικο τελικο :/
    κοπηκε περσι η tanja , ποσο καλυτερα θα χε παει η sandra….

  5. Το καλύτερο απ’όλα είναι το Goodbye to Yesterday. Εναλλακτική πρόταση και ιδιαίτερο, δεν συνηθίζεται στη Eurovision. Νομίζω πως έχει προοπτικές για μια καλή θέση το Μάιο.

  6. πολυ καλα τραγουδια!!πολυ καλο επιπεδο!!!μπραβο στους εσθονους……………ξεχωρισα το exceptional!!πολυ καλο κομματι!!!αλλα και το ule vesihalli taeva……….

  7. στο πρωτο ακουσμα του goodbye to yesterday το βρηκα μετριο αλλα λατρεψα τη φωνη της κοπελας… εε τωρα μη σας τα πολυλογω, το χω ακουσει καπου 30 φορες κ συνεχιζω.. <3 <3

  8. O 2os hmitelikos exei poli kalitera tragudia…my top 5 kai apo tous 2 hmitelikous einai :
    1.Light up your mind
    2.Superlove
    3.Goodbye to Yesterday(olh h istoria m thimizei skuniko 2014 Netherlands,btw kalo tragudaki)
    4.Üle vesihalli taeva
    5.Burning Light

  9. Πρώτος ημιτελικός

    1. Päev korraga – Karl-Erik Taukar: Εφηβικό GreenDayοειδές. Μέτριο = 5/10
    2. Kohvitassi lugu – Miina: Αρκετά ενδιαφέρον και lounge = 7/10
    3. Exceptional -The Blurry Lane: Πολύ καλό!!! 9/10
    4. Hold On – Liis Lemsalu & Egert Milder: Κάτι γίνεται = 6/10
    5. Saatuse laul – Airi Vipulkumar Kansar: Εκνευριστικά folky = 2/10
    6. Üle vesihalli taeva – Maia Vahtramäe: Grower = 7/10
    7. Troubles – Robin Juhkental & The Big Bangers: Ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση στα πρόθυρα του εκνευριστικού = 8/10
    8. Unriddle Me – Elephants From Neptune: Εθιστικό μοτίβο ηλεκτρικής κιθάρας. Στα μείον το ρεφρέν = 8/10
    9. Superlove – Elisa Kolk: Μπαλάντα ραδιοφωνική. Το φοβάμαι γιατί είναι safe και μπορεί να κερδίσει εις βάρος πολύ καλύτερων τραγουδιών = 6/10
    10. Kordumatu – Bluestocking: Kαλό = 7/10

  10. Δεύτερος ημιτελικός

    1. Light Up Your Mind – Wilhelm: Οι νικητές μου πέρσι, επιστρέφουν με ένα εξίσου καλό τραγούδι (όχι σαν το Resignal όμως) = 9/10
    2. Tiiu talu tütreke – Kruuv: Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ = 2/10
    3. Kuum – Demie feat. Janice: Έτσι κι έτσι = 5/10
    4. Kellega ma tutvusin? – NimmerSchmidt: Twin Peaks Revival = 6,5/10
    5. Goodbye to Yesterday – Elina Born ja Stig Rästa: 12/10!!!!!
    6. Burning Lights – Daniel Levi: Επαρκές στο είδος του = 7/10
    7. This Is Our Choice – Triin Niitoja & John4: Καλό αλλά λίγο Ολλανδία 2014 = 8/10
    8. Idiot – Kali Briis Band: Ενδιαφέρουσα ενορχήστρωση αλλά λίγο παρωδία μου κάνει = 6/10
    9. Minu päike – Luisa Värk: Γλυκό ! Αληθεύει πως είναι η γυναίκα του Εσθονού πρωθυπουργού? = 7/10
    10. Kolm päeva tagasi – Mari: 6/10

  11. Για κάποιο λόγο τα τραγούδια της Εσθονίας φέτος μου φαίνονται σχεδόν όλα παρεμφερή.Ίσως επειδή τα περισσότερα κινούνται στο μοτίβο pop-rock με λίγο country και κάποια το ρίχνουν και λίγο σε ποιο ethnic vibes. Ξεχωρίζω το Unriddle Me, που είναι και η πιο αυθεντική “Αμερικανιά” στον Εσθονικό διαγωνισμό. (Μάλλον δεν είναι καλό να ξεχωρίζω τα κομμάτια σε καλές και κακές Αμερικανιές, αλλα δεδομένου ότι κατά κανόνα από εκεί αντλούν τα μουσικά τους μοτίβα, πρέπει να γίνει διάκριση στο ποια είναι πιο αυθεντικά και ποιά απλώς απομιμήσεις). Απ’την άλλη αν ήμουν Εσθονός θα ήθελα να με εκπροσωπήσει το Superlove διότι είναι πράγματι η πιο ασφαλής επιλογή για Eurovision και υπάρχουν και πολλές πιθανότητες αν πάει Βιέννη να εκτοξευθεί στο top 3 (από τις επιτροπές τουλάχιστον). Επειδή όμως δεν είμαι Εσθονός, αν και μ’αρέσει το Superlove, δεν θέλω κι άλλη μπαλάντα για φέτος ειδικά μία που μοιάζει made in Sweden και μου θυμίζει και λίγο Undo, απλώς είναι πιο χαρούμενη. Ένα άλλο που ξεχώρισα είναι το Kolm päeva tagasi που μου θυμίζει λίγο Na Inat (Βουλγαρία 2011), ενώ πολύ καλό είναι και το Goodbye To Yesterday, αλλά προσωπικά μου θυμίζει έναν συγκερασμό του περσινού “ασημένιου” Calm After The Storm με το Need You Know των Lady Antebellum αλλά υποδεέστερο και των δύο μαζί. Από την άλλη γιά άλλους λόγους ξεχωρίζω το Idiot που είναι εμφανές ότι συμμετέχει απλά για να προκαλέσει με τον τίτλο και το παρουσιαστικό του group, το Kuum που αισθάνομαι ότι κάτι θέλει να πεί, αλλά δεν μπορεί (ίσως φταίνε τα εσθονικά…..) και επίσης το Tiiu talu tütreke το οποίο μου είναι ευχάριστο σαν άκουσμα κι έχει και ethnic στοιχεία (που για μένα αυτό είναι ευχάριστο) αλλά είναι αυθεντικό joke entry αλλά δεν θα τα πάει καλά γιατί α) δεν είναι My Slowianie kai β) το’χουμε ξαναδεί το 2008 ώς Leto Svet (by the way R.I.P. Tarmo Leinatamm) και μάλιστα τριγλωσσικό και όλοι ξέρουμε πώς κατέληξε.
    Εν κατακλείδει, πιστεύω πώς τα καλύτερα κομμάτια για να εκπροσωπήσουν την Εσθονία είναι τα: Unriddle Me, Superlove, Goodbye to Yesterday και Kolm päeva tagasi. Θεωρώ πως και τα 4 θα είναι στον Εσθονικό τελικό (αμφιβάλλω μόνο λίγο για το Kolm päeva tagasi) και δεδομένου πως για να κάνω και μιά πρόβλεψη, δεδομένου πώς για να φθάσει ένα κομμάτι στον super τελικό (όπου θα διαγωνισθούν τρία) πρέπει να “εξετασθεί” και από τις επιτροπές θεωρώ από τώρα ως super finalists το Superlove και το Goodbye To Yesterday. Για τον τρίτο super finalist δεν μπορώ να προβλέψω ακόμα κάτι, πάντως με 100% televoting απόφαση για τον εκπρόσωπο, δεν θα είναι το Superlove. Αναμένουμε!
    Υ.Γ. Συγχαρητήρια στους Εσθονούς που έχουν τόσα υποψήφια στην μητρική τους γλώσσα.

    • Αδράττομαι της ευκαιρίας για να κάνω μια ανασκόπηση στην πορεία της Εσθονίας στην Εurovision, τα τελευταία χρόνια.
      2009=10/10: ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, αν είχε προωθηθεί περισσότερο θα μπορούσε να το είχε αφανίσει το Fairytale. (Μπράβο στους Φινλανδούς για το 12άρι). Ήταν όμως πολύ δύσκολη χρονια, όπως και να’χει.
      2010:2/10:Καλή φωνή ο τραγουδιστής, αλλά το τραγούδι ήταν μια cliche, dated και κακόγουστη μπαλάντα που ίσως στα ’60s να είχε απήχηση.
      2011:8/10: Εύθυμο άκουσμα κι έξυπνη σκηνική παρουσία (για κάποιο λόγο το όλο θέαμα μου θύμιζε στήσιμο α λα Secret Combination.). Δεν λές wow αλλά για το μέτριο 2011 πολύ άδικη η 24η θέση.
      2012:5/10: Πώς γίνεται το Kuula, που -πέρα από την καλή φωνή του ερμηνευτή- είναι απλώς μια χιλιοακουσμένη μπαλάντα Eurovision να ισοφαρίζει το επικό Randajad του 2009 είναι πραγματικά αξιοπερίεργο. Και όχι μόνο αυτό, έφτασε την 6η θέση σε πολύ ανταγωνιστική χρονιά ξεπερνώντας και άλλα πολύ καλύτερα όπως το L’Amore E Femmina της Ιταλίας και το Never Forget της Ισλανδίας.
      2013:6/10 στα χνάρια του 2013 (και για μένα καλύτερη φωνή) αλλά πιο δίκαια θέση.
      2014:9/10: Δεν το περίμενα πως θα κέρδιζε τον εσθονικό τελικό (είχα σίγουρη την Sandra Nurmsalu) αλλά μου άρεσε πολύ. Καλό τραγούδι, καλή φωνή σε συνδυασμό με πολύ απιτητική χορογραφία αλλά όταν παρουσιαστηκε στην Κοπεγχάγη αισθανόμουν ότι κάτι ΄έλειπε. Και η αλήθεια έιναι πώς πραγματικά είναι Euphoria δεύτερης διαλογής….
      Υ.Γ.: Στο προηγούμενό μου post που γράφω “Για τον τρίτο super finalist δεν μπορώ να προβλέψω ακόμα κάτι, πάντως με 100% televoting απόφαση για τον εκπρόσωπο, δεν θα είναι το Superlove” εννοώ “Για τον τρίτο super finalist δεν μπορώ να προβλέψω ακόμα κάτι, πάντως ο νικητής της βραδιάς ο οποίος θα βγεί με 100% televoting απόφαση, δεν θα είναι το Superlove”

  12. To Kuula χιλιοακουσμένη γιουροβιζιονική μπαλάντα ενώ το Αmazing ρηξικέλευθο ποπ άκουσμα?
    Διαφωνώ κάθετα με τις βαθμολογίες σου σε αυτά τα 2, για την ακρίβεια θα τις ανέστρεφα!
    Για το Randajad συμφωνώ 100%!!!

    • Το Amazing σε καμία περίπτωση ρηξικέλευθο άλλωστε το χαρακτήρισα Euphoria δεύτερης διαλογής. Απλά δεν σημαίνει ότι είναι και κακό ως τραγούδι. Ξέρω ότι μεταξύ μας έχουμε διαφορές στις βαθμολογίες διότι εγώ πολλές φορές βάζω ψηλότερες βαθμολογίες σε up-tempo ή ethnopop, που απότι έχω καταλάβει δεν σ’αρέσουν αλλά έχουμε και σημεία σύγκλισης όπως το Randajad ή το Call After The Storm. Το βασικό είναι ότι μπορούμε όλοι να πούμε τη γνώμη μας ελεύθερα και ευτυχώς υπάρχει και το site του OGAE, για να ανταλλάσσουμε απόψεις. Και όσο για το Kuula εμένα προσωπικά δεν μου έκανε κλικ. Αλήθεια όμως το L’Amore E Femmina και το Never Forget σου άρεσαν;

      • 2012 Το τοπ 20 μου:

        1)Euphoria = 12/10
        1)Suus = 12/10
        3)Kuula = 10/10
        4)Korake ti znam (Bosnia H) = 9/10
        5)Verjamem (Slovenia) = 9/10
        6)Never Forget = 9/10
        7)Nije ljubav stvar (Serbia) = 8/10
        8)Crno I belo (Σκόπια) = 8/10
        9)You and me (Oλλανδία) = 8/10
        10)Lăutar (Μολδαβία) = 8/10
        11)Love is blind (Λιθουανία) = 8/10
        12)Quédate conmigo (Ισπανία) = 8/10
        13)When the music dies (Αζερμπαϊτζάν) = 8/10
        14)Τime (Israel) = 8/10
        15)Ιταλία = 7/10
        16)Φινλανδία
        17)Κροατία
        18)Γερμανία
        19)Δανία
        20)Πορτογαλία

  13. όπως διαφωνώ και για το 2010 το οποίο σίγουρα αποτελεί αξιόλογη εναλλακτική συμμετοχή.
    ΥΓ: Λατρεύω το επίσημο βίντεο κλιπ του!

  14. Ακούγοντας το κι άλλες φορές, νομίζω ότι η έμπνευση για το Goodbye to Yesterday δεν προέρχεται από τους The Common Linnets, αλλά από το theme song του True Detective. Κι έλεγα που το έχω ξανακούσει… Αλλά όπως είπα πριν, πολύ πιθανό τοπ 5.

  15. 2001 το πιο αισχρό νικητήριο τραγούδι και η χειρότερη συμμετοχή της Εσθονίας!
    2009 αριστούργημα από τα επικά του διαγωνισμού.Εξαιρετική θέση στην πιο ανταγωνιστική eurovision ever!
    2012 για μένα η πιο συγκλονιστική αντρική ερμνημεία στον διαγωνισμό.Συγκινητικό και ανεπανάλυπτο!

    • Νομίζεις τα θυμόμουν? Τα άκουσα τώρα να τα θυμηθώ.Είχα ξεχάσει την αηδία του 2008.Πράγματι ότι χειρότερο.Απλά μισώ τόσο το Everybody…
      Δεν άκουσα τα φετινά παρά μόνο το Goodbye to Yesterday που τόσο ενθουσίασε.Όντως υπέροχο τραγούδι.

      • Εγώ πάντως τέτοια κοινή αποδοχή και ενθουσιασμό όπως για το Goodbye to Yesterday είχα να δω από το 2012 με το Euphoria…
        Λες να έρχεται η 2η νίκη της Εσθονίας?

      • Μήπως εννοούσες τα νικητήρια του 2008,2005?Φαντάστηκα της Εσθονίας του 2005,2008.Σωστά?
        Όσον αφορά το Goodbye to Yesterday θα φανεί, είναι νωρίς ακόμα.Ίσως να μην έχει την τάση του Euphoria αλλά φαίνεται πως η μεγάλη πλειοψηφία θα το αγαπήσει πολύ.Και το καλό είναι πως δεν είναι μόνο τραγούδι των φανς αλλά και τραγούδι επιτροπών και ραδιοφωνικό μακριά από συναγες.

    • giannismits για το 2001 και το 2009 συμφωνούμε απόλυτα, για το 2012 όχι αλλά δεν πειράζει.
      Donnie Darko το 2008 το θεωρώ από τα χειρότερα νικητήρια αλλά το 2001 ακόμα χειρότερο.Για το 2005 προφανώς έχουμε διάσταση απόψεων…

  16. Φέτος, βρισκόμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο με τις χώρες, να επιλέγουν αξιοπρεπή τραγούδια με σοβαρότητα.Ελπίζω και εμείς, να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική και να στείλουμε επιτέλους, ένα ποιοτικό τραγούδι αλλά πολύ φοβάμαι, πως και φέτος, θα στείλουμε μια από τα ίδια.Η Εσθονία, αν στείλει το “goodbye to yesterday, έχει πολλές προοπτικές, να βρεθεί στο τοπ 5.Είναι ιδιαίτερο κομμάτι και ποιοτικό.

  17. Εσθονία λοιπόν χμμμ για στείλει κάτι που μου αρέσει πολύ ή κάτι που απεχθάνομαι μεση δεν υπάρχει. ….

    2006: 8/10
    2007: 8/10
    2008: 0/10 (μας δουλεύουν τώρα? …)
    2009: 10/10 (κομματαρα ! Κλάσης euphoria )
    2010:0/10 (μετά το Rändajad δε στέλνεις αυτό. ..έλεος)
    2011:8/10
    2012:3/10 (αμάν όλο κουλα και κουλα κουλαθηκα !)
    2013:9/10
    2014:9/10

    Μέσος όρος 6/10

  18. Εσθονία (Από τις αγαπημένες μου χώρες στο διαγωνισμό)
    2003: Eighties coming back = 8/10
    2004: Tii = 7/10
    2005: Let’s get loud = 1/10
    2006: Through my window = 3/10
    2007: Partners in crime = 7/10
    2008: Leto Svet = 0/10 (TEΡAΣ)
    2009: Randajad = 12/10 (ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ)
    2010: Sirens = 8/10 (Παρεξηγημένο)
    2011: Rockefeller Street = 9/10 (Έξυπνο ποπ, κλάσσης καλύτερο από την σαπίλα που μας προσέφερε η Σουηδία και η Ιρλανδία την ίδια χρονιά)
    2012: Kuula = 10/10
    2013: Et suus alguse = 8/10
    2014: Amazing = 6/10

    Και από τη δεκαετία του 90 ξεχωρίζω 1996, 1997 , 1998!

    • ”Εφαγες” του 2001 και 2002.Τι βαθμό τους δίνεις?Εγώ 4 και 7 αντίστοιχα.Από δεκαετία ’90 ξεχωρίζω του 1996 και του 1999 που αν θυμάμαι καλά ήταν το 5ο αγαπημένο μου εκείνη τη χρονιά.Και του 2000 ήταν καλό αλλά υπερεκτιμημένο που το είχαν για νίκη.Τώρα θα μου πεις εδώ νίκησε το 2001.Τι να πεις.

  19. Goodbye to Yesterday – Elina Born ja Stig Rästa Υπέροχο!!! Εάν το στείλει η Εσθονία δεν αποκλείω δεύτερη νίκη.

  20. Μετά από ακρόαση όλων των τραγουδιών είναι προφανές ότι το επίπεδο των Εσθονών είναι κάτι παραπάνω από ανεβασμένο… Και με πολλές συνθετικές κι ενορχηστρωτικές προτάσεις! Ξεχώρισα από τον 1ο ημιτελικό τα: Päev korraga, Exceptional και Unriddle Me, ενώ από τον 2ο: Light Up Your Mind, Goodbye to Yesterday και Burning Lights. Αλλά το ‘Goodbye to Yesterday’, όπως πολλοί προείπατε, έχει κάτι ξεχωριστό, σου ‘κολλάει’ με το πρώτο άκουσμα, ιδίως λόγω tempo και της γλυκύτητας που αποπνέει ως σύνολο, και είναι πραγματική, φρέσκια για το διαγωνισμό, μουσική πρόταση! Ελπίζω να επιλεχθεί αυτό και μιλάμε για σίγουρο ΤΟΡ-5. Θερμά συγχαρητήρια στη συμπαθέστατη χώρα της Βαλτικής!

  21. Το goodbye to yesterday μου αρεσε περισσοτερο!!! Ειναι πολυ ομορφο και η μελωδια σου μενει απο την αρχη. Πραγματικα θα παει ψηλα αν το στειλουν.

  22. Το Goodbye to yesterday πιστευω ότι απο τα τραγούδια που εχουμε ακούσει μέχρι τώρα(αυτα που έχουν επιλεγεί και αυτά που είναι σε εθνικούς τελικους και έχουν ήδη δημοσιευθει) είναι το καλύτερο. Το μόνο που μένει είναι να το επιλέξουν και να κοιτάνε για κάτι πολύ ψηλό στη Βιέννη

  23. GOODBYE TO YESTERDAY με διαφορα!!!! ειναι υπεροχο πραγματικα! πιστευω ο,τι καλυτερο εχουμε ακουσει ως τωρα,σε εθνικους τελικους κι σε κομματια που εχουν ηδη επιλεξει οι χωρες….θεωρω πως αν το επιλεξουν οι εσθονοι,που επιβαλλεται,θα βρεθει πολυ ψηλα στην αυστρια….και γιατι οχι πρωτο!
    καλη επιτυχια 😀

  24. Όντως το Goodbye to Yesterday είναι το καλύτερο από όλα αλλά δεν ανατρίχιασα κιόλας στο πρώτο άκουσμα!! Αν επιλεγεί λογικά θα πάει αρκετά καλά. Καλή επιτυχία Εσθονία!!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ