ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε κίνδυνο η συμμετοχή του Vasil;

Πριν από λίγα λεπτά η κρατική τηλέοραση της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία :

Το κανάλι MRT προχώρησε στη σύσταση επιτροπής προκειμένου να εξετάσει διεξοδικά όλες τις δημόσιες αντιδράσεις για τη φετινή συμμετοχή της χώρας. Ο δημόσιος φορέας της Βόρειας Μακεδονίας θα λάβει επιπλέον υπόψην τις υποχρεώσεις του ως συμμετέχουσα χώρα αλλά και μέλος της EBU. Η τελική απόφαση του κοινού θα γνωστοποιηθεί σύντομα.

Meri Popova, αρχηγός αποστολής της Βόρειας Μακεδονίας στον διαγωνισμό της Eurovision.

Πως φτάσαμε στο σημείο αυτό ;

Στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού Here I stand βλέπουμε μεταξύ άλλων ένα πίνακα στα χρώματα της σημαίας της Βουλγαρίας.

Οι όχι και τόσο φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών λόγω πολιτισμικών και ιστορικών διαφορών είχαν ως αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν αντιδράσεις με ορισμένους να κατηγορούν ανοιχτά τον Vasil Garvanliev για προπαγάνδα υπέρ της Βουλγαρίας και επιτηδευμένη χρήση του έργου αυτού.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας αφαίρεσε τον επίμαχο πίνακα από το επίσημο βιντεοκλίπ μην καταφέρνοντας να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Το γεγονός ότι ο Vasil Garvanliev έχει καταγωγή και από τη Βουλγαρία αποτελεί το βασικότερο επιχείρημα όλων όσων την κατηγορούν. Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που τις τελευταίες μέρες μαζεύονται υπογραφές για να γίνει αντικατάσταση καλλιτέχνη.

H απάντηση του Vasil

Ο ίδιος ο Vasil σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της χώρας ξεκαθάρισε οτι :

Απο την πρώτη στιγμή ήξερα ότι το τραγούδι Here I stand είναι εκείνο με το ποίο θέλω να παρουσιάσω τον εαυτό μου και τη χώρα μου. Πιστεύω απόλυτα ότι μαζί με την ομάδα θα παρουσιάσουμε κάτι με αξιοπρέπεια στη σκήνη της Eurovision. Ελπίζω ότι το μήνυμα της πίστης και της ελπίδας για μια καλύτερη μέρα να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε μαζί όλες τις δυσκολίες.

Σε προσωπικό βίντεο στο Facebook δήλωσε επίσης ότι :

Είμαι πρεσβευτής της μουσικής και στη μουσική δεν υπάρχουν θρησκείες, πολιτική, προανσατολισμοί, φυλές ή χρώματα. Δεν είχα καμία απόλυτωςε πρόθεση να βλάψω κανένα. Το ακριβώς αντίθετο !

Δηλώνω υπερήφανος για το project αυτό που αφορά όχι μόνο εμένα αλλά και την ίδια μου τη χώρα και κουλτούρα μέσα από τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα φαίνονται στο βιντεοκλίπ.

Δεν απολογούμαι για το ότι είμαι ο εαυτος μου. Δεν πρόκειται να το κάνω ποτε, δεν είχα την επιλογή πάνω σε αυτό. Ωστόσο έαν πλήγωσα τον ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ, από τα βάθη της καρδιάς μου ζητάω να με συγχωρέσετε.

Η κατάσταση μοιάζει έκτος ελέγχου στους γείτονες μας με το σενάριο απόσυρσης της συμμετοχής να μην μοιάζει καθόλου απίθανο στην παρούσα φάση.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη της φετινής συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας;

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για κάθε νεότερο σχετικά με τη συμμετoxή της Βόρειας Μακεδονίας στη Eurovision 2021.

Πηγή : wiwiblogs.com, eurovoix.com

 

 

Χρήστος Φάβιος
Χρήστος Φάβιος
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Βρυξελλών, recruiter και φανατικός με την Eurovision εδώ και δύο δεκαετίες. Αγαπώ να παρακολουθώ ταινίες, θέατρο και αθλητικές διοργανώσεις, να ταξιδεύω και να γράφω στίχους και ποιήματα.

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Bασικα οχι οτι με νοιάζει τι θα γίνει με το τραγούδι, το οποίο ειναι και από τα πιο αδύναμα και αδιάφορα για φέτος, αλλά ενοχλούμαι ακομα που εκεί, δεν έχουν καταλάβει οτι δεν ειναι απλά Μacedonia, αλλα North Macedonia και με εκνευρίζει που εξακολουθούν να αναφέρονται παντού οι ίδιοι μόνο ως καναλι ΜRT αλλά θα έπρεπε να αναφέρονται επίσημα ως NMRT! Δεν ειναι κανάλι MRT, ειναι το ΝΜRT!

    Αυτή ειναι η συνταγματική του ονομασία και όλοι οι διεθνείς φορείς τους πρέπει να εxουν το χαρακτηριστικό ΝΜ . Σε κάθε δημοσιά ανακοίνωση τους…το προσπερνούν! Μονο εμεις τους μεταφράζουμε ως Bορεια Μακεδονια, οι ίδιοι δεν το βάζουν καν…

    Στα τσακιδια λοιπόν, ας αποχωρίσουν, αφου οι εθνικιστές τους κάνουν τη ζωή αβίωτη και καλά κάνουν και τους γλεντούν οι Βούλγαροι!

    • Πάρα πολύ σωστά!Ο κρατικός τους φορέας θα έπρεπε να λέγεται SMRT(Severna Makedonija όπως οι ίδιοι αποφάσισαν άλλωστε)και στη συμμετοχή τους να μην βλέπουμε το MKD αλλά το RSM(Republika Severna Makedonija) ή το RNM(Republic of North Macedonia).Δεν μπορώ ωστόσο να κατανοήσω τί διαφορές έχουν με τους ομοεθνείς τους και γείτονες Βούλγαρους,καθώς ιστορικά,γλωσσικά και πολιτισμικά είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν παρά αυτά που τους χωρίζουν.Το γεγονός πως η Βουλγαρία ενοχλείται περισσότερο από την Ελλάδα για το ζήτημα της “μακεδονικής”γλώσσας,με ξεπερνάει!Μήπως όμως οι γείτονες,της FYR North Macedonia,περίμεναν διθυράμβους για το τραγούδι του Βασιλάκη,διαπίστωσαν πως θα πάει άπατο και χρησιμοποιούν αυτήν τη δικαιολογία ως πρόφαση για να αλλάξουν και εκείνοι τραγούδι,όπως η Λευκορωσία,και να έχουν καλύτερη τύχη στο διαγωνισμό;Μια εικασία κάνω.Γλυκάθηκαν από την καταξίωση της διπλοσάγονης Tromara την τελευταία φορά και θέλουν να το επαναλάβουν.Τόσα χρόνια συμμετοχών και αποκλεισμών,βρέθηκαν και αυτοί μία φορά στο top10 και αυτό χάρη στις επιτροπές.Και όλοι ξέρουμε το λόγο που ψηφίστηκε μαζικά από τις επιτροπές αλλά καημένε μου Βασιλάκη,δεν είναι κάθε μέρα του Αη Γιώργη!

      • Βάσει της συμφωνίας έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα αρχικά MKD εκτός από τις πινακίδες αυτοκινήτων. Σε όλα τα άλλα το λέει η συμφωνία είναι το MKD , η δικαιολογία ήταν ότι είναι δύσκολο….κοστοβορο κτλ..δηλαδή σαχλαμάρες.

        Για το κανάλι έχω την εντύπωση πως θα το έλεγαν Εθνική Τηλεόραση …δεν άλλαξε….ακόμη….τεσπά….

  2. Τώρα εγώ θα γίνω λίγο κακός. Μήπως είδαν ότι δεν τραβάει το κομμάτι και είπαν ας αποσυρθούμε καλύτερα; Θέλω να πω, τώρα θυμήθηκε το MRT ότι ο εκπρόσωπος που αυτό επέλεξε έχει ρίζες από τη Βουλγαρία; Η επιλογή είχε γίνει πάνω από ένα χρόνο πριν άρα δεν μπορώ να φανταστώ ότι ούτε ένας δεν είδε ένα βιογραφικό του Garvanliev. Και είναι λόγος αποχώρησης οι αρνητικές αντιδράσεις του κοινού; Αν ήταν έτσι καμία χώρα δεν θα πήγαινε ποτέ Eurovision, δεν θυμάμαι χρονιά που να μην υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις για οποιοδήποτε κομμάτι οποιασδήποτε χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, φετινό κιόλας, η Κύπρος. Και μάλιστα για πολύ σημαντικότερο λόγο, καθώς απειλείται ακόμα και με πυρπόληση το ΡΙΚ από τους φανατικούς. Αλλά ήταν σαφείς, δεν αποσύρουμε το El Diablo. Οπότε τι; Θα αποσύρουν μια συμμετοχή απλά και μόνο επειδή ο τραγουδιστής έχει βουλγαρικές ρίζες; Το επίμαχο πλάνο άλλωστε κόπηκε από το βίντεο κλιπ. Κάτι άλλο παίζεται, που ίσως δεν ξέρουμε. Ισως κι η επιτροπή να γίνεται απλά για να δείξουν ότι ασχολούνται και δεν σφυρίζουν αδιάφορα στις αντιδράσεις. Μένει να φανεί. Αλλά θα ήταν πραγματικά βλακώδες να αποχωρήσουν τώρα, πληρώνοντας πρόστιμο, γιατί συνειδητοποίησαν ότι ο Garvanliev έχει ρίζες από Βουλγαρία, μου ακούγεται γελοίο. Τι να πω, ίδωμεν!

  3. Αααα καλα ντάξει… Εναν διαγωνισμό της προκοπής θα δούμε η θα θυμόμαστε του 2019 ως τον τελευταίο? Ελεος… Απο τις 41 χώρες κοντεύουμε να φτάσουμε στις 38… Μια η Αρμενία, μια η Λευκορωσία και τωρα και τα Σκόπια? Ελπίζω οχι!!

  4. Αυτό που με εκνευρίζει εμένα είναι που η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας “ξεχνάει” να χρησιμοποιεί τη νέα ονομασία της χώρας. Στα σοσιαλ της MKRTV σε Facebook, Twitter και Instagram συνεχίζει να εμφανίζεται ως Eurovision Macedonia. Μέχρι και ο Vasil στις αναρτήσεις του “ξεχνάει” να βάζει το North μπροστά από το Macedonia. Η ΕΡΤ ας συνεχίσει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και να το παίζει υπεράνω και να μην διαμαρτύρεται. Σύντομα βλέπω και στην live μετάδοση, το North Macedonia να γίνεται N. Macedonia, και όταν θα ανακοινώνουν την βαθμολογία τους οι γείτονες της MKRTV να μας ξαναλένε “Good evening from Macedonia” ίσα με 50 φορές

  5. Αντικειμενικα κρινετε την μουσικη και μονο φεστιβαλ τραγουδιου ειναι
    Ειναι τραγουδαρα !!!!!!!!!!!!!!!! λες και εισαι σε MUSICAL στο Broadway !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!μακαρι να μην ακυρωθει

  6. Συγγνώμη, μιλάνε στα Σκόπια για προπαγάνδα…
    Για προπαγάνδα;;;
    Ολόκληρη η χώρα τους που ζει σε ένα ψέμα δε τους πειράζει;
    Παίζει να το έκαναν όμως όντως επίτηδες, για να γίνει αυτή η φασαρία που γίνεται τώρα…
    Κ Λ Α Ι Ω!

  7. Τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας θα έπρεπε να είναι το όνομά της χώρας τους το δε τραγούδι να εισαστε αντικειμενικι είναι από τα καλύτερα φέτος και από τίς 40 χώρες θα’ναι λαθος να αποσυρθεί μετά την Ελλάδα το Σαν Μαρίνο και τρεις τέσσερις άλλες συμμετοχές από αλλες χωρες θεωρώ ότι θα κάνει την Έκπληξη φέτος καλή Επιτυχία Σε οποιαδήποτε συμμετοχή χώρας που αναφέρεται σε φωτεινά μηνύματα

  8. Καθόλου παράξενο να το έκαναν επίτηδες έτσι ώστε να πάρει έκταση το θέμα και να δείξουν ότι το θεωρούν τόσο μεγάλη προσβολή να τους ταυτίζουν με τη Βουλγαρία, που είναι ικανοί ακόμα και να αποσυρθούν για μια βουλγαρική σημαία στο βίντεο. Και έτσι να υπενθυμίσουν στους Ευρωπαίους ότι “δεν είναι Βούλγαροι αλλά Μακεδόνες” και μη τυχόν τολμήσει κανένας να τους αποκαλέσει Βούλγαρους, γιατί γυρίζει το μάτι τους!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ