ΒΕΛΓΙΟ: Οι Hooverphonic αποκλειστικά στον OGAE Greece!

Οι Magnificent Three είναι και πάλι μαζί, έτοιμοι για μία ακόμα μουσική περιπέτεια, αυτή τη φορά στο διαγωνισμό της Eurovision. Λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού, οι Hooverphonic συνομίλησαν με το μέλος της συντακτικής ομάδας του OGAE Greece, Χρήστο Φάβιο, όπου και αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη φετινή συμμετοχή τους με το τραγούδι “The Wrong Place”, την προετοιμασία τους για το Ρότερνταμ, τα μελλοντικά σχέδια τους αλλά και για την αδυναμία τους στην Ελλάδα…

Συνέντευξη: Χρήστος Φάβιος | Επιμέλεια: Κρικόρ Κιφορκιάν

Ευχαριστούμε την κ. Inès de Greef (promotion manager της Universal Belgium) του συγκροτήματος για τη συμβολή της στην υλοποίηση αυτής της συνέντευξης.

OGAE Greece: Goeie dag Hooverphonic! Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη αυτή.

Hooverphonic: Καλησπέρα OGAE Greece! Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και φέτος! (γέλια)

O: Εκπροσωπείτε το Βέλγιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά θεωρητικά! Είναι τελικά ο διαγωνισμός αυτός το… σωστό ή το λάθος μέρος για τους Hooverphonic;

H: (Γέλια)… Τραγουδάμε για ένα “λάθος μέρος” (wrong place) αλλά σαφώς η Eurovision είναι ένα σωστό μέρος για εμάς. Χαιρόμαστε πολύ που λαμβάνουμε μέρος στο διαγωνισμό.

O: Περιμένατε ότι θα επιλεχθείτε και για το 2021 εσωτερικά με απευθείας ανάθεση από το VRT;

H: Ναι ξεκάθαρα. Mε το που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός είχαμε αμέσως επαφή με το κανάλι και μας είπε να πάμε και το 2021.

O: Geike, είσαι και πάλι μέρος του γκρουπ από το Νοέμβριο. Πώς φτάσατε σε αυτή την απόφαση; Πώς νιώθεις που θα είσαι εσύ τελικά η τραγουδίστρια των Hooverphonic στη Eurovision;

Geike: Με τον Alex ήρθαμε σε επαφή πέρυσι στα πλαίσια των 20 ετών από την κυκλοφορία του “Mad About You”, υπήρχε μια πολλή ωραία ενέργεια και ατμόσφαιρα όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε πάλι, σκεφτήκαμε να τραγουδήσω εγώ πάλι το κομμάτι και σιγά σιγά φτάσαμε και στην απόφαση να γυρίσω.

Alex: Όντως, σκεφτόμασταν να κάνουμε μια νέα version του “Mad About You” όπου της πρότεινα να είναι εκείνη που θα το τραγουδήσει. Όλα έγιναν έτσι αυθόρμητα και όταν βρεθήκαμε πάλι στο στούντιο για την ηχογράφηση ήταν πολύ ωραία, σαν να έρχεσαι πίσω στο σπίτι σου ένα πράγμα… Κάπως έτσι έγινε η επανένωση.. Μετά από μια βδομάδα γυρνάω και της λέω, εε Geike, θα θυμάσαι φαντάζομαι ότι πάμε και στο Ρότερνταμ το 2021 έτσι; (γέλια). Η ίδια σχεδόν το είχε ξεχάσει. 

G: Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή με φόβιζε πάρα πολύ όλο αυτό, μιλάμε για ένα πραγματικά τεράστιο μουσικό event. Έχω να βρεθώ σε τόσο μεγάλη σκηνή για πάνω από δέκα χρόνια οπότε έπρεπε να το πάρω πιο ψύχραιμα. Αλλά σαφώς είναι κάτι που το ήθελα γενικά, παρακολουθώ το διαγωνισμό από μικρή ηλικία. Και σαφώς και νιώθω ευγνώμων που είμαι εδώ με το γκρουπ και που θα δουλέψουμε μαζί και για τη Eurovision.

A: Ναι ναι, πολλοί φίλοι μας περίμεναν εδώ και καιρό να δουλέψουμε ξανά μαζί. Με το καινούριο μας άλμπουμ και τη Eurovision έχουμε ήδη δύο σκοπούς και πραγματικά ανυπομονούμε. Και φυσικά μας βοηθά πολύ μέσα σε όλο αυτό που ζούμε να είμαστε απασχολημένοι με κάτι. Το νέο άλμπουμ, είναι κάτι που θέλαμε να το κάνουμε από πέρυσι όμως τελικά δεν το καταφέραμε εξαιτίας του πρώτου lockdown. Αργότερα, βρεθήκαμε σε συζητήσεις με τη δισκογραφική για το αν και πότε να το κυκλοφορήσουμε και τελικά πέρασε το 2020 και δεν έγινε. Με την επιστροφή της Geike βρήκαμε ξανά το κίνητρο να κάνουμε ένα νέο άλμπουμ.

Μέσα από αυτή τη λίστα με τα τραγούδι ξεχώρισε η Geike το “The Wrong Place”, το οποίο της άρεσε πολύ.  Όταν έγραψα το τραγούδι με την Charlotte Foret είχαμε πει και με τον Raymond ότι είναι ένα πολύ καλό τραγούδι και κάπως έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε να δημιουργούμε ένα άλμπουμ με σημείο αφετηρίας αυτό. Είναι όντως cool να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό και έτσι πραγματικά προωθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρώτο single του άλμπουμ αυτού. Με τόσα εκατομμύρια κόσμου που το παρακολουθεί.

O: Είναι αλήθεια ότι αμφιταλαντευόσασταν μεταξύ του “The Wrong Place” και ενός ακόμα τραγουδιού; Τι σας οδήγησε στην επιλογή αυτού τελικά;

A: Το ένστικτό μας έλεγε να επιλέξουμε το “The Wrong Place, ” αλλά μετά μπαίνουν οι δεύτερες σκέψεις και δημιουργούνται αμφιβολίες. Τελικά το συζητήσαμε εκτενώς και με τους ανθρώπους του VRT και είπαμε να εμπιστευτούμε το καλό μας προαίσθημα για το “The Wrong Place”. Και η Geike όταν το άκουσε πρώτη φορά αμέσως την εξίταρε…

G: Όντως, μόλις το άκουσα πρώτη φορά είπα αμέσως, ναι αυτό είναι ένα καθαρόαιμο Hooverphonic κομμάτι, και την ίδια ώρα είπα ότι είναι και κάτι φρέσκο, σύγχρονο και σκοτεινό την ίδια στιγμή.

A: Και νομίζω ότι είναι ένα λιγότερο έκδηλο κομμάτι για τη Eurovision.

G: Ακριβώς, και για αυτό ακριβώς το λόγο συμμετέχουμε στο διαγωνισμό, γιατί δεν μας είπανε και δεν πάμε με ένα αμιγώς γιουροβιζιονικό κομμάτι.

Alex: Έτσι, και όταν μας έγινε για πρώτη φορά η πρόταση από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αποδεχτήκαμε την πρόταση αλλά θέλαμε να είμαστε οι εαυτοί μας, να πάμε ως Hooverpohonic και όχι να πάμε με κάτι διαφορετικό, έξω από τα νερά μας, απλώς και μόνο επειδή πάμε στη Eurovision. Και ειλικρινά ελπίζω αυτό να αρέσει στον κόσμο.

O: Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το τραγούδι αυτό;

A: Θες να είμαι ειλικρινής; Λοιπόν μόλις είχε τελειώσει το πρώτο lockdown και, όπως μπορείς να φανταστείς, ήταν μια δύσκολη φάση, η οποία κράτησε πολύ. Ήμουν κλεισμένος σε ένα στούντιο, το οποίο δεν είναι κατά βάση αρνητικό από μόνο του, αλλά σαφώς όχι για 3 ολόκληρους μήνες, και ένας φίλος μου με πήρε τηλέφωνο γύρω στον Ιούλιο και μου λέει είμαι μάνατζερ της Charlotte Foret και η ίδια θα ήθελε να γράψει μαζί σου. Είχε κυκλοφορήσει και ένα single με την μπάντα της, το έπαιξε πολύ σε εναλλακτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Βελγίου που μου άρεσε πολύ. Δέχτηκα, και ήταν πολύ διασκεδαστικό αυτό γιατί γράψαμε για εκείνη, για εμένα, για τους Hooverphonic όχι απλά για τη Eurovision, γράψαμε για την χαρά του πράγματος. Μέσα σε μισή μέρα βγήκε το τραγούδι και μέχρι το βράδυ ήταν έτοιμος και ο στίχος , το οποίο ένα καλό σημάδι όλο αυτό όταν βγαίνουν έτσι τα τραγούδια.

Οι δε στίχοι είναι απλά μια αντίδραση σε ότι δεν ήταν δυνατόν εκείνη τη στιγμή, μέχρι και να ακουμπήσεις κάποιον π.χ. ή να καταλήξεις στο κρεβάτι με το σωστό ή το λάθος άτομο, το να βγεις ένα τέτοιο ραντεβού, όλα αυτά ήταν σχεδόν μια αυτοκαταστροφική πράξη. Δεν μπορούσες να κάνεις one night stand, εκτός και αν ήσουν όντως αυτοκαταστροφικός και είπαμε έτσι να κάνουμε ένα τραγούδι για όλα όσα υποτίθεται ότι δεν πρέπει να κάνεις. Και μετά άκουσα τον Johnny Cash στο ραδιόφωνο και ξεκίνησα να λέω για πλάκα πως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τον βάλουμε στους στίχους. Θέλαμε κάτι πολύ δυνατό στο στίχο για την γυναίκα που θα γυρίσει να πει στον άλλον άντε και γ… (γέλια). ΄Κάπως έτσι γράφτηκε ο στίχος “Don’t you еver dare to wear my Johnny Cash t-shirt” (Μην τολμήσεις και φορέσεις το μπλουζάκι μου με τον Johnny Cash).

O: Γράψατε το τραγούδι μαζί με τη Charlotte Foret από τη Βαλλωνία, το γαλλόφωνο κομμάτι του Βελγίου. Μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία τέλεια συνεργασία μεταξύ Φλαμανδών και Βαλλώνων;

A: Είναι σαφώς ένα βελγικό τραγούδι. Είναι τέλειο αυτό. Και εγώ ο ίδιος είμαι καθαρόαιμος Βέλγος με τη μισή μου οικογένεια να είναι από τη Βαλλωνία και την άλλη μισή από τη Φλάνδρα, και ναι δεν θα ήθελα ποτέ να φτάσουμε στο διαχωρισμό του Βελγίου σε δύο κράτη (γέλια).

O: Οι Ignace D’Haese και Hans Pannecoucke δούλεψαν μαζί σας για την σκηνική σας παρουσία. Δούλεψαν επίσης το 2019 με τους Ολλανδούς που κέρδισαν το διαγωνισμό. Αποτελεί και αυτό ένα δυνατό χαρτί της φετινής σας συμμετοχής;

Α: Απλά προέκυψε αυτό καθώς με αυτούς έχουμε ήδη δουλέψει μαζί εδώ και πολλά χρόνια, έχουν κάνει πολλά σόου και συναυλίες. Έχουμε δουλέψει ήδη από το 2003, φαντάσου ότι με τον Hans ήμασταν και συμμαθητές… Ξέρεις ποιο είναι το θετικό της υπόθεσης; Ότι τους ξέρουμε καλά και ότι αυτοί ξέρουν πολύ καλά τον διαγωνισμό οπότε αυτό μας λύνει κυριολεκτικά τα χέρια. Οπότε, ναι, είναι ένα δυνατό χαρτί, σαφώς, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πώς λειτουργούμε σαν μπάντα.

O: Πραγματοποιήσατε τα γυρίσματα της live-on-tape εμφάνισης σας στο χώρο που διεξήχθη στις Βρυξέλλες ο διαγωνισμός του 1987 με νικητή τον Τζόνι Λόγκαν. Πώς ήταν η εμπειρία των γυρισμάτων;

A: Ήταν μια τέλεια εμπειρία αλλά και αγχωτική.

G: Κάναμε πρόβες πριν την επίσημη λήψη όλη μέρα και ο χώρος ήταν όμορφος. Στην αρχή ήταν πιο χαλαρό το κλίμα… κάναμε και πλάκες μεταξύ μας. Αλλά τη τελευταία ώρα όλα άλλαξαν. 

A: Ναι, όλη αυτή η αίσθηση του να βλέπεις ένα τεράστιο τηλεοπτικό συνεργείο να δουλεύει για εσένα.

G: Βασικά συνειδητοποίησα εκείνη τη στιγμή ότι τα πάντα εξαρτώνται τελικά από την επίδοσή σου στη σκηνή.

A: Εν κατακλείδι, ήταν συναρπαστική εμπειρία, όλα πήγαν καλά και αυτό μετράει στην τελική. Φυσικά ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και όταν θα βρεθούμε στο Ρότερνταμ γιατί σαφώς ήταν διαφορετικό όλο αυτό από το να είσαι ζωντανά στη σκηνή. Το κοινό σαφώς σου δίνει μια ενέργεια.

O: Αναφορικά με την εμφάνισή σας στο Ρότερνταμ μπορείτε, ίσως, να μας αποκαλύψετε κάτι;

A: Θα είναι μια ζωντανή εμφάνιση Hooverphonic, – ok με προηχογραφημένα τα φωνητικά γιατί έτσι θα είναι φέτος ο διαγωνισμός – και στο σύνολό του θα είναι μια εμφάνιση συγκροτήματος. Δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα γιατί έχουμε υποσχεθεί στο VRT να μην μιλήσουμε περισσότερο γιατί αλλιώς… θα μας αποκεφαλίσουν όπως τον τύπο στο videoclip (γέλια)

O: Πέρυσι στο διαδικτυακό διαγωνισμό Eurostream τερματίσατε στην τιμητική 5η θέση. Είναι κάτι που κάνει τις φετινές σας προσδοκίες ακόμα υψηλότερες;

A: Οι ίδιοι οι Βέλγοι μας κάνουν τις προσδοκίες μας ακόμα υψηλότερες (γέλια). Μας λένε πολλοί ότι πρέπει φέτος να είμαστε στην πεντάδα και ότι οποιαδήποτε θέση κάτω από την πέμπτη δεν θα είναι καλή, το οποίο σαφώς ασκεί μια έξτρα πίεση. Πιστεύουμε πολύ στο τραγούδι, αλλά εμείς πάμε και για να διασκεδάσουμε. Διαπίστωσα ότι στον απλό κόσμο που συναντάμε του αρέσει πολύ το τραγούδι, όπως επίσης και σε πολλούς δημοσιογράφους. Από την άλλη, δεν πιστεύω και πολύ στα στοιχήματα. Πιστεύω στην ενέργεια, στον κόσμο… Και στο διαδίκτυο διάβασα θετικά σχόλια και για τον στίχο, ότι είναι έτσι διαφορετικός.

O: Έχετε ακούσει τα υπόλοιπα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού; Έχετε ήδη κάποιο αγαπημένο;

A: Ναι ξεκάθαρα, το Γαλλικό κομμάτι. Πιστεύω ότι η Barbara Pravi έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει. Μ’ αρέσουν επίσης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Θέλω επίσης να πω ένα μεγάλο μπράβο στη συμμετοχή της Ρωσίας γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τραγούδια για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι κάτι στο οποίο πιστεύουμε πολύ και εμείς, και μου αρέσει ειδικά το σημείο που τραγουδάει στα ρωσικά. Α, και της Λιθουανίας επίσης, έχει ωραίο τέμπο. 

O: Ποια είναι η άποψή σας για τη φετινή ελληνική συμμετοχή;

A: Είναι καλό τραγούδι αντικειμενικά, όμως είναι μακριά από τα δικά μου ακούσματα.

O: OK, σεβαστό σαφώς.

A: Αν με ρωτήσεις ποιες χώρες πιστεύω ότι μπορεί να νικήσουν φέτος π.χ. θα σου έλεγα και την Ελβετία, αν και ούτε αυτό είναι στα δικά μου ακούσματα. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι ένας εκ των συνθετών του είναι καλός μου φίλος (γέλια) και δουλέψαμε και μαζί για το επικείμενο μας άλμπουμ. Σαφώς, υπάρχουν διαφορές σχετικά με το τι σου αρέσει εσένα και στο ποιο πιστεύεις ότι θα κερδίσει. Και ναι, ανατρέχοντας στους τελευταίους νικητές του διαγωνισμού μπορώ να σου πω ότι είμαι αρκετά ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα… Mου άρεσε και το τραγούδι της Ολλανδίας το 2019 και της Πορτογαλίας το 2017, ακόμα και η Netta, είχε ένα catchy τραγούδι με ωραίο μήνυμα. Πιστεύω επίσης πολύ στο νέο σύστημα ψηφοφορίας, νομίζω ότι λειτουργεί πολύ καλά.

O: Εννοείτε που έχουμε ξεχωριστά τις ψήφους του κοινού και της επιτροπής;

A: Ναι ακριβώς, ξέρεις, όταν βλέπω μόνο τις ψήφους της επιτροπής, διαφωνώ τόσο πολύ και ευτυχώς μετά βλέπω τι ψηφίζει ο κόσμος και λέω οκ επιτέλους κάτι σωστό. Και εμείς ακόμα στο Eurostream τα πήγαμε καλύτερα στο κοινό από ότι στις επιτροπές.

O: Οπότε πιστεύετε ότι και φέτος στο Ρότερνταμ θα έχετε μια καλύτερη θέση στην ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού;

A: Δεν ξέρω, δεν τολμάω ακόμα να κάνω καμία πρόβλεψη για αυτό.

G: Θα πάμε να δώσουμε την καλύτερο μας εαυτό και να το διασκεδάσουμε.

O: Κυκλοφορείτε ένα νέο άλμπουμ στις 7 Μαΐου, με τίτλο “Κρυμμένες Ιστορίες”. Πείτε μας παραπάνω για αυτό.

H: Θα είναι ένα vintage Hooverphonic άλμπουμ, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Θα έχει δέκα τραγούδια και φυσικά το “The Wrong Place” θα είναι μέσα. 

O: Ανακοινώσατε πρόσφατα το πρόγραμμα της επικείμενης Ευρωπαϊκής σας περιοδείας. Αν δεν κάνω λάθος δεν βλέπω δυστυχώς την Ελλάδα μέσα. Υπάρχει πιθανότητα να προστεθεί κάποια συναυλία στην Ελλάδα;

A: Αχ, η Ελλάδα, πόσο ωραίο φαγητό έχετε, θυμάμαι ακόμα πόσο καλά φάγαμε στην ταβέρνα πίσω από το Χίλτον τότε που ήρθαμε πριν από δύο χρόνια το 2019. (γέλια). Ναι, σκοπεύουμε να έρθουμε στην Ελλάδα πάλι μέσα στο πρώτο μισό του 2022, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ανυπομονούμε να έρθουμε πίσω στην Ελλάδα. Γενικά είναι πιο εύκολο να έρθουμε σε μία χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κτλ.  Έχουμε έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα, έχουμε γυρίσει και videoclip στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, μια συναυλία πάλι στην Ελλάδα θα ήταν μια ..εμπειρία γεμάτη συναίσθημα.

O: Τη θυμόμαστε αυτή τη συναυλία το 2019, όταν και πάλι είχατε μιλήσει αποκλειστικά στον OGAE Greece.

A: Θα σου αποκαλύψω ότι όταν ήμασταν στα παρασκήνια της συναυλίας στην Αθήνα, εκείνο τον καιρό είχαμε ολοκληρώσει την ηχογράφηση του τραγουδιού με το οποίο θα πηγαίναμε στο διαγωνισμό, το οποίο δεν ήταν το “Release me”, ήταν ένα άλλο που δεν κυκλοφορήσαμε ποτέ τελικά. Θυμάμαι, με έχει πάρει τηλέφωνο ο Ignace και μου εκμυστηρεύτηκε ότι, δεν το ένιωθε το κομμάτι εκείνο, δεν ήταν Hooverphonic και δεν μας ταίριαζε. Την ίδια αίσθηση είχα και εγώ και το είπα στους άλλους δύο του συγκροτήματος. Οκ, πάμε με το “Release me”. Την επόμενη μέρα ο Ignace άκουσε για πρώτη φορά το τραγούδι και δέχτηκε να πάμε με αυτό. Ήταν ένα ιδιαίτερα προσωπικό τραγούδι γιατί αναφέρεται στον πατέρα μου που πέθαινε.

https://ogaegreece.com/archives/72726

O: Θα θέλατε να αφήσετε ένα μήνυμα στους Έλληνες fans;

H: Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και την αγάπη σας τόσα χρόνια! Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά και ανυπομονούμε να έρθουμε και πάλι στην Ελλάδα για συναυλίες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Hooverphonic διαγωνίζονται στον Πρώτο Ημιτελικό την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 και θα εμφανιστούν στην 11η θέση.

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή των Hooverphonic στη Eurovision 2021 αλλά και για περισσότερες συνεντεύξεις με καλλιτέχνες από τον φετινό διαγωνισμό!

Πηγή φωτογραφιών: eurovision.tv – Zeb Daemen

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τιμή μας που συμμετέχετε στον αγαπημένο μας Διαγωνισμό.
    Καλή επιτυχία!

  2. Εξαιρετικο συγκρότημα! Μια συμμετοχή φοβερά υποτιμημένη (και φέτος). Το wrong place αξίζει τουλάχιστον μία θέση στον τελικό. Προσωπικά το έχω κοντά στην δεκάδα μου με ανοδικές τάσεις!
    Μακάρι να το δούμε και στον τελικό του Σαββάτου… Ελπίζω οι επιτροπές να το σώσουν! Καλή επιτυχία!!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ