ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Συμμετοχές που γλύτωσαν οριακά τους μηδέν βαθμούς… (Μέρος 2ο)!

Το αφιέρωμά μας για τις συμμετοχές που γλύτωσαν οριακά τους μηδέν βαθμούς στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνεχίζεται με το δεύτερο μέρος. 

Θυμηθείτε το πρώτο μέρος ΕΔΩ!

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παππάς & Κρικόρ Κιφορκιάν 
1975

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, το 1975 μεταφέρεται για πρώτη φορά στη Σουηδία και δεκαεννέα χώρες λαμβάνουν μέρος σε αυτόν. Ιδιαίτερα σημαντική χρόνια, καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά το σύστημα ψηφοφορίας “1-8, 10 και 12 βαθμοί” που ισχύει μέχρι και σήμερα. Η Ολλανδία στέφεται μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού όμως η Τουρκία, με εκπροσώπους την Semiha Yanki και το τραγούδι “Seninle Bir Dakika” είναι αυτή που τερμάτισε στη τελευταία θέση λαμβάνοντας μόλις τρεις βαθμούς από το Μονακό. Αυτοί ήταν και οι μοναδικοί βαθμοί της γειτονικής μας χώρας, η οποία τη χρονιά εκείνη έκανε το ντεμπούτο της στον θεσμό.

1977

Δύο χρόνια αργότερα, στη Eurovision του 1977 που φιλοξενείται στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, μια χώρα με γενικά καλές συμμετοχές και άρτια βαθμολογικά αποτελέσματα έμελλε να βρεθεί στον… πάτο του πίνακα με μόλις δύο βαθμούς από τη Γερμανία. Ο λόγος για τη Σουηδία η οποία εκπροσωπήθηκε από το τραγούδι “Beatles” του συγκροτήματος Forbes.

1978

Το πανέμορφο Παρίσι φιλοξενεί τον 23ο κατά σειρά διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Είκοσι χώρες λαμβάνουν μέρος από τις οποίες το Ισραήλ ξεχωρίζει και κερδίζει για πρώτη φορά τη πρώτη θέση. Στην τελευταία θέση με μηδέν βαθμούς η Νορβηγία, η οποία με τη σειρά της, βαθμολογεί τη συμμετοχή “Anna rakkaudelle tilaisuus” της  Φινλανδίας (με ερμηνεύτρια την Seija Simola) με δύο βαθμούς. Αυτοί είναι και οι μοναδικοί που πήρε η Φινλανδία τη βραδιά εκείνη…

https://www.youtube.com/watch?v=LGCSJVUN3h4

1980

Το 1980 η Χάγη φιλοξένησε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision μετά την άρνηση του Ισραήλ να διοργανώσει τον διαγωνισμό για δεύτερη συνεχή χρονιά. Δεκαεννέα συνολικά χώρες έλαβαν μέρος τότε με τον Johnny Logan να σημειώνει τη πρώτη από τις τρεις νίκες του. Το ?? Μαρόκο στη μοναδική του συμμετοχή ποτέ στο διαγωνισμό τερμάτισε στη προτελευταία θέση με μόλις επτά βαθμούς που έλαβε από την Ιταλία. Η συμμετοχή της αραβόφωνης χώρας ήταν η σύνθεση “Bitaqat Hub” (بطاقة حب)” σε ερμηνεία της Samira Bensaïd.

1985

Πέντε χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να βρεθεί μια χώρα να γλυτώσει οριακά από το απόλυτο μηδέν. Στη Eurovsion του 1985 λοιπόν, που διεξάχθηκε  στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το  Βέλγιο ήταν αυτό που τερμάτισε στη τελευταία θέση, έχοντας λάβει επτά βαθμούς από την επιτροπή της Τουρκίας. Η συμμετοχή του ήταν η σύνθεση “Laat me nu gaan” σε ερμηνεία της Linda Lepomme. 

1987

Οι Βρυξέλλες υποδέχονται 22 χώρες για το 32ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Στην τελευταία θέση με μηδέν βαθμούς τερματίζει η Τουρκία, ενώ η Αποτέλεσμα εικόνας για flag of Spain Ισπανία με τους 10 βαθμούς που έλαβε από την Ελλάδα θα γλυτώσει τα χειρότερα. Η συμμετοχή της χώρας της Ιβηρικής εκείνη τη χρονιά ήταν το “No estás solo” με την Patricia Kraus.

1988

Ο 33ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, διοργανώθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με τη συμμετοχή 21 χωρών. Στην τελευταία θέση χωρίς κανένα βαθμό τερμάτισε η Αυστρία. Η Φινλανδία με τους Boulevard και το τραγούδι “Nauravat silmät muistetaan” χάρη στους 3 βαθμούς του Ισραήλ γλυτώνει από το απόλυτο μηδέν. Δυο θέσεις πιο ψηλά θα βρεθεί το Βέλγιο με το “Laissez briller le soleil” σε ερμηνεία του Reynaert το οποίο θα λάβει 5 βαθμούς από τη Γαλλία.

https://www.youtube.com/watch?v=kUOq-1SS7w0

1991

Ο διαγωνισμός της Eurovision του 1991 έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη των απανταχού φίλων του για το θρίλερ με την ισοψηφία στην πρώτη θέση μεταξύ Carola και Amina. Για την Αυστρία είναι σίγουρα μια χρονιά που θα θέλει να ξεχάσει μετά την τελευταία θέση και τους μηδέν βαθμούς. Για τη Γιουγκοσλαβία τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το κλασικό διαμάντι πλέον “Brazil”(Бразил) που ερμήνευσε χαριτωμένα η Baby Doll γλύτωσε τα χειρότερα παίρνοντας ένα βαθμό από τη Μάλτα.

1992

Το 1992 ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision φιλοξενείται στο Μάλμε της Σουηδίας και είκοσι τρεις χώρες λαμβάνουν μέρος σε αυτόν. Το Λουξεμβούργο συμμετέχει με ένα τραγούδι στην εθνική του γλώσσα και όχι στα Γαλλικά. Τίτλος του: “Sou fräi” και οι ερμηνευτές του οι Marion Welter & Kontinent. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η συμμετοχή δεν καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να λάβει μόλις δέκα βαθμούς στο σύνολο και αυτούς, όλους από τη Μάλτα!

1993

Στο Μίλστριτ της Ιρλανδίας διεξάγεται η 38η έκδοση του διαγωνισμού της Eurovision με τη συμμετοχή 25 χωρών. Στην τελευταία θέση τερματίζει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες συμμετοχές όλων των εποχών. Η Barbara Dex (η αφορμή πίσω από το βραβείο της πιο κακοντυμένης συμμετοχής) με το “Iemand als jij” για λογαριασμό του Βελγίου η οποία έχει λάβει καθ’ όλη τη βραδιά μόλις τρεις βαθμούς από τη Γερμανία.

1994

Το 1994 στο Δουβλίνο, 25 χώρες θα διεκδικήσουν τη νίκη. Στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, χωρίς να έχει λάβει κανέναν βαθμό, θα βρεθεί η Λιθουανία στην παρθενική της συμμετοχή. Μια θέση πιο ψηλά, με 2 βαθμούς από την Ελλάδα θα τερματίσει η Εσθονία με τη Silvi Vrait και το τραγούδι “Nagu merelaine”. Τρίτη από το τέλος θα βρεθεί εκείνη τη χρονιά η Ολλανδία με τη Willeke Alberti και το τραγούδι “Waar is de zon?” που έλαβε 4 βαθμούς από την Αυστρία.

1995

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, Δουβλίνο, φιλοξενεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν 23 χώρες. Στη τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα βρέθηκε η συμμετοχή της Γερμανίας “Verliebt in Dich” με εκπροσώπους τους Stone & Stone, η οποία ψηφίστηκε μόνο από τη Μάλτα με μόλις έναν βαθμό!

1998

Ο 43ος διαγωνισμός της Eurovision διοργανώθηκε στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ρουμανία με τη Mălina Olinescu και το “Eu cred” έλαβε συνολικά 6 βαθμούς, όλους από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 22η θέση. Μία θέση πιο πάνω, στην 21η, βρέθηκε η συμμετοχή της  Σλοβακίας “Modlitba” της Katarína Hasprová και τους 8 βαθμούς από την Κροατία. Δυστυχώς, η χώρα μας με το αποτέλεσμά της σε αυτήν την χρονιά, δε θα μπορέσει να λείψει από αυτό το αφιέρωμα. Η ελληνική συμμετοχή “Μια κρυφή ευαισθησία” με ερμηνευτές τη Διονυσία Καρόκη και το συγκρότημα Θάλασσα, θα βρισκόταν στη τελευταία θέση με μηδέν βαθμούς, αν δεν συμμετείχε την ίδια χρονιά η Κύπρος η οποία μας έδωσε 12 βαθμούς, με αποτέλεσμα να τερματίσουμε στην 20η θέση (αντί της 25ης) η οποία ήταν και η χειρότερή μας μέχρι τότε.

1999

Η Ιερουσαλήμ έχει την τιμή να διοργανώσει τη πρώτη Eurovision με playback μουσική, χωρίς τη διεύθυνση ζωντανής ορχήστρας. Πολλά προβλήματα στον ήχο, που επηρέασαν σαφώς τις περισσότερες των συμμετοχών ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν αυτός ήταν ο υπεύθυνος των χαμηλών βαθμολογιών των παρακάτω συμμετοχών. Τελευταία με μόλις έναν βαθμό από την Κροατία τερμάτισε η Αποτέλεσμα εικόνας για flag of Spain Ισπανία με το “No quiero escuchar” της Lydia ενώ μόλις μια θέση πιο ψηλά με τους διπλάσιους βαθμούς (2) βρέθηκε η Κύπρος με το “Θα ‘ναι έρωτας” σε ερμηνεία της Μαρλαίν Αγγελίδου. Αν και μεγάλο φαβορί, η Κύπρος εν τέλει συγκίνησε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίστοιχο επίτευγμα με της Ελλάδας της προηγούμενης χρονιάς κατόρθωσε το 1999 η Πορτογαλία. Ο Rui Bandeira με το “Como tudo começou” καταφέρνει να πάρει τους μοναδικούς του 12 βαθμούς από τη Γαλλία.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος, θα δούμε ποιες αντίστοιχες συμμετοχές γλύτωσαν τους… μηδέν βαθμούς μεταξύ του 2000 και του 2019. 

Μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερα αφιερώματα του OGAE Greece κάνοντας click ΕΔΩ!

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ