ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Συμμετοχές που γλύτωσαν οριακά τους μηδέν βαθμούς… (Μέρος 3ο)!

Το αφιέρωμα για τις συμμετοχές που γλύτωσαν οριακά τους μηδέν βαθμούς στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ολοκληρώνεται με το τρίτο και τελευταίο μέρος.

Θυμηθείτε το πρώτος μέρος ΕΔΩ και το δεύτερο ΕΔΩ!

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παππάς & Κρικόρ Κιφορκιάν 
2000

Η Στοκχόλμη φιλοξενεί τον διαγωνισμό της Eurovision για δεύτερη φορά, μετά τη πρώτη το 1975. 24 χώρες συμμετέχουν στον διαγωνισμό του 2000, στον πρώτο διαγωνισμό της νέας χιλιετίας. Το  Βέλγιο για 8η φορά στην ιστορία του τερματίζει στη τελευταία θέση, αυτή τη φορά χάρη στους 2 βαθμούς από την τότε Π.Γ.Δ.Μ. Η συμμετοχή του ήταν το τραγούδι “Envie de vivre” σε ερμηνεία της Nathalie Sorce. 

2001

Η Κοπεγχάγη φιλοξένησε τη Eurovision 2001 στο Parken Stadium, ένα από τα μεγαλύτερα στάδια της Ευρώπης. 23 χώρες έλαβαν μέρος τότε με την  Νορβηγία να τερματίζει για 9η φορά στην ιστορία του θεσμού στη τελευταία θέση, έχοντας λάβει μόλις 3 βαθμούς από την Πορτογαλία. Εκπρόσωπος της χώρας ο καλλίφωνος Haldor Lægreid ο οποίος ερμήνευσε τη μπαλάντα “On my own”, η οποία έμοιαζε τρομακτικά με το “All by myself” που έχουν ερμηνεύσει αρχικά ο Eric Carmen και μετέπειτα η Celine Dion.

2003

Το 2003 είναι η σειρά της Ρίγα της Λετονίας να φιλοξενήσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Είκοσι έξι χώρες συμμετέχουν σε αυτόν με τελευταία να τερματίζει για πρώτη φορά και μάλιστα σκανδαλωδώς με 0 βαθμούς η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Η διοργανώτρια Λετονία που εκπροσωπείται από το συγκρότημα F.L.Y. και το τραγούδι “Hello from Mars”, συγκεντρώνει μόλις πέντε βαθμούς από τη γειτονική Εσθονία και τερματίζει στην 24η θέση.

2004

Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί την 49η έκδοση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος για πρώτη φορά διεξάγεται σε δύο βραδιές (Ημιτελικός – Τελικός). Οριακά από το απόλυτο μηδέν, τη βραδιά του Τελικού, η συμμετοχή της Νορβηγίας η οποία καταφέρνει και ψηφίζεται με 3 βαθμούς, όλους από τη Σουηδία! Υπενθυμίζουμε πως εκπρόσωπος της Νορβηγίας τότε,  ήταν ο πολύ καλός Knut Anders Sørum και το τραγούδι που ερμήνευσε είχε τίτλο “High”. Μία θέση πιο πάνω, στη προτελευταία, βρέθηκε ο Chris Doran με το τραγούδι “If My World Stopped Turning” για λογαριασμό της Ιρλανδίας. Τη συμμετοχή της Ιρλανδίας ψήφισε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, με 7 βαθμούς.

2006

Επιτέλους ο διαγωνισμός έρχεται στην Αθήνα μας. 2006 και η σκηνή της Eurovision μοιάζει με αρχαίο θέατρο που όμως συνδυάζει παράλληλα τη σύγχρονη τεχνολογία με τις LED οθόνες ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε πυροτεχνήματα σε συμμετοχές! Δύο ήταν οι χώρες που φλέρταραν το 2006 με το απόλυτο μηδέν. Μία από αυτές ήταν η  Μάλτα με το “I Do” του Fabrizio Faniello που έλαβε μόλις 1 βαθμό από την Αλβανία και η άλλη ήταν το   Ισραήλ με τη συμμετοχή “Together We Are One” σε ερμηνεία του Eddie Butler που έλαβε 4 βαθμούς από τη Γαλλία.

2007

Περνάμε στο 2007 όπου το παγωμένο Ελσίνκι μετά τη νίκη των Lordi την προηγούμενη χρονιά φιλοξενεί τον διαγωνισμό στα εδάφη του. 24 χώρες διαγωνίστηκαν στον μεγάλο Τελικό εκ των οποίων οι δέκα προέκυψαν από τη φάση του Ημιτελικού. Στη τελευταία θέση τερμάτισε η Ιρλανδία με το φολκλορικό συγκρότημα Dervish και το τραγούδι “They Can’t Stop The Spring” το οποίο έλαβε τους μοναδικούς 5 βαθμούς του από την Αλβανία.

Έκτοτε καμία άλλη χώρα δεν έχει φλερτάρει τόσο έντονα με τους μηδέν βαθμούς στον τελικό. Ιδιαίτερα μετά την αλλαγή στον τρόπο παρουσίασης της βαθμολογίας από το 2016 και μέχρι σήμερα και την άθροιση των βαθμολογιών κοινού και κριτικών επιτροπών, οι πολύ χαμηλές βαθμολογίες σπανίζουν. Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε ποιες χώρες ξεχωριστά στις δυο βαθμολογίες έφτασαν τόσο κοντά στους μηδέν βαθμούς.

2016

Το 2016 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας φιλοξενείται ο 61ος διαγωνισμός της Eurovision. Στην τελευταία θέση τερματίζει η Γερμανία με το “Ghost” της Jamie-Lee. Συνολικά κατέλαβε 11 βαθμούς (1 από τις κριτικές επιτροπές και 10 από το κοινό). Η επιτροπή της Γεωργίας έσωσε τη γερμανική συμμετοχή από τους μηδέν βαθμούς στη βαθμολογία των επιτροπών.

2017

Το Κίεβο της Ουκρανίας φιλοξενεί το 2017 το διαγωνισμό της Eurovision. Τελευταία εκείνη τη χρονιά τερμάτισε η Αποτέλεσμα εικόνας για flag of SpainΙσπανία με το Manel Navarro και το “Do It for Your Lover” το οποίο συγκέντρωσε μόλις 5 βαθμούς, όλους από την τηλεψηφοφορία της Πορτογαλίας. Μια θέση πιο ψηλά η Γερμανία με τη Levina και το τραγούδι “Perfect Life”. Η ζωή μάλλον με μόλις 6 βαθμούς (3 από τις κριτικές επιτροπές και 3 από το κοινό) δεν πρέπει να ήταν τόσο τέλεια. Η μοναδική επιτροπή που ψήφισε το τραγούδι της Γερμανίας ήταν η Ιρλανδέζικη, ενώ μόνο το ελβετικό κοινό είχε τη συγκεκριμένη συμμετοχή στη δεκάδα του.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο συμμετοχές που ακολουθούν. Η συμμετοχή της Δανίας “Where I Am” με την Anja τερματίζει στην 20η θέση με 77 βαθμούς ( 69 από τις κριτικές επιτροπές και 8 από το τηλεοπτικό κοινό). Οι μοναδικοί τηλεθεατές που συγκινήθηκαν από τη σπαραχτική ερμηνεία της Anja ήταν οι Αυστραλοί οι οποίοι την κατέταξαν στην 3η θέση της τηλεψηφοφορίας της Αυστραλίας. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και με τη συμμετοχή της Αυστραλίας “Don’t Come Easy” με τον Isaiah που τερμάτισε στην 9η θέση με 173 βαθμούς (171 από τις κριτικές επιτροπές και 2 από το τηλεοπτικό κοινό). Η μοναδική χώρα η οποία έδωσε βαθμούς στην Αυστραλία εκείνη τη χρονιά μέσω της ψηφοφορίας του τηλεοπτικού κοινού ήταν η Δανία.

2019

Ο τελευταίος μέχρι στιγμής διαγωνισμός της Eurovision που διεξήχθη ήταν το 2019 στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Την τελευταία θέση του τελικού κατέλαβε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με το Michael Rice και το τραγούδι “Bigger Than Us” με 11 βαθμούς (8 από τις κριτικές επιτροπές και 3 από το τηλεοπτικό κοινό). Η γειτονική Ιρλανδία ήταν η μοναδική χώρα που αντάμειψε στην ψηφοφορία του κοινού τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνης της χρονιάς. Στην 22η θέση τερμάτισε η συμμετοχή της Αποτέλεσμα εικόνας για flag of Spain Ισπανίας “La Venda” με το Miki συγκεντρώνοντας συνολικά 54 βαθμούς (1 από τις κριτικές επιτροπές και 53 από το τηλεοπτικό κοινό). Η μοναδική κριτική επιτροπή που εκτίμησε τη συμμετοχή της Ισπανίας ήταν η ρώσικη.

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του OGAE Greece για τις χώρες που γλύτωσαν το απόλυτο μηδέν εξαιτίας της ψηφοφορίας μιας χώρας. Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε ποιες χώρες χρειάστηκε να σωθούν και πόσες φορές καθώς και ποιες ήταν οι “ευεργέτησες” χώρες και πόσους βαθμούς έχουν δώσει συνολικά.

*Στις χώρες έχουν συμπεριληφθεί και οι χρονιές από το 2016 και μετά.

*Στους βαθμούς που έδωσαν οι χώρες έχουν συμπεριληφθεί και οι χρονιές από το 2016 και μετά.

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για αντίστοιχα αφιερώματα… 

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ