ΑΛΒΑΝΙΑ: Η Jonida Maliqi αποκλειστικά στον OGAE Greece!

Η πρώτη συμμετοχή που ολοκληρωμένα επιλέχθηκε (και) για τη φετινή Eurovision προήλθε από την γειτονική μας Αλβανία. Η Jonida Maliqi, μετά από μια ψηφοφορία θρίλερ, κατάφερε να κερδίσει τη πρώτη θέση στο Festivali i Këngës 57, ερμηνεύοντας το «Ktheju Tokës» («Επιστρέψτε στη χώρα») σε σύνθεση και στίχους του Eriona Rushiti. Μιας και το συγκεκριμένο, δημοφιλές φεστιβάλ λειτουργεί ως εθνικός τελικός για τη χώρα, η Jonida Maliqi αποτελεί για το 2019 την εκπρόσωπο της Αλβανίας στη Eurovision.

Ο OGAE Greece είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει μια συνέντευξη με την 36χρονη ερμηνεύτρια αποκλειστικά για το site και τους αναγνώστες του. Μέσω των απαντήσεων, μπορεί κανείς να γνωρίσει καλύτερα την φετινή εκπρόσωπο της Αλβανίας αλλά και να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το «Ktheju Tokës». Η συνέντευξη ολοκληρώνεται με ένα πολύ όμορφο video μέσα από το οποίο, η Jonida Maliqi στέλνει τις δικές της ευχές τόσο στο σωματείο και τα μέλη του όσο και στους Έλληνες eurofans γενικότερα.

Συνέντευξη: Στέφανος Χαρπαντίδης | Ευχαριστούμε τον Andri Xhahu από την Αλβανική αποστολή για την βοήθεια και την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού, καθώς και την Elona Malosmani από την Αλβανική Ραδιοτηλεόραση RTSH για όλη τη πολύτιμη βοήθεια. 

OGAE Greece: Jonida, καλησπέρα! Αρχικά, συγχαρητήρια για τη νίκη σου στο Festivali i Këngës 57 αλλά και φυσικά για την ευκαιρία που σου δίνεται να εκπροσωπήσεις την Αλβανία στη Eurovision 2019! 

Jonida Maliqi: Γεια σας! Ευχαριστώ πάρα πολύ και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα και για την συνέντευξη αυτή! 

O.G.: Πριν απ’ όλα, θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για τον εαυτό σου; Έτσι, για να σε μάθουμε καλύτερα! 

J.M:  (γέλια) Βεβαίως! Λοιπόν, γεννήθηκα στα Τίρανα, στις 26 Μαρτίου 1983. Ασχολήθηκα με το τραγούδι από τότε που ήμουν εννέα ετών, οπότε ουσιαστικά έχω μεγαλώσει στη σκηνή. Έχω σπουδάσει κλασικό τραγούδι στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών στα Τίρανα. Εκτός από τη μουσική, έχω τη δική μου επιχείρηση εδώ και μια δεκαετία, η οποία σχετίζεται με τη μόδα. Μέσω αυτής, προσπαθώ και ‘γω η ίδια να λανσάρω τη μόδα στη χώρα μου.

O. G.: Ήταν η πρώτη σου συμμετοχή αυτή στο Festivali i Këngës;

J. M.: Όχι. Στο «Festivali i Këngës» συμμετείχα για πρώτη φορά όταν ήμουν 13 ετών. Είχα συνεργαστεί τότε με τον τενόρο Aleksander Rrapi στο τραγούδι «Planeti i fëmijëve». Έκτοτε, έχω λάβει μέρος ξανά αρκετές φορές. Απλώς έτυχε να λείπω για μία δεκαετία πριν επιστρέψω το 2018 στο φεστιβάλ και χαίρομαι πολύ που κέρδισα τη πρώτη θέση. 

O. G.: Πολλοί fans του διαγωνισμού στην Ελλάδα παραλληλίζουν το τραγούδι σου «Ktheju Tokës» με αυτό της Γιάννας Τερζή («Όνειρό μου – Ελλάδα 2018). Ισχυρίζονται ότι περιέχουν το ίδιο μήνυμα – την επιστροφή πίσω στις ρίζες μας. Ποια η δική σου άποψη επάνω σε αυτό;

J. M.: Θεωρώ πως η επιστροφή στις ρίζες μας και η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Στο δικό μου τραγούδι, αυτό το μήνυμα μπορεί κάποιος να το δει με διαφορετικές οπτικές. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτά τα δύο είναι τα μόνα τραγούδια που περιέχουν μηνύματα αυτού του είδους! 

O. G.: Το φετινό Festivali i Këngës χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολο! Σίγουρα η νίκη σου αυτή σε γεμίζει με αισιοδοξία για το ταξίδι στο Tel Aviv, σωστά; 

J. M.: Ναι, σίγουρα! Κάθε βραβείο και νίκη είναι μια επιβράβευση της σταδιοδρομίας για έναν καλλιτέχνη. Κατά τη διάρκεια των 26 χρόνων μου στη μουσική βιομηχανία, έχω κερδίσει πολλά βραβεία, αλλά το τελευταίο, στο «Festivali i Këngës», με φέρνει πιο κοντά σε ένα μεγάλο όνειρό μου: τη Eurovision! 

O. G.: Πέρυσι ο Eugent κατετάγη στην 11η θέση του Μεγάλου Τελικού! Μήπως αυτή η πολύ καλή θέση σου προκαλεί άγχος;

J. M.: Η Eurovision όπως και να ‘χει είναι μια μεγάλη ευκαιρία για κάθε καλλιτέχνη να εμφανισθεί στη διεθνή σκηνή και να προσπαθήσει για το καλύτερο. Προσωπικά, θέλω να πάρω και να δώσω τη θετική ενέργειά μου μέσα από τη μουσική και την τέχνη μου. Θέλω να φτάσουμε στον τελικό του διαγωνισμού αλλά αυτό δεν είναι μια έμμονη ιδέα. Προτιμώ παράλληλα με τους υψηλούς μας στόχους να απολαύσουμε το ταξίδι και σε συνδυασμό με τη δουλειά θα έρθεις και η επιτυχία.

O. G.: Δήλωσες ότι θα ήθελες να τραγουδήσεις το τραγούδι σου στην Αλβανική γλώσσα. Φοβάσαι ότι η χρήσης της Αγγλικής γλώσσας θα χαλάσει το νόημα του τραγουδιού;

J. M.: Όχι, όχι, δε νομίζω. Η χρήση της Αγγλικής γλώσσας, δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο «Ktheju Tokës». Η Αλβανική γλώσσα, όμως, ταιριάζει καλύτερα στο μήνυμα του τραγουδιού. Επιπλέον, έχει ζητηθεί και από τους ξένους fans και κριτικούς να μην το αλλάξουμε. Και η γνώμη τους είναι σημαντική. 

https://www.youtube.com/watch?v=iQWNLc4eLT8

O. G.: Πιστεύεις ότι όλες οι χώρες θα έπρεπε να συμμετέχουν με τραγούδια στη μητρική τους γλώσσα;

J. M.: Κάθε ένας πρέπει να είναι ανεξάρτητος στη τέχνη του, αλλιώς δεν θα ονομαζόταν όλο αυτό τέχνη. Το τραγούδι είναι ελευθερία, δεν έχει κανόνες. 

O. G.: Ποιους από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους του Festivali i Këngës “φοβόσουν” περισσότερο για την διεκδίκηση του πρώτου βραβείου;

J. M.: Έχω φτάσει σε μια καλλιτεχνική ωριμότητα ώστε να ξεπερνώ τους φόβους μου και να παραμένω θετική και ευτυχισμένη όσο μπορώ.

O. G: Ποια από τις μέχρι τώρα Αλβανικές συμμετοχές του θεσμού της Eurovision ξεχωρίζεις;

J. M.: Ωχ, τη περίμενα αυτή την ερώτηση!! (γέλια) Είναι από τις πιο δύσκολες! Όλοι οι συνάδελφοί μου έχουν εκπροσωπήσει με επιτυχία την Αλβανία στη Eurovision και έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους. Για να σου απαντήσω όμως – εφόσον αυτό θα περιμένουν όλοι – θα πω πως ξεχωρίζω ιδιαίτερα την συμμετοχή “Suus” της Rona Nishliu και το “Mall” του Eugent Bushpepa. 

O. G.: Είναι έτοιμη η Jonida Maliqi για το Tel Aviv; Θα αλλάξει κάτι στην εμφάνισή σου;

J. M.: Έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε επάνω στο κομμάτι της εμφάνισης. Νιώθω ότι είμαι έτοιμη από τότε που κέρδισα το «Festivali i Këngës». Κάνουμε διάφορες σκέψεις για την εμφάνισή και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι στη Eurovision η εμφάνιση θα είναι διαφορετική απ’ ότι αυτή στο Festivali i Këngës. 

O. G.: Κλείνοντας, θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα στους Έλληνες fans και τα μέλη του OGAE Greece;

J. M.: Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και την έχω επισκεφθεί αρκετές φορές. Ως καλλιτέχνης και ως λάτρης του ωραίου έχω να πω ότι μου αρέσει ο τρόπος που δημιουργείτε μουσική, με αγγίζουν οι μελωδίες και οι στίχοι σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας και σας εύχομαι ό, τι καλύτερο και μια πολύ καλή χρονιά.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Jonida Maliqi για αυτήν την πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε και να της ευχηθούμε κάθε επιτυχία στη σκηνή της Eurovision 2019!

Για ακόμα περισσότερες συνεντεύξεις μείνετε σταθερά στον OGAE Greece!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλή συνέντευξη και ωραίες οι απαντήσεις της Jonida! Καλή της επιτυχία, έχει ωραίο τραγούδι!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ