Jon Ola Sand: Περί συμμετοχής του Καζακστάν και του Κοσόβου!

Ο πρώην εκτελεστικός επόπτης της Γιουροβίζιον, Jon Ola Sand, μίλησε σε εκτενές podcast της σειράς «Eurotrip» για τη δεκαετή θητεία του. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε ε΄να ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τον κόσμο της Γιουροβίζιον: αν θα κάνουν το ντεμπούτο τους στον διαγωνισμό το Καζακστάν και το Κόσοβο αλλά και αν θα επιστρε΄ψουν χώρες που δεν συμμετέχουν πια.

Καζακστάν

Η χώρα της κεντρικής Ασίας, ως γνωστόν, συμμετέχει ήδη στην Junior Eurovision από το 2018 με πολύ καλά αποτελέσματα: δύο φορές 2η θέση, μία 6η θέση και μία 8η θέση. Λογικό είναι να συζητιέται έντονα αν θα δούμε το Καζακστάν και στη Γιουροβίζιον των μεγάλων. Επ’ αυτού ο Jon Ola Sand είπε:

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κρατικό τηλεοπτικό φορέα του Καζακστάν να πάρει μέρος στη Γιουροβίζιον. Ποτέ δεν έγινε κάποια σοβαρή συζήτηση να τους εμπλέξουμε. Δεν είναι μέλος της EBU και δεν χρειάζεται πραγματικά να επεκταθούμε όσον αφορά στη συμμετοχή στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

Κόσοβο

Το 2012, το Κόσοβο είχε δείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή, ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε από την EBU. Το 2018, νέο αίτημα του Κοσόβου για πλήρη ΄ένταξη ως μέλος της EBU για άλλη μία φορά έπεσε στο κενό. Ο Jon Ola Sand ξεκαθάρισε:

Δεν έχει υπάρξει κάποια προσπάθεια εκ μέρους της EBU να φέρει το Κόσοβο στη Γιουροβίζιον. Έχουν γίνει συζητήσεις με τον κρατικό φορέα, ωστόσο, δεν έχει το στάτους που θα του επέτρεπε μια συμμετοχή.

Επιστροφή παλιών γνώριμων;

Όσον αφορά στην επιστροφή χωρών που έχουν αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, όπως η Τουρκία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σλοβακία, το Μονακό, το Λουξεμβούργο και η Ανδόρα, ο Jon Ola Sand τόνισε:

Έχουν γίνει συζητήσεις με όλους τους φορείς αυτούς. Δεν είναι προτεραιότητά μας να τους φέρουμε πίσω· θα ήταν ευπρόσδεκτοι ως πλήρη μέλη της EBU και έχουν προϊστορία στη Γιουροβίζιον. Δεν είναι ανάγκη να αυξήσουμε τον αριθμό των συμμετεχουσών χωρών. Η Τουρκία όμως, για παράδειγμα, θα είχε μεγαλύτερη προτεραιότητα σε σχέση με το Πριγκιπάτο του Μονακό. Αλλά και το Μονακό θα ήταν ευπρόσδεκτο, όπως και όλες οι άλλες χώρες.

πηγή: eurovisionin.com

Δημήτρης Χριστούλιας
Δημήτρης Χριστούλιας
Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας. Αποφοίτησα από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ. Οι ξένες γλώσσες και τα ταξίδια είναι η αναπνοή μου. Η επαφή με τη μουσική και την κουλτούρα των λαών του κόσμου δίνει ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητά μου. Η Eurovision είναι κομμάτι της ζωής μου από το 1982.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ειναι φανερό οτι οι διοργανωτές έχουν πάψει πια να νοιάζονται για τον αριθμό των συμμετοχών… Η Ανδορα έχει εκφράσει χρόνια το ενδιαφέρον της για επιστροφή στον διαγωνισμό αλλα η EBU δεν την ενθαρρύνει ενω παράλληλα δεν κάνει καμια προσπάθεια και για το Λουξεμβούργο… Η μόνη επιστροφή που τους απασχολεί ειναι αυτή της Τουρκίας η οποία αν συνεχίσει να κυβερνάται απο πολιτικούς με τέτοιες ιδεολογίες δεν νομίζω να επιστρέφει σύντομα… Και επίσης ειναι λάθος που απροκάλυπτα αναφέρουν οτι προτιμούν την επιστροφή της Τουρκίας απο αυτη του Μονακό… Που απ οσο εχω διαβάσει το Μονακό κανει νεο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που ενδιαφέρεται να επιστρέψει στον διαγωνισμό του 2023.

  2. Νομίζω ότι η EBU πλέον, πέρα απ’ το οικονομικό μέρος του διαγωνισμού, παλεύει να βελτιώσει την ποιότητά του. Η Τουρκία πάντα έστελνε αξιόλογες συμμετοχές στη Γιουροβίζιον, η Ανδόρα ίσα που καταλαβαίναμε ότι υπάρχει. Απλά η Τουρκία έχει διαφορά θεματάκια που καλώς δεν γίνονται αποδεκτά από τον φορέα.
    Επίσης όσον αφορά το Κόσοβο, θα γινόταν χαμός με την Σερβία σε περίπτωση συμμετοχής του.

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ