Η σειρά εμφάνισης των χωρών στους Ημιτελικούς | Πότε εμφανίζονται Ελλάδα και Κύπρος!

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στους δύο ημιτελικούς του 67ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Λίβερπουλ καθορίστηκε σήμερα. Ο τηλεοπτικός φορέας του Ην. Βασιλείου, το BBC, αποφάσισε τη σειρά με την οποία θα ανέβουν στη σκηνή οι διαγωνιζόμενοι καλλιτέχνες, η οποία επικυρώθηκε από τον Martin Österdahl.

Οι διοργανωτές, προσδοκώντας το βέλτιστο αποτέλεσμα, καθόρισαν τη σειρά έτσι ώστε να προσφέρουν μια συναρπαστική τηλεοπτική εμπειρία. Να σημειώσουμε ότι από το 2013 και μέχρι σήμερα, οι παραγωγοί της διοργάνωσης αποφασίζουν τη σειρά με την οποία θα εμφανιστούν οι διαγωνιζόμενες χώρες στους ημιτελικούς.

1ος ημιτελικός – 9 Μαΐου

Συνολικά 15 χώρες λαμβάνουν μέρος στον πρώτο ημιτελικό. Η βραδιά θα ανοίξει με ένα από τα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, τη Νορβηγία και θα ολοκληρωθεί με άλλο ένα μεγάλο φαβορί, τη Φινλανδία!

  1. Νορβηγία
  2. Μάλτα
  3. Σερβία
  4. Λετονία
  5. Πορτογαλία
  6. Ιρλανδία
  7. Κροατία
  8. Ελβετία
  9. Ισραήλ
  10. Μολδαβία
  11. Σουηδία
  12. Αζερμπαϊτζάν
  13. Τσεχία
  14. Ολλανδία
  15. Φινλανδία

Στον Πρώτο Ημιτελικό θα ψηφίσουν επίσης η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

2ος ημιτελικός – 11 Μαΐου

Ελλάδα και Κύπρος εμφανίζονται στον ίδιο ημιτελικό μετά το 2019. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε στην 8η θέση ενώ η Κύπρος στην 6η. Ο δεύτερος ημιτελικός θα ανοίξει με τη Δανία και θα ολοκληρωθεί με τη ροκιά της Αυστραλίας.

  1. Δανία
  2. Αρμενία
  3. Ρουμανία
  4. Εσθονία
  5. Βέλγιο
  6. Κύπρος
  7. Ισλανδία
  8. Ελλάδα
  9. Πολωνία
  10. Σλοβενία
  11. Γεωργία
  12. Άγιος Μαρίνος
  13. Αυστρία
  14. Αλβανία
  15. Λιθουανία
  16. Αυστραλία

Στον 2ο ημιτελικό θα ψηφίσουν επίσης η Ουκρανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από κάθε ημιτελικό θα προκριθούν οι 10 πρώτες χώρες, που θα συναντήσουν τις Big 5 αλλά και την περσινή νικήτρια Ουκρανία στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου στις 13 Μαΐου 2023.

Καλή επιτυχία ΕΛΛΑΔΑ! Καλή Επιτυχία ΚΥΠΡΟΣ!

Πώς σας φαίνεται η σειρά εμφάνισης των δύο Ημιτελικών; Θα μπορέσουν Ελλάδα και Κύπρος να εξασφαλίσουν ένα από τα 10 εισιτήρια του τελικού; 

Για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την Eurovision 2023 μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece!

Follow us on Facebook, Instagram, TikTok, Twitter and YouTube, to stay up-to-date on what’s happening in Eurovision!

Στέφανος Χαρπαντίδης
Στέφανος Χαρπαντίδης
Γεννημένος στις Σέρρες και πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Μοριακός βιολόγος με Master στη Μοριακή Μικροβιολογία, υποψήφιος διδάκτορας, fan της πετοσφαίρισης και της Eurovision εδώ και κοντά 25 χρόνια!!! Η κάθε χρονιά της Eurovision είναι ιεροτελεστία και η δημοσιογραφική κάλυψη (χόμπι) κάνει αυτό το ταξίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον!!!

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άραγε είναι τυχαίο που έβαλαν τον Pasha Parfeni και την Loreen δίπλα δίπλα, και στο καπάκι το Αζερμπαϊτζάν όπου είχε γινει ο διαγωνισμός το 2012; Η Ελβετία χαντακώθηκε τελείως, ενώ ευνοείται ξεκάθαρα η Ολλανδία. Νομίζω είναι πλέον ξεκάθαρο ποιοι θα είναι οι 5 αποκλεισθέντες του Α’ ημιτελικού: Μάλτα, Λετονία, Ιρλανδία, Ελβετία και Αζερμπαϊτζάν

  2. Εξαιρετική θέση η 8η,με 2 τραγούδια που δεν έχουν κάνει αίσθηση να ακολουθούν και με απόσταση ασφαλείας από το φαβορί Αυστρία.
    Πολύ καλή θέση και για την Κύπρο.
    Ενδεικτικό του πόσο αδιάφορος είναι ο ημιτελικός μας σε σχέση με τον πρώτο ημιτελικό είναι πως ενώ ο πρώτος ξεκινά και ολοκληρώνεται πολύ δυναμικά ο δεύτερος ξεκινά και ολοκληρώνεται τελείως αδιάφορα.
    Τέλος η Σουηδία για άλλη μια φορά τοποθετήθηκε στην καλύτερη δυνατή θέση.

  3. Απριλο ου καταλαβαίνω ότι θες να πεις(ότι στήθηκε) αν αποκλειστούν οι συγκεκριμένες χώρες δεν θα ναι κ άδικο…

  4. Αν απευθύνεται σε μένα το σχόλιο, δεν είπα ότι είναι άδικο, ούτως οι άλλως οι συγκεκριμένες χώρες πήγαιναν για αποκλεισμό απ’ όποια θέση κι αν εμφανίζονταν. Μόνο η Ελβετία πιστεύω ότι αδικήθηκε γιατί αν εμφανιζόταν προτελευταία στη θέση της Ολλανδίας θα είχε πιθανότητες να προκριθεί, και κατά τη γνώμη μου το τραγούδι της αξίζει περισσότερο από της Ολλανδίας.

  5. Οι Βρετανοί (καλά μπορεί και Ουκρανοί, γιατί νομίζω στην ομάδα παραγωγής υπάρχουν και Ουκρανοί) “ξηγήθηκαν” -όπως είχε πει ένας καθηγητής μου κάποτε “τζάμι”. Αυτή είναι η 1η μου ανάγνωση, ως προς τη δική μας θέση εμφάνισης. Είχα πει εξαρχής πως αν είμαστε κοντά με τη Δανία έχουμε πρόβλημα, αλλά τώρα κάθε άλλο παρά κοντά είμαστε και φυσικά θεωρώ ευνοϊκό που εμφανίζεται πριν από εμάς η Δανία. Λογικά -κρίνοντας από τον α ημιτελικό- έχουμε διάλειμμα μετά τα κομμάτια 5 και 10. Συνεχίζοντας με τον δικό μας ημιτελικό, τρομερό προμόσιον στο Βέλγιο, απέφυγε την 1η-2η θέση που πολλοί πιθανολογούσαν ότι θα εμφανιστεί και εμφανίζεται ακριβώς πριν το διάλειμμα, ενώ προηγείται ένα πολύ διαφορετικό κομμάτι. Για την Αυστραλία ήμουν σίγουρος ότι θα εμφανιστεί τελευταία, για εμένα η τελευταία θέση θα ταίριαζε περισσότερο στην Αλβανία, αλλά ας μην ξεχνάμε την περιβόητη συμφωνία AUKUS, αλλά και πριν από αυτή, Αυστραλία-ΗΒ είχαν εξαιρετικές σχέσεις ως αγγλόφωνες χώρες. Τρομερό προμόσιον και για Λιθουανία, αν και μπορεί ανάμεσα σε Αυστραλία και Αλβανία να εξαφανιστεί. Όσο για εμάς, αναντίρρητα per se είναι μια καλή θέση, και είναι και η πιο κοντινή προς το τέλος που μπορούσαν να μας βάλουν. Το ότι είμαστε όμως σάντουιτς ανάμεσα σε πιο up tempo κομμάτια, ένθεν κακείθεν, είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να αναδειχθούμε, μπορεί όμως και να εξαφανιστούμε. Η Πολωνία δεν με αγχώνει, αλλά με αγχώνει ότι πριν έχουμε Κύπρο και Ισλανδία και ακολουθεί η Σλοβενία (μετά έχουμε διάλειμμα). Είναι όλα νεανικά κομμάτια και ψαρεύουν σε ίδια δεξαμενή ψήφων, άρα θα γίνει μάχη, και σε έναν ημιτελικό χωρίς επιτροπές νομίζω πως τα up tempo έχουν ένα αβαντάζ, άρα όλα πια εναπόκεινται στο staging. Από ‘κει και πέρα, αν όντως έχουμε διάλειμμα μετά το κομμάτι 10, η Γεωργία ετοιμάζει κάτι μεγάλο επί σκηνής ενδεχομένως, και αυτό σημαίνει πως η Αρμενία (που είναι όμορες χώρες και “ψαρεύουν” στην ίδια δεξαμενή) είναι σε ακόμα πιο δύσκολη θέση από αυτήν που ήταν, πολλώ δε μάλλον τώρα που η Αρμενία εμφανίζεται στο coffin slot. Μια άλλη χώρα που θα εξαφανιστεί παντελώς, και για ‘μένα πάει πλέον καρφί για τελευταία θέση, μένει να δούμε με πόσους πόντους, είναι ο Άγιος Μαρίνος. Ειδικά αν η Γεωργία έχει κάτι επικό επί σκηνής, και με δεδομένο ότι ακολουθεί Αυστρία (ακόμα και αν χαντακωθεί live, που το απεύχομαι), τότε δυστυχώς ο Άγιος Μαρίνος είναι, όπως λένε και οι αγγλόφωνοι, dead on arrival. H οποία Αυστρία προφανώς ευνοείται από αυτό και μάλλον βάζει δύσκολα στην Αλβανία, αλλά δεν τίθεται θέμα αλληλοακύρωσης. Εξάλλου, μετά την Αλβανία δεν εμφανίζεται κάτι καλύτερο κατ εμέ, αν και σαφώς η Αυστραλία έχει πλέον καλό πάτημα για πρόκριση, και το ότι η Σλοβενία με ροκ (άλλου ύφους βέβαια) προηγείται και μάλιστα αρκετά (υπάρχει και διάλειμμα άλλωστε ανάμεσα) ασφαλώς λειτουργεί σε όφελος της Αυστραλίας. Πέραν κάποιων συμπαθειών (Βέλγιο, Αυστραλία), θεωρώ πως οι παραγωγοί έχουν κάνει καλή δουλειά, και αν και είναι ένας αδιάφορος ημιτελικός, η σειρά εμφάνισης βοηθά στο να γίνει πιο ενδιαφέρων.
    Πάμε και στον πρώτο. Από τη θέση της Σουηδίας συμπεραίνω πως πριν το 11, άρα μετά τη 10η συμμετοχή, έχουμε διάλειμμα. Και βγάζει νόημα, αν πάει ως εξής, 1-5-διάλειμμα-6-10-διάλειμμα-11-15. Αυτό σημαίνει ότι πριν την Ιρλανδία (6) έχουμε διάλειμμα, και “κουμπώνει” με το ότι λένε οι Ιρλανδοί πως ετοιμάζουν κάτι μεγάλο για το live. Από ‘κει και πέρα, νομίζω πως θυσίασαν την Νορβηγία από τις Σκανδιναβικές (βέβαια η Νορβηγία κέρδισε ημιτελικό το ’18 ούσα πρώτη στη σειρά εμφάνισης, αλλά πολύ πιο εύκολος ο τότε ημιτελικός, και ήταν και νίκη από σπόντα, δεν κέρδισε ούτε κοινό ούτε επιτροπές). Συνεπώς το σκανδιναβικό μπλοκ θα συνασπιστεί κυρίως για Σουηδία και Φινλανδία, που της “έλαχε” να έχει την καλύτερη θέση. Ασφαλώς δεν θέτω επ ουδενί θέμα προκρισης για τη Νορβηγία, σίγουρα θα προκριθεί και μάλιστα κατά πως φαίνεται αυτή που είναι πια σε κίνδυνο είναι η Μάλτα, η οποία πέραν της “βασίλισσας” Alessandra έχει να αντιμετωπίσει στο καπάκι και την φουτουριστική Σερβία, η οποία μόλις πέρυσι απέδειξε ότι δεν την πτοεί ιδιαίτερα η τρίτη θέση εμφάνισης, καθώς πέρυσι, στο κοινό, ουσιαστικά κέρδισε τον ημιτελικό (έχασε στο tie break από την Σουηδία). Στο α μισό, την καλύτερη θέση την πήρε η Κροατία, η οποία ενδεχομένως πλέον να πάει για πολύ δυνατό σκορ στο televoting, ενδεχομένως το υψηλότερο που έχει πάρει ως τώρα. Η επόμενη χώρα που εξαφανίζεται εδώ είναι η Ελβετία. Το αντιπολεμικό μήνυμα της Κροατίας ασφαλώς είναι πολύ διαφορετικό, αλλά θα είναι και πολύ πιο ηχηρό εν τέλει, και ασφαλώς ο μονόκερως εξ Ισραήλ που ακολουθεί, δεν βοηθά καθόλου τα πράγματα. Πάντως, και στο Ισραήλ έχουν βάλει δύσκολα, μπορεί μεν να εξαφανίσει την Ελβετία, αλλά η Σουηδία έπεται, ενώ και η Μολδαβία δεν θα πάει άσχημα, και έχουμε τρία δυνατά up-tempo το ένα πίσω από το άλλο (έστω και με διάλειμμα πριν την Σουηδία). Μετά την Σουηδία, η Τσεχία έχει καλό αβαντάζ πια για πρόκριση, εξαφανίζοντας το Αζερμπαϊτζάν που εμφανιζόμενο μετά την Σουηδία ασφαλώς πρόκειται πια για ένα toilet break κομμάτι (για τις χώρες που δεν βάζουν διαφημίσεις, που κατ εξοχήν είναι βόρειες χώρες της Ευρώπης, οι μισές εκ των οποίων είναι στον α ημιτελικό, σκούρα τα πράγματα για τη γη της φωτιάς λοιπόν). Ασφαλώς η θέση της Φινλανδίας είναι η καλύτερη δυνατή και παρά το ότι δεν μου αρέσει το κομμάτι τους, είναι πλέον έως και αδύνατο να μην περάσει τελικό, έστω ακόμα και αν δεν πάει όσο καλά θεωρούν όλοι, δεν τον χάνει τον τελικό, θα πρέπει να προσπαθήσει να μην περάσει, για να μην περάσει. Και εδώ νομίζω έχει γίνει καλή δουλειά πάντως, αν και νομίζω πως υπάρχουν περισσότερες αστοχίες σε σχέση με τον β’ ημιτελικό.
    Τώρα πλέον όλα εναπόκεινται στις πρόβες. Καλή επιτυχία σε όλες τις χώρες και δη στην Ελλάδα!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ