Το φαινόμενο Μάλτα!

Η Eurovision 2021 αποτελεί παρελθόν. Η Ιταλία πέτυχε την τρίτη της νίκη στο θεσμό μετά από 31 χρόνια. Η χώρα της Μεσογείου είχε να δώσει μάχη, στα στοιχήματα τουλάχιστον, με άλλες δύο, επίσης μεσογειακές, χώρες: τη Γαλλία και τη Μάλτα. Το νησί των ιπποτών συμμετείχε στο διαγωνισμό με το βαρύ της πυροβολικό, τη 18χρονη Destiny, νικήτρια της Eurovision Junior το 2015!

Τα στοιχήματα

Πριν καλά καλά κυκλοφορήσει το τραγούδι της χώρας για τη Eurovision 2021, η Μάλτα έπαιζε από την αρχή ψηλά στα στοιχήματα. Το τραγούδι της Destiny κυκλοφόρησε τελευταίο και αμέσως βρέθηκε στην κορυφή όλων των στοιχηματικών εταιριών. Παράλληλα, ξεκίνησε μία τεράστια καμπάνια τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και σε προωθημένες διαφημίσεις. Όσο πλησίαζε η περίοδος της Eurovision, έπεφταν – έστω και λίγο – οι αποδόσεις της Μάλτας και ξεκίνησε στην πρώτη πρόβα της ως το μεγάλο φαβορί. Δυστυχώς για την ομάδα της Μάλτας, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν και αμέσως μετά έπεσαν από την κορυφή αφήνοντάς την στη Γαλλία και εν συνεχεία στην Ιταλία. Παρ’ όλα αυτά, και μετά από αλλαγές της παρουσίασης επί σκηνής, η Μάλτα παρέμεινε στην 3αδα των στοιχημάτων και μέχρι τελευταία στιγμή διεκδικούσε μέχρι και τη νίκη.

Τα αποτελέσματα

Η Μάλτα κατάφερε να περάσει από τον πρώτο ημιτελικό με μεγάλη άνεση συγκεντρώνοντας συνολικά 325 βαθμούς. Η διαφορά ανάμεσα στο κοινό και τις επιτροπές δεν ήταν μεγάλη αφού έλαβε 151 και 174 βαθμούς αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα όμως της 22ας Μάϊου δεν ήταν το αναμενόμενο. Η Destiny συγκέντρωσε συνολικά 255 βαθμούς και κατέλαβε την 7η θέση της βραδιάς. Τη διαφορά στην τελική βραδιά από τον ημιτελικό τη δημιούργησε η ασυμφωνία ανάμεσα στο κοινό και τις επιτροπές. Η βαθμολογία που συγκέντρωσε από τις επιτροπές ήταν 208, φέρνοντας την στην 4η θέση. Οι 47 όμως βαθμοί του κοινού την έριξαν στην 7η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάλτα στο televoting περιορίστηκε συνολικά στην 14η θέση.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας άρχισαν να ακούγονται στο νησί. Ένας πρώην εκπρόσωπος της χώρας, ο Ludwig Galea (2004) καταγγέλλει ότι δαπανήθηκαν χρήματα από την αποστολή της Μάλτας με σκοπό να ανέβει στα στοιχήματα.

Κάποιος χρησιμοποιεί χρήματα τα οποία τα ποντάρει στο τραγούδι του με σκοπό να ανέβει στα στοιχήματα. Παράλληλα ζητάει με κάθε τρόπο να κάνουν “κλικ” στο Youtube και πληρώνει bloggers για να δημιουργήσουν “hype” και διαφημιστικές ελπίδες γύρω από το τραγούδι. Όλο αυτό δημιουργεί μία ψευδαίσθηση ότι το τραγούδι τους πάει εγγυημένα για τη νίκη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το τραγούδι να αποκτάει γρήγορη δυναμική πολύ πριν το διαγωνισμό. Αντίθετα, τα υπόλοιπα τραγούδια κορυφώνουν τη δυναμική τους τις ημέρες του διαγωνισμού.

Ludwig Galea

Εκτός από τη φετινή συμμετοχή, ο Galea αναφέρεται και στη συμμετοχή του 2016 και της Ira Losco (12η θέση). Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, η ίδια η Destiny ΔΕΝ είχε καμία σχέση με όλη αυτή τη διαδικασία.

650.000 για τη συμμετοχή του 2021

Και ενώ οι καταγγελίες του Ludwig Galea δεν πρόλαβαν να κοπάσουν, μία ακόμη αποκάλυψη ήρθε να ταράξει τα νερά του μικρού κρατιδίου. Η δημόσια τηλεόραση της χώρας, το κανάλι PBS, όσο και ο τουριστικός φορέας της Μάλτας δαπάνησαν συνολικά γύρω στα 650.000 για τη φετινή συμμετοχή της χώρας στη Eurovision. Σύμφωνα με τους Times of Malta, ο τουριστικός οργανισμός της Μάλτας φέρεται να ξόδεψε τα χρήματα για την προώθηση της συμμετοχής της Μάλτας, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης στα social media από influencers, ενώ ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας τα δαπάνησε προκειμένου να ανέβει η θέση της χώρας στα στοιχήματα. O Carmelo Abela, υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, διέταξε έρευνα για τα χρήματα που δαπανήθηκαν συνολικά για τη φετινή συμμετοχή. Η έρευνα θα επικεντρωθεί κυρίως για το εάν μέρος αυτών των χρημάτων σπαταλήθηκε προκειμένου να επηρεαστούν οι στοιχηματικές αποδόσεις.

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον διαγωνισμό της Eurovision, στον OGAE Greece! 

[Πηγή: Lifo.gr / Times of Malta]

Στέφανος Χαρπαντίδης
Στέφανος Χαρπαντίδης
Γεννημένος στις Σέρρες και πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Μοριακός βιολόγος με Master στη Μοριακή Μικροβιολογία, υποψήφιος διδάκτορας, fan της πετοσφαίρισης και της Eurovision εδώ και κοντά 25 χρόνια!!! Η κάθε χρονιά της Eurovision είναι ιεροτελεστία και η δημοσιογραφική κάλυψη (χόμπι) κάνει αυτό το ταξίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον!!!

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το πιο τρανό παράδειγμα του πως διαμορφώνουν τάσεις οι στοιχηματικες τις οποίες τις περνάνε στους Eurofans και τούμπαλιν και εν τέλει αυτό αποτυπώνεται στο τι ψηφίζουν οι επιτροπές. Κάτι που για εμένα διαστρεβλώνει τον διαγωνισμό…
    Στο τέλος όμως το κοινό έβαλε “φωτιά” σε αυτόν τον φαύλο κύκλο και η Μάλτα (και η εκάστοτε Μάλτα) ήταν σε φάση “je me casse κακήν κακώς”.

    • Τελικά έβαλαν τις επιτροπές για να μην επηρεάζονται και καλά αλλά το αντίθετο γίνεται. Και επηρεάζονται από τα στοιχήματα, και ψηφίζουν τις γειτονικές χώρες και κοιτάνε επαγγελματικά συμφέροντα. Κάπως έτσι ψηφίσαμε Μολδαβία (αν είναι δυνατόν) και Κύπρο (οκ Ελληνίδα η Έλενα αλλά θα μπορούσε η επιτροπή να δώσει δέκα βαθμούς ώστε να γλιτώναμε το παραδοσιακό γιουχάισμα).

  2. Πάντως, πέρα από τα λεφτά και τις στοιχηματικές, στην περίπτωση της Μάλτας φάνηκε ότι η EBU δεν ήθελε νίκη της νήσου. Το ότι την τοποθέτησαν 6η στη σειρά εμφάνισης, ενώ είχε κερδίσει ημιτελικό (θα μπορούσαν να την βάλουν έστω 12η ή 13η), δειχνει ότι ήθελαν να εξασφαλίσουν το χαμηλό σκορ από τηλεθεατές και τη μη νίκη της. Ο διαγωνισμός ήθελαν να πάει ή Ιταλία ή έστω Γαλλία φέτος

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ