Η María Mendiola (Baccara) στον παράδεισο…

Δυστυχώς έφυγε σήμερα από τη ζωή η María Mendiola, το μισό του επιτυχημένου συγκροτήματος των 70s Baccara, στη ηλικία των 69 χρόνων.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BACCARA (@baccaraoficial)

Η María υπήρξε ιδρυτικό μέλος του θρυλικού, γυναικείου μουσικού ντουέτου Baccara. Το έτερο ιδρυτικό μέλος ήταν η Mayte Mateos. Οι δύο φλογερές Ισπανίδες εργαζόντουσαν ως χορεύτριες flamenco στο νησί Fuerteventura (Κανάρια Νησιά) ψυχαγωγώντας τουρίστες. Το 1977 αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας το συγκρότημα Baccara. Σύντομα υπέγραψαν συμβόλαιο με τη δισκογραφική RCA Records με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο single “Yes Sir, I Can Boogie” γνώρισε τεράστια επιτυχία φτάνοντας στο #1 των charts πολλών χωρών όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Αγγλία και η Ελβετία. Μέχρι εκείνη την εποχή κανένα άλλο γυναικείο συγκρότημα δεν είχε καταφέρει να πουλήσει πάνω από 16 εκατομμύρια αντίτυπα. Μελλοντικά το κομμάτι διασκευάστηκε από διάφορους καλλιτέχνες όπως η Sophie Ellis-Bextor, οι The Fratellis και οι Goldfrapp. Το 2020 το κομμάτι έγινε ανεπίσημα, μεταξύ των θαυμαστών, το τραγούδι του Euro 2020 για τους Σκωτσέζους.

Αμέσως μετά την επιτυχία του “Yes Sir, I Can Boogie” ακολούθησε το single “Sorry, I’m a lady” το οποίο επίσης γνώρισε τρομερή επιτυχία σκαρφαλώνοντας στη κορυφή των charts της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας. Και τα δύο τραγούδια συμπεριλήφθηκαν στον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο του συγκροτήματος με γενικό τίτλο το όνομά τους.

https://www.youtube.com/watch?v=6MgX84NR7x0

Λίγους μήνες μετά, οι Baccara ετοίμαζαν τον δεύτερο δίσκο τους “Light my fire”. Οι δημιουργοί των δύο προηγούμενων επιτυχιών τους Rolf Soja, Frank Dostal και Peter Zentner έγραψαν ένα καλοκαιρινό κομμάτι σε Γαλλικούς στίχους με τίτλο “Parlez-vous français?” το οποίο προοριζόταν να ακολουθήσει την επιτυχία των “Yes Sir, I Can Boogie” και “Sorry, I’m a lady”. Ύστερα από επικοινωνίες με το κρατικό κανάλι του Λουξεμβούργου RTL το τραγούδι “κατέβηκε” ως υποψήφιο για τη Eurovision στον ανοιχτό εθνικό τελικό για τον διαγωνισμό του 1978. Οι Baccara ήταν ένα από τα πέντε υποψήφια ονόματα και όπως ήταν αναμενόμενο κέρδισαν το εισιτήριο για τον διαγωνισμό. Στις 22 Απριλίου 1978, στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη σκηνή του Palais des Congrès οι δύο πανέμορφες Ισπανίδες έδωσαν ρεσιτάλ ερμηνεύοντας ένα τραγούδι Γερμανών για χάρη του Λουξεμβούργου. Και ενώ ήταν ήδη γνωστές στο Ευρωπαϊκό κοινό και θα περίμενε κανείς να θριαμβεύσουν, η συμμετοχή τερμάτισε μόλις στην 7η θέση με 73 βαθμούς. Για την ιστορία τρεις χώρες τίμησαν το “Parlez-vous français?” με 12 βαθμούς: η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία ενώ η Ελλάδα της έδωσε έναν βαθμό.

Το κομμάτι φυσικά γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία μετέπειτα ενώ διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες. Το 2005 στο επετειακό show που διοργάνωσε η EBU για τα 50 χρόνια της Eurovision το τραγούδι ερμηνεύτηκε σε αγγλικούς στίχους από τη νικήτρια της Eurovision 1998, Dana International.

Το 1979 και το 1980 ακολούθησα οι δίσκοι “Colours” και “Bad Boys” και εκεί οι επαγγελματικοί δρόμοι των δύο κοριτσιών χωρίστηκαν. Σε συνεργασία με τη τραγουδίστρια Marisa Pérez, η María Mendiola σχημάτισε το συγκρότημα New Baccara κυκλοφορώντας τραγούδια-επιτυχίες για τα clubs της εποχής όπως “Call Me Up”, “Fantasy Boy” και “Touch Me”. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 κυκλοφόρησαν μια διασκευή του τραγουδιού της Bette Midler “Wind Beneath My Wings” το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Βρετανική νυχτερινή ζωή. Την ίδια περίοδο οι New Baccara μετονομάστηκαν σε Baccara και συνέχισαν να κυκλοφορούν τραγούδια χωρίς όμως την ίδια εμπορική απήχηση. Το 2004 το συγκρότημα εμφανίστηκε στο Βρετανικό reality show “Hit Me Baby One More Time”. Ένα χρόνο αργότερα οι Baccara τιμήθηκαν με το δικό τους αστέρι στο “Musical Mile” της Βιέννης (το αντίστοιχο “Walk of Fame” του Hollywod). Λίγο καιρό αργότερα, η Marisa Pérez αναγκάστηκε λόγω ασθένειας να εγκαταλείψει το συγκρότημα. Τη θέση της πήρε η Cristina Sevilla. Το 2016 κυκλοφόρησαν μια νέα εκδοχή του “Yes Sir, I Can Boogie” σε συνεργασία με το συγκρότημα Plugin. Το 2017 κυκλοφόρησαν τον δίσκο “I Belong to Your Heart”. Τον Νοέμβριο του 2020 το “Yes Sir, I Can Boogie” επέστρεψε στα Βρετανικά charts αφού κάποιοι θαυμαστές της Σκωτσέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας συμπεριέλαβαν το κομμάτι σε αφιερωματικά τους video κατά τη διάρκεια του Euro 2020. Η Maria Mendiola είχε αναφέρει σε δηλώσεις της τότε πως θα ήταν πολύ χαρούμενη να ηχογραφηθεί μία νέα εκδοχή του τραγουδιού, ειδικά για τους αγώνες.

Σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2021, και στα 69 της χρόνια, η Mendiola άφησε τη τελευταία της πνοή στη γενέτειρά της Μαδρίτη, κλείνοντας ένα μεγάλο και σπουδαίο κεφάλαιο της disco μουσικής.

Καλό ταξίδι María Mendiola… 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ