ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Μόνο υπό προϋποθέσεις η επιστροφή!

Για ακόμη μία χρονιά, η επιστροφή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στον διαγωνισμό είναι αμφίβολη. Μετά το “όχι” της Σλοβακίας, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δήλωσε πως η επιστροφή τους δεν θα πραγματοποιηθεί, εκτός αν βρεθεί λύση στο ζήτημα χρηματοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, το BHRT εξήγησε ότι είναι απίθανο να επιστρέψουν άμεσα στον διαγωνισμό, μέχρι να επιλυθεί το οικονομικό τους ζήτημα. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι απούσα από τον διαγωνισμό από το 2012, με εξαίρεση το 2016, λόγω των χρεών της στην EBU και την έλλειψη πόρων χρηματοδότησης της συμμετοχής τους.

Οι δηλώσεις του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα!

Σε δήλωσή του στο Ν1, ο φορέας εξήγησε ότι “Ακόμη και τώρα, και στα επόμενα χρόνια, το BHRT διαθέτει την ομάδα, την παραγωγή και τις τεχνικές γνώσεις, ωστόσο δυστυχώς δεν έχει τα οικονομικά μέσα ώστε να χρηματοδοτήσει την συμμετοχή των τραγουδιστών της στο πιο φαντασμαγορικό και ακριβό τηλεοπτικό σόου στον κόσμο”.

Ο φορέας πρόσθεσε ότι το τωρινό σύστημα χρηματοδότησης δεν επιτρέπει την σωστή χρηματοδότηση. To BHRT χρηματοδοτείται μέσω άδειας που δεν αποφέρει αρκετά έσοδα για να χρηματοδοτηθεί το κανάλι. Μάλιστα, το 2019 ο φορέας κατέγραψε απώλεια ύψους 2.8 εκατομμυρίων Ευρώ. Το 2018 γνωστοποιήθηκε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια ώστε να ξεκινήσει να αποπληρώνει τα χρέη του και να μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Το BHRT επανέλαβε ότι η μόνη δυνατότητα συμμετοχής τους είναι μέσω συνεργασίας με άλλους κρατικούς φορείς.

“Μόνο με υποστήριξη της οικονομίας, των κρατικών δρώντων, των ιδρυμάτων, των πολιτών και των κοινών επενδύσεων στο πρόσωπο του εκπροσώπου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει γρήγορα στον διαγωνισμό. Η Eurovision δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός τραγουδιού, είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό”.

Η τελευταία συμμετοχή της χώρας ήταν το 2016, με το τραγούδι “Ljubav Je“. Οι εκπρόσωποι της χώρας ήταν οι Deen (Eurovision 2004), Dalal, Ana Rucner και Jala. Το γκρουπ για λίγο έχασε την πρόκριση στον τελικό, καθώς κατέλαβαν την 11η θέση στον ημιτελικό τους. Το 2019 η χώρα επιβεβαίωσε πως της είναι αδύνατο να πληρώσει τα δικαιώματα συμμετοχής και προβολής του διαγωνισμού.

Η Βοσνία Ερζεγοβίνη στον διαγωνισμό!

Το ντεμπούτο της χώρας έγινε το 1993, με τον Fazla και το τραγούδι “Sva bol svijeta“. Κατέλαβε την 16η θέση με 27 βαθμούς. Το καλύτερό της αποτέλεσμα ήρθε το 2006, με τον Hari Mata Hari και το ατμοσφαιρικό “Lejla. Κατέλαβε την 3η θέση με 229 βαθμούς. Μάλιστα, έλαβε στον τελικό 8 12άρια, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Η τελευταία τους συμμετοχή ήταν το 2016, όπου για λίγο έχασαν μια θέση στον τελικό.

Θα θέλατε να δείτε ξανά την Βοσνία Ερζεγοβίνη στον διαγωνισμό; Απαντήστε μας στα σχόλια παρακάτω!

Μείνετε συντονισμένοι στον OGAE Greece για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον διαγωνισμό της Eurovision 2022!

Πηγή άρθρου: eurovoix.com

Χρυσούλα Γκανά
Χρυσούλα Γκανά
Κάτοικος Βρυξελλών, δικηγόρος στο επάγγελμα, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς οργανισμούς. Ούσα στην καρδιά της Ευρώπης, λατρεύω τα ταξίδια, τις βόλτες, τις συναυλίες και το clubbing, ωστόσο στον ελεύθερο μου χρόνο, βλέπω (και μεταφράζω) τουρκικά σήριαλ και Netflix. Με τον διαγωνισμό ασχολούμαι ανελλιπώς από το 2005, καθώς για εμένα η Eurovision είναι η προσωπική μου γιατρειά, με ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο και με κάνει να νιώθω υπέροχα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ