ΙΤΑΛΙΑ: Είναι κλεμμένο το “Zitti e buoni”;

Η νίκη της Ιταλίας στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το Zitti e buoni των Måneskin φαίνεται πως θα μας απασχολήσει αρκετά για όλους τους “λάθους” λόγους. Πριν καλά καλά καταλαγιάσει ο ντόρος σχετικά τη χρήση ή μη ναρκωτικών ουσιών από τον Damiano, τον τραγουδιστή του συγκροτήματος στο green room κατά τη διάρκεια του τελικού, και την τελεσίδικη ετυμηγορία της EBU που τον απαλλάσσει από όλες τις κατηγορίες, μια νέα περιπέτεια διαφαίνεται για το νεανικό συγκρότημα από τη Ρώμη.

Κλεμμένο το Zitti e buoni;

Στη ραδιοφωνική εκπομπή “De Staat van Stasse” του NPO Radio 2 της Ολλανδίας, οι παρουσιαστές φιλοξένησαν τον Gert van de Velde από το Veluwe FM. Καθώς του έβαλαν να ακούσει το νικητήριο τραγούδι της φετινής Eurovision, το “Zitti e buoni”, ο ίδιος αναγνώρισε πίσω από τη μελωδία του τραγουδιού το “You Want It, You’ve Got It” των The Vendettas, ενός Ολλανδικού punk συγκροτήματος που ίδρυσε ο Joris Linssen το 1985 και δραστηριοποιήθηκε μέχρι το 1992.

Οι παρουσιαστές της εκπομπής επικοινώνησαν με τον Joris Linssen ώστε να μάθουν αν ο ίδιος είναι ενήμερος για την ομοιότητα των δύο τραγουδιών. Πράγματι ο Linssen επιβεβαίωσε ότι γνώριζε την ομοιότητα των δυο τραγουδιών. Αρχικά, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος παρακολουθώντας τον τελικό της Eurovision με την κόρη του, νόμιζε ότι το riff του “Zitti e buoni” ήταν από κάποιο γνωστό τραγούδι του Lenny Kravitz, ενώ στη συνέχεια συνειδητοποίησε πως πρόκειται για δικό του δημιούργημα από το τραγούδι των The Vendettas “You Want It, You’ve Got It”

Να αναφέρουμε πως το “Zitti e buoni” ακούστηκε για πρώτη φορά στις 2 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της πρώτης βραδιάς του Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο 2021.

Μπορείτε να ακούσετε τα δύο τραγούδια παρακάτω

Διακρίνετε ομοιότητα ανάμεσα στα δύο τραγούδια;

Δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί αρκετές φορές στην ιστορία της Eurovision. Πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσθήκη του Jack White , κυρίως τραγουδιστή των White Stripes στους συνθέτες του «Toy».

https://ogaegreece.com/archives/63336

Για όλα τα νέα και τις εξελίξεις σχετικά με το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ακολουθείτε το www.ogaegreece.com

Κωνσταντίνος Παππάς
Κωνσταντίνος Παππάς
Γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ξεκίνησε να διαβάζει πριν πάει σχολείο από συμπόνοια. Έμαθε να γράφει εξίσου γρήγορα, αλλά πλέον ο γραφικός του χαρακτήρας και η ασθενής του μνήμη τον προδίδουν. Πολυσχιδής προσωπικότητα, προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα ενδιαφέροντα του. Πάθος του η Eurovision για την οποία αρθρογραφεί ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2018 μέσα από το αγαπημένο του σωματείο, τον OGAE Greece. Στην καθημερινότητα του ομιλεί οικονομικά.

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η εισαγωγή ειδικά είναι πανομοιότυπη, νομίζω πρέπει να επιληφθεί η EBU και να ακυρώσει της νίκη της Ιταλίας, μιλάμε για κλοπή μεγατόνων!

    • Γιατί εισαι τόσο pressed που κέρδισαν?Απλα αποδεξου το οτι η νίκη είναι δική τους και αυτό δεν αλλάζει ,αστούς να τη χαρούν

  2. Ούτε καν οι ίδιοι δεν ξέρανε να πούνε ακριβώς τι τους θύμιζε. Αυτή η ιστορία κάθε φορά που κερδίζει ένα τραγούδι καταντά κάπως γραφική. Πέρα από μια ομοιότητα στην εισαγωγή, τα δυο τραγούδια είναι διαφορετικά. Οι νότες είναι εφτά. Σιγά μην κάτσανε να ξεπατικώσουν ένα τραγούδι από ολλανδικό συγκρότημα για να πάνε στην Ολλανδία!

  3. Τραγικά όλα τα σχόλια περί αντιγραφής… Στο κάτω κάτω της γραφής, αν το ψάξουμε λίγο πιο ενδελεχώς, παίζει να μην υπάρχει κομμάτι που δεν ήταν αντιγραφή φέτος… Η Κύπρος αντιγραφή Lady Gaga οπως έλεγαν, η Victoria αντιγραφή Billie Eilish, η Φινλανδία αντιγραφή Linkin Park, η Ιταλία αντιγραφή The Vendettas…Συγγνώμη, μένει τίποτα; Εξάλλου η Eurovision δεν είναι και τόσο ξακουστή για τη ‘δημιουργικότητα’ των συμμετοχών της (φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις βέβαια). Άσε που πολλές φορές αυτό είναι και το ‘μυστικό της επιτυχίας’, αν κρίνουμε από κάποια και καλά “original” τραγούδια που πήγαν άπατα εν τέλει… 😛

    • Γιατί το γαλλικό δεν πατάει στη μελωδία του padam padam; Τρέχουν να πάρουν όλοι από την πίτα της επιτυχίας, -φαινόμενο Ψαλτάκης– είναι πολλά τα λεφτά (και η δόξα) Άρη!

  4. Η μονη ομοιοτητα ειναι στο intro. Ε και τι μ’ αυτο; Παντα θα υπαρχουν τραγουδια που μοιαζουν με αλλα.

  5. Ναι αν ειναι αυτο αντιγραφή μια τοτε τι μπορούμε να πούμε για το “I want your love and I want your revenge you and me could write a bad romance” με το “I fell in love in fell in love I gave my heart to el diablo” που ειναι το ίδιο τραγούδι απλα με διαφορετικούς στιχους? :ρ

  6. Αντιγραφή δεν είναι ούτε αυτό, ούτε της Κύπρου…
    Δε πιστεύω καν να ήξεραν οι ιταλοί το κομμάτι…
    Αντιγραφή είναι μεγάλη κουβέντα… Μοιάζει λίγο η εισαγωγή και; Όσο για της Κύπρου, ποτέ δε κατάλαβα αν μοιάζει με το Bad Romance…

  7. Θα αφήσουν τους Måneskin να χαρούν επιτέλους την επιτυχία τους; Όχι ότι το έχουν ανάγκη. Παρεμπιπτόντως ρίξτε μια ματιά στη δισκογραφία τους και θα δείτε ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν τη Γιουροβίζιον με οποιοδήποτε κομμάτι τους. Οι ροκ μπαλάντες τους ειδικά είναι το κάτι άλλο… Πολύ ταλέντο οι τύποι.

  8. Και με κιτρινα ποδηλατα μοιαζει…Αμα τα παρω…σε πολυ μεγαλυτερο μερος.

    Το θεμα ειναι οτι οντως το οριτζιναλ απουσιαζει. Θεωρω απιθανο να ειχαν ακουσει οι Ιταλοι τους βεντετιστες η τα κιτρινα ποδηλατα, αλλα σε καθε περιπτωση παροτι δικαιοι νικητες…πολλη σκονη για το τιποτα. Ολα τα 00s american punk εχουν κοπιαριστει απο τα αντιστοιχα γκρουπς.

  9. Και το Ελβετικό φέτος είχε καρμπον μελωδία μέρους του Arcadia του Ολλανδού νικητη,και μάλιστα πιο χαρακτηριστική ομοιότητα από ότι το Ιταλικό με αυτό που λέτε.Καμια σχέση.Καμια.ομοιοτητα

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ