ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Θετικό μέλος των Gagnamagnið – Με βίντεο θα διαγωνιστεί η Ισλανδία!

Φωτογραφία: EBU / Thomas Hanses

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΛΑΝΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ RUV

Σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε ότι ένα από τα μέλη των Gagnamagnið, εκπροσώπων της Ισλανδίας είχε θετικό τεστ για COVID-19. Το Σαββατοκύριακο είχαμε ενημερωθεί ότι ένα άλλο μέλος της αποστολής της Ισλανδίας, εκτός του συγκροτήματος, είχε θετικό αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, αυτή την ώρα έχουμε δύο μέλη της ισλανδικής αποστολής σε καραντίνα με ενεργή λοίμωξη. 

Δυστυχώς το γεγονός αυτό στενοχωρεί ιδιαίτερα τους φίλους του διαγωνισμού και ακόμα περισσότερο τους Ισλανδούς. Είναι βέβαιο ότι ο Daði Freyr και οι Gagnamagnið δεν θα εμφανιστούν ζωντανά στο αποψινό Σοόυ των Κριτών (Jury Rehearsal) και είναι απίθανο να παίξουν ζωντανά στον αυριανό 2ο ημιτελικό. Εάν η Ισλανδία καταφέρει να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου θεωρείται επίσης απίθανο να επιτραπεί να εμφανιστούν ζωντανά. 

Κάθε χώρα έχει προ-ηχογραφημένο βίντεο του τραγουδιού της για να παίξει σε περίπτωση μόλυνσης από COVID-19, αλλά δεν είναι σαφές πώς αυτό θα επηρεάσει τις πιθανότητες των Daði & Gagnamagnið στον διαγωνισμό. Σήμερα το πρωί και πριν αυτά νέα, η Ισλανδία ήταν το τέταρτο φαβορί για τη νίκη στα στοιχήματα. Ολόκληρη η ισλανδική αντιπροσωπεία εμβολιάστηκε  με το εμβόλιο Janssen μίας δόσης (Johnson & Johnson) πριν ξεκινήσει για την Ολλανδία. Ενώ τα εμβόλια δεν παρέχουν απόλυτη προστασία από λοίμωξη, μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσου του κοροναϊού. 

Ο Rúnar Freyr Gíslason, εκπρόσωπος τύπου της ισλανδικής αποστολής επιβεβαίωσε την είδηση ​​πριν από λίγο και δήλωσε ότι επελέγη βίντεο από τις πρόβες της περασμένης εβδομάδας για να διαγωνιστεί απόψε η Ισλανδία - και όχι το live-on-tape. "Αυτό είναι ένα μεγάλο χτύπημα", δήλωσε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠO ΤΗΝ EBU (15:30 ώρα Ελλάδας)

“Μετά από το θετικό τεστ για COVID-19 ατόμου της Ισλανδικής αποστολής την Κυριακή 16 Μαΐου, ολόκληρη η αποστολή μπήκε σε καραντίνα και έγινε μοριακό τεστ PCR (στις 16 και 19 Μαΐου).

Σήμερα (Τετάρτη 19 Μαΐου) μέλος του Ισλανδικού συγκροτήματος Daði og Gagnamagnið είχε θετικό τεστ COVID-19. Η υπόλοιπη αποστολή είχε αρνητικά τεστ COVID-19.

Σε στενή συνεργασία με την EBU και τους διοργανωτές, οι Daði og Gagnamagnið πήραν τη δύσκολη απόφαση να αποσυρθούν από τα show της φετινής Eurovision, αφού θέλουν να διαγωνιστούν όλοι τους μαζί σαν γκρουπ.

Tο τραγούδι τους θα παραμείνει στον συναγωνισμό και θα προβληθεί η μαγνητοσκοπημένη πρόβα τους, από τη σκηνή του Ahoy στις 13 Μαΐου.

Η ισλανδική αποστολή παραμένει σε καραντίνα και παρακολουθείται από τις Υγειονομικές Αρχές.

Τους ευχόμαστε το καλύτερο και θα παράσχουμε νεότερες ενημερώσεις εν καιρώ.


Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον διαγωνισμό της Eurovision 2021, στον OGAE Greece! 

Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Ρήνα Κωνσταντοπούλου
Μοριακή βιολόγος και παρ' ολίγον μουσικός. Ασχολούμαι με τη Eurovision από παιδάκι και τη λατρεύω τόσο για τη μουσική όσο και για όσα πρεσβεύει ο αγαπημένος μας διαγωνισμός: ειρήνη, αποδοχή, κατανόηση, αγάπη. /////// Studied music, only to become a molecular biologist. I have been involved with Eurovision since I was a child and I love it both for the music and for what our beloved contest stands for: peace, acceptance, understanding, love.

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πω πω, πόσο κρίμα! Φαντάζομαι την απογοήτευση που κυριαρχεί στο ισλανδικό team! Πολύ πολύ ατυχές γεγονός. Πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές οι αποστολές, ειδικά αυτές τις τελευταίες μέρες γιατί κάτι τέτοιο ακυρώνει την προσπάθεια μηνών και όπως και να το κάνουν δεν διαγωνίζονται επί ίσοις όροις.

  2. Δεν ημουν ποτε φαν του φετινου τραγουδιου αλλα λυπαμαι βαθυτατα που πανε στραφι οι κοποι τοσων μηνων. Μακαρι να μην μετρησει κατά τους η μαγνητοσκοπημενη εμφανιση.

  3. Αν κ δεν υπήρξα ποτέ φαν του τραγουδιού της Ισλανδίας ειναι κρίμα να φτάσεις στην πήγη και τελικά να μην πιείς νερό.Θεωρώ πως θα κοστίσει στην αποστολή αυτό οπώς και στην Αυστραλία, αν και σ’αυτήν την περίπτωση πιστεύω πως θα περάσει τελικό αλλα εκεί δεν ξέρω κατα πόσο θα τα πάει καλά όντας απώντες.

  4. Προσωπικά το τραγούδι το βρίσκω απλά ευχάριστο όμως θεωρώ υπερβολή ότι είναι μεταξύ των φαβορί για νίκη.
    Σαφώς βέβαια και είναι στενάχωρο το γεγονός ότι δεν θα παρουσιαστεί live ούτε σήμερα ούτε αύριο και πιθανότατα ούτε στον τελικό αλλά το “ευτυχές” σε όλο αυτό είναι ότι το κρούσμα βρέθηκε μετά τις δεύτερες τεχνικές πρόβες αλλιώς θα έπρεπε να προβληθεί το LoT.
    Τι να πει και η Αυστραλία δηλαδή που αναγκάστηκε να διαγωνιστεί με ένα αξιοπρεπές LoT αλλά σίγουρα λιγότερο εντυπωσιακό από όσο θα ήταν επί σκηνής.
    Κρίμα για την ισλανδική αποστολή, ελπίζω να είναι η πρώτη και η τελευταία αναγκαστική “μη live” ερμηνεία.
    ΥΓ: στο τελικό θα είναι αλλά πραγματικά θα είναι άσχημο που το συγκρότημα θα είναι αλλά παράλληλα και δεν θα είναι στον τελικό…

  5. Πρωτίστως εύχομαι να μη νοσήσουν βαριά τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον covid, από την αποστολή της Ισλανδίας και να περάσουν αυτή τη δοκιμασία όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

    Πάνω απ’ όλα η υγεία!

    Από κει και περα ελπίζω η πρόβα που θα μεταδοθεί να είναι όσο πιο κοντά στη παρουσίαση που θα έκαναν και στα επόμενα live. Θεωρώ ότι θα περάσουν στον τελικό. Από κει και περα… το άγνωστο!

  6. «Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι που πληρούν τα κριτήρια δεν απαιτείται να τίθενται σε καραντίνα μετά την έκθεσή τους σε κάποιον με COVID-19», σύμφωνα με το CDC. Πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος όταν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τότε που έκανε και τη δεύτερη δόση, ενώ βασικό κριτήριο είναι να μην έχει εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

    Συνεπώς, σύμφωνα με τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων, θα έπρεπε τα 2 κρούσματα της Ισλανδικής αποστολής να απομονωθούν και οι υπόλοιποι, εφόσον δεν εμφανίζουν συμπτώματα, να συνεχίσουν τις εμφανίσεις τους κανονικά, χωρίς να απαιτείται καραντίνα. Είναι πολύ περίεργη και αντιεπιστημονική η στάση της EBU να αποκλείσει την Ισλανδική συμμετοχή από τις LIVE εμφανίσεις.

    • Υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των διοργανωτών και του συγκροτήματος και τους προτάθηκε να αντικαταστήσουν το μέλος που νοσεί. Εν τέλει το γκρουπ αποφάσισε να μην διαγωνιστεί live και να χρησιμοποιηθεί το βίντεο από την πρόβα.

    • Edit

      Σύμφωνα με το νεότερο δελτίο τύπου της EBU, η απόφαση να μην παρουσιασθεί LIVE η Ισλανδική συμμετοχή ήταν της Ισλανδικής αποστολής και όχι της EBU. Το συγκρότημα ήθελε να παρουσιασθεί ολόκληρο και όχι χωρίς το μέλος που βγήκε θετικό.

    • Και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αρνήθηκαν να εμφανιστούν χωρίς αυτούς.

    • Αν διάβασα καλά σε ρεπορτάζ οι ίδιοι δεν επιθυμούν να διαγωνιστούν αν δεν είναι όλοι μαζί. Η απόφαση είναι δίκη τους και όχι της ebu. Ας μην προτρέχουμε.

  7. Πολύ κρίμα για την Ισλανδία, κυριολεκτικά έφτασαν στην πηγή και δεν ήπιαν νερό. Πάντως οι πρόβες τους ήταν πολύ καλές, οπότε αφού θα διαγωνιστούν με απόσπασμα πρόβας θεωρώ πως θα είναι οκ, υπό την άποψη ότι αν αρέσει το κομμάτι θα περάσει, και πιθανολογώ ότι θα περάσει κιόλας. Καλή τους επιτυχία! (εστω κι υπό αντίξοες συνθήκες)
    YΓ Δεν αποκλείω καθόλου η Ισλανδία να είναι η τελευταία χώρα που θα ανακοινωθεί ως φιναλίστ αύριο

  8. Ήταν αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε. Είχα πει ότι η EBU έπρεπε να είχε θέσει τον πλήρη εμβολιασμό ως απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί κάποιος στο Ρότερνταμ. Αλλά μας έφαγε η πολιτική ορθότητα και ο δήθεν δικαιωματισμός, ακόμα και πάνω στην υγεία και στη ζωή των ανθρώπων.

    • Δεν είναι απλά ο “δικαιωματισμός” το πρόβλημα σε αυτήν την πρόταση. Έχε υπόψη σου οτι δεν έχουν όλες οι χώρες την ίδια πρόσβαση σε εμβόλια για να απαιτήσει η EBU πλήρη εμβολιασμό. Η Μολδαβία έχει πάρει με τα χίλια ζόρια κάποιες χιλιάδες δόσεις μέσω του COVAX. Η Βόρεια Μακεδονία τα ίδια και αναγκάστηκε να αγοράσει από το κινέζικο εμβόλιο (το οποιο τους ήρθε κιόλας τέλος Απριλίου). Και να σημειωθεί κιόλας οτι η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη 1-2 μήνες πριν στη διαθεσιμότητα των εμβολίων (γιατί τότε βασικά θα έπρεπε να εμβολιαστούν οι αποστολές αν ήθελαν να έχουν ουσιαστική προστασία). Χώρια το ότι κάθε κράτος έχει δική του σειρά προτεραιότητας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

  9. Αρχικά, στα τόσα τεστ έχουν βρεθεί ελάχιστα θετικά. Έτυχε τώρα και βγήκε σε μέλος που παρουσιάζεται on stage από μια αποστολή, τι να κάνουμε; Επίσης ακόμα και πλήρως εμβολιασμενος να είναι κάποιος δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσει αν δεν έχει προλάβει να χτίσει ανοσία ο οργανισμός του. Τέλος, δεν υφίσταται η “πολιτική ορθότητα” που λες αφού κάποιος μπορεί να μην είναι σε θέση να εμβολιαστεί λόγω κάποιας αλλεργίας σε συγκεκριμένη ουσία του εμβολίου. Άρα και εδώ τίθεται θέμα υγείας, οπότε είναι η μία ή η άλλη.
    Μην τα χρεώνουμε στους διοργανωτές ή στην EBU οι οποίοι κάνουν τα πάντα για μια όσο το δυνατόν πιο ασφαλή διοργάνωση και παράλληλα όσο πιο κοντά γίνεται στα δεδομένα που ξέραμε πριν την πανδημία. Για την ώρα μια χαρά τα έχουν καταφέρει, κατά γενικη ομολογία, και είναι αλλιώς να σχολιάζουμε κάτι εγώ και εσύ πίσω από τον υπολογιστή και αλλιώς να διαχειρίζεσαι μια τόσο λεπτή κατάσταση σε πραγματικές συνθήκες.
    Τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ, ειδικά τη στιγμή που μιλάμε για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα.

    • Μίλησα για πλήρη εμβολιασμό ως προϋπόθεση συμμετοχής, δηλαδή με απόκτηση πλήρους ανοσίας. Η ενδεχόμενη ελάχιστη μειοψηφία που δεν θα μπορούσε να εμβολιαστεί δεν θα ήταν λόγος να μην είναι εμβολιασμένη η συντριπτική πλειοψηφία.
      Για λόγους πολιτικής ορθότητας δεν τέθηκε το θέμα, για να μην καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και αρχίσουν οι παρανοειδείς κραυγές για “καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων” (στο να κολλάμε όποιον γουστάρουμε και να θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων).

      • Αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί περιθωριοποίηση και αδικία.
        Δηλαδή τι; Αν ο ερμηνευτής μιας συμμετοχης δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να εμβολιαστεί θα έπρεπε αναγκαστικά να προβληθει το lot της συμμετοχής; (Άλλο η περίπτωση Αυστραλία που μόνοι τους το επέλεξαν να μην παρευρεθούν λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών).
        Αυτό που γίνεται θεωρώ είναι μια μέση λύση, οποίος θέλει και μπορεί έρχεται εμβολιασμενος για δικό του καλό και για το συνολικό καλό αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα διαρκη test ανίχνευσης Covid. Νομίζω ήταν η πιο σωστή “οδός” αυτή που επέλεξαν(test απομόνωση σε περίπτωση λοίμωξης αποστάσεις κλπ) για να διασφαλιστεί η υγεία όλων όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς όπως προείπα το όλο εγχείρημα ήταν ριψοκίνδυνο και πολύπλοκο αλλά το αποτέλεσμα(κυρίως σε ότι αφορά την ασφάλεια)είναι υπέρ-ικανοποιητικό, ως ώρας.

      • Τι ανοησίες, η δε πολιτική ορθότητα εντελώς άσχετη. Θα λέγανε πχ στην Ελλαδα η αλλου, 2 μήνες πριν, ότι θα πάρει τη θέση 60αρηδων η Στεφανία 18 χρόνων κ οι χορευτές της που γενικά είναι σε πολύ λιγότερο ρισκο για να πάνε Γιουροβίζιον. Φτωχη η EBU χωρίς τέτοιες διάνοιες.

  10. Κρίμα πραγματικά για την Ισλανδία… Το φετινό τους κομμάτι μ αρέσει αρκετά λιγότερο απ το περσινό και δεν τους βάζω στα φαβορί, αλλά μου αρέσει ο χαρακτήρας και το στυλ τους που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τις άλλες συμμετοχές και να τους δίνει εξτρά πόντους.
    Φοβάμαι ότι η εξ αποστάσεως εμφάνιση τους δεν θα ναι ευνοϊκή γι αυτούς αλλά με μια καλή εμφάνιση πιστεύω ότι θα μπουν άνετα στον τελικό.
    Μακάρι αυτή να ναι η τελευταία αρνητική εξέλιξη λόγω covid…

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STORIES

ΕΛΛΑΔΑ